110
  • Caro
    Csakhogy azok a jégkorszakok nem azért voltak, a Földön sem lesz jégkorszak, ez csak egy-két helyen lehet egy lokális hatás, a többi meg melegszik.
    A sima jégkorszakok feltehetően a Föld pályaingadozásának következményei, tehát egyszerűen kevesebb napenegia jutott a Földre.
  • Caro
    Úgy van.
  • Caro
    Nem lehet, de idén jóval több hurrikán volt, mint szokott lenni.
    Ha jövőre is így lesz, az már baj.
  • Kornan
    Ne csak az USA-t tessék szidni hanem Kínát és Indiát is,bizonyos károsanyag kibocsátásokban előkelő helyen szerepelnek az usa előtt.Usa is rájuk hivatkozik.
  • pepii
    lattatok mar? http://www.hirtv.net/?tPath=/tud-tech/&article_hid=74693 meg az is lehet, hogy nem csak amerika fog kapni a hurrikanokbol? Allitolag az iden 2 kisebb hurrikan jott az afrikai partoktol europa fele csak az a szerencse, hogy nem talalt be a gibraltari-szoroson a foldkozi-tengerre ahol allitolag kapott volna 1 kis tuningot aminek korzika, szicilia, olaszorszag stb... nem biztos, hogy nepunnepelyel fogadna...
  • dez
    Az egész Föld a cirkusz.
  • sonicXX
    Ezt esetleg bizonyítani is tudni kéne. Fikciók alapján nem lehet egy államot megbirságolni, pláne az USA-t nem.
  • Kryon
    Az USA-t gazdasági szankciókkal rá kellene kényszeríteni a környezetvédelmi intézkedésekre,vagy pedig kártérítésre kellene kötelezmi őket a "nem szokványos" időjárási események által okozott kár után.....
  • valamit
    biztos fázott már ;) gondolta bekapcsolja a fűtést :) most meg lehet a klímát kapcsolta be, az a mi bajunk :)
  • Darth Sith
    elég nagyméretü vulkanikus tevékenységnek kell a föld sok részén egyszerre végbemennie, hogy felmelegedjen a légkör. Ez bizonyított hogy a vulkánok miatt? A jégkorszak alatt, földanya gondol csak egyet és mindenhol egyszerre kitöret a vulkánokkal? vagy hogyan is van ez?
  • szsandor
    A mindenkori jegkorszak a vulkanikus tevekenyseg miatt szakadt meg.
  • Matyóhímzés
    Télleg izgi, maj bohócruhát húzunk, és a cirkuszban is felléphetünk vele: Hogyan tedd tönkre a bolygód egy drótkötélen táncolva. :D :D :D
  • Enkil
    de mivel senki nem tudja hogy mennyíre lehet tönkre teni 1 bolygót ahoz hogy a bolygó ököszisztémája már ne legyen képes helyre hozni önmagát emiatt az egész olyan mintha drótkötélen táncolnánk tök izgi
  • assdf
    Azért én azt hiszem ez sokkalta de sokkalta bonyolultabb téma mint azt mi itt gondolnánk.
    Most mondok egy tök egyszerü dolgot:
    Ugye most az az elfogadott nézet, hogy nő a co2 szint->üvegházhatás->felmelegedés->jégsapka megolvad->felhigul a golf áramlat,megnő a tengerszint stb ->jégkorszak

Igen ám de hogyan értek véget a jégkorszakok? ugyebár valami->felmelegedés->jégsapka megolvad->jégkorszak vége...
    Ez most egy leegyszerüsitett ábra lett volna, de ha vki kicsit összeveti a kettőt, hát érdekes következtetéseket tud levonni belőle. Pl azt hogyha az első eset igaz (azaz a ma népszerü elmélet) akkor sosem lenne vége a jégkorszaknak, de tudjuk hogy mégis vége lett annak a pár jégkorszaknak ami volt. szval vannak még itt hiányosságok. És amig ezek nem ismertek, addig az amcsik simán hivatkozhatnak arra hogy szerintük meg nem is a co2 okozza a felmelegedést.
  • Enkil
    én abban reménykedik ha esetleg tényleg majd nagyon elbasz*k a teljes éghajlatot, létre fog jönni egy automatikus ellenfolyamat (hirtelenerősjégkorszak?) ami majd megakádályozza hogy a föld pl: örökre 1 olyan bolygóvál váljon ahol nappal 120 este meg -140 fok lesz és ország méretü viharok mennek majd körbe-körbe mint pl: most a mars meg még 1-2 hasonló bolygó amit felvedeztek más naprendszerekben
  • Caro
    A jég PONTOSAN annyi vizet szorít ki, amennyi lesz belőle, ha felolvad.(Felhajtóerő ugye)
  • BlackVoid
    200000 eve nem volt ilyen magas CO2 szint, ez nem a normalis ciklus.
  • BlackVoid
    Az USA tenyleg elottunk jar a legtobb kornyezetvedelmi kerdesben, kiveve az energiafelhasznalas. Az viszont brutalisan magas es emiatt a karosanyag kibocsatas is.

Egyebkent az egesz nem er semmit, mert az eloiranyzott csokkentes olyan keves, hogy tovabb fog folytatodni a felmelegedes. Szoval, mar megint csak az adofizeto polgarok penzen konferenciazgatnak az idiota politikusok. Ennyi.
  • assdf
    Végső soron én most azt vettem le a dologból (kicsit utánnaolvasgattam) hogy az biztos hogy az emberi tevékenység gyorsitja a globális felmelegedés folyamatát.Viszont azt jelenleg senkisem tudja hogy ez a jelenlegi folyamat vajon csak az embernek köszönhető- e vagy egy teljesen normális természeti folyamat. Mivel hasonló felmelegedés meg jégkorszak már nemegyszer megtörtént az utóbbi párszázer évben lehetséges hogy ez egy normál ciklikusság.Csak mondjuk az amcsiknak hála ez nem 100 év mulva következik be hanem 50.
  • ÁjjLe BoBBi
    szánalmas...nem tudom minek képzelik ezek magukat, de [moderálva]
  • Anaki
  • Enkil
    Amerikának azér szégyen hogy kihuzza magát az ilyenekből mert pl: amerika sokkal többe szemetet termel mint pl: Kína pedíg ott sokkal de sokkal többen vannak. Csak hát az amerikaiaknak van pénzük 3 kocsira, és eszméletlen sok menyiségü dolgot vásárolnak bármely országhoz képest emiatt van az hogy hiábba vannak sokkal nagyobb lélekszámu országok mégis ők termelik a legtöbb szemetet hiába vannak hipermodern eszközeik a szemetjük még így is a legtöbb.

attól hogy a jégsark elolvad szinte semmenyíre nem fog megemelkedni az óceánok szintje ezt minden ezen dolgozó kutató tudja. A jég nagy része már eleve a víz alatt van és pl: ha egy jégkockákkal teli üdítőben a jég elolvad szinte semmi a vizszint emelkedése

az egyetlen szar dolog csak annyi hogy a globálisan nagyobb melegedés miatt kiszámíthatatlan hogyan fognak megváltozni,és eltolódni a már jól ismert fő szélirányok , áramlatok és az éghajlati övezetek
  • Kis-Bob
    Az Északi sarkon a sós víz felhígulása a probléma.

Komolytalan: a szárazföldek legalább olyan fontosak, mint a tengerek. Nézzél műholdfelvételt az elsivatagosodásról is!
  • Caro
    Északi sarkkal nincs gond, mert ott a jég annyi vizet szorít ki, amennyi lesz belőle, ha elolvad.
    A délivel van a probléma.
  • Caro
    Én mint vidéki, aki viszont sajna kénytelen heti 4,5 napot BP-n tölteni, hát én utálom.

assdf:
    azért hívják felmelgedésnek, mert globális szinten melegszik, de ez nem azzal jár, hogy pl.: szibéria lakható lesz(és nem csak orosz mértékkel :D), hanem azzal, hogy a szélsőségek növekednek.

Az USA-ban nem a szemeteléssel van a baj, hanem azzal, hogy egy európai ember 5 tonna olajat eszik meg egy évben, egy amerikai hetet!(szóval ennyi az általuk felhasznált energia egyenérték)
    Egyébként mindegyik sok, de az sem mindegy miből állítják elő.
    A két legnagyobb fogyasztó a fűtés és a közlekedés, ebből az előbbin nem sokat lehet spórolni, max azzal, hogy jó szigetelés, meg stb.(mondjuk hülye németek eddig nem ismerték a gázt, még a fűtést is villannyal nyomatták, most meg szívnak, mert elég erősen megugrott az ára), a másodikon lehetne, csak akkor nem idióta autópályaépítésre kéne ráállni.
    Vonattal hetede a szállítás energiaigénye, mint kamionnal, ez azért elég nagy különbség.
    Itthon sem jutna eszébe senkinek sem autóba ülni, ha nem MÁV színvonal lenne persze, és az átlagsebesség kijönne 180 km/h körülire.
    (ja igen, BP vs. vidék témához: sok idióta helybéli ott nyomorog péntek délután a kocsijában, én meg villamossal simán elhúzok mellettük... szóval erre nem lehet mit mondani :) )
  • Komolytalan
    Amúgy ez a sarkvidéki dolog tök egyszerűen leellenőrizhető, nem tudom hogy meri tudósnak nevezni magát valaki aki ezt tagadja. Internyet, keress fotókat, amiket műhódak készítettek (kb utolsó 40 évben már készültek). Aztán szépen egymás fölé rakod fotoshopban, és látod hogy mennyivel kisebb a jégtakaró, mint 40 éve volt. Kisebb. Sokkal kisebb. Ha így halad 50 év múlva 0 lesz. Látszik rajta.
  • Komolytalan
    Az hogy Magyarországon melegebb van-e vagy sem az nem oszt nem szoroz semmit se. A tengerek számítanak, mert ott vannak komoly jégtakarók, és pl északi sarkvidék már nemsokára (kb 50 év múlva) hajózhatóvá válik, mert nem lesz rajta jég.Abból a jégből víz lesz, aminek nem nagyon fognak örülni a tengerparton élők. Aztán hogy utána meg lesz-e majd újabb jégkorszak, az már más téma, mert szerintem az is elég baj lesz ha 1ik reggel bemondja a rádió, hogy ezentúl Hollandia víztúltengés miatt elmarad.
  • Evil Merodak
    Nem baj majd jövőre még több hurrikán lesz náluk.
  • assdf
    Tudom én ám, láttam a holnapután cimü filmet :D
    Csak engem akkor is zavar hogy globális felmelegedésenek hivják miközben épp az ellenkezője történik.
    Egyébként meg sok ember azért is nem veszi ezt komolyan (tapasztalat mert én vidéki vok és ismerem az ottani embereket) mert a média sulykolja hogy globális felmelegedés igy meg globális felmelegedés ugy mamám meg kinéz az ablakon nyáron és kabátban megy ki mert olyan hideg van.Aztán mikor visszajön kb. azt jegyzi meg hogy elmegy a meteorológus a p...ba a felmelegedésével... Na mindegy, ennek nincs közvetlen kapcsolata a cikkel,csak hát utánna ezek az eccerü emberek szavaznak majd a politikusokra.
  • lmisi
    Tippem szerint a jövő évi Mexicoi öböl, Florida környéki hurikán szezon megfogja hozni az eszüket. Az ellen jelenlegi technológia szintünkön már ugysem tehet(ünk)nek semmit
    Lehet már rövidtávon lakhatatlanná válik a partvidék. Lehetetlenné válik arrafelé a gazdaságos kőolajkitermelés. Hiszen a hurrikánok évente 2-3 alkalommal teljesen tönkre fogják tenni. 10-20 millió ember is elvándorolhat onnét.
    Ez megviselheti az USA gazdaságát, közvetve persze az egész világét is. Megkezdődött a kemikáliákon, fosszilis energiahordozókon alapuló világgazdaság hanyatlása. Lehet még van pár jó évünk, de az elkerülhetetlen közeleg. Lassan kiderül mennyire sérülékenyek a globális nyersanyag, élelmiszer, energia, szállítási rendszerünk. Milyen kicsi is kell, hogy összeomoljon. Semmi tartalékképzés nem folyik hivatalosan a világban (Ami van az nevetséges-ja stratégiai fémekből ásványokból nincs is), ergo semmire sem vagyunk felkészülve...
  • kropotkin
    Azutan meg sir az amcsik szaja,hogy iden is mennyi kornyezeti katasztrofa sujtotta oket, es hogy megszaporodtak ezek az esetek.
  • dez
    Lásd #38.
  • dez
    Te butus, a globális felmelegedés miatt leáll a Golf-áramlat, ami most meleget hoz ide, így a végén itt hidegebb lesz.

"Az elvégzett kísérletekbõl kiderült, hogy amennyiben az Atlanti-óceán melegvíz-utánpótlása megakadna, az észak-atlanti medence környezetében az éves középhőmérséklet 5-10 fokkal süllyedne. E változásokat nemcsak Kanada keleti fele és Grönland érezné meg, hanem Nyugat-Európa nagy része is."
    És amúgy:
    "Broecker hipotézisének drámai üzenete az, hogy a legutóbbi 9-10 ezer év teljesen anomális szakasz a Föld történetében. Olyan különleges adománya a természetnek, melyre igazán érdemes (és bizonyára szükséges) nagyon vigyázni. Az éghajlatot (vagyis inkább az emberiséget) nem az a veszély fenyegeti, hogy pitiáner lassú melegedés következik be, hanem az, hogy addig piszkáljuk föld anyánkat, amíg esetleg újra megindul a szélsõséges ingadozások sorozata."

(A Pentagon egy korábbi jelentése még rosszabb képet fest az európai klímáról, ha leáll a Golf-áramlat: szibériai viszonyok.)
  • BiroAndras
    "és ez még BP, nem si a vidék..."

Jártál te egyáltalán valaha vidéken?
    Szerintem a magyar nagyvárosok közül messze BP a legrosszabb.
  • Fenjoy
    persze mert sok ingázo vidéki jár pestre
  • Fenjoy
    egyezmény ide meg oda... a legtöbb birka az utcán eldobja a szemetet, messze van azé a szemetes általában 50 méteren belül 1... érhető:) Szoval még az emberek nem változnak, nem nagyon lesz változás akkár itthon is, bár ha sulyos pénzbüntetésel járna a szemetelés talán, pénzbirságolásban Királyok vagyunk, lásd autokra "mikuláscsomag", lehet bekéne vezetni ilyen szemét-ellenőrőket is... hmmm érdekes az elnevezése :DDé
  • assdf
    Azért ez az üvegházhatás is érdekes. Én nem vok nagyon otthon a témában, csak épp azt tapasztalom hogy ahelyett hogy melegebb lenne, itt egyre hidegebb lesz, de pl spanyolországban meg 40 fok volt hetekig eső nélkül nyáron miközben nekem itthon befagyott a s.ggem lyuka is mert 18 fok volt meg esett az eső. Javaslom mindenkinek mérje meg az itthoni átlaghőmérséklet, mindjárt kiderül hogy itten globális lehülés zajlik :DDD
  • Csatti
    Khmm, Bp álltalában sokkal rosszabb mindenben mint a vidék. Legalábbis 5 magyarból 4 ezt állítja. :)
  • kow83
    Ne küzdjünk már ennyire az üvegházhatás ellen, olyan rohadt hideg van kint, utálom a telet :D

Pálmafákat Magyarországra Mozgalom elnöke
  • dez
    Hát igen, nem mindegy, hogy évezredek alatt fokozatosan kúszik felfelé 1-2-néhány fokot a hőmérséklet, vagy pár év alatt. Abból háborúk is lehetnek. (Kevesebb élelem az aszály miatt, nagy népvándorlás kiterjedt, víz alá került területekről, tömeges bőrrák a vékonyodó ózonpajzs miatt, egyéb betegségek terjedése a földfelszíni környezetszennyezés miatt, az ezzel járó feszültségekkel, vagy épp "már minden mindegy" hozzáállással együtt.)