51
  • Epikurosz
    Bocsika: "Krisztus koporsóját sem ingyen őrizték."
    (Na, ekkora tévedést... Isten és Isten fia, nem mindegy ám.)
  • Epikurosz
    Okoska!
    Van egy olyan mondás, hogy csak annyi súlyt emelj, amennyit elbírsz, máskülönben sérvet kapsz. Ez az egyik.
    A másik dakota mondás pedig úgy szól, hogy ne emelj súlyt, ha nem kapsz érte semmit.
    A székely mondás kicsit hasonló: Isten koporsóját sem ingyen őrizték.

A kínait most kihagyom.

Érted!?
  • Epikurosz
    értem én, csak zavarogtam egy kicsit.
  • Kryon
    A 2 dolog teljesen más....

A teleport esetén a kvantumállapotot meghatározó információt továbbítják,majd azt használva előállítanak egy ugyan olyan állapotú részecskét mint az előző volt,melyet megsemmisítettek,a féregjárat pedig egy közvetlen összeköttetés a téridő pontjai között,olyan mint egy alagút a hegyen át....
  • Indestructible
    kb. képtelen vagyok felfogni, hogy az űrkutatás és bármi, ami ehhez kapcsolódik, (utánpótlás nevelés, kézség-fejlesztés központú nevelés stb) miért nem élvez maximális elsőbbséget, miért nem forgatják erre a maximálisan felhasználható forrásokat, nem lenne arányban a ráfordítás az eredményekkel?

és ha így nem elegendő a ráfordítás, ill. kiderülne hogy nem átléphető a holtpont a keretek adta legnagyobb "energia" ráfordítással, miért nem szabjuk újra a kereteket, nem igaz hogy nem elképzelhető ennél jobb "gazdaságosabb" társadalmi forma. csak egymással tudunk versenyezni? már ha télleg kell.. miért nem fogadjuk el hogy lehetnek idegen értelmes arcok, akikkel egyszer szembe kell néznünk, miért nem egyesülünk az ő fantom képüktől hajtva? :)
  • Epikurosz
    USA is független lett, de UK-val elég jól együttmüxik.
    AU, CA, NZ dettó.

Ami a behajózást illeti, érdekes, hogy Noé sztorija révén tulképpen lelkileg erre már fel vagyunk készítve. Na, bummm!
  • Epikurosz
    szerinted a féreglyuk és a teleportálás között van különbség?
  • BiroAndras
    Érdemes utánnanézni, hogy egy nagyobb nemzetközi repülőtérnek mekkora a forgalma.
  • Kryon
    "Nem tudom a teleport kutatás hogy áll de erre a célra inkább az lenne az alkalmas..."

Fotont már sikerült,(pár centire),de sokan ezt is vitatják......
    Ha jól tudom most elektron teleportálásán dolgoznak 2-3 éve........
    Az,hogy egy embert Naprendszernyi távolba teleportáljanak az nem mostanság lesz,ha egyáltalán lehetséges...
    Szerintem hamarabb leszünk képesek féregjáratot nyitni,mint embert,vagy más összetett dolgot teleportálni....
  • haxoror
    teljesen igaz az űrben szinte csak fantázia és erőforrás kérdése bármi akár kisebb bolygót is lehet építeni :)

Elvileg lehetséges egy ekkora transzport de gyakorlatilag ekkora mennyiségű ember behajózása olyan nagy hátteret kíván hogy azon bukna el, az űrhajó mint megoldás sztem csak párezres tételekben járható út egy több millió embert befogadó hajóba (hacsak nem eleve hibernált emberekről van szó) hetekig vagy hónapokig tartana a behajózás, mire az emberiség eljut olyan szintre hogy ekkora hajókat tud építeni és az infrastruktúra is meglesz hozzá addigra már nem is lesz szükség rájuk (remélem :)

Nem tudom a teleport kutatás hogy áll de erre a célra inkább az lenne az alkalmas szvsz.
  • BiroAndras
    "1 milliárd ember mozgatásához az űrhajók nem elegek"

Méret kérdése. Az űrben összeszerelt hajók sokkal nagyobbak lehetnek, mint bármilyen földi jármű.
  • haxoror
    Biztos lennének jelentkezők (szerintem még én is belevágnék persze akkorra már rég halott leszek :) de eleinte csak pár ezer ember menne, kis kolóniák amik kinövik magukat miközben lakhatóvá alakítják a környezetüket ez viszont a Föld túlnépesedését nem oldja meg, több milliárd embert kéne átpakolni.
    példa:
    Ausztráliában van elég hely az Indiaiak mégse költöznek oda, egyrészt mert az ausztrál kormány nem engedi (semmi garancia nincs arra hogy a leendő kolóniák engedélyezik majd a bevándorlást) másrészt az indiaiak sem akarnak külföldre költözni 1 milliárd ember mozgatásához az űrhajók nem elegek minimum egy csillagkapu kellene mint a tévében :)

Aztán a kolóniák kitalálják hogy többé nem a Föld gyarmatai hanem önálló bolygók és jó emberi szokás szerint kezdődhet a starwars
  • sazsmadar
    Szerintem, mire az emberi technológia eljut arra a szintre, hogy egy bolygót tud terra formálni, akkor addigra a világegyetemben lévő távolságok áthidalására is meg lesz a megoldás, ami azt jelentheti, hogy nincs szügség több éves-évtizedes-évszázados utazásokra. Nincs szükség hibernálásra, stb.
    És ha pl az univerzumban találnának egy olyan bolygót mint a föld ami lakatlan, de a az emberi életre aklalmas, miért ne lenne rá jelentkező. Szerintem ha most feldobnák ezt a témát, akkor már most is lehetne rá vállalkozó kedvű embereket találni, akik hajlandóak lennének arra, hogy megvessék lábukat egy új bolygón, és kialakítsák azokata a feltételektet amelyek szükségesek egy nagyobb számú népesség befogadására és ellátására.
  • haxoror
    A kolonizálás semmit sem segítene a Föld túlnépesedésén mivel több milliárd embert kéne átszállítani egy másik bolygóra ahol gyakorlatilag nincs semmi infrastruktúra, még ha lenne a szállításra technológia akkor is ott lenne az a nem kis probléma hogy a nép valszeg nem akarna utazni aztán el kéne nekik magyarázni hogy ezúttal ne szaporodjanak ész nélkül mint az állatok stb

A Föld túlnépesedése sztem itt a Földön fog "megoldódni" nagyon kellemetlen módon, a fejletlenebb népek fognak megint a fasz rossz oldalára kerülni.
  • haxoror
    Egek...
  • haxoror
    A jelenlegi tudásunkkal tartana addig, ha menetközben kitalálnak új módszereket ez lehet sokkal rövidebb is.
  • AgentKis
    Szerintem, hogy mi és hogyan lehetséges azt nyugodtan a jövő generációkra bízhatjuk. Különben elvben mágneses teret lehet csinálni bárminek. Csak körbekapod egy tekercsel, és nyomod bele az egyenáramot. Az energia a kérdés, nyílván kőolajjal vagy egyéb más anyag elégetésével nehéz létrehozni egy bolygónyi mágneses teret, de más energiaforrások is lehetnek ám, amiket esetleg még nem is ismerünk, mint régebben a kőolajat vagy az atomot.

Mondjuk nézzük meg a világot úgy 200 évvel ezelőtt, amikor azt gondolták, hogy a víznél nehezebb anyagból nem lehet hajót építeni... :-) Vagy 100 éve amikor a repülés még olyan dolog volt, mint 15 éve a mobiltelefon.
    Ezután gondoljunk előre 100, 200, vagy 1000 évet. Na ez már nem fog sikerülni... Számunkra elképzelhetetetlen dolgok lehetnek/lesznek addigra. Persze ha marad értelmes leszármazottunk ezen a sárgolyón. Ha ezen a bolygón nem tudunk rendesen élni, akkor másik bolygón sem fogunk tudni, ha ezen tudunk akkor meg minek mennénk másikra...

Lassan különben a Föld a terraformálása lehet majd fontosabb kérdés mint a Titáné vagy Marsé az alábbiak miatt is:
    1. Jóval nagyobb mint a mars.
    2. Jóval közelebb van hozzánk.
    3. Nagyon megszoktuk. :-)

Úgyhogy hajrá Föld!!!
  • Darth Sith
    "Amúgy a fejlett országokban éppen a népességfogyás a gond"
    igen, Európa is elfogy, míg India, Kína, Africa meg úgy nő mint az állat.. De hiába vannak sokan, ha a 98%-kuk olyan buta mint egy tuskó... A világot nem viszik előre, de cserébe oylan problémákat okoznak...
  • Darth Sith
    szerintem eza kolonizálás maximum úgy lehetne megoldani hogy az utazás alatt valami súgárvédett kamrában hibernálva utazunk, vagy kiborgok átszálíltanak hímivarsejteket és petesejteket, és amikor elérték a bolygót, elkezdik az emberek telepítését/installálását. Bár ez arra az estere ötlet ha vmi kaatsztrófa közelegne a földön, és az emberiség létét kéne megmenteni, nema túlnépesedés miatt emberek elszálíltásást.

Emberek elszállítására valami erős sugárvédő brukolattal ellátott űrhajóval lennénk képesek, de annak meg hatalmas tömeg lehet, amit mozgatni is kell. Nem csoda hogy eddig nem sikerült kivitelezni.
  • irkab1rka
    Tök jó, hogy megint vannak it nnnnaaaaaaggggyon okos hozzászólások.
    Tök tuti, ha én leszek az USA védelmi minisztere, kirúgom a picsába a NASA összes jelenlegi faszfejét, és felveszek ebből a fórumból pár embert. OOOOOOOllllyan okosak :)
  • sazsmadar
    Igyen tudom, hogy lakottak voltak azok a kontinensek is. Nem úgy értettem. Hanem úgy, hogyha nem telepdett volna le ott a fehérember, akkor nem biztos, hogy olyan népes kontinens lenne mint most, olyan nagy városokkal. Tudod öcsisajt?
    Egyébként köszi a súgást. Mostmár képbe vagyok.

• Commandante
    "Szerintem, ha korábban is így gondolkoztott volna az ember, akkor most nem lenne ausztrália valamint amerikai kontinens stb lakott. "

Megsugom öcsisajt, hogy mind Ausztralia, mind Amerika lakott volt am azelött is, hogy a feher ember betette oda a labat. Ez azt jelenti, hogy az emberi eletre alkalmas volt mindket kontinens. Na mar most kerdem en, hogy a Mars emberi eletre alkalmas? Nem! Szoval sokkal egyszerubb elmenni pl. Afrikaba, kiirtani nehany bennszulott torzset, elvenni a foldjuket es letelepedni, mintsem raketakkal cirkalni az urben. Pl az amcsiknak kellett a koolaj. Kimentek erte az urbe? Nem. Odamentek a szomszedhoz es elvettek. Mert ok is neznek am sok-sok sci-fit, csak ok nem hiszik am el mindet. :o)
  • Keldor
    Azért az túlzás, hogy ITT kell élnünk. Szabad terraformálni és költözni csak nem kéne tönkre tenni a bolygót. A Földet is "meg csonkítottuk" sajna. Sok állatfaj kihalt az ember miatt és sok veszélyeztetett. A levegő szennyezésről nem is beszélve. Vigyázni kell környezetünk és nem lessz gond. És ha van Földönkívüli életforma (én hiszek benne, nem csak a Földön lehet élet...) akkor békésen meg fogunk férni egymás melett. De az emberiségnek ahoz még sokat kéne fejlődni. Reméljük az 1. idegenek akikkel találkozunk azok "békések" lesznek, nem ellenségesek :D
  • dez
    Ja, véletlenül azt hittem, a #16-osra válaszoltál.
  • Sanyix
    Nem bolygóról volt szó hanem az utazásról -> az űrhajó védelméről.
  • dez
    Az egész bolygón? Majd egyszer, esetleg. Addig is, kis kutatóbázisok lesznek, kb. mint most az Antarktiszon.

A Mars egy halott bolygó, a Föld (még) nem az. Néhány holdról tudják/feltételezik, hogy még nem hűlt ki a magja, de azokra biztos nem férünk el...

Amúgy a fejlett országokban éppen a népességfogyás a gond. (Ez a nagy modern civilizációs életforma egyre terméketlenebbé teszi a férfiakat, és ettől függetlenül is elveszi a kedvet a gyerekvállalástól.) [Azért engedik annyira a bevándorlókat, akik azt hiszik még, ez a kánaán.]
  • Sanyix
    Ionmeghajtásnak túl kicsi a tolóereje-> lassan gyorsul, viszont nemsok üzemanyag kell hozzá. De a kicsi tolóerő miatt inkább hosszabb utakra használható, a marson túlra :( Még a nukleáris meghajtás jöhetne szóba, csak azzal van még egy gond. Egy atomreaktort fellőni az űrbe kicsit veszélyes feladat, ha valami történik kilővéskor annak iszonyatos következményei lehetnek.
  • abelr
    600
  • Kornan
    Sajnos a Nasa elég rosszul teljesít,jelenleg nagyon úgy fest hogy a tervezett időpont ami úgy 2035 körül van eltolódik.A kínaiak meg még attól messze vannak.
    Viszont tartogatnak még érdekes küldetéseket,amikből kiderülhet számunkra is valami érdekes: http://www.jpl.nasa.gov/missions/future_missions.cfm
  • Indestructible
    Most olvastam valahol, hogy az alternatív meghajtásoktól pl, ionmeghajtás pont az veszi el a lét (most éppen), hogy Bush minél előbb embert akar látni megint a Holdon ill. már a Marson is. Tök mindegy neki hogy mivan, csak ember legyen ott, és miatta legyen, érted, addig amíg ilyen marhákon múlnak a dolgok, nem tom mit várunk. valószínűleg sugárzás ide vagy oda, ember lesz a marson, amerikában is van kamikázéra alapanyag..
  • Sanyix
    Nem ez a gond, le lehet árnyékolni a sugárzást. A gond a meghajtással van. Mert ugye egy normál rakéta kicsit üzemanyag igényes, más meghajtással meg csak kísérteznek, vagy van amit már teszteltek, de ilyen "rövid utazásokra nem lenne értelme".
  • grebber
    Ott bujkálnak a felső rétegekben a Yeti-k.
  • DEXTER92
    Telepukizták a földönkívűliek
    Csupa metán
  • lmisi
    Tulajdonképpen az már a közönséges űrutazáshoz is ki kellett fejleszteni a megfelelő védőeszközöket annakidején.
    Most is ez a helyzet. Valószínuleg mesterségesen kell létrehozni az űrhajó körül egy mágneses erőteret. A normális meghajtások fejlesztéséhez úgyis nélkülözhetetlen lesz használható mobil erőtértechnológia létrehozása.
  • Dredd
    jó úton haladunk afelé is, lsd. az előző hírt :)
  • BlackVoid
    A Marsnak nincs magneses polusa, a kozmikus sugarzas miatt rakot kap mindenki - tudtommal erre nincs megoldas. Mar az odautazast se lehet meguszni karosodas nelkul.
    Az emberes urutazas zsakutca. Ha kiborgokat epitunk magunkbol, akkor tudunk kolonizalni valamit, emberi formankban szerintem kizart.
  • Indestructible
    fel lehet pörgetni az ottani eseményeket vagy nem?
    ha el tudjuk pusztitani a földünkön az élethez adott körülményeket, akkor az életre nem adott körülményeket ugyanazon eszközökkel... egy két megfelelően elhelyezett vágással biztos pörgethetünk pár ezer évet a titánon, hm?
  • sazsmadar
    Szerintem, ha korábban is így gondolkoztott volna az ember, akkor most nem lenne ausztrália valamint amerikai kontinens stb lakott. Ha ez így történt volna, persze az sem lenne egész biztosan baj, de szerintem ez megvalósíthatatlan lenne, mivel már a föld lassan így is túlnépesedett. Így előbb utóbb meg fog az történni, amit már rengeteg sci-fi alkotás feldolgozott. Kolónizálni kell egy idegen bolygót. Ezen lehet vitatkozni, meg róla beszélgetni, de szerintem ha a technika olyan fejlett lesz, hogy ezt lehetővé teszik, egész bizti, hogy meg fog történni. A helyre van szüksége. Most vagy elveszi a másiktól, amibe ugye a másik nem nyugszik bele, és akkor pusztítják egymást, vagy keres magának, még meg nem hódított területeket. És ez szerintem nem lehet elvi kérdés. Ez történik az állat és növényvilágban is.
    Szerintem ez az élet rendje.
  • Sanyix
    Hát ha az amik szarakodását veszük akkor igaz. De talán a ferdeszeműek rágyúrnak kicsit jobban :)
  • Inquisitor
    Tök jó, legfeljebb párszáz millió évig tartana, hogy a légköri nyomás negyedével rendelkező, folyamatosan szükő légkört átalakítsuk ... de minek, ha akkor se lehet majd belélegezni? ;)