160
gyarmatosítás lenne ? kifosztanánk a megszállt bolygót? áttelepülnénk ? vagy csak laknánk ott ?
 • Saintgerman
  #160
  http://goodethungary.blog.hu/2015/12/06/simon_parkes_cern_arkhonok_es_az_emberiseg_emelkedo_tudatossaga_683#more8140106
 • Desiderata #159
 • 1sajat
  #158
  Nincsen szükség munkásra, fogyasztóra. Ellenben a fémeket elviszik innen kb egy év, -egy hónap múlva Mindet...
 • Desiderata #157
  egyébként ebben a műsorban mondták
 • [NST]Cifu
  #156
  Ez inkább arra jó, hogy az ember legalább bizonyos szintig elgondolkozzon, hogy milyen képet is alkosson a méretekekről, tömegekről.

  "Csak 17 gramm" is lehet elérhetetlenül nagy tömeg. ^^
 • gothmog
  #155
  Ha megfordítod az állítást, látni fogod, hol a probléma: 17 gramm antianyag előállításához annyi energiára van szükség, amennyivel elérhető a legközelebbi csillag.
 • dronkZero
  #154
  Aha, hát annyit kábé egymillió év alatt elő is tudunk állítani... :P
 • Desiderata #153
  elvileg 17 gramm antianyag annyi üzemanyagot termel amivel elérhető a legközelebbi csillag
 • Desiderata #152
  Űrpionír Naprendszeren kívüli bolygók
  "1000 évig tartana eljutni a Gliese 581c-re. Dr. Basil Singer fizikus annak a lehetőségét vizsgálja, hogyan lehetne mégis egy emberi élet időtartama alatt eljutni oda."
 • Desiderata #151
  A csillagközi utazás lehetőségeit vizsgálják
 • gothmog
  #150
  Az, hogy a tranzit-állomásokat meg kell építeni, fenn kell tartani, karban kell tartani, el kell látni üzemanyaggal (a saját és a transzport-hajók részére), pótalkatrészekkel, kezelő/szervízszemélyzettel, a személyzet létfenntartásához szükséges holmikkal (kaja, levegő, sugárvédelem), aminek igen jelentős részét továbbra is a felszínről indítva kellene biztosítani. Még akkor is, ha a természetben meglévő újrahasznosítási körfolyamatokat felgyorsítjuk és technológiává alakítjuk, (pl. a szennyvíz teljes teljes újrahasznosítása a hidropónikán és a víztisztítón keresztül) maradnak dolgok, amiket az adott anyabolygóról kell biztosítani. Valószínűleg megvalósítható egyébként, tippre olyan 2-300 év, és néhány ezer korszakos újítás, amikből ma még semmi sem létezik, max. az ötlet, hogy mit kellene egy-egy részegységnek tudnia.
 • Saintgerman
  #149
  szia ! nekem az a véleményem, hogy odakinn nemigen látnának szivesen minket. Legalább is úgy nem, ahogyan mi azt elképzeljük itt. A gravitáció odakinn olyan, mint a mi értelmünk szerint itt a kőkorszak...
 • EnxTheOne
  #148
  sziasztok! Erröl mi a véleményetek?
  A naprendszerbe van már több kolonia, és az utazás nem olyan lenne hogy a FÖldön felszálsz egy ürhajóra, és az kirak pl. a Marson, hanem, a Föld, és a többi kolonia közelébe lenne egy-egy ürbázis, és az ürhajóval csak a bázisig kéne menni, onnan meg egy olyan ürhajóval (a másik ürbázisig), ami csak az űrben képes repülni ( a gravitáció miatt nem tud repülni bolygókon), és ha megérkezel az űrbázisra, egy másik ürhajóval leszálsz a bolygóra.
 • gothmog
  #147
  A témában érdemes lehet elolvasni ezt a könyvet. Felsorol még néhány alternatívát ezeken kívül.
 • [NST]Cifu
  #146
  A jelenlegi ismereteink szerint két fő megoldás van, az egyik a "hagyományos" megközelítés, ekkor egy "sima" ion vagy plazma hajtóművel felszerelt űrhajó indul útnak. Fejlettebb technológiánál az anyag-antianyag elvű "fényhajtás" is szóba kerülhet, amikor fotonok (fény) adja a tolóerőt.

  A másik módszer, hogy egyfajta napvitorlással haladnak, amelyet egy koncentrált koherens fénysugár (lézer) tol, amelyet a Földről vagy valamilyen más égitestről irányítanak az űrhajó vitorlája felé. Ennél az előny az, hogy a meghajtás kvázi lekerül az űrhajóról a lézer-állomásra, így nem kell azt magával cipelnie. Hátránya, hogy nehéz megoldani nagy távolságban a fénysugár koncentrálását, és a visszaútnál értelemszerűen nem használható.

  Mindkét esetben az út időtartama elég jelentős, minimum évek, de inkább évtizedek.
 • EnxTheOne
  #145
  Laikus vagyok, de még a Marson se járt ember, és elég sok ideig nem is fog. A legközelebbi csillag is több fényévre van.
  Kéne egy jó hajtómű, ami kevesett fogyaszt :D Talán hidegfuzioval megoldható lenne? :S
 • Desiderata #144
  a csillagközi űrutazás hogyan oldható meg?
 • sanya30
  #143
  Egyébként valóban nem ártana egy kicsit jobban koncentrálnunk a galaxisunk kutatására. Akár az élet keresésében, akár lakható bolygók felkutatásában, de fontos szerephez kellene juttatni az űrkutatást.

  Az 1983-ban kiadott, Galambos Tibor - A világűr képekben c. könyvben van egy érdekes részlet:

  "Egyesek bizony még manapság sem nézik jó szemmel az űrbeli tevékenységet.
  Azt mondják, hogy túl drága, ne költsünk rá milliókat, adjunk inkább enni az éhezőknek, rakéták és űrhajók helyett építsünk lakóházakat, iskolákat, gyárakat. Jóindulatukhoz nem fér kétség, de a legnagyobb tévedésben ők vannak, mert nincsenek tisztában az arányokkal, melyeknek érzékeltetésére minden szó helyett álljanak itt az alábbi adatok:

  Egy lakosra jutó különböző kiadások az Egyesült Államokban 1971-ben dollárban

  Hadikiadások 400
  Alkohol 35
  Dohányzás 17
  Kozmetika 16
  Űrkutatás 15

  ...egyetlen nukleáris tengeralattjáró másfélszer annyiba kerül, mint a Viking-misszió összköltségei. De ez csupán a költségek összehasonlítása."

  Tehát ez volt 1971-ben. Ma, vajon hogy nézhet ki egy ilyen elemzés?
  Szerintem nem is akarom annyira tudni.
 • [NST]Cifu
  #142
  Most írom az ESA terveit. Na az még szerencsétlenebb. Kértek 300 millió eurót az elkövetkezendő 3 évre az ATV továbbfejlesztésére, az ARV programra, amely képes lenne 1,5 tonna hasznos terhet visszahozni az ISS-ről. Ebből a programból lépnének tovább az ATV alapú embert szállító űrhajó fejlesztésére. A céldátumok 2015 (ARV) és 2020 (ATV alapú személyzetet szállító űrhajó), mivel jelenleg bizonytalan az ISS sorsa 2020 után. 2008 Novemberében volt a miniszteri szintű tanácskozás, ahol elosztották a pénzt. Az ARV program kapott 21 millió eurót, tehát a kért pénzmennyiségnek kevesebb, mint az egy tizedét. Ez a gyönyörű. Ahhoz is kevés, hogy bármi komolyabb érdemi munkának nekiállhassanak...
 • GregSB
  #141
  Lol, most olvastam át ezt a topicot, jót nevettem egyes hsz-eken :))))

  A marsi baktériumok jogait majd szerintem képviselik a saját ügyvédjeik, nem kell őket félteni! :))

  Érdekes, inkább szomorú volt olvasni viszont a NASA terveit a XXI- század elejére. Kíváncsi vagyok mi valósult volna meg ezekből ha teljeskörű támogatottságot évleznek az elmúlt évtizedekben :(
 • Molnibalage
  #140
  Felesleges ezen lamentálni amíg nem tudsz még a Marsra sem elmenni és még alacsony földkörüli pályára is 10000$ / kg felvinni valamit..

  Mivel az egész világon VÉGES az anyagmennyiség mindenhol ezért mindenhol "kifosztod" a természetet egyfajta szemlélettel élve. Az más kérdés, hogy a világegyetem annyira hatalmas, hogy az erőforrásai végtelennek tekinthetőek a Föld erőforrásaihoz képest. "Apró" gond, nem elérhetőek jelenleg...
 • Jrex
  #139
  A teret és az időt is magába szívja:)
 • StEvil
  #138
  sziasztok. a fekete lyukak valójában hatalmas sűrűségű csillagok amelyeknek akkora elképesztő gravitációs ereje van,hogy a fény sem szabadul tőle...nem vicc ezt valami okos ember által írt könyvben olvastam :)
 • gebana
  #137
  báh :D
 • Hober Mallow
  #136
  Hát valóban.
 • Jrex
  #135
  de ha igaz,akkor azzal lenne a legkönnyebb.
 • Hober Mallow
  #134
  A fekete lyuk és a féregjárat nem ugyan az,és még nemtudni hogy mijen hatással lenne bárkire is egy ilyen utazás,az még csak feltételezés hogy eltudunk jutni egy féregjáraton máshova...ez még a levegőbe lóg.
 • Hober Mallow
  #133
  És érdemes olvasgatni a Fermi paradoxot és elemzését,felbontását:D
 • Hober Mallow
  #132
  Bár itt az is problémás hogy összetűzésekbe kerülnénk e más civilizációkkal,ha jól tudom több számítógépes szimuláció 15-20ezerre helyezte a galaxisunkban található civilizációk számát.Amugy a mars terraformálása mennyire lehetséges?Mert én úgytudom hogy tul kicsi a bólygó ahoz hogy hosszútávon megtartsa a légkört?Vagy ez a mai technikával kiküszöbölhető?
 • Jrex
  #131
  Arra még senki nem gondolt,h legkönnyebben csillagkapukkal lehetne gyarmatosítani?:)Na de mos komolyan,a fekete lyukakon (féregjáratokon) az űr bármelyik pontjára eljuthatnánk...
 • Kerub
  #130
  A NASA honlapján érdemes itt megnézni a Return to the Moon: The Journey Begins című videót. Szerintem nevetséges milyen formán tálalják a Holdra való visszatérést. Kb mint egy Jerry Bruckheimer filmtrailer xD
 • matthias92
  #129
  ezt nevezik bigottságnak azt hiszem :)
 • leonforce
  #128
  Haat...ha igazad van akkor sztem ez a topik ertelmet veszti hamar..Ha vannak nalunk fejlettebbek akkor minden eszkozzel(akar a kiirtasunkkal)is meg fogjak akadalyozni hogy ez a(embernek nevezett)mindennel pusztitobb virus raszabaduljon a vilagegyetemre....nyomaban csak pusztulassal....
 • Pluskast
  #127
 • Epikurosz
  #126
  hülye topik
 • Vardar
  #125
  ÖÖÖÖ....????
 • fuho
  #124
  Nem is annyira butaságok azok a mesék vagy éppen hírek, amik arról számolnak be, hogy nem vagyunk egyedül. Ezek igazak! Csak sokan nem képesek avval szembesülni, hogy igazából is léteznek olyan lények, akik fejlettebbek és okosabbak lehetnek a földieknél.
  Nem hazugság, léteznek mások, akik képesek repülni az égen, vagy hajókkal nagy utat megtenni a világűrben.
  Nem hinné az ember, de közöttünk élnek páran. Nem is olyan messzi országokban, hanem Magyarországon is él egy valaki, aki biztosan is, hogy nem idevalósi.
  Ő igen messziről érkezett ide, hogy megpihenjen és felmérje milyenek is, vagyunk igazából mi emberek…de sajnos nem valami jó tapasztalatokkal kell távoznia majdan egyszer a jövőben. Hírül hozta a közelgő megszállást is, de segítséget nem tud nyújtani, hiszen saját hazájára is gondolva kell cselekednie.
  Hatalmas hajóhadával küzdött meg az ellenséggel, hogy rendet teremtsen, megvédve azokat, akik kedvesek számára, és azt a helyet is ahol született. Sajnos elárulva őt, hátba támadva kellet menekülnie egy másik univerzumba, és akik vele tartottak azok letelepedve egy másik bolygón várva a háború végét. Itt él pár éve földi nevelő szüleivel egyetemben, s minden nap, amit itt eltölt csak a visszavágás és a taktikai részének kidolgozásával, tölti, és próbálná a helyzet komolyságát nekünk is elmondani. Otthonában nekik, a lakosoknak hatalmas szárnyaik, engedik meg, hogy repülhessenek szabadon az égbe, talán úgy néznek ki, mint az angyalok, vagy azok?

  Sanyi József egy igen fejlett társadalom vezetője, uralkodója egy háború folytán menekülésre kényszerülve egy gépezet segítségével megfiatalítva magát került le a földi szüleihez, akik szeretettel nevelték fel mit sem sejtve gyermekük igazi valójáról. Mára már 17 éves múlt és nemsokára, amit a hátfájdalmai is jeleznek, kinő újra a szárnya. A történelem során nem egyszer volt nálunk, látogatóban találkozott Kleopátrával és más történelmi fontos személyekkel is, Minden nagy hadvezér mellet ott volt s segítette őket, persze jól megbújva a színfalak mögül PL: Nagy Sándort, Cézárt s még sorolhatnám. Mostanra sajnálattal tapasztalta, hogy az emberek egyre jobban elvadulnak, szinte lelkük teljesen elsötétülve , durvává, megbízhatatlanná váltak. Mivel nagy veszély fenyegeti népét és egy újabb háborúra, készül, így mint a nyaralásnak nevezett itt tartózkodását meg kell majd szakítania. Addig is megpróbál rajtunk segíteni ahogy tud de ahhoz hogy segíthessen nekünk is segítenünk kell azzal hogy elhiszzük neki amit mond.
 • Saintgerman
  #123
  Egy magyar nyelvû fordítás a Hold-al kapcsolatbanAlex Collier - től
 • Saintgerman
  #122
  A '70 -es években már felnőtt voltam. Akkor olvastam Dänikent. Most David Icke-ot Alex Collier-t, William Bramley-t stb. olvasok. Böngéssz el azon amit a #97-ben belinkeltem.
 • Vardar
  #121
  Ilyenek honnan tudsz? (buszrablás) Amúgy meg a Phobos körüli erőről hallottál már? És Daniken meg Nemere tanairól? Én hiszek bennük.