5675
Dinoszaurusz és egyéb őslények.
-
W B #3514 nem dugják fejüket a föld alá, nem tudom ki találta ki. magyarán ily politika nincs, de használják.
tudod mit? el mondhatod hogy szerinted mit vétetünk, de NEM csinálunk ebből vitát. -
primavis #3513 Még nem váltottam be a fenyegetőzésem, te máris hisztizel? Mellesleg, utolértem magam (vagyis az utolsó 10 oldalt is átneztem, mig bejöttem s "csak" másfél oldalnyi megjegyzésem van. Ami nem is sok, 44 oldal átnézése után!
Viszont nem értem a berzenkedésed. Miért nem akarsz tanulni másoktól? Látom teljesen érzelmi alapon döntöd el, hogy mit fogadsz el s mit nem. A tudomány azért ennél több.
Nem véletlenül a megjegyzéseim zöme az első tíz oldalra vonatkozik, amikor BOBO és Aots vitte a topicot és a véleményem nem személyeskedő, hanem a kifejtett állitásokra vonatkozó. Látom kedveled a "struccpolitikát", bár szegény struccokat is ártatlanul gyanusitjéák ilyen butasággal..... -
W B #3512 valami hipysihez kicsit hasonló. de amúgy nem tudom. én feladom -
#3511 akkor senkise tudja mi volt az utolsó képen? -
W B #3510 nos, látom te csak minket szekálni vagy itt, hencegni a "rangoddal"
legalább már tudom mért nem bírom a szakemberet -
primavis #3509 Háát, sajna a következő tíz is igen gyenge termést hoz (persze nem képek/fajok felhozatára gondoltam, mert az bőséges, hanem gondolatokra/véleményekre). -
primavis #3508 A következő tiz oldal eléggé meddő , kivéve a 32.o. eszmefuttatásait a kihalásról. Azt nem is kommentálom. ....... -
primavis #3507 Már miért is kellene az első tizet hagyni? Nagyon is érdekes dolgok vannak benne! De ha akarod, kiskanállal is adagolhatom, hogy el ne rontsa valaki gyomrát a nagy adag!-:)))
A Hornerig még nem jutottam el, majd ő is bekerül a listára, ha "méltónak" találom rá!
-
W B #3506 rosszabb mint egy ötéves :) -
#3505 Atyaég, mi lesz itt... :D -
W B #3504 az első tíz oldalt biztos haggyd!
a másik "Tényleg nem akarjátok tudni, hogy hol hibáztátok el"
Nem azért mire a "tudósok" be ismerték pl. azt hogy a Spinosaurus a valóságban egy gyenguc hal/dög evő volt. Addigra pl. én a WCn jöttemrá az egész re. kb. egy perc alat, míg ők több évnyi megfeszített kutató munka alatt. (jó igaz én közvetelen méréses bizonyítékokkal nem tudtam volna alá támasztani)
amásik, amin jó nagyot röhögtem az Horner egyik állítása miszerint több kövület megvizsgálása után észre vette hogy a T-rex biztos dögevő, hisz a csonton olyan helyeken talált fognyomokat amit csaakk akkor érhet el ha dögevő. most nem azért, de ha levadássza akkor ugyan úgy eléri. -
primavis #3503 Pedig már az első tíz oldalból, olyan szép gyűjteményem van! Kár lenne érte! Tényleg nem akarjátok tudni, hogy hol hibáztátok el? -:)))) -
W B #3502 most nem téfed akarlak szidni, nehogy férre érts, de azt látom, hogy szakértő vagy és most a nem szakértőket szekálod. -
W B #3501 figyelj, légyszi! Ne csináls, mert ebből tuti pofoszkodás lesz!
És Ne akarj minket átformálni mert engem biztos nem tudsz, és lehet akár mien szakértő engem nem érdekel, mert Horner is szakértő mégis egy nagy kupac **** -
primavis #3500 Most éppen kimazsolázom azokat az állitásokat/véleményeket/hozzászólásokat, amelyekkel a topic 44 oldalas történetében nem értek egyet! Lesz itt hadd el hadd, mikor felrakom!-:))) -
Keszike222 #3499 Na úgy láttom kezdenek lenyugodni a kedélyek.A fórum túl élte a második vagy harmadik "vitaháborút". -
W B #3498 nem az. ez másik illető. ő hivatalosan indítaná a feltárást -
primavis #3497 Részemről nyugodtan. Még virtuálisan sem mérges a harapásom!-:) -
#3496 sokmindent írnék,de az megint felszítaná a kedélyeket ezért inkább nem írom...
úgytudom h az a spino maradvány a 2. világháborúban tűnt el.
WB arra a valakire vársz aki itt a nyáron hírdette h, legyen és mi mundtuk h inkább jövőre? -
W B #3495 na igen. karob igaz ki hagytam. nem emlékszem már anyira mit mondot, de meg vizsgálta már a helyet, csak a baly hogy magán kézben van.
-
primavis #3494 No igen, már többször jeleztem, hogy a feltételezések azok többnyire szubjektivek! Valakinek a véleményét tükrözik csak. Másnak meg más lehet. Ez érvényes erre a fajra is. Csak a konkrét bizonyitékokból lehet reálisnak tünő következtetéseket levonni.
Elvileg sem lehet devon/perm, mivel közte van a karbon is. Ilyen korú rétegekből gerinces csak hal, páncélos kétéltű vagy primitiv hüllő lehetne. Mo-on???? -
W B #3493 Nem a fő kérdésra még mindig nincs válasz. a válasz érthetően röviden a Spino esetében annyi let volna hogy: Hal/dög evő, gyenge (T-rexhez képest piszok gyenge) állat.
A lényeg: Elvileg Devon/perm kori lelőhely lenne. eddig igazán csak egy lelet került elő, az is elveszet a mult homályában. elvileg kései dimetrodon vagy valami ilyesmi. -
primavis #3492 Akkor szerez valaki engedélyt ásatásra, ha a lelőhelyen már előkerült valami. Ilyenről nem tudok mostanában, de legyen.Sok szerencsét hozzá! Ami meg engem illet, nos, gyakorlatom bőven van, ne félts. -
primavis #3491 Mivel a dinoszauruszok többsége a hüllőkhöz hasonlóan folyamatos növekedésű, a kedvenced akár akkorára is nőhetett volna. Persze, nem nőttek mig a világ, mert a korral csökken a növekedés ritmusa, másrészt a természetben ritkán halnak meg végelgyengülésben. Még a csúcsragadozók sem! Betegségek/balesetek/élősködők/ellenségek/ellenfelek végeznek az elöregedettség felé haladó példányokkal. A kivételt esetleg ma az elefántok képezik, ahol az utolsó váltás örlőfog elkopása okozza többek közt a legyengülést és végül a halált. Nos ez elképzelhető a nagytermetű dinók esetében is, de erre nézve nincsenek konkrét bizonyitékok. -
W B #3490 na a gyakorlat itt elméleten van. mennék én szivesen terepre, de nem teszem. most egy ismerőre várok, hivatalosan akar ásatást szervezni.
amúgy fő kérdésre választ nem kaptam :) -
primavis #3489 ne röhögtess! 1. neked milyen gyakorlatod van? 2. szerinted minden paleontológus minden csoporttal foglalkozik? 3. a dinókat imitt-amott találják meg a Földön. Véletlenszerüen. Mo-on csak egy csontlelőhely van: Iharkut, a közelben csak Romániában (Királyerdő, Hátszegi medence, Gyulafehérvár és Zsibó környéke), mindegyiken a felfedezők munkálkodnak. Csak akkor dolgozhatsz ott, ha bevonnak a kutatásba. Előny ha olyan állatcsoportot kutatsz, amelyben elismert szakember vagy. 4. A szükebb szakterületem ezért pont a madarak.
-
W B #3488 ezt én is tudom. látum az elméletet tudod. és a gyakorlat?
erősség, táplálkozása, szociális viselkedése stb. TEST MÉRETE! 12.2m hosszú volt, és nem 20, mint ahogy a Marha mondaj (horner, azért nevezem annak, mert olyan hülye dolgokkal akar bizonygatni...)
-
primavis #3487 Ahogy a neve is mutatja, egy rendkivül megnyúlt tövisnyúlvánnyal ellátott csigolyájú theropoda. A müncheni múzeumban található.
Spinosaurus aegyptiacus néven lett leirva Ernst Stromer által Afrikából (ahogy a neve is mutatja) Egyiptom krétakori rétegeiből. -
primavis #3486 Hű de sok keresztapja van ennek a topicnak!-:)
1. nem én kezdtem el pökhendiskedni, pimaszkodni.
2. Pont azért léptem be, hogy a tudásom megosszam másokkal. Ezért is tanitom ezt a témát s a tanitványaimból sem lesz mindenkiből paleontológus (sőt!), bár közeli szakmát fognak űzni. De érdekli őket.
3. Ha lenézném az amatőr gyűjtőket akkor nem kollaborálnék velük, s a rajongók esetében meg nem lépnék be ilyen fórumokra (amelyeket profi kollegáim messze elkerülnek, pont az ilyen hőbörgők miatt).
4. feltételezem, hogy az itt megjelentek pont azért vannak itt, mert édekli őket a téma s egymás közt szeretnék ismereteiket kicserélni. Ha nem derogál nekik a nyomtatott szöveget elfogadni, akkor vajon miért berzenkednek az élő szó/vita ellen? Nem kicsit fétisszagú a dolog? -
W B #3485 Tényleg primavis! A Spinosaurus mi volt? erre most tényleg kiváncsi vagyok. -
#3484 #3480-ra szántam a választ....de végülis mindegy -
#3483 A topikot nem én nyitottam, hanem B0B0. De a flémelést lehet, hogy lassan befejezhetnétek...
A madarak evolúcióját nem kellene szerintem rég letárgyalt és lezárt témának tekinteni. Én személy szerint örülök neki, hogy egy hivatásos őslénykutató megtalálta a topikot és elmondja itt a véleményét, még akkor is, ha nem szimpatizálok az elméletével. Mellesleg egészen elgondolkodtató dolgokat írt. Nem tudom, miért estetek egymás torkának, és miért lett az egészből ekkora személyeskedés és szardobálás, de meg lehetne ezt oldani kulturáltabban is.
Primavis, te pedig fogadd már el, hogy egy laikus rajongónak is lehet véleménye egy tudományos témában. Saját kutatómunkát nyilván nem fogunk végezni, van jobb dolgunk is. Addig pedig azt tesszük, amit tehetünk - elolvassuk mások elméleteit, kiválasztjuk azt ami nekünk logikusnak tűnik, és elfogadjuk amíg valami más meg nem győz. Egy amatőr nyilván nem tud olyan szinten érvelni, és két kézzel szórni egy elméletre a bizonyítékokat, mint egy profi, de attól még nyugodtan írhat egy fórumon abban a témában, ami érdekli. -
primavis #3482 Nálam az van kiírva: házigazda: W.B. Hogy is van ez?
S ha a házigazda fegyelmezetlen, udvariatlan, akkor mit illik tenni vele? -
primavis #3481 OK, hogy játszadoztok, s az is, hogy volt már szó a madár-dinó témáról! Csakhát, a tudomány azért nem játék, bár a müvelői ezt a saját kedvtelésüknek tartják (munka+hobby együtt) s aki nem csupán játéknak tartja, az megpróbál tanulni azoktól, akik jobban felkészültek! Lám Aots-al lehetett vitatkozni, mig veled nem. Másrészt a tudományban nincsenek lezárt ügyek, az új felfedezések mindig változtatnak a gyerek fekvésén. Dehát senkinek sem kötelező okosodni....... -
W B #3480 Házi gazdát nem illik fegyelmezni, de az igaz hogy igazad van, de nem én vagyok a topik nyitó. ugye Aots? Aots régebb óta itt van mint én.
a másik, mi nyugodtan játszogatunk (ki ismeri ezt a fajt?) te idejösz és már a rég letárgyalt és lezárt dolgokat hozodfel... -
primavis #3479 Öcsi, azért mert te vagy a topcnyitó nem pimaszkodhatsz! Vagy érvelsz és vitatkozol egy tudományos témában inditott topicban (még ha te is nyitottad, elvégre a házigazdára nézve kötelező az udvariasság a belátogatókkal szemben)!), vagy hallgatsz. Eddig azon kivül, hogy mennyire hiszel az olvasmányaidban mást nem igen olvashattunk tőled. S ez távolról sem elég egy nivós vita folytatásához. Próbálj meg viselkedni! -
W B #3478 mivan? lehetne magyarul? -
primavis #3477 Hát, szó se róla, sajnálom, hogy ennyire bigott hivő vagy! Ne félj, kinőheted idővel!-:))) -
W B #3476 ja és nem mondtam: semerre nem jutottunk. maradtunk ott ahol elkezdődöt. -
primavis #3475 Tőlem, de akkor csak képzeletbeli dinókban fogtok gyönyörködni, mert ugye tudod, hogy a vázon s a kültakaró egyes jellegein kivül a legtöbb ismeretünk a dinókról jórészt fantáziatermék! Életmódjukat/környezetüket/viselkedésüket csak kikövetkeztetni lehet, s ez vagy igaz vagy sem. Ezt a fehér foltot szinesitik ki aztán a könyvirók, filmesek, tudományos ismeretterjesztő müvek szerzői. Mivel bizonyitani se pro, se kontra nem lehet. Bár ez az apróság a hozzád hasonló hivőlelkeket igen kevéssé zavarja. Annál inkább, ha valaki kétségbevonja az állitásokat.