25
  • billy132
    #25
    na hát megépítették és nagyon jó én mazőtúri vagyok!
  • csibra
    #24
    Na most akkor mégegyszer ideírom: decentralizált.

    Ez azt jelenti (amit ti valahogy el sem tudtok képzelni) hogy nem kell 1500 db szélerőművet egy helyre tenni, hanem elszórva az ország különböző pontjain, így nem kell messzire szállítani az általuk megtermelt energiát.

    Természetesen nem azt mondom, hogy csak szélerőművekkel meg lehet oldani az enerdiaigényt. De mindenképpen jó megoldás.

    Ami meg az árát illeti, itt a város (Mosonmagyaróvár) mellett épül(t mert nagyjából készen van) 5 db 2 MW-os torony, ami egyenként 500 millióba került. Ezzel az összeggel számoltam.
  • teddybear
    #23
    A Szkeptikusok idei konferenciáján egy akadémikus kiszámolta, hogy kb 8-10 ezer, a kulcsi méretű (kb 660 kW -os) szélerőmű tudná helyetesíteni Paksot! Paks kb 80%-os hatásfokkal (mert a francia cég működött), a szélerőművek úgy 30-35%-os névleges teljesítményen, ahogy átlagban náluk produkálják magukat.

    Ezek kb 3 km-renként állnának egymáshoz képest, ha egyenlően szétosztanánk az egész ország területén.

    Ebből is látható, a szélerőmű hiába környezetbarát, azért nem megoldás az energiaigény fedezésére. Pláne, hogy egyre nagyobb a fogyasztás.
  • fflx
    #22
    egyebkent ezt erdenes elolvasni:

    http://www.hegyaljafestival.hu/hirek/040707globalis_melegedes.htm
  • fflx
    #21
    egyebkent nekem 1500 szelkerek ~4 milliard eurora jon ki

    660m * 1500 / 250 = 3960m

    szoval kb 1150 jon ki. (ami 1,5MW-tal szamolva 1,725 GW, ami szerintem csak nevleges egy szeleromunel a lenti okok miatt)
  • fflx
    #20
    egyket aprosag azert meg kozrejatszik. ugye nem mindenhol fuj a szel, szoval az az 1,5MW elegge idojaras fuggo. 1500 szelkerek eleg szep nagy helyigennyel bir. es ugye ott van a karbantartasi koltseg. azt is valakinek fiztnie kell. (atomeromunel meg + a tarolasi koltsegek)

    azert nem ennyire egyszeru osszehasonlitani.
  • Dr4gonlord
    #19
    Azért 1500 szélerőművet nem raknék város mellé mert ANNAK már lehet hangja. A másik meg az, hogy egy atomerőmű kevesebbet termel, de folyamatosan, míg a szélerőmű esetén (főleg Mo.-n) a fele hol áll, hol megy, hol csak fél sebességen, stb... Szóval az erőmű átlagban szerintem jobb termelési átlaggal rendelkezik a Mo.-hoz hasonló nem annyira állandóan szeles helyeken.
  • csibra
    #18
    nézzük csak, franciáknál épül egy 1GW-os atomerőmű, 3MRD EUR-ért. 3 MRD EUR az 750MRD HUF. Egy említett szélkerék kb 500M HUF, azaz 1500 db szélkerék jön ki egy atomerőmű árából. 1500*1,5 MW = 2,25GW...
    Ezen kívül decentralizált! Azaz attól hogy egy elszáll még a többi megy. Míg ha egy atomerőműben le kell állítani az egyik blokkot, akkor ott tetemes kiesés keletkezik.
    Mellesleg én atomerőmű párti is vagyok :)
  • waterman
    #17
    alig van hangja egy szélerőműnek.. 70 méterről hallani ahogy szeliden susog.. de könyörgöm mit csináljon egy 30 méteres lapát?:) be kell csukni az ablakot. meg hozzá lehet szokni.
    egy korábbi hasonló cikkhez szintén beírtam már, hogy a kulcs-nál épült szélerőművön gyakran látom, hogy előszeretettel üldögélnek valami nagy barnás-szürkés ragadozómadarak. szerintem hacsak nem éjjel vándorló vadludakról van szó akkor semmi nem megy neki..:)
  • Dr4gonlord
    #16
    Én is az atom meg a (majd) fúziós energia mellet vagyok, bár semmi bajom a szélerőművel. És akadjunk már le csernobilról, nagyon el van szállva az, aki csernobilt hasonlítgatja a mai erőművekhez, azt meg hogy miért, már elmondták előttem.
  • Pharaoh
    #15
    A Szélerőművel nincs semmi baj, de azokból nem lehet anniyt építeni, hogy elég legyen, kell mellé más is, pl atom. 3 db paks fedezné az egész ország energia igényét.
  • tudatlanka
    #14
    Én csak annyit tudok ha az osztrákoknak cseheknek jó ez az energia nekünk miért nem??????
    Itt is csináltak népszavazást hogy kell-e jöttek mindenféle infrahangokkal vadmadarak pusztulása stb a "természetvédők" érdekes módon a hivatalos védők szerint semmi hiba benne....
    Ja a szavazás eredménye nem kell azóta már bánják.
  • aaaaa
    #13
    1-2 km--ről nem igaz, hogy hangos, nem is hallod ... Nem a falu főterére kell épteni, ennyi. Az autópálya hangosabb, meg hangos a repülőtér is, azokat is tiltsuk be ??? Ja a repülők meg sokkal több madarat kivégeznek, az elől tényleg nem tud elrepülni ha beszívja, mégsem sírnak annyit. Ezek a hülye indokok mind azoknak az érvei, akik az atomenergia használatában érdekeltek....
  • Fenjoy
    #12
    szerintem meg egy Városi ember szivesebben lakna SZélkerék mellett mivel a Város Zajosabb:) ez hogy milyan Hangos ez is egy Urban legenda, nem tudom ki kezdte el de nagyon beteg volt...
  • szombi
    #11
    Bolond az, aki csernót összehasonlítja a mai atomerőművekkel.
    Én szívesebben laknék egy biztonságos atomerőmű közelében(mint Paks),
    mint egy éjjel-nappal nyekergő szélrózsa mellett...

    A csernói erőművet nem energiatermelésre, hanem plutónium előállítására építették.
    A teteje palából volt, és minden fűtőelem felett egy-egy 4mm vastag vasajtó, amit szabadon lehetett kinyitni.
    A moderátora sem víz volt, hanem grafit.
    Mindez már a megépítésekor veszélyessé tette.
    Amúgy jelenleg nem atomsivatag van a helyén, hanem élő, érintetlen dzsungel.
  • avman
    #10
    aham. ezt magyarázd el a csernobili távárisoknak.
  • HUmanEmber41st
    #9
    Ha biztonságban lehetne tárolni a sugárzó hulladékot, vagy újradúsítani, máris a világ legjobb energiaforrása lenne.
    Mert ez a probléma és nem a biztonságos működés.
  • HUmanEmber41st
    #8
    Az jó lenne, ha mondjuk évszakonként más irányból, de kitartóan fújna a szél. Ez nem annyira jellemző Magyarországra...sajna
  • valaé valaé ná
    #7
    A környezetvédők mindent elleneznek, ami használható. A szélerőmű legalább az üvegházhatást nem növeli. A zajt meg ki nem szarja le, amikor a többi energiafajta sokkal károsabb a környezetre.
  • Fenjoy
    #6
    előszőr is ÜberLOL... annyira jol tudod, hogy Nyugaton minden évben nő a Szélerőművek száma...

    :)
  • HappyBoy
    #5
    Mer az atom az mégjobb mi? Nagyokos? Jó lenne egy atomerőmű a közeletekbe, aztán térjünk vissza a témára.....
  • vgez
    #4
    ha jól tudom, nyugaton már erősen ellenzik a szélerőműveket, zajosak és néhány védett madarat is feldarabolnak
  • fflx
    #3
    biztos remek beruhazas... 1,5 Megawatt :-) Es hany evre tervezik ezeket?
  • hmhm
    #2
    Gratulálok hozzá! Helyes, az egész nyomi országot építsük tele szélerőművel, mert az gazdaságos :DDDD Eszem megáll, hogy még mindig nem járt le ez a lemez..
  • Dr4gonlord
    #1
    Na, alakul, úgy is hamarosan elköltözök ebből a lehetetlenül rossz "városból" (igen,Mezőtúron lakok, ez a kb. 25. város, amin "átmegyünk", BP-ről indulva, hiába, örökös költözési hajlam, de a végén csak visszajutok oda, ahonnan indultam, nembaj, legalább tapasztaltam). Majd szétnézek és körbekérdezősködök, hogy végülis mire használják majd az erőműveket, pontosabban azt, hogy az a rohad* áramszolgáltató, hány trillió % luxusprofitot rak rá.