Dinoszaurusz
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
holnap (vasárnap) 17:30-kor lesz. hat részes sorozat, és láthatóan a BBC-tõl.
ja és ebben benne van a BBC ( a Gorgonopsidon onnan van)
mikor? és mi ez a majd szerû izé?
B.Ú.É.K.
buék
a kép nem Cymbospondylus.
"legjobb robotikusokat és paleontológusokat alkalmazzák"
Na magyarán Hornert is aki egy nagy 0. Ha õt tényleg alkalmazzák akkor az egész el van cseszve -_-
én csak negatívan tudok hozzá állni. Ugyan olyan szintüre számítók mint a dinosaurusok a föld urai dok film. magyarán tudomány nuku.
Na magyarán Hornert is aki egy nagy 0. Ha õt tényleg alkalmazzák akkor az egész el van cseszve -_-
én csak negatívan tudok hozzá állni. Ugyan olyan szintüre számítók mint a dinosaurusok a föld urai dok film. magyarán tudomány nuku.
szórakoztató jellege biztos erõsebb lesz mint a tudományos
mondjuk engem a robotika is érdekel szal azért is csaptam le rá
de egy animációs fantázia videó alapján még nem sokat vonhatunk le
mondjuk engem a robotika is érdekel szal azért is csaptam le rá
de egy animációs fantázia videó alapján még nem sokat vonhatunk le
Az a baj, hogy a hatásvadászat kedvéért teljesen hibás élethelyzetekben fogják bemutatni õket.
Rögtön az elsõ videó, a plesiosaurusok (vagy mi a frász akart az a hosszú nyakú lenni) tengeri állatok voltak, nem éltek mocsarakban hogy T. rexekkel tudjanak üvöltözni. Abba már bele se merek kötni, hogy "introduction to the jurassic age" szöveggel konferálják be, amikor mindkét lény krétakori volt... 😊
Ha tudományos igényességgel csinálnák meg az egészet, akkor tudnék neki örülni, de így nem igazán :/
Rögtön az elsõ videó, a plesiosaurusok (vagy mi a frász akart az a hosszú nyakú lenni) tengeri állatok voltak, nem éltek mocsarakban hogy T. rexekkel tudjanak üvöltözni. Abba már bele se merek kötni, hogy "introduction to the jurassic age" szöveggel konferálják be, amikor mindkét lény krétakori volt... 😊
Ha tudományos igényességgel csinálnák meg az egészet, akkor tudnék neki örülni, de így nem igazán :/
The monsters make me hide Perhaps I\'ll eat myself alive
az még álom
tudtam hogy negatív lesz a hozzáállásod
elsõ videón azért durva lehet egy sötét teremben állni és dinoszauruszokat látni ahogy szúrkálódnak
én már voltam hasonló szituban egy 180 fokos mozitemben, most ez robotokkal méginkább parás lehet
szal nem csak a kisiskolásokat próbálják megszólítani
sok éve amúgy Magyarországon is volt robot dinó kiállítás, sõt az egyik robotot a látogatók irányíthatták is
mindenképpen érdekes volt, még akkor is ha szögletes volt kicsit a mozgásuk
arra mindenképpen jó lehet a park hogy életnagyságú modelleken jobban érzékelheti az ember az állatok méretét
én bizakodó vagyok, azért Dubai-ban van pénz, biztos a legjobb robotikusokat és paleontológusokat alkalmazzák, még valami igényes dolog is kisülhet belõle
elsõ videón azért durva lehet egy sötét teremben állni és dinoszauruszokat látni ahogy szúrkálódnak
én már voltam hasonló szituban egy 180 fokos mozitemben, most ez robotokkal méginkább parás lehet
szal nem csak a kisiskolásokat próbálják megszólítani
sok éve amúgy Magyarországon is volt robot dinó kiállítás, sõt az egyik robotot a látogatók irányíthatták is
mindenképpen érdekes volt, még akkor is ha szögletes volt kicsit a mozgásuk
arra mindenképpen jó lehet a park hogy életnagyságú modelleken jobban érzékelheti az ember az állatok méretét
én bizakodó vagyok, azért Dubai-ban van pénz, biztos a legjobb robotikusokat és paleontológusokat alkalmazzák, még valami igényes dolog is kisülhet belõle
SZ@R!
ezt sose fogják tudni NORMÁLISAN ÉLETHÕEN megcsinálni.
ezt sose fogják tudni NORMÁLISAN ÉLETHÕEN megcsinálni.
elõzõ postom cenzúráztam.
na. akkor a T-rex nem 15.2m... minimum 16.2m... õõõ de lehet hogy több. Najo, azt hiszem most el megyek a WCre és elgondolkodok ezen
na. akkor a T-rex nem 15.2m... minimum 16.2m... õõõ de lehet hogy több. Najo, azt hiszem most el megyek a WCre és elgondolkodok ezen
Most volt nemrég a National geographic-on Dakota a "dinoszauruszmúmia" amibe az volt h a gerinccsigolyák kozt a porcok 1cm vastagok és mivel a múzeumban a csigolyákat szorosan egymás mellé illesztik ezért 1m.t hozzá kell adni a dinok méretéhez a nagyokéhoz akár többet is....
egyébként WB megjöttek a parasaurolophus hangok,kösz.
egyébként WB megjöttek a parasaurolophus hangok,kösz.
Cymbospondylus lehetne, csak annak nincs farkuszonya, sem hátuszonya
nem
Epidendrosaurus volt.
itt egy új kép
itt egy új kép
Igen, errõl van szó! A hüllõk egy része a hosszú nyakat fejlezstette ki s ahhoz jól fog a mozgékony fej és az egyetlen bütyök az izesüléshez, mig az emlõsök 7 nyakcsigolyájuk mellé a szilárdabban felfüggesztõ, de ezért kevésbé mozgékony kettõs bütyök mellett maradtak.
Van valami jelentõsége ennek a különbségnek funkcionalitás tekintetében? Mittudomén egy bütyökkel mozgékonyabb, kettõvel stabilabb, ilyesmire gondolok. Vagy csak így jött ki?
Egy alapvetõ különbség mindenképpen kezdetektõl van a szinapszid koponyájuak és a többiek közt: az elõbbieknek páros nyakszirti bütykük van, mint a kétéltüeknek. Mig a többi hüllõnél és a madaraknál már összevannak nõve s az öreglyuk alá húzodtak.
Igen, a halántékablak egy nyílás a szemgödör mögött. Leegyszerûsítve valahogy így nézhetnének ki a koponyatípusok:
Az euryapsidáknak is csak egy van, de õk tulajdonképpen diapsidák, csak elvesztették az alsó halántékablakot.
Az egy csontból álló alsó állkapocs nem tudom pontosan hol jelent meg. Ugyebár az állkapocsízületet ezek elkezdték áttenni a dentale és a squamosum közé, az articularéból és a quadratumból meg szép lassan hallócsontocskák lettek. De ez eléggé fokozatosan történt, szerintem elég sok emlõsszerû hüllõnek még régimódi állkapcsa volt....fene tudja, ezekhez nem értek annyira.
Az euryapsidáknak is csak egy van, de õk tulajdonképpen diapsidák, csak elvesztették az alsó halántékablakot.
Az egy csontból álló alsó állkapocs nem tudom pontosan hol jelent meg. Ugyebár az állkapocsízületet ezek elkezdték áttenni a dentale és a squamosum közé, az articularéból és a quadratumból meg szép lassan hallócsontocskák lettek. De ez eléggé fokozatosan történt, szerintem elég sok emlõsszerû hüllõnek még régimódi állkapcsa volt....fene tudja, ezekhez nem értek annyira.
nana! a tankönyvekben lévõk sz@rt se érnek. Mert az egyikben a pl. a teknõsök a kétéltûeknél vannak stb.
Nem egészen könyv😄 az otthoni könyveim nem nagyon foglakoznak az emlõsszerû hüllõkkel csak a dinosaurusokkal, ez 1 atlasz amit a suliban használtunk tavaly és abban van egy ilyen "családfa" de akkor elrontották😊
ez a halántékablak valami "lyuk"?
én valami olyat is tok h, az emlõsöknek 1 db-ból áll az alsó állkapcsuk a hüllõknek meg 2-bõl...akkor gondolom az emlõsszerûeknek is 1-bõl.
ez a halántékablak valami "lyuk"?
én valami olyat is tok h, az emlõsöknek 1 db-ból áll az alsó állkapcsuk a hüllõknek meg 2-bõl...akkor gondolom az emlõsszerûeknek is 1-bõl.
Háát, az emlõs elnevezésben már benne van a lényeg: akkortól emlõsök, amióta tejmirigyeik vannak! A többi jelleg: szõrzet - melegvérüség - tojásrakás/elevenszülés stb. már eléggé változatosan jelenik meg náluk. Ahogy sok csonttani jellegük is. Így pl. a mai kloákások is ugyebár tojást raknak, testhõmérsékletük még nem teljesen állandó, csecsbimbóik még nincsenek, vállövükben is különálló hollócsõrcsont van. De az erszényesek sem érik el a méhlepényesek fejlettségi színtjét minden szempontból. A krétában vagy addig kihalt õsibb formák meg feltehetõen szintén sok még primitiv vonással rendelkeztek azokon az anatómiai és élettani területeken, amelyeket nem vizsgálhat az õslénytan, mivel nem maradtak meg.
Tudomásom szerint primitív Ornithodira volt.
Attól hogy valami tojásokat rak és melegvérû, még nem lesz dinoszaurusz... Nagyon messze vannak egymástól rendszertanilag. Az emlõsszerû hüllõk (hüllõnek nevezni is furcsa, mostanában elég sokan már nem tekintik õket hüllõnek) már a karbon végén megjelentek. A dinoszauruszok a felsõ triászig nem voltak sehol. Amúgy az egyik jellegzetes különbség amit gyakran említenek, hogy az emlõsszerûeknek egy halántékablak volt a koponyájukon, a hüllõk közül pedig az anapsidáknak egy sem, a diapsidáknak (ide tartoznak az archosauriák, köztük a dinoszauruszok is) pedig kettõ volt.
Egyébként mi ennek a csodálatos könyvnek a címe? 😊
Egyébként mi ennek a csodálatos könyvnek a címe? 😊
nem voltak melegvérûek. + hüllõ szerûek voltak. ( jó igaz a Gorgonopsidon pl. már eléggé kutyára hasonlít)
Scleromochlus nem dínó hékás?
ezek szerint van 1 sz@r könyvem😄
de amúgy miben különböznek az emlõsszerû hüllõk,mármint mibõl gondolták h azok nem dinok?(ugyan úgy tojással szaporodtak,melegvérûek voltak stb...)
de amúgy miben különböznek az emlõsszerû hüllõk,mármint mibõl gondolták h azok nem dinok?(ugyan úgy tojással szaporodtak,melegvérûek voltak stb...)
A pterosauriák eredetén még vitatkoznak. Lehet, hogy a dinoszauruszokkal együtt az Ornithodira nevû csoportba tartoztak, és Scleromochlus-szerû õsöktõl származtak. Vagy lehet, hogy prolacertiformákból alakultak ki (náluk voltak érdekes kísérletek a repülésre, lásd Sharovipteryx). Van még néhány variáció... Az eléggé biztosnak tûnik, hogy archosauromorphák voltak.
Mindenesetre egészen biztosan nem a dinoszauruszokról váltak le. Az emlõsszerû hüllõk meg aztán pláne nem. Õk még nagyon az elején különváltak a többi magzatburkostól.
Mindenesetre egészen biztosan nem a dinoszauruszokról váltak le. Az emlõsszerû hüllõk meg aztán pláne nem. Õk még nagyon az elején különváltak a többi magzatburkostól.
pterosaurusok... hát jó kérdés. möst a jön a szalámi kavarás:
A pterosaurusok jobban hasonlítanak dínókra mint a madarak. de mivel madarak dínók, így a pterosaurusoknak is annak kéne lenniük. Ezt még emésztem. (most ebbe ne kõs bele, mondom emésztem)
A pterosaurusok jobban hasonlítanak dínókra mint a madarak. de mivel madarak dínók, így a pterosaurusoknak is annak kéne lenniük. Ezt még emésztem. (most ebbe ne kõs bele, mondom emésztem)
akkor lehet h a hüllökrõl váltak volna le?<#fejvakaras>#fejvakaras>bocs😄
de a pterosaurusok a dinokról.nem?
de a pterosaurusok a dinokról.nem?
Az emlõs szerû hüllõk a dinok elõtt éltek már.
ebbe ne menjünk bele annyira, de csak annyira hogy nem igaz az az állítás
az emlõsszerû hüllõk jóval a dínók elõtt éltek. hékás. ébresztõ
he? már a dínóktól származunk? ugye ezt nem gondolják komolyan?
A madár már dínó. most már széplassan mi is dínók leszünk 😊 najo ez már túlzás
A madár már dínó. most már széplassan mi is dínók leszünk 😊 najo ez már túlzás
"A dinoszauruszok története a földi élet egyik nagy siker sztorija.Alaszkától Mexico-ig,Main-tõl Kaliforniáig, hatalmas tömegekben taposták É-Amerika földjét,mintegy 160 millió éven át.Akkoriban õk voltak a legnagyobb,legokosabb és legfejlettebb teremtmények a Földön.Nem valószínû,hogy ehez hasonló hatalmas hóditó lények valahais újra felemelkedjenek.De leszármazottjuk, egy Purgatoriusnak nevezett apró emlõs álltal a jövõ mégis az övék.És egy szép napon kései utódaik a Holdon sétálva tisztelettel emlékeznek majd azokra az idõkre, amikor Dinosaurusok taposták földünket."
nem