27
  • MacrosTheBlack
    #27
    Naja. A c64-es progik is átkerületk egymás gépeire, pedig anno nem volt net. Most is csak annyit tudnak elérni ha letiltanak mindent, hogy újra a "cd írós gyereknél" fog mindenki másolni magának 500 ft-ért. Amire van igény azt megszűntetni nem lehet, max átadni a maffiának, dehát ezt legjobban az amcsiknak kéne tudniuk, Al Capone és a szesztilalom, ugye...
  • MacrosTheBlack
    #26
    azt a kiadók is sokszor elismerték hogy a kalózkodás miatt kell sokszor árat csökkenteniük, vagy hamarabb kiadni egy filmet, amin még ülnének egy pár évet, hogy hozza a pénzt a moziban
    Ez így van! A SW-t is először régiónként kezdték vetíteni, mi lett az eredménye? Aki "másodrendű" régióban lakik, mert oda született, az megnézte az interneten, aztán érthető okokból a mozira már nem adott ki pénzt. A kiadók meg felfogták hogy vagy egyenlően kezelik az embereket, vagy ők szopják meg (bevételkiesés). Tehát a warez ismét bebizonyította hogy az emberiség javát szolgálja. :)
  • MacrosTheBlack
    #25
    Én is beperelek minden munkáltatót mert nem engem alkalmaz, és ez mekkora elmaradt jövedelemkiesés. :)))
  • MacrosTheBlack
    #24
    Most ezt direkt nem érted? Gondolkodj már hogy hányan, könyörgöm! Ez hihetetlen...
    Mi nemérthető ezen: "1. nincs pénze rá, 2. ingyen se kéne"?

    A demó a játék előtt szokott megjelenni, és nem kell az első percben letölteni a játékot mert még nincs demó
    Kivéve amelyik utána, időnként nézegesd mondjuk a hcgamer híreit, aztán meglepődsz!
    A Baldurs Gate 2-vel voltam úgy hogy meg akartam venni a cdgalaxisban, mondják nem lehet, majd ha lefordítják a kézikönyvet. Fél év múlva csörögnek, kész a fordítás (vagy 20 oldal, nem kapkodták el, az is valhalla páholy "minőség"), mondom mostmár kenjék a hajukra. Ilyenkor már mit akarnak, most vegyem meg teljes áron? Igaz, azóta úgy látszik tanultak az esetből (sztem volt több is), ma már javult a helyzet, behozzák angol manuallal is (eddig is tökmindegy volt hogy magyarul vagy angolul nem olvasom el).

    A jog és az erkölcs két külön dolog. 1956 se volt törvényes a ruszkik meg Rákosi szerint, ma mégis annak tartjuk. Mert erkölcsileg az volt. Ugyanez van a jogbitorlókkal is. Joguk az lehet hogy van, csak épp senkinek a szemében nem érvényes (a BSA-t és fizetett ügynökeit leszámítva). Mert ellenkezik a közerkölccsel. Vagy megváltoztatják, vagy marad így, de akkor az emberek hozzáállása is. A népnyúzó törvényeket sose tartották be, és utólag mindig jogossá vált. Ez lesz majd egyszer ezzel is.
  • smv
    #23
    Én a Starcraftal vagyok így. mindig is kedvenc játékom volt, letöltöttem, játszottam vele úgy vagy 1 évig, de annyira beleszerettem a játékba, hogy egyszerűen úgy éreztem, hogy nekem ezt meg kell vennem, hogy eredetiben is meglegyen. tulajdonképpen semmivel sem éreztem még így, de az Sc annyira jól sikerült, ráadásul annyira olcsón (szinte utánnam dobják) adják, hogy kihagyhatatlan.
  • smv
    #22
    Én ezt már olyan, de olyan sokszor elmondtam... Majd ha 1000 forintba kerül egy CD, 3-400 -ba egy mozijegy, és 1000 forintért kapok új DVD-t, akkor meg fogom venni a cuccokat. Addig viszont ígyse-úgyse vásárlom meg őket, mert nincs ennyi felesleges pénzem...
  • jefferson83
    #21
    Meg kell nézni a kiadók statisztikáját. Kalózkodás meg sírás-rívás persze megy. Így vagy úgy évről évre több pénz folyik a zsebükbe, de ez kevés. Komolyan mondom, ha én diák létemre (önnáló keresetem nincs + szüleim sincsenek jó anyagi helyzetben) meg tudom venni az arra érdemes játékot akkor bárki (HL2, Return to castle Wolfeinstein, most BF2-re gyüjtők). Szóval néha egy évig is gyűjteni kell és igen addig is játszok vele. Megemlíteném, hogy a legtöbb "preview" játékkal 15-20 percnél tovább nem játszom mert annyit ér.
  • exxile
    #20
    Elég sok cikk jelenik meg az sg-n az utóbbi időben ebben a témában. Kezd már uncsi lenni. De azért hangsúlyozom kicsit:
    verzió1: Van internetem -> a netet warezolásra találták ki, ez világos mindenkinek -> letöltöm a filmeket, zenéket -> megnézem, meghallgatom őket.
    verzió2: Nincs internetem -> Nem nézek filmeket, nem hallgatok zenét, alternatív megoldás a cd-dvd-kazetta cserélgetés.
    Amit meg annyira szeretek, azt úgyis megveszem eredetiben. Pl. többször előfordult már, hogy direkt nem töltöttem le valamit, mert mindenképpen eredetiben akartam birtokolni.
    A buzoid jogvédőktől meg kiráz a hideg. Ingyenélő semmirekellő bagázs.
  • aaaaa
    #19
    Jó valóban nem helyes hogy mindenki mindent ingyen tölt, de azt a kiadók is sokszor elismerték hogy a kalózkodás miatt kell sokszor árat csökkenteniük, vagy hamarabb kiadni egy filmet, amin még ülnének egy pár évet, hogy hozza a pénzt a moziban...
    Szóval azok a "gonosz kalózok" valahol hasznot hoznak a "becsületes felhasználóknak" is, mert mennek le az árak... Ha egyáltalán nem lehetne pl. DVD-t másolni, akkor a mai napig 10-15 ezret elkérnének a legsilányabb DVD-ért is , mert milyen csodajó minőség, meg mekkora érték...
    Ott sír a sok mocsok, hogy az 990Ft-os dvd-k milyen ócskák. Pont azok a filmek amiket egy éve aranyáron próbáltak eladni. Saját magukat hazudtolják meg... Pedig ez aztán full legális , de ez se jó, majdnem hogy lehülyézik az embert, hogy miért nem vesz helyette 6000- Ft-os ÚJ kiadású DVD-t... (Ami fél év múlva 500Ft-ot nem ér)
    El ne higgyétek hogy valamit is fillérel is olcsóbban adnának , ha többen vennék. A Windows, az Office, a Photoshop sem lett olcsóbb, pedig kb. 10-20x ha nem többször többet eladtak belőle , mint 10 éve... Persze többet tud , meg jobb de akkor sem igaz hogy , ha többen veszik majd olcsóbb lesz.
    A másik meg amiért sír mindenki hogy ha nem vesznek elég DVD-t egyes kiadók kivonulnak a magyar piacról. És akkor mi van ? Ez is egy hatalmas hazugság. Ha akarnak akkor is kivonulnak, ha az összes pénzünket otthagyjuk náluk, nem kell a ferdítés...
    A Wendy's, a Quick hambugeres cégek is kivonultak , pedig mindig telt házuk volt...
    Igazán sajnálom azokat akik elhiszik a kiadók hazug marketing dumáit, sőt ezeken a fórumokon is terjesztik a kiadók hazugságait, annak ellenére hogy nem érdekeltek benne...
    Aki rátámad az emberre az az ellenséged. A kiadók saját vevőikre támadtak, beperleték, fenyegették őket, tehát ellenségek, még ha nem is úgy próbálják beálítani magukat. Sajnálom ha valaki mást lát bennük. Őket egyedül a pénz érdekli, és gátlástalanul képesek tönkreteni bárkit, ha a jog egy egész kis lehetőséget is ad erre nekik...
  • irkab1rka
    #18
    egy kicsit félreérthető a cikk...

    mind1.
    ne legyen átalány, mert nem akarok egy fillért sem lagzilajcsibandájának adni.

    és had pereljek be én is bárkit elmaradt profitomért.
    még teller edét is beperelem, mert ha én találom fel az atomot, akkor az most nekem hpzná a pénzt. ehehhehe
  • faz
    #17
    "Néha igen, egy-két ember, de a többség nem, bármit is mondasz."

    Most ezt direkt nem érted? Gondolkodj már hogy hányan, könyörgöm! Ez hihetetlen...

    A demó a játék előtt szokott megjelenni, és nem kell az első percben letölteni a játékot mert még nincs demó.

    Én is mondtam hogy csökkenteni kéne az árakat, ennek ellenére az erősítők is csak azért drágák mert olcsóbban nem vennénk meg, mert biztos olyan is, holott 5 jegyű összegből simán kijönne a legtöbb cucc. A kiadók sem rosszabbak szerintem. Mindenki mindent sokért ad el és nem jó helyre megy a pénz, bár nélküle meg nem lenne ott az a cég/bármi ahol van.

    De ha ennyire mondod, akkor magyarázd el hogy hogyan képzeled el hogy természetes és törvényadta jog legyen az, hogy mindenki ingyen letölthessen mindent. És hogy miért gondolod hogy így helyes és normális.
  • MacrosTheBlack
    #16
    "amit le tudsz tölteni azt nem veszed meg" >> "épp most vettem meg a Dungeon Siege 2-t, pedig hónapokkal előtte végignyomtam."

    Az ember 2 okból nem veszi meg amit le (se) tölt: 1. nincs pénze rá, 2. ingyen se kéne. Olyan minőséget és olyan áron kell kínálni, amiért hajlandó fizetni az ember. Ez a szoftver-film-zene maffián kívül minden másban így működik évezredek óta, nem hiszem hogy a kiadómaffi a vágyálmaihoz kéne igazítani a realitásokat. Igazodjanak ők a realitásokhoz, vagy tűnjenek el a történelem süllyesztőjében!

    A demó meg nem a játékok után hónapokkal szokott megjelenni ha nem haragszol...
    Nem haragszom, mert: de, sokszor utána jelenik meg.

    mert ha nem töltenénk le semmit és nem is lehetne, akkor nem lenne artisjus, tudod-e?
    Nem. Ez olyan mint az útadó. Benne van már a benzinárban is, aztán adóként is letarhálják plusszban, majd ezekután elherdálják szőlőtelepítésre meg villaépítésre, én meg törjem ki a kerekem a kátyúkban. Amit el lehet lopni, főleg ingyen, azt el is lopják. A jogdíjak is ugyanilyen. Másik példa rá a sulinet: amennyivel olcsóbban kijönnél, annyival drágábban adja el a bolt, a te adókedvezményedet tulajdonképp ő vágja zsebre. Túlzott idealizmus azt hinni hogy minden szép és jó lenne. Mert nem.

    Te lopásról beszélsz, itt meg csak másolásról van szó. Tudod, a lopás előfeltétele hogy a sértettől eltűnjön a tulajdona, itt meg értelemszerűen ilyenről szó sincs. Csak arról hogy pár majomnak nem annyi bevétel folyt be mint amennyit elképzelt, és rázza a bilincset. Mit szólnál ha a közértben 1 milka lenne a tej, kenyér, aztán ha nem vennéd meg, már sittelnének is le? Azért kerül annyiba, mert annyiért veszik meg. Ha drága, csökkenteni kell az árat. Egyszerű közgazdaságtan. Így működik a kapitalizmus. Az "eszed, nem eszed, ezt kapod" a kommunizmusban volt divat. Márpedig kiadómaffia = kommunizmus. Mint Don Quijote: álmodozók a való világban. Amíg fel nem ébrednek, sose fogják megérteni hogy az ő idejük lejárt. Képtelenk alkalmazkodni a jelenhez, mint a dinoszauruszok. Azok is jól kipusztultak.
  • Dr4gonlord
    #15
    "Nekem nincs pénzem házra, tehát lophatok. Ja, autóra sincs, szal hozok egyet. De nem éri meg hogy ezért büntessenek, hisz nem volt rá pénzem. Nyilván."

    Ez ott sántít, hogy most többnyire programokról/multimédiáról volt szó, PL.: Ott van egy fejlesztői környezet, otthoni felhasználó gyakorolni akar vele egyedül, meg is venné, csak amikor meglátja az árát, az intenzívre kerül. Ha nekem kellene egy ház, de nem lenne rá pénzem, akkor gyűjtenék rá, ha tetszik egy jó játék, akkor gyűjtök rá, de, a házat előtte kívülről belülről megnézem, kérdezősködök a szomszédoktól, hogy milyen a környezet, leellenőriztetem szakemberrel, stb. Azonban egy játék esetében a demó NAGYON ritkán adja vissza a teljes játék minőségét, így a legtöbbször zsákbamacska, na az nem kell, köszönöm, ezért szedem le, aztán ha kiderül, hogy hosszútávon jó, akkor megveszem. (UT2004, BF2, Dio2, StarCraft, Red Alert 2, amik ebbe a kategóriába sorolhatók). Ja igen, BF2 + Kieg, 20k, csodálkoznak, hogy a legtöbb ember warezol egy ideig, ha a mimiálbér 57k (pontosan nem tudom), de mindegy, ami nekem tetszik és megéri, azt megveszem eredetiben, nekem így megfelel. Vannak olyan termékek is, amik viszont pont a másik oldal, mert már a cég biztosíték arra, hogy jó játék lesz, és a látott képek olvasott interjúk, videók elegek ahhoz, hogy megvegyem őket előrendelésbe (ES IV: Oblivion, UT2007, NWN2, Dragon Age, pl.). Na, peace.
  • Dr4gonlord
    #14
    Na jaja, hol is volt, Finnországban, azthiszem. Ott iszonyat nagy büntetéseket szabnak ki pl. a gyorshajtókra, és minél gazdagabb valaki, annál többet (nem mint itt, heh). Egy politikus sietett, mert késésben volt, valami 20-al lépte túl a sebességhatárt városban, de pechjére arra járt egy rendőr. 38.000 Eurós büntetést kapott, asszem. Na majd ha itt is így lesz, akkor nem szólok egy szót se.
  • faz
    #13
    ha azok, akik "previewolták" és aztán nem vették meg nem tudták volna letölteni, akkor lehet hogy megvették volna.
    Ja, ezt hívják átverésnek, amit a kiadók követnek el.


    Ez nem így hangzott el. Nem is ez volt a lényeg. Hanem az, hogy amit le tudsz tölteni azt nem veszed meg. Néha igen, egy-két ember, de a többség nem, bármit is mondasz. Remélem azért érthető volt a szövegem ha nem csak ezt a kis töredéket olvastad el.

    A demós dologról meg annyit, hogy autót sem lopok azért, mert mondjuk csak egy részen vezethettem volna hogy kipróbáljam, de én az autópályán is ki akartam próbálni, meg sárban is. Másrészt meg mit vársz, adják le az egész filmet aztán várják hogy beülj? A demó meg nem a játékok után hónapokkal szokott megjelenni ha nem haragszol...

    az is lehet, hogyha mindenki legálisan venne mindent akkor minden olcsóbb lenne
    Persze, persze... Inkább többet markolnának a kapzsi kiadók. Gondolod hogy neked adnák az extra haszont (luxusprofit, hogy aktuálisak legyünk :DD), mikor simán zsebre is vághatják?


    Csak egy gondolat volt. Egyébként nem lehetetlen, mert ha nem töltenénk le semmit és nem is lehetne, akkor nem lenne artisjus, tudod-e?

    Aki nem veszi meg, az akkor se venné ha bilincsbe vernék, ugyanins NINCS MIBŐL!

    Nekem nincs pénzem házra, tehát lophatok. Ja, autóra sincs, szal hozok egyet. De nem éri meg hogy ezért büntessenek, hisz nem volt rá pénzem. Nyilván.
  • MacrosTheBlack
    #12
    Ezt a "dehátlehetdemótnézniis" dumát el lehetne már felejteni, kicsit unalmas. 1. manapság a demó sokszor a bolti megjelenés után hónapokkal jelenik meg, amikor már senkit nem érdekel. 2. a demó olyan mint a mozielőzetes, belevágják a legjobb részt, aztán kiderül hogy más érdekes nincs is az egész filmben, tehát lósz.rt se ér. Ja, és ez annyira "mellébeszélés" hogy épp most vettem meg a Dungeon Siege 2-t, pedig hónapokkal előtte végignyomtam.

    ha azok, akik "previewolták" és aztán nem vették meg nem tudták volna letölteni, akkor lehet hogy megvették volna.
    Ja, ezt hívják átverésnek, amit a kiadók követnek el.

    Aki nem veszi meg, az akkor se venné ha bilincsbe vernék, ugyanins NINCS MIBŐL! Bilinccsel se lesz. Majd ha európai fizetést kapunk, akkor lehet európai árakon vásárolni. De fizetés az nincs, vannak viszont eu-nál drágább balkáni árak. Csoda ha nincs tolongás a pénztáraknál?

    az is lehet, hogyha mindenki legálisan venne mindent akkor minden olcsóbb lenne
    Persze, persze... Inkább többet markolnának a kapzsi kiadók. Gondolod hogy neked adnák az extra haszont (luxusprofit, hogy aktuálisak legyünk :DD), mikor simán zsebre is vághatják?
  • MacrosTheBlack
    #11
    Á, ez a Balkán. Itt ha Cs. Elődnek hívnak és drogosan 120/50-el halálra gázolsz egy rendőrt, akkor felfüggesztett ejnyebejnye jár, ha ellopod Viktor nőjének a kocsiját, de csak 9 métert mész vele mert szitává lőnek, azért meg 9 év letöltendő. Gondolom a warezért minimum kivégzés, hiszen az az igazán súlyos, emberiségellenes cselekméyn... Nálunk jobban jársz ha lemészárolsz pár embert a pénzéért és abból megveszed boltban a 6 rongyos filmet meg 12 rongyos gamét, mintha letöltenéd. Embert ölni lassan már nem is bűn, de a másolás, amiben senki nem károsodik, az igen. Aztán majd csodálkoznak a jogbitorlók ha őket fogják kinyírni hogy a pénzükből filmet vásároljanak...
  • strogg
    #10
    Egyszer már kitértem rá, hogy a user vs kiadó az = egyik eb másik kutya. Az egyik genyó módon kihazsnál, a másik meg genyó módon pofátlanul tölt. Melyik a jobbik fél? Mindkettő a pénzét védi a lépésével. erkölcsileg igazságot tenni nagyon nehéz, ha ebből a szempontból nézem a kérdést. A kérdés ott dől el, hogy melyik fél az erősebb? tudjuk a választ: A p2p erősebb. Ebben a háborúban a "kovács pistike a DC kleinsel" a rambo, és nem egy másolásvédelmi technológia, vagy az artisjus. :)
    A másik. Nem rétek egyet az átalány jogdíjjal. Nem a pénz miatt, hanem az elv miatt. Utoljára legalább egy éven töltöttem zenét netről. A netet 99,99%-ban legális motyók töltésére használom. Nem érzem jogosnak, hogy jogdíjjat fizessek.

    És ha rám is húzzák mit kapok? Nem büntetnek semmilyen szinten a zenetöltésért, még akkor sme ha feltöltök, mert aki letölti szintén fizetett a net számlával már jogdíjjat? Nem hiszem. Inkább csak egy újabb igazságtalan lehúzás lenne, mint a CD/DVD jogdíj.
  • faz
    #9
    Elöljáróban megjegyzem, hogy én sem szeretném ha büntetnének engem, meg nekem sincs pénzem ilyen dolgokra, de:

    ""p2p-preview" után esetleg megveszik az emberek!"

    Ez nagyon szép gondolat, de 1) elég sok webshopban meg rádióban preview-olni tudod, 2) ha azok, akik "previewolták" és aztán nem vették meg nem tudták volna letölteni, akkor lehet hogy megvették volna. Nyilván ha csak minden sokadik ember vette volna meg, akkor is többen megvették volna, és az is nyilvánvaló hogy a "previewolók" 99,9%-a nem fogja megvenni akkor sem, ha tetszett neki. Szóval szerintem ez tök mellébeszélés. Ha tetszik, ha nem, arról van szó, hogy valami, ami pénzért van, ingyen beszerezhető, és joggal lehet ezzel gondjuk a kiadóknak.

    A nem szellemei termékeket gyártók pont olyan genyók mint a kiadók, és azokhoz folyik a pénz akik azt sem tudják hogy mi fán terem az amit gyártanak, szóval még az elv sem stimmel, amit néha mondanak az emberek (ti. hogy a szerző nem kap elég pénzt), mert akkor semmit nem szabadna megvenniük. Szóval szerintem ez az hiábavaló bizakvás.

    És végülis az is lehet, hogyha mindenki legálisan venne mindent akkor minden olcsóbb lenne. Meg nem lenne artisjus és egyéb dolgok. De azért logikusabbnak és eredményesebbnek látszik hogy küzdeni próbálnak a fájlcserélés ellen, bár jobb volna ha előbb árat csökkentenének és ennek szellemében mennének háborúba...

    faz
  • Lame
    #8
    Nagyon helyes. Csak annyit kellene hozzatenni, hogy akinek tetszett amit toltott azt tenyleg vegye is meg.

    Szerintem egyebkent a vilagon osszesen nincs is annyi penz amit a jogvedok bevetelkieseskent megallapitanak :)
  • vgez
    #7
    internetes jogdíj jó ötlet, ha úgy vesszük az átlag havi 3Gb forgalom (az egyik nagy internetszolgáltató szerint), akkor kb annyit kellene fizetni jogdíjat mint pl egy dvd után ami kb. 150Ft
  • oszi1113
    #6
    Szerintem számszerűsíteni kellene az adatokat! Ha már a film és zeneipar ennyire ágál ellene, meg kéne nézni, hogy Európapában hányan élnek meg ezen iparágból, és hányan töltenek le illegálisan! Mert ugyebár ne "börtönözzünk be" 8 millió embert, merthogy pár ezren nem tudnak a jövőben megélni! Ámbár az értékesítésre, promócióra költött pénzeket kellene átcsoportosítani!
    De én bizakodó vagyo! És helyeslem a döntést!!!
  • testerlnx
    #5
    végre vmi
  • mrgregory
    #4
    maximálisan egyetértek
  • rolika
    #3
    ilyen egyszerű!

    #1: tök sok film meg zene van a gépemen, de akkora f.sok, csak a helyet foglalják
    tényleg jót kell csinálni, és a "p2p-preview" után esetleg megveszik az emberek!
  • EvilDevil
    #2
    követendő példa!!
  • Dr4gonlord
    #1
    A legtöbb esetben letölti az ember, és rájön, hogy akkora bukás az, amit leszedett, hogy még leszedni se volt érdemes... Minőséget kellene csinálni elfogadható áron, ahogy ez már annyiszor elhangzott, és akkor megvennénk a cuccokat. (Igen, ami tetszik és megéri hosszú távon, azt megveszem eredetibe). Ja és igen, amekkora büntetéseket osztogatnak a warezért... Akkor lenne reális, ha egy gyilkosságért 15-20 év járna min, vagy szigorított fegyház, a gondatlanságért (részegség, pl, vagy macsó vagyok, én vagyok az NFS, csattreccs, meghalnak 25 en, 20 gyerek 5 nő, az illető karcolás nélkül megússza és rosszabb esetben kap 5 évet, ha kap...) meg 25-30 év min.... Ja igen, hajrá, így tovább, ha ez megmarad, akkor talán nem fogom annyira "nemkedvelni" a franciákat, mint most, talán.
    Meg elmennek a rákba a jogdíjakkal, tessék dolgozni kéremszépen, nem ingyenélni.