37
  • Tiberius B
    Tudományosan már oly sok társadalmi problémát megoldottak, csak az ember nem úgy működött, ahogy várták. Vagyis a társadalom problémáira a politikusok, vagy sokkal inkább a vezetők szállítják a gyógxyírt majd, szerintem.
  • Epikurosz
    Boldog vagyok.
    Ha minden rejtélyt ilyen könnyen meg lehetne oldani...
  • Epikurosz
    Cifu!
    Te vagy a megváltó!

Szóval a mintavevő kar védőhengere, amelyet leszállás után levedlett a szonda, hogy a mintavevő kar szabaddá váljon.
    mrzool egyébként tényleg igazat szólt, balra kaparásnyomok vannak, mintavételkor keletkeztek.

Köszönöm!
  • [NST]Cifu
    Imhol a válasz:

The metal cylinder at right is the shroud for the surface sampler instrument, which was ejected after landing.

Az a dolog amúgy pl. ezen a képen is látható.
  • Epikurosz
    Igen, meg kell várnunk azokat, akik jobban ismerik ezeknek a kapszuláknak a felépítését, bár az interneten kikereshető lenne, mert a szerkezeti felépítésük ezeknek a kütyüknek fent van. Szerintem a fékezőmodul üzemanyagtartálya lehet.
  • mrzool
    Neked sikerült megtudnod, mi az? Esetleg hátha Cifu tudja.:)
  • Epikurosz
    Mégsem. Inkább emberi.
  • Epikurosz
    Lehet, hogy eleve ott volt? Marsi civilizáció nyoma?
    (ez vicc volt)
  • mrzool
    A három kaparásnyomot minden bizonnyal a mintavevő kar hagyta ott (tuti nem ütközésnyomok, mert közvetlenül a leszállás után készült panorámákon nincs még rajta), a "leesett" darabra nincs ötletem.
  • Epikurosz
    Unidentified Lying Object (ULO) = azonosítatlan heverő tárgy (AHT):
  • Epikurosz
    Okosok!

Nekem a http://www.sg.hu/kep/2005_12/1223viking.jpg kép volt sokáig a háttérképem.

A kép középvonalában, kb., jobboldalt van egy alkatrész, olyan, mint egy leszakadt kipufogócső, de zártak a végei. Mellette balra nyomok látszanak, mintha ez a tárgy pattogott volna, mielőtt jelenlegi helyzetében megállt volna.
    Van valakinek fogalma, hogy mi a szösz lehet ez a tárgy?
  • DEXTER92
    Akárcsak texas, úgy néz ki a 3. kép
  • juzosch
    Miért, ha nem a politikusoknak kell megoldani, akkor kinek? A tudósok mit tehetnének ez ügyben?
  • abelr
    ha elfőtt akkor volt
  • arlok
    Kellemes unnepeket es Boldog Uj Evet

Kivan az egesz kozossegnek: Arlok
  • HUmanEmber41st
    Hát elfőtt a kénes vulkánkitörésekkor :)
    Legalábbis a cikkben erre a következtetésre jutottak...
  • abelr
    Most akkor van viz a marson vagy csak volt vagy csak majd lesz egyszer?
  • Darth Sith
    ez a mars kép totál olyna mintha egy gyengébb minőségü 3Ds max kép lenne.. :)
  • Commandante
    "A társadalmi problémákat nem a tudósoknak kell megoldaniuk, hanem a politikusoknak."

Mindig is irigyeltem a naiv embereket. Bizonyara boldogabbak az atlagnal. Persze csak addig, amig nem kell csalodniuk a "tarsadalomban", meg az összes többiben... (politikusokban, a nem letezo telapoban es husveti nyusziban...)
  • OliApa
    Hááát, Te se' leszel űrhajós, az má' biztos . . .
  • Aserac
    Szerintem Pash jól lát dolgokat. A tudósok dolga az hogy kutassanak, ismereteket gyűjtsenek. A felhasználás már úgy is egy komplexebb társadalmi folyamat eredménye. A társadalom bajait meg elvben maga a társadalom oldja meg, és tetszik vagy sem, a megoldás látszólag mindíg egyes politikusokon keresztül jelentkezik.
  • Zsoltiti
    hasonlóképpen vélekedek
    és ami pash-t illeti, nem éetem, hogy hogy lehet valamit ennyire férremagyarázni....
  • Ronny
    politikusoknak?ha lehet inkább ne...
  • smv
    De jó, hogy mindenki így tudja, hogy, hogyan is alakult ki az élet, miközben tulajdonképpen senki sem tud semmit...
  • Epikurosz
  • Pash
    Persze ne foglalkozzunk az űrrel, mert még a Földdel sem végeztünk. Ne foglalkozzunk a tengerek élővilágával, mert még a szárazföldön is van megismerni való. Ne foglalkozzunk az állatokkal meg a növényekkel, mert még az embert sem ismerjünk eléggé...
    Hagyjuk már ezt a hülyeséget. A társadalmi problémákat nem a tudósoknak kell megoldaniuk, hanem a politikusoknak.
  • Kis-Bob
    Jah, és a Föld 4,6 mrd éves. Tehát nem szabad olyan könnyedén dobálózni a milliárdokkal.
  • Kis-Bob
    kb. 1 mrd évvel a Föld kialakulása után jött létre az élet (tudósok feltevései szerint).
  • gemi
    Szerintem a marsi víz létének igazolása részben az űrprogram támogatás miatt szükséges.Pl. előfordulhat katonai/ipari okokból jó lenne oda telepíteni dolgokat. A program elég költséges ,ezért a köznép pénzére is szükség van. Az állapolgárok lehet,hogy jobban veszik adójuk űrprogramra való felhasználását,ha kiderül,hogy marson volt,vagy lehet víz.
    Zsoltiti sajna igazad van, de ahogy látom nem a társadalom ,hanem a "gazdaság" problémáira szoktak megoldást keresni. Az pedig már inkább egy olyan állat ,amit képtelenek vagyunk irányítani, max néhány embernek sikerül megfejnie, de ezért megetetik vele az egész földet.
  • Dömper Ármánd
    ha időd engedi, a demagógia jelentését nézd meg egy értelmező kéziszótáraban.
  • Zsoltiti
    Szerintem remek dolog, hogy a Marsot vizsgálják, de nem lenne jobb, ha az a sok tudós inkább a föld ezer meg ezer geológiai és társadalmi problémáira keresne megoldást és csak azok megoldása utánn nyitnának messzemenő vitákat arról, hogy van-e víz a Marson vagy se (szerintem)
  • wolruf
    Igen, emlékszem azokra az időkre... :) Valahogy így volt :)
  • KiDracula
    Én nem igy hallottam...elöször a föld izzo gömb volt.aztán szépen lassan lehült...mivel nem volt légköre ezért a meteoritok szabadon becsapodhattak...emiatt a földkéreg megrepedt vulkáni tevékenység alakult ki és vizgöz,szén-dioxid jutott a felszinre..ebböl létrejött az elsö légkör de ebben még nem volt szabad oxigén..aztán a lehülés hatására a kicsapodo gázokbol létrejött az ősoceán..itt alakult ki elöször az élet..ezek az élölények oxigént termeltek ennek hatására kialakult a mai légkör..és a szárazföldi élet is..
    ez több miliárd évet vett igénybe
  • roliika
    Ööööömm...Multkor volt a Discoverry chanellen, hogy a Földön szinte a bolygó kialakulásával egyidőben szinte azonnal megjelent az élet! Miért ne lehetett volna ez máshol is így?
  • KiDracula
    Nem biztos.A földön is óriási idő játszodott le az ősóceánok kialakulása és az élet megjelenése között....
  • roliika
    Senki sem mondta hogy nincs ott élet...bár az ellenkezőjét sem.:-)
  • Broafka
    attól még... lehet hogy volt víz!
    bár szerintem ahol már van víz ott azért már élet szerűségnek iy kell lennie