3800
-
#1473 Én Mo-ra gondoltam . -
#1472 Ezt olvastad valahol, hogy 1 %???? Mert pl. Svájcban törvény írja elő, úgyhogy ott majden 100% -
#1471 Na de a rolás kamiontovábbítás 1%-át se teszik ki az össz kamionos szállításnak, ennek oka az lehet csak, hogy nem éri meg, még a pihent sofőr és a kevésbé amortizálódott kamion+áru esetén is ráfizetés . Ráadásul lassabb is . -
#1470 Nehogy azt hidd. Amúgy meg a sofőr is pihentebb és a Kamion se amortizálódik. Ez mindenképp a cégeknek jó -
#1469 Nyugaton nem, de keletre igen .
De nézd azt is, hogy egy német vagy svájci autópályás hálózaton közlekedni sokkal gyorsabb, mint itthon, vagy tőlünk keletebbre . Szal mire felrakodnak és összeraknak egy rola vonatot, továbbítják, majd lerakják, addigra 2x átautózta Svájcot, vagy fél Németo-t . -
#1468 Gondolom rakodás miatt foglalt volt a vonal, de ha daruztak, lehet feszmentesítés is volt . Fene tudja, sose láttam mit csináltak -
#1467 Na de azt elfelejted nem mindenhol van ennyire mellőzve a rola. -
#1466 Távfüggő, hogy megéri-e . Egy osztrák-román távon megériheti, mert a felét átrolázza, és talán tényleg olcsóbban kijön, mintha tankolná folyton a kamiont, de pl . ha Hollaniából megy Töröko-ba, akkor a rola ráfizetés, mert talán az út tizedét teszi meg vasúton, akkor már elenyésző az üzemanyagkülönbség (pláne ha autópályázik), arra még pluszban a rola díja, így már drágább sztem . -
#1465 Vágányzár? Ammeg miért? -
#1464 Az tuti, hogy a rola olcsóbb mint a benzin. Ezt meg én olvastam -
#1463 Egy kicsit igen, mert amikor egy nyarat lehúztam postavonaton, rendszerint a rolások miatt volt vágányzár Kkdorozsmánál és mehettünk IFA hátulján be Szegedig hajnali 4-kor -
#1462 Rolaellenes-e vagy? -
#1461 Csak az a baj a rolával, hogy úgy tudom a kamionvezetők megtett kilométer után kapják a bérüket, amit a kamionban mért táv után számolnak el . Ezért gondolom a sofőrök nem szeretik magukat vonatra rakatni, mert a vasúton megtett út után valami átalányt vagy átlagot kapnak, ami persze kevesebb, mint úton .
Meg hát ha én sofőr lennék, inkább vezetnék hetedhét országon át, ahelyett, hogy vonaton zötyögjek ...
Arról nem is beszélve, hogy elképzelhető a rola többe kerül a sped cégnek, mint az üzemanyag . -
#1460 Nyugi, a Nagy Pancs felé is járnak rendesen, hála az égnek :) -
#1459 Szeged felé van rola rendesen, hogy máshol mennyire megy azt nemtom . -
#1458 Kicsit off: "Nem fért át a magasságkorlátozó korláton egy kamion a ferihegyi gyorsforgalmi úton. A kamion már rátért az útra, csak közvetlenül az aluljáró előtt állt meg. Mivel a keskeny, korlátokkal lezárt úton nem tud megfordulni, a kamionnak most két kilométert kell visszatolatnia. Mögötte viszont már feltórlódtak a kocsik, így valószínűleg a rendőröknek kell felvezetnie a tolató járművet. A reptéri úton hatalmas dugó alakult ki.
Többek közt _ezért_ is vasútra velük.
Két gondolat: Angliában ez nem fordulhatott volna elő. Ha valaki járt már kint, akkor láthatta, hogy ott micsoda űrszelvények vannak, milyen magas vontatmányokkal járnak a nyerges vonatók - akár egy emeletes londoni busz.
Múltkor hallottam egyik ismerősömtől, hogy egy RoLa szerelvény már 4-5 nyerges vontató szállításával nyereséges. Meg kellene fogni az elfolyó pénzeket, visszaforgatni az állomány fenntartására és újabb kocsik beszerzésére.
Amikor '98-ban a diplomamunkámat írtam a fehérvári fűtőház fejlesztéséről, a konzulensem megsúgta, nem sok lesz belőle, tudniilik már augusztusban elfogyott az éves keret. -
#1457 Ezt már itt is tervezték, de jó lenne ha tetlegességig fajulna a dolog -
#1456 Amit még átvehetnénk drága svejci barátainktól, az a Ro-La. Vesszőparipám a dolog, mert a sok büdös, zajos és veszélyes nyerges vontatót simán vonatra tenni, aztán sutty, máris kevésbé terhelik a gyenge minőségű autópálya- és főúthálózatot.
Svájc már jó ideje nem enged átmenő kamionos teherforgalmat, csak Ro-Lára téve... -
#1455 Nagyon szeretek vonattal utazni :( -
Emmegki #1454 Építsünk autópályát, csak ne akkor, amikor romokban a gazdaság, és ne dicsekedjünk vele, hogy 3-4x annyiba kerül mint máshol. (pl. Horváto. de a Vegyépszer is harmadannyiért épített anno mint a mostaniak)
1-2 km autópálya árából simán kikalapálnának akármilyen mellékvonalakat, hogy 60-nal menjen rajtuk a Bz. Vagy nem csak a Bz, egyes vonalakat kiválóan lehetne tehermentesítő/összekötő vonalnak használni. Jó példa a Máv balf@szságára a Bp-Lajosmizse-Kmét vonal, ahol Kmét-Lmizse között 3 BZ rohangál naponta. Végigutazni rajta gyakorlatilag nem lehet (lmizsén átszállás pedig ugyanaz a vonal), ha villamosítanák és felújítanák nyugodtan tehermentesíthetnék a ceglédi pályát (tehervonatoknak megfelel).
Csak pusztán a MÁV átszervezésével, a korrupciós ügyek feltárásával és megszüntetésével többet lehetne spórolni mint vonalbezárással.
-
#1453 Nyújtotta a jobb kezét, elvette kétszer a balt .
Pont mint a rákosi időkben, ámítjuk a népet mindennel, minimálbért emelünk, áfát csökkentünk, az elnöknek személyi kultuszt alakítunk ki (blogot írunk, indulót szerzünk, poénvideókba tesszük, kamu kislány megmentős sztorikba tesszük), elhitetjük a néppel, hogy "tombol a jólét, dübörög a gazdaság, a magyarok jobban élnek, mint valaha", vasútmodernizálást ígérünk, sok olcsó autópályát, munkahely teremtést, adócsökkentéseket, és hosszan sorolhatnánk, mindez szép és jó . LENNE !
Na de mi is történik valójában ? Új adók bevezetése, jövedéki adó emelése, 15%-os adókulcs 20%-ra emelése, ami többek között a fogyasztói kosarat érinti, azaz a legtöbb mindennapi fogyasztású élelmiszert; busz-vonat menetjegyeket, stb . Folyamatos üzemanyag áremelés, gáz 36%-os, áram 15%-os emelése, gyógyszeráremelés, az autópályáink a legdrágábban épülnek Európában, vasútmodernizálás alatt pedig elbocsátunk 2500 embert, és 'veszteséges' címszó alatt bezárunk egy rakás olyan vonalat, amit közel sem kihasználatlanok, pedig jól tudjuk, hogy a MÁV soha nem is lesz nyereséges, a cargo eladása pedig átmeneti megoldás, de ettől a MÁV veszteséges marad, az állam egyik kényszerű pénznyelője, ami nem a rövidtávú agyatlan megoldásoktól lesz kevésbé veszteséges, hanem racionalizációval, modernizációval . LENNE !
De hát T . kormányunkból sugárzik a fejetlenség, a harácsoló zs.d. kommunista hozzáállás, akik ilyen agyament hirtelen megoldásokkal próbálják helyrehozni hatalmas hibájukat, hogy csődbe vitték az országot, ezt jól eltitkolták, ámítottak mindent a népnek, hazudtak a nép szemébe, kihasználták a legbefolyásolhatóbb nyugdíjasokat és alacsony oktatottságú nehéz fizikai munkásokat, tavasszal keltették a szép ország és a jólét illúzióját, eközben jól tudjuk mi az igazság . Lehet hibáztatni a választókat, persze naívak és vakok voltak, de ezt ők sem akarhatták . Azt kell hibáztatni, aki csinálta .
Undorító, ami ebben az országban megy, és még legalább 4 évig ezt kell elviselni . -
#1452 A tökénél ragadtad meg a problémát! :) -
#1451 Ez így van, csak a nép ezt nem tudja és a sok hülye aki megválasztotta a Gyurcsány Ferikét, most tapsol, hogy autópályát építtet. Hurrá. Éljen a sok hülye tapsolós szavazó polgár!
Bocs a politikai OFFért -
PGA #1450 ÉN máig azt mondom hogy nem kéne építeni az autopályát mint a félörült, és ezzel dicsekedni, hanem a vasutat kéne fejleszteni és gazdaságossá tenni.
Akár a környezetvédelemre is gondolhatunk.
!!!!!!Ez az egész arra megy ki hogy benzint vagy gázolajat használjunk, mert ugye ezek ára nagyrészt adóbol tevődik össze.!!!!!!!!!!
Az államnak az nem érné meg ha a máv nyereséges lennee. Vagyis nem annyira mint a közut fejlődése. -
Emmegki #1449 Csak a kőröshegyi viadukt 40mrd asszem. Az M7-en építenek egy 80 m magas 2 km hosszú viaduktot 2 DOMB közé (simán le lehetne vinni az utat). Ennyi erővel a Hortobágyra is lehetne rakni, jól mutat mindenhol de ilyen marhaságokra megy el a pénz. Az autópálya építések nem állnak le, mennek magántőkéből, jönnek az új AKA Rt-k királykodni a hülye magyarokon.
Az a baj, hogy az esélyt nem adják meg a vasútnak. Lassan a WC-re is autópályán járunk, de még senki sem nézett rá a térképre, hogy "Hoppá, gyakorlatilag Pesten megy át az összes K-NY irányú vasúti forgalom, kéne egy tehermentesítő vonal". 62 éve nem sikerül újjáépíteni a szegedi vasúti hidat.
A megyeszékhelyek között rossz az összeköttetés, hála a sugaras szerkezetnek. (és a trianonnnak, a körgyűrű kintmaradt) Lehetne rajta javítani, néhol csak mellékvonalakat kéne pofozgatni meg néhány km újat építeni.
Nem baj, hogy eldúrnak 1-2 kacskaringós mellékvonalat, amit a 19. sz-i igényeknek megfelelően terveztek, hanem az, hogy csak megszüntetnek, de nem átalakítanak! A rombolás és a fejlesztés nincs arányban! És ami a legfelháborítóbb, hogy a megszüntetés PÁNIKSZERŰ, nem a vasút átalakítása a cél, hanem a súlyosan megbillent egyensúly kétségbeesett helyrerángatása. Az egészben nincs semmi logika, semmi jel HOSSZÚTÁVÚ TERVEZÉSRE! Mindeközben eladják a teherszállítást, az egyetlen ágazatot ami nyereséges lenne. A tőke érdeke már megint fontosabb az országénál.
Ami meg van: Bevezetnek egy szar menetrendet ami senkinek se jó, a nép buszra száll. Ezután megszüntetnek vonatokat mert "kevés az utas", és itt már ki lehet mondani, hogy "senki sem utazik erre, meg lehet szüntetni az egész vonalat". Ha mégis utaznának, beraknak egy jó kis lassújelet, vagy csinálnak egy féléves "felújítást". Ilyen alapon minden vonalat meg lehetne szüntetni!
Abból a "csak 2%-ból" simán lehetne 5% is normális forgalom mellett. Ha már reform, szánjanak rá 3 évet, és:
Alakítsanak ki ütemes menetrendet, újítsák fel a kocsikat (kifejlesztettek egy csuklós bz-t Szombathelyen, jól néz ki. + ott a Desiro, az Uzsgyi se rossz csak az alacsonytámlás), szervezzék át a buszokat, hogy illeszkedjenek a vonathoz, ne csak az adott mellékvonalon járjon a vonat, hanem menjen tovább más vonalakra (nagyvárosokba), hogy ne kelljen átszállni, stb.
Az, hogy két megyeszékhely (Győr és Veszprém) köztt kihasználatlanság miatt megszüntetik a vasutat, csak a máv szervezésének a hibáját mutatja.
Ja, és az a kevés ember lehet több is: Egy részük lehet hogy csak 20km-t gurul mellékvonalon, utána 200-at fővonalon. De ha nem tud a falujában felülni a vonatra, a további 200km is ugrott a mávnak, nem fognak vasút után rohangálni az emberek. -
#1448 Feri bácsi szerint igen :/ -
#1447 "Tombol a jólét, dübörög a gazdaság"
-
#1446 Hát pont ez az! A gyökér politikusok bebeszélték a népnek, hogy kihasználatlanok a vonalak és sajnos el is hitték. Az már nem érdekes, hogy a vasúti szállítás sokkal-sokkal olcsóbb mint a közúti. Úgyvan! Szüntessük csak meg a vonalakat, a cigányoknak legalább lesz mit a méhbe vinni, a Kóka meg majd épít belőle 500 méter autópályát (nem 2 km-t) mert ugye olyan faszán építenek nálunk autópályát, hogy máshol ennyiért repteret építenek -
Emmegki #1445 Megszüntetik a vasutakat, spórolnak vagy 6mrd-t, éljen, ebből kijön vagy 2km autópálya! Hát nem csodálatos?
Kóka
Remélem a vasutasok nem hagyják teljesen megszűnni a vonalakat, és egyszer majd újraindulhat a forgalom ha megbukik ez a banda és valaki hozzálát egy tényleges vasútREFORMnak nem csak eszetlen csonkításnak. De szerintem várhatok erre jó sokáig... -
#1444 27 mellékvonalat zárnak, nálunk 4-et, ráadásul olyat, ahol igenis igény van a vasútra, nap, mint nap sok munkás megy be Szegedre és onnan vissza, iskolaidőszakról nem is beszélve ..... szánalmas . -
HUmanEmber41st #1443 Hallottátok-é a rédióban, h zárják befele a szárnyvonalakat???
A teherszállítást meg eladják ?? ( de ez a hír vótmá) -
#1442 Akkor viszont írd rá azt is, hogy sponsored by -
#1441 Hehe, majd ha felvettek a vasúthoz . :) -
Cseréld le a logódat erre... -
#1439 Ehh :)
-
#1438 Majd ha megkérdeztem a forgalmiban, hogy melyik volt az . :) -
#1437 Beírtad az észlelési naplóba? :D -
#1436 Láttam reggel egy Szilit :D -
#1435 Gondoltam :) -
#1434 Nem... Csörgőt! (azért válaszoltam a #1428-ra )