181
 • Mihail
  #181
  az életet nem lehet lemásolni
 • Tiberius B
  #180
  Igen naiv vagyok, de szerintem. Ha már ennyire elkanyarodtunk a témától.
  Deznek igaza van a 178-asban.
  Egyébként mond meg légyszi: a hozzászólás melyik részére gondolsz?
 • Epikurosz
  #179
  Kb. 20 éve még én is hittem ebben. Istenem, milyen szép is fiatalnak lenni...
 • dez
  #178
  Jaj de jó, hogy kimaradtam ebből az egész baromságból. A cikk címe egyszerűen nem más, mint alpári bulváros ferdítés. Lásd:
  "Ez az első eset, hogy egy robotban sikerült egy, az éntudatothoz kapcsolódó tevékenységet kialakítani."
  No more comment.
 • Tiberius B
  #177
  Az ember célja a tökéletesség, végsősoron. Szerintem, túl optimista vagyok, talán.
  De most nem erről van szó, nem tom már ki mondta először: "egyetlen ember is megmentheti a világot". Ez úgy működik szerintem, mint a kristályosítás, van egy kristály, körülötte meg a többi anyag, ahogy hozzáér, elkezdi kialakítani a kristályrácsot. Embereknél is így van, csak sok a külső tényező, ami bezavar ebbe. Ergo ez csak akkor működik, ha van elég nagy számú ilyen gócpont. Szerintem.
 • haxoror
  #176
  "Ha mindenki így gondolkodna, soha nem lenne semmi változás."

  Dehogynem. Kicsiben gondolkozol, ami működik 100 emberrel az nem feltétlen működik 6 milliárddal. Az emberek nem változni akarnak, hanem rákényszerülnek a változásra.

  Történelmi példák bizonyítják hogy a rabszolgatartás, emberáldozás, rasszizmus vagy a nők/gyerekek haszonállatként kezelése nem akadály egy működő rendszer fenntartásában sőt bizonyos körülmények között még a rendszer stabilitását is erősíthetik.
  Persze ami akkoriban helyes volt annak a nagy része ma már nem az de ettől még párszáz év múlva lehet hogy megint helyesnek fognak számítani.

  Játékelméletről sajnos nem tudok sokat :( de egy optimálisan működő társadalom mint végső cél nem zárja ki a lehetőségét egyébb közbenső nem optimális de hatékony társadalmi formáknak.
 • BiroAndras
  #175
  "Az hogy te személy szerint más értékek szerint akarsz élni mint a többség az csak a te életedet változtatja meg de a világot nem."

  Ha mindenki így gondolkodna, soha nem lenne semmi változás.

  "Miből gondolod hogy a te verziód a helyes?"

  A történelem alapján.

  "Az hogy mi helyes és mi nem erőssen korszak és kultúra függő."

  Nem egészen. Az alapok mindenhol hasonlóak, csak a körítés változik. De érdemes utánnanézni a játékelmélet nevű tudományágnak, mert az épp azzal foglalkozik, hogy tisztán matematikai eszközökkel vezesse le a társadalom optimális működéséhez szükséges szabályokat.
 • Epikurosz
  #174
  "Közben persze minden generáció egy picit változik és lépésenként közelít az eszményi értékekhez..."

  Amíg ilyen esetek vannak, addig alaptalanok az álmodozásaid.
 • haxoror
  #173
  Miből gondolod hogy a te verziód a helyes?
  Az hogy mi helyes és mi nem erőssen korszak és kultúra függő.
 • haxoror
  #172
  "Az a baj, hogy mindenki arra vár, hogy a többiek kezdjék el"

  Nem, páran lehet hogy erre várnak de a többséget eleve nem érdekli az egész, nem várnak semmire hanem csak simán élik az életüket az éppen aktuális játékszabályok szerint.
  Közben persze minden generáció egy picit változik és lépésenként közelít az eszményi értékekhez de ez nem az ember szándékossága (vagyis nem tudatos szándékossága) hanem az ember által létrehozott új világhoz (társadalom) való adaptálódás, ez írtja ki lassan de fokozatosan a dzsungel értékeit (az enyém mert erősebb vagyok, aki nem a törzsünk tagja az ellenség stb) az emberekből és cseréli le azokat új értékekre (tolerancia, közös munka a közös célért, együttélés stb)
  Pár tízezer éve az ember elődei a fauna részeként természeti lények voltak, mára inkább társadalmi lénnyé kezdünk válni és nem a természetben élünk hanem a természet mellett de ez az átalakulás még mindig folyamatban van, pár ember ennek a sebességét nem tudja meggyorsítani egy ugrásszerű változáshoz tömegeknek kéne egyszerre mozdulniuk és a változást több generáción át tartaniuk kéne.
  Szándék és motiváció híján ezt max egy vallás tudná csak elérni vagy talán még az se.

  Az hogy te személy szerint más értékek szerint akarsz élni mint a többség az csak a te életedet változtatja meg de a világot nem.
 • Epikurosz
  #171
  Oké, akkor konkrétabban fogalmazok:
  Ma a rasszizmus-ellenes harc lényegében parazita létformák igazolása és védelme.
 • BiroAndras
  #170
  "Kérdezz meg 100 szembejövő embert az utcán hogy szerintük egy robot "lény"-nek számít-e, meglepődnék ha 10%-nál több egyet értene veled."

  Nem arról beszéltem, hogy mit fogunk tenni, hanem hogy mi lenne a helyes. A gyakorlatban többnyire valami komoly katasztrófa kell ahhoz, hogy az emberek helyesen cselekedjenek.
 • BiroAndras
  #169
  "Elméletileg jól hangzik de gyakorlatilag (egyelőre) esélytelen mivel a látszat ellenére az emberek többnyire nem az eszük alapján döntenek hanem az érzelmeik és egyébb igényeik szerint ergo ez nem reális megoldás a problémára."

  Nem állítottam, hogy képes vagyok megoldani a világ minden problémáját. Ezt csak egyénileg lehet megoldani. Akiben felmerül az igény erre, annak nem is nehéz.
  Az a baj, hogy mindenki arra vár, hogy a többiek kezdjék el, és nem veszi észre, hogy ő egyedül is megtehetné.
 • BiroAndras
  #168
  "Tegyük fel, hogy én önfeláldozó vagyok, és ugyanilyen a gyerekem, az unokám, stb. és évszázadokon keresztül a megkeresett értékekből mindig félreteszünk valamit, hogy az utódainknak könnyebb legyen az élete."

  Nem erről volt szó. Nem értem, hogy ezt hogy sikerült belekeverni. Én csupán arról beszéltem, hogy a rasszizmus sem elméletben, sem a gyakorlatban nem jó.
 • Epikurosz
  #167
  Persze, semmit nem tudunk. A történészek, a memoárkutatók stb. ellustultak, csak söröznek és cigiznek, és semmilyen infónk nincs a többszáz évvel ezelőtt élt elődeinkről. Emellett, a nagypapák és nagymamik sem meséltek semmit.
 • haxoror
  #166
  "Rettenetesen egyszerű. NE kövessük el ugyanazt a hibát."

  Ez ugyan az mintha azt írnád hogy "NE haljunk meg hatvan évesen"
  Megvalósítható? Persze. Ésszel kell élni és egészségesen (plusz egy kis szerencse se árt) és máris mindenki 90-100 évig él.
  Elméletileg jól hangzik de gyakorlatilag (egyelőre) esélytelen mivel a látszat ellenére az emberek többnyire nem az eszük alapján döntenek hanem az érzelmeik és egyébb igényeik szerint ergo ez nem reális megoldás a problémára.

  "Sajnos az emberek többségétől ezt nem lehet elvárni, de úgy gondoltam, hogy itt a fórumon az értelmesebb réteg van jelen."

  És itt a lényeg, az emberek többsége az ami meghatározza hogy mi az emberiség nem pedig a kimagasló (vagy átlagon aluli) egyedek, ha ez nem így lenne akkor már a klasszikus görögök óta a tejjel-mézzel folyó kánaánban élnénk.
  Egy fecske nem csinál nyarat, sőt sok fecske se csinál. A nyár majd eljön magától és az eljövetelének gyakorlatilag semmi köze ahhoz hogy a fecskék mit akarnak.
  Az emberiség fejlődését nem lehet (ennyire) sürgetni.

  "Kitágíthatjuk az értelmezést minden értelmes lényre. A jelenség lényege, és oka ugyanaz minden esetben."

  Megtehetnénk, de nem fogjuk.
  Kérdezz meg 100 szembejövő embert az utcán hogy szerintük egy robot "lény"-nek számít-e, meglepődnék ha 10%-nál több egyet értene veled.
  Az emberek többsége szerint élőlény az ember/állat/növény, minden más nem az.
 • Sámson
  #165
  Kiváncsi vagyok, ha végeznének egy felmérést, hány ember válaszolná azt, hogy szívesen megnézne egy szaftos kis gladátorshowt a pénteki meló után. (esetleg egy kis keresztény-kivégzést)
 • Sámson
  #164
  Én csak olvasom itt a sok Okos hozzászólást, és csak ámulok.
  Honnan tudhatná ma bárki is, hogy milyen volt az emberek kapcsolatai a hétköznapokban többszáz éve?
  Van aki ilyen volt a többiekkel, van aki olyan.
  Biztos volt a sötét középkorban is sok boldog és kiegyensúlyozott emberke. Még manapság is sokan nem ítélik el a háború minden formáját, sőt vannak akik még önmagát a háborút sem ellenzik. {(afrika, terrorist, usa, stb.)}
  (Franciaországban nem a kevert együttélés volt a forrongás alapja, hanem az etnikai diszkrimináció keltette szociális különbség)


 • Epikurosz
  #163
  András, te egy idealista vagy, mert egyrészt túl fiatal vagy, másrészt olyan világban élsz, amelyben nem találkozol az élet minden, húsbavágó problémájával. Mondok egy nagyon rövid példát: a természet egyik kemény törvénye a szelekció. Ez sok téren megnyilvánul és még a vallások is elfogadják. Tegyük fel, hogy én önfeláldozó vagyok, és ugyanilyen a gyerekem, az unokám, stb. és évszázadokon keresztül a megkeresett értékekből mindig félreteszünk valamit, hogy az utódainknak könnyebb legyen az élete. Mi vagyunk a hangyák. És egyszercsak, forradalmi helyzetben jönnek a tücskök, és azt mondják, hogy márpedig nekik emberi joguk, hogy ugyanúgy részesüljenek a javakból, mint mi, és részesedést kérnek belőlük, vagy ha nem kapnak, akkor rombolnak. Nos, ha ezt elolvasod figyelmesen, néhányszor, akkor rá fogsz jönni sok mindenre. Az érvelésem nem vonatkozik a törvénytelenül szerzett vagyonokra, ez egyértelmű, azokat "meg lehet osztani".
 • BiroAndras
  #162
  Az mondjuk igaz, hogy genetikailag nem fejlődött az ember, csak a kultúrálisan.
 • BiroAndras
  #161
  "Az emberiség az elmult 2000 évben tudatszintjében semmit sem fejlődött, és semmivel sem áll magasabban egy mai ember mint egy korabeli római vagy görög átlagpolgár."

  Elfelejted, hogy közben volt a "sötét középkor". A Római Birodalom bukása minden területen nagy visszaesést jelentett. Szerintem minimum visszaküzdöttük magunkat a görög/római kultúra szintjére (csak a nyugati világra gondolok, a többieket nem is érintette az egész dolog). De sok tekintetben fejlődtük is, pl. az életet ma sokkal értékesebbnek tekintjük, mint akkor, és legalább elvben elítéljük a háború minden formáját.
 • BiroAndras
  #160
  ""És nem kéne esetleg változtatni ezen? Muszály elkövetni ugyanazokat a hibákat újra és újra?"
  Esetleg van valami működő(!) ötleted?"

  Rettenetesen egyszerű. NE kövessük el ugyanazt a hibát. Aki tisztában van azzal, hogy mi a rasszizmus, és elég intelligens, az képes magán is észrevenni a tüneteket, és egyszerűen felülbírálhatja az érzéseit.
  Sajnos az emberek többségétől ezt nem lehet elvárni, de úgy gondoltam, hogy itt a fórumon az értelmesebb réteg van jelen.

  "Rasszizmus meg nem tudom hogy jön ide hiszen a jelenség szigorúan emberekről szól és semmi köze a robotokhoz."

  Kitágíthatjuk az értelmezést minden értelmes lényre. A jelenség lényege, és oka ugyanaz minden esetben.
 • BiroAndras
  #159
  "Önmagában az, hogy rasszizmus, vagy diszkriminácó-ellenesség üres frázisok, nem mondanak semmit.
  Az elkülönülésre szükség lehet, és ez természetes igény."

  Alapvetően félreértettél. Nem az elkülönülésről van szó, hanem arról a felfogásról, hogy aki nem olyan, mint mi, az szükségszerűen alacsonyabbrendű, és nem illetik meg azok a jogok, amik minket. Ennek nincs köze ahhoz, hogy együtt élünk, vagy külön.

  "A jogvédők szerint ez úgy megoldható, hogy a problémás elemeket szétszórjuk, hogy ne legyenek egy kupacban. Sajnos a dolog nem működik, mert ezek az elemek a környezetváltozással nem vedlik le régi szokásaikat, inkább az új, polgáribb környezetüket is rombolják."

  Ezzel is vitatkozom kell. Az eddigi tapasztalatok alapján épp az elkülönülés okoz katasztrófát. A szegénynegyedek, gettók nem hogy nem oldják meg a problémákat, de megsokszorozzák azokat. Ugyanígy a kisebbségek elkülönülése is problémákhoz vezet.
 • Epikurosz
  #158
  Nem értünk egyet. Érdekes, hogy ugyanezt mondta nekem - mikor is? - 1997-ben egy pszichológus. Akkor sem értettem vele egyet, most sem. Van fejlődés, de nem mindenkinél. (Csak a kiválasztottaknál.)
 • Ma2ska
  #157
  Az emberiség az elmult 2000 évben tudatszintjében semmit sem fejlődött, és semmivel sem áll magasabban egy mai ember mint egy korabeli római vagy görög átlagpolgár. Sőt ahhoz képest lesüllyedt. Hiába van mobiltelefonja és sétál a világürben, emberi kapcsolataiban, éberségi fokában barbár maradt.
 • Epikurosz
  #156
  muszály ==>> helyesen: muszáj!

  "Az emberiség még a gyerekkorát éli"

  Túl általános kijelentés.
  Az emberiségen belül vannak fejlettebb és fejletlenebb államok. Az államokon belül is vannak roppant fejlett (intellektuálisan, erkölcsileg) egyének, és analfabéta, bűnöző egyedek. Az előbbiek nem várhatnak az utóbbiakra, hogy felzárkózzanak, mert ez talán sohanapján fog bekövetkezni.
  A szelekció meg azért nem müxik, mert manapság, ha egy II. csoportba tartozó egyént el is kapnak, a börtönben jó dolga van, és utána folytatja tovább. Halálbüntetés meg nincs, mert ciki.
 • haxoror
  #155
  "És nem kéne esetleg változtatni ezen? Muszály elkövetni ugyanazokat a hibákat újra és újra?"

  Esetleg van valami működő(!) ötleted?
  Az emberiség még a gyerekkorát éli, alig pár ezer éves a civilizációnk, nem dönthetjük el hogy holnaptól "felnőtt" faj leszünk mert ez nem így működik. Majd idővel felnövünk (és addig még jó sok hibát el fogunk követni) de ezt nem lehet sürgetni lásd: kommunizmus, jó rendszer lehetne csak a jelenleg élő emberek még közel sem alkalmasok a megvalósítására.

  Rasszizmus meg nem tudom hogy jön ide hiszen a jelenség szigorúan emberekről szól és semmi köze a robotokhoz.
 • Epikurosz
  #154
  No, hagyom még az irracionalitást, és maradok a szorosan vett témánál.

  Az emberi kapcsolatoknak az a varázsa, hogy egy idő után összeszoknak az emberek, kiismerik egymást, és tudják, hogy a másiktól mire lehet számítani. Ez persze így nagyon unalmassá tenné a kapcsolatot, és az emberek ösztönösen (?) visznek egy kis kanyart az életükbe. A jó párkapcsolatokban ezek a kanyarok finoman vannak adagolva, és épp amikor lankad az érdeklődés, adnak egy kis löketet a hormonoknak.
  Namármost, a tantusz most esett le, hogy váratlan reakciókat a robotok is tudnának produkálni, mert ugye ott van a véletlenszám-generálás, hogy primitíven fejezzem ki magam, és az unalmat meg lehet törni olyankor és úgy, ahogy azt a másik nem várná. Az más kérdés, hogy ezeket a "véletleneket" kell tudni jól kiválasztani és időzíteni, és súlyozni. Ha a robot véletlenül kést nyomna az ember torkához, unaloműzőként, az nem lenne vicces. Hoppá! Viccelni tudni, na az már igazi emberi vonás. Nehezebb képlet talán még a szeretetnél is.
 • mainruler
  #153
  Nem hiszem, hogy rá kéne ezt kenni a körülményekre. Minden ember szabad akaratából tarthat vagy nem tarthat egyesúlyt az életében. Annyiban igazad van, hogy manapság ez nehezebb, mint korábban, de ennek ellenére kivitelezhető.
 • Ma2ska
  #152
  Egyensuly és mérték, pont ez amiben ma hiányt szenvedünk.
 • mainruler
  #151
  Egyébként szerintem a kulcs a szélsőség. Ha valaki szélsőségesen kiszámítható egy párkapcsoltban, az ugyanúgy megöli az egész hangulatát, mintha szélsőségesen...szélsőséges lenne... :))
  A kulcs az egyensúly...mint mindenben.
 • mainruler
  #150
  Kezd olyan érzésem támadni egyébként, hogy megint durván a robotok felhasználhatósága felé ment el a dolog. Ez egy bizonyos pontig logikus is, de ha már a "mesterséges/új (ahogy tetszik) szellemi lény" fogalmát körvonalazzuk, nem hiszem, hogy a kicsinyes kihasználás lenne a legmegfelelőbb irányvonal.
  Én itt megpróbáltam egy új evolúciós lépés lehetőségét vázolni, erre tessék...már a háziállatok szerepkörébe kényszerített robotokról fecsegek...ejj! :)
  Legyenek az "automaták" az ember kiszolgálói, élete megkönnyítői.
  A robot, mint szellemi lény, intellektus, egész más tészta.
 • mainruler
  #149
  Ez igaz, ugyanakkor nem hiszem, hogy robotokat kéne használni emberi társak helyett. De ha már egyszer valaki pótlékra szorul, akkor ott az intelligens robot, aki intelligenciájánál fogva tökéletesen ki tudja majd számítani, mire is van szüksége az őt pótléknak (jobb esetben) tekintőnek.
  Ha valódi érzelmekre vágysz, kiszámíthatatlanságra, emberségre, akkor azt nem egy robotban kell keresni. Se most, se soha. Egy kutya/macska/leguán/rozsomák nem nyújt 100%-os emberi érzést, csupán pótlék. Erre is használják őket manapság. Nem árt ezzel tisztában lenni.
 • Epikurosz
  #148
  "Egy elsöprően intelligens lény sokkal hűebben tudna érzelmeket szintetizálni, mint egy valódi emberi lény, ráadásul nem befolyásolná az aktuális hangulata, vagyis örök szeretetet tudna nyújtani - feltétel nélkül. Ehhez nem kellenek hormonok."

  Na, igen, csak épp ezért unalmasabb is lenne. Bár, szó se róla, a legtöbb emberi párkapcsolat nem azért megy szét, mert a partner kiszámítható, hanem mert váratlan dolgokat produkál, olyanokat, amelyeket a mézeshetek alatt ki se néztünk volna belőle. Persze, ha valahol nagy a szerelem, akkor a kis próbatételek még szorosabbá kovácsolják össze.
  Amúgy töprengtem az irracionalitás szerepén is az emberi evolúcióban, majd este leírom.
 • mainruler
  #147
  Egy hús-vér örömlánynak sincs szüksége érzelmekre, hogy kiszolgálja a kuncsaftokat...
  Egy bébiszitternek sincs szüksége arra, hogy szeresse a csemetéket.
  A szőke cica + S mergás kopter kombinációhoz se elengedhetetlen a lángoló szerelem, mégis működik.
  Továbbra is azt mondom, hogy az érzelmek csupán zavaró tényezők lennének egy tiszta intellektus számára.
  Egy elsöprően intelligens lény sokkal hűebben tudna érzelmeket szintetizálni, mint egy valódi emberi lény, ráadásul nem befolyásolná az aktuális hangulata, vagyis örök szeretetet tudna nyújtani - feltétel nélkül. Ehhez nem kellenek hormonok.
  Kevesebb film...
 • Epikurosz
  #146
  Csak nem hagy nyugton a dolog...
  A franciaországi zavargások is azt bizonyítják - legalábbis számomra - hogy hiba az embereket összekutyulni. Sokkal jobb egymás mellett élni, békében, mint egymás hegyén-hátán, egy nagy bográcsban, ahol mindenki elveszíti az egyéniségét, a hagyományait stb.
  Kozmopolitizmus, globalizmus - ezeket lehet okosan, kultúráltan is megélni. A liberális megközelítés sajnos teljesen hibás és destruktív. A liberalizmus, pláne annak szélsőséges változata a géntechnológia terén, csakúgy, mint a robotika terén csak rombolást tud hozni. Isten őrizz tőle!
 • Epikurosz
  #145
  "A rasszizmusnak viszont semmi pozitív hatása nem volt. "

  Önmagában az, hogy rasszizmus, vagy diszkriminácó-ellenesség üres frázisok, nem mondanak semmit.
  Az elkülönülésre szükség lehet, és ez természetes igény. Például, te, ha elmélyült csillagászati tanulmányokat akarsz folytatni, nem tudod megtenni, ha egy dzsumbujban laksz, ahol mindenki iszik, mindennaposak a verekedések, a családon belüli erőszak stb. A jogvédők szerint ez úgy megoldható, hogy a problémás elemeket szétszórjuk, hogy ne legyenek egy kupacban. Sajnos a dolog nem működik, mert ezek az elemek a környezetváltozással nem vedlik le régi szokásaikat, inkább az új, polgáribb környezetüket is rombolják. Példának hoznám fel a négereket, akik idestova 400 éve élnek együtt fehérekkel Észak-Amerikában, és a '60-as évek óta teljes jogú állampolgárokként, de én nem úgy látom, hogy fejlődtek volna, kulturálisan. Véleményem szerint az apartheid megbélyegzése majd felszámolása hiba volt, ugyanis utána jött a vízözön. Önmagában a bőrszín persze nem kellene, hogy jelentsen semmit, de a köret az már nagyon is fontos. Önmagában a vallás sem kellene, hogy akadály legyen, ugye? És lám, lám, mégis mekkora szakadékot jelent emberi közösségek között. Elég csak az izraeli példára hivatkozni (figyelem Közép-Európai Egyetemen kiképzett propagandisták!), ahol javában épül a fal.
  De, nem ez a téma itt, nem szeretnék politikai irányba nagyon elmenni, bár kétségtelen, hogy egy, robotokat nagymértékben alkalmazó társadalomnál ez a kérdés fel fog tevődni politikai szempontból is. Egyelőre csak tudományos, esetleg filozófiai és erkölcsi kérdés, de előbb-utóbb társadalmi kérdés, és mint ilyen politikai probléma lesz ez is.

  Az már most elmondható, hogy ez a terület, szemben például a nukleáris energia hasznosításával - amely szintén rejt magában komoly kockázatokat, de hál' Istennek 1945 óta csak egy jelentősebb gond volt: a csernobili - nem szabályozható olyan szigorúan és teljeskörűen. Miért is? Azért, mert egy okos ürge akár a garázsban is tud nagyokat alkotni, ha rendelkezésére állnak megfelelő technológiák (mely utóbbiak már persze ellenőrizhetők egy ideig).

  Az én véleményem az, hogy hasonlóan a géntechnológiához, a robotika terén is lesznek nagy viták, jogi szabályozási kísérletek, de mindent lehetetlen szabályozni, úgyhogy az egyetlen remény - nem t'om jogos-e? - az, hogy az emberiség kollektív lelkiismerete is fejlődik.

  Az mindenesetre tény, hogy analógiát állítva fel például a tűzfegyverekkel, azt lehet megállapítani, hogy a technikai eszközök elterjedése és alkalmazása viszonylag kordában tartható. A gond az, hogy a bűnözők majdnem minden eszközhöz hozzájutnak, és nagyon félek attól, hogy egy-egy olyan vívmány, amelyen tudósok tíz és százezrei dolgoznak nemzedékeken át, rossz kezekbe kerül. Nem kell messze menni, csak egy példa: a gépkocsi feltalálásához, majd a fejlesztéshez, intelligens, szorgos, és végülis erkölcsös tudósok kellettek. Ehhez képest ki tudja ma megengedni magának, hogy legyen egy szuperjó kocsija? Hát, nem épp a tudósok. "A pénz beszél, a kutya ugat." - sajnos.

  No, jócskán elkanyarodtam a témától.
  Visszamanőverezésként: a robotokról beszélve, szerintem teljesen helytelenül asszociáltál a rasszizmusra, a kettőnek semmi köze egymáshoz.
  A robot nem lesz egy új rassz, elkülönülni pedig - legalábbis fizikailag - azért nem tudunk tőle, mert akkor fabatkát sem ér. Két párhuzamos világ lesz, többé-kevésbé érzékelhető határvonalakkal.
 • BiroAndras
  #144
  "Tiszta, hideg, érzelemmentes, logikán alapuló intellektus lesz a roboté. Ezért nem is kell félnünk majd tőle."

  Nem feltétlen. Ha a robotok emerekkel akarnak együtt élni, vagy dolgozni, akkor szükségük lehet valamilyen szinten emberi érzelmekre.
 • BiroAndras
  #143
  "Ez az emberiség, mi ilyenek vagyunk.
  Régen a feketékkel most a robotokkal."

  És nem kéne esetleg változtatni ezen? Muszály elkövetni ugyanazokat a hibákat újra és újra?

  "Lehet hogy etikátlan de akkor is erről szól az emberiség történelme, így másztunk ki a barlangokból és most is ez van ha nem is olyan nyíltan mint régen."

  Szerintem ennek semmi köze ahhoz, hogy imásztunk a barlangból. A rasszizmus sokkal inkább visszafogja a fejlődést. Ez esetben pl. a robotok képességeit és lehetőségeit korlátozná, amivel saját életszínvonalunk növekedését is visszafognánk.

  "A rabszolgatartásra lehet mondani hogy gonosz és igazságtalan"

  Nem a rabszolgaságról van szó, hanem a rasszizmusról. A rabszolgaság legalább lehetővé tette a nagy ókori birodalmak működését. A rasszizmusnak viszont semmi pozitív hatása nem volt. Én csupán azt mondom, hogy az hogy a robotok a rabszolgáink lesznek nem a mi felsőbbrendűségünk miatt lesz, és nem is isteni rendeltetés, hanem szimpla önzés. Hogy erkölcsileg kifogásolható-e, azt ma még nem hiszem, hogy eldönthetnénk. Majd meglátjuk, hogy ténylegesen milyen szintet érnek el a gépek.
 • BiroAndras
  #142
  "Andrással ellentétben viszont én nem hiszem, hogy a szomszédos naprendszerekbe ne juthatnánk el, több generációs utazások révén."

  Mikor mondtam én ilyet? Pont az ellenkezőjét állítom. Sőt, még azt is, hogy nem is lesz szükség több generációra az utazáshoz.