81
  • FTeR
    #81
    eh. magyarázd már meg. hagy tudjam már jobban, h mire gondoltam.
    mind1, már csak poénból néztem ide vissza, szal a többire nem reagálok.
  • ubuntu
    #80
    'és nem tudják értékelni, azt amit a VS nyújt a notepaddrl szemben és még faszább gyereknek is tartja magát miatta'
    Ahhoz képest, hogy állítólag linux rendszereken is fejlesztessz programokat, rendkívüli tájékozatlanságról teszel itt tanúságot. Hogy került itt szembe egymással a Visual Studio és a notepad?
    Mindkettő windows-on használható, vagy az a "másik tábor" szerinted wine+notepad.exe-t használ az őskövület kedvenc C nyelvű programja fejleszétésekor?
    vi (vim) és emacs nevek mondanak neked valamit? Attól még, hogy nem vagy képes használni őket, sem megtanulni a használatukat (mert ugye szerinted tök felesleges az egyetemeken oktatott sok mellékes salátaanyag) nagyon hatékony eszközök. De ha valakinek már a VS féle RAD stílus jön be, használhat Eclipse-t linuxon való fejélesztésre.
  • ubuntu
    #79
    ... természetesen a remote X is egy lehetséges megoldás a könnyű kezelhetőségre, ahogy irták utánam. Bár akkor admin gépekre is kell egy egy X server hozzá.
  • ubuntu
    #78
    Úgy látszik ebben az esetben tényleg (csak) figyelmetlen voltál. Reagálásod előtt el kellett volna olvasnod végig! BlackRose hozzászólását és utána az arra írt válaszomat. Röviden BlackRose szerint a Windows computercluster ed. azért lesz sikeres, mert már ma nagy szüksége van a kis és középvállalatoknak nagy számítási kapacitású rendszerekre. Erre a cluster jelent megoldást. Csak szerinte a szakemberhiány miatt (ezzel teljesen egyetértek) ezek a vállalatok nem rendelkeznek olyan mennyiségű és minőségű szakembergárdával akik linux alapon meg tudnák építeni nekik ezeket a clustereket. Itt jön a képbe a MS a saját cluster OS-ével, amit telepíteni és használni is pofonegyszerű lesz. Varázslók és a szokásos Ms féle user-fiendlinessnek köszönkehően azok is clustereket fognak tudni építeni akik addig a táma közelébe se kerülhettek.
    Erre írtam, hogy pl. a webes felület is biztosítja azt a felhasználóbarátságot mint a varázslók hada. És ha van igény lesznek user-friendly linux clusterek is könnyű kezelhetőséggel, üzletileg érdekelt vannak bőven. Itt egy lehetséges megoldás a webes kezelhetőség.
  • ubuntu
    #77
    Ne kenjük már megint az itt elmondottakat. Kicsit kezd ez az egész hasonlítani a "magyarázom a bizonyítványom" című nagyszerű Karinthy novellához.
    Csak vissza kell olvasni:
    Gemnon:
    "Handhelds.org :D:D:D (azért az MS is veszit usereket :))
    Az úgy kezdődött, hogy a HP valamiért nem adta ki a PocketPC 2003-as frissítést a jornadamhoz.... :)
    Kép (bár ez nem az enyém, de az is hasonlóan mutat) Úr isten statisztika szerint PocketPC 2002-öt futtat a PDA-m (mert azzal adták el) :(. Már meg mi lesz?"
    erre válaszoltad
    FTeR:
    "ez már megint a létezik és a számottevő dolog. ezt nem vagytok képesek megérteni. pc-re is van linux, mégsem számottevő. ppcre meg még talán %ban ki sem fejezhető.
    légy boldog vele. senkit nem érdekel."
    Akkor mire is értetted a ppc rövidítést?
    1. Valóban PocketPC amire gondoltál? PocketPC (2002, 2003) ugye a Ms egyik operációs rendszere kézi számítógépekre (egy windows ce variáns, palmosított felülettel). Ezen futtatnának linuxot?! Igaz, ahogy írtad szerinted csak '%ban ki sem fejezhető' arányban, de az elképzelés még így is abszurd. Talán VirtualPPC kiadással lehetne próbálkozni ha lenne ilyen:) Ha pedig úgy gondolod, hogy a linux valami izé amit PocketPC rendszeren lehet működtetni, akkor az még cikibb, mint ha nem tudod milyen CPU van a HP jornadában és hasonló gépekben. Ekkora ostobaságot még te sem állíthatsz, valld be őszintén nem erre gondoltál (ott a hozzászólásodban PPC!= PocketPC).
    2. Mégiscsak PowerPC-re gondoltál. És ez illik is a gondolatmenetedbe, miszerint 'PC-re is alig van linux' 'PowerPC-re meg olyan kevés, hogy %-ban ki sem fejezhető'. Mindkettő hardware platform van közte összefüggés is (relációanalízis :)). Csak épp ott tévedsz, hogy a HP Jornada kéziszámítógépben nem PowerPC processzor van, hanem ARM alapú. És még próbálod mentegetni is a helyzetet. Kissé szánalmas.
    3. PowerPC-re gondoltál, csak nem olvastad el figyelmesen a hozzászólást, amire reagáltál. Gemnon HP Jornadáról írt, hogy jön akkor ide a PowerPC-n futó linux? Pedig ő még képet is linkelt (gengébbek kedvéért:)). Ebben az esetben figyelmetenül félreérted más hozzászólását és csak pár kulcsszó alapján reagáltál. Pedig te nagyon rühelled ha mindig 'félreértenek'.
    Döntsd el magad melyik lehetőség a legkedvezőbb a számodra. De a lényeg mindegyik esetben ugyanaz. Még a programozók diplomájának a hiábavalóságáról értekezel, te magad az itteni hozzászólásaiddal bizonyítod, hogy mennyire hiányosak a számítástechniaki (alap)ismereteid. Ráadásul ezt általában igen nagy mellénnyel teszed. Ezzel implicite állításaidnak épp az ellekezőjét igazolod.
  • Caro
    #76
    Te csak ne dícsérd nekem a C#-t, főleg ne, mint portábilis nyelvet.
    Tegnap tettem fel SuSE 10.0-t, jár hozzá néhány .net-es alkalazás.(asztali kereső, meg ilyenek)
    Az volt az első dolgom, hogy leszedtem a mono csomagot. Utána hatszor(!) olyan gyorsan hozza FF az oldalakat.
    Nem tudom mit csinált, csak azt láttam, hogy megeszi a procimat.
  • FTeR
    #75
    igazat szóltál! :)
    erről az Oracle első emberenék diploma osztó ünnepi beszéde jut eszembe az egyik nemes amerikai egyetemen, ahol kijelentette, h a diplomások már sajnos nem menthetik meg az életüket. majd kifejtette, h nézzék meg a top milliárdosok listáját és számoljék meg, hány helyezett nem jutott el a diplomáig (köztük jómaga és pl BG is).
    a beszédét sajnos már nem fejezhette be =P
  • FTeR
    #74
    1. szted az kinek lenne jó, ha minden programozó egyben prog.matos is lenne? ki akarná azt megfizetni, egy akármilyen bérszámfejtő proginál.
    2. a GDFen nem oktatnak igazi programozást. csak több nyelven súrolják az alapokat. ott informatikát tanítanak, annak a legtágabb értelmében.
  • FTeR
    #73
    hamár az ms hátsó szándékairól értekezel, akkor talán érdemes lenne megfontolni, h oracle hírtelen pálfordulása nem annak köszönhető, ha linux hírtelen oylan jó lett neki, hanem annak, h az mssql servere bassza a csőrüket és már ms sem az oraclet ajánlja, így ők sem fogják a wint.
    az mssql server+exchange+biztalk igen rövid idő alatt elég jelentős részt szakított ki magának, szal kérdéses, h oracle meddig tarthatja magát.
  • FTeR
    #72
    ügye azt félreértettem, h clusterekre te webes interfacet szánsz mysqllel a háttérben?
  • FTeR
    #71
    hehe, lovagoljunk a rovidítéseken. én is szoktam, pl utálom, ha az OOból openofisz, az OSből meg opendource lesz. de általában szarnak a fejemre, szal veszem a luxust és a pocketpc-t ezentúl is ppcnek fogom hívni.
    tod minden évet kikiáltanak a linux évének, mindezt minden statisztikai tendencia alátámasztása nélkül, ezek után engettesék meg, h nostredamus nyomdokain járva hagy jósoljam azt, h nemcsak pc-n lesz 90+%os a win, azzal alátámasztva, h évenként legalább 5%kal (valahol többel) növeli részesedését úgy, h bizonyos szegmensekben már már túl van az 1/3os, másokén a 1/2es részesedésen, mindez úgy, h körbe röhögték amikor megjelent, mint már soxor a történelemben.

    btw, ahogy BlackRose is mondta az új clasteres wint nem a blueGene/L-re szánják, de akármilyen nagy is a számítási teljesítménye, még a top500 is csak töredékét teszi ki a teljes piacnak.
  • FTeR
    #70
    csak az a 20% ami jól tudja nyomni, az darabszámban több mint az összes (jó vagy rossz) akadémiai együttvéve. és az igény is nagyobb rájuk, ami persze nem jelenti, h a másikra nincs szükség.
    én nem mondomtam 1x sem, h a C vagy asm nem jó már semmire. ellentétben a másik féllel, akik nem képesek ésszel felérni pl a C# előnyét (h maradjunk a példánál). és nem tudják értékelni, azt amit a VS nyújt a notepaddrl szemben és még faszább gyereknek is tartja magát miatta.
  • FTeR
    #69
    hamár ki lett emelve.
    az állítással maximálisan egyet értek.
    büszkén állíthatom, h minden programozási elméletet elsajátítottam, már jó sok évvel ezelőtt. és a háttérben futó rejtett folyamatokat is ismerem. ez az oka annak, h egyesekkel elentétben fel tudom fogni, h pl a C# mért is jobb bármelyik másik nyelvnél, ellentétben azokkal, akik a sima Cre élveznek, mert annak olyan jó a fordítója. vagy attól hiszik fasza gyereknek magukat, mert 1 év alatt képesek asm-ben összedobni valamit, amit én (vagy más) C#ban fél hónap alatt összedobok. egy programozó azt is fel tudja mérni, h mire van szükség egy program esetében. sajnos sokan (ez most célzás), nem képesek felfogni, h a sebesség nem minden, sőt az kerül a leghamarabb feláldozásra. és akármilyen hihetetlen egyáltalán nem bisztom h a progi rosszabb lesz, mivel teljesen mind1, h a 2 vagy 1,7% erőforrást eszik e meg. az viszont nem mindegy, h előbbi megvan 1-2 hónap alatt, még utóbbi fejlesztése évekig is eltarthat.

    #58 ez nem igaz. én sosem fikázom a linuxot, csak úgy. általában a win fikázásakor szoktam felhozni, egyszeű párhuzamként, h az sem a világ teteje.
    tudod én lesz*rom más milyen oprendszert haznál. csak azt nehezen viselem, ha észnélkül beugatnak minden wines hírnél, mert azt hiszik ők a fasza gyerek, mert tudják azt amit más nem és ők már látják a fényt.
  • Caro
    #68
    Varázsló? Minek?
    Remote-X-el csatlakozik a szerverre, és ugyanabban a kényelmes környezetben dolgozhat, sokkal nagyobb számítási teljesítménnyel.
  • BlackRose
    #67
    SQL Server már jelenleg is jól működik a Datacenter Edition vagy az Enterprise Edition Cluster-eken, és nem hinném, hogy különösebb előny lenne neki a Compute Cluster Edition környezet, bár nem annyira, hogy a Microsoft ezért ennyire nagy felhajtást csináljon. Az amire a Microsoft érdekelt, az egy környezet amelyben a meglévő fejlesztőeszközökkel rövid időn belül HPC alkalmazások sokasága elérhető legyen Windows környezetben, és mint úgy valószínűleg az igazi sikerre csak a Compute Cluster 2-odik (Longhorn alapú) verziójára számít, addig meg képzelj el egy Rapid fejlesztő környezetet, ahol teljes webszolgáltatás alapú technológia áll rendelkezésedre egy könnyen kezelhető környezetben, kész adatbázis platform (ami nagyon fontos), kommunikációs platform stb. Szerintem elég RAINFOREST környezet, és hamar nyűzsögni fog benne az élet. Különben igaz, hogy a konkurencia sem alszik, igaz, hogy azok akik a Linux-on vannak nehezen térnek át, de ahogy mondtam nem is ez a cél, a célé az, hogy azt a potenciális piacot érjék el amelynek már ma szüksége lenne egy kis és közép volumenű szuperszámítógép környezetre, de nem engedhetik meg maguknak nem pénzhiány miatt, mert nyugaton és főleg az USA-ban pénzhiány nincs (vagyis ha van pozitív kimenetelű project, akkor pénzt elég künnyű találni), viszont szakember hiány az igen, és az lehet, hogy ott jobban állnak de szakemberből az igényekhez képest még nagyobb a hiányuk mint errefelé. Tehát a Microsoft itt építeni akar arra a komoly alapokra amelyeket évek óta errőssít és most ezt komolyan kihasználhatja a szuperszámítógépek piacára törésére, szerintem eredményessen.
  • BlackRose
    #66
    Igen is meg nem is... ahogy ubuntu is mondta, sokan nem rendelkeznek formális képzéssel, de ez még nem lenne baj, ugyanis nem az egyetem az egyetlen hely ahol tanulni lehet, bár ami az informatikát illeti könyvek ezrei állnak a rendelkezésre. És azért sok esetben a diplomások is gyengék, sokszor mert maga az egyetemek nagy része sem biztosít megfelelő képzést, sokszor mert egésszen más szakon szereztek diplomát de programozásból élnek.

    ubuntu...

    éltalában az általad említett egyetemeken végzett programozók tényleg jó szaktudással rendelkeznek azokon a területeken amelyeket az egyetemen tanultak, viszont sok esetben ezen kívüli dolgokon nehezen mozognak (persze nem mindenki), de azért összehasonlíthatatlanul jobban kijön velük az ember mint azokkal akik csak úgy beáltak a sorba. Különben ez nem a vállalkozók igényeinek szinvonalától függ, vagyis nem attól, hogy elégségesek e vagy sem, hanem attól, hogy legtöbb esetben lehetetlen jobbakat találni, és ha a munka vár akkor régen roszabb, mintha a gyenge emberekkel valahogy összetákolják. Szerintem ez annak a következménye, hogy a jelenlegi IT technológiák összetetsége jóval meghaladja az átlag ember kognitív lehetőségeit, az oktatási rendszer meg ahogy már 100x leÍrtam ahelyett, hogy a tehetségeseket emelnék meg, az a mese folyik, hogy minnél szélesebb tömegeket áldjanak meg diplomával, ezáltal meg van a diploma, de nincs meg az értéke, éppen ezért van az, hogy a tehetségesebbek nyugatra mennek ahol még valamivel nagyobb értéke van a tudásuknak vagyis a diplomájuknak. Az USA ebben kicsit különbözik, mert ott a diploma mindég kevésbé fontos a tudás az elsődleges, ellentétben errefelé, ahol hiába van tudásod, ha nincs diplomád erőssen korlátozott a mozgástered, ha pedig van diplomád akkor sokszor tudás nélkül is elboldogulsz. De gondolom ez két életfilozófia, míg errefelé csalnak a vizsgákon és az a fontos, hogy meglegyen (vagy ahogy ubuntu írta még meg is veszik a diplomát) addig az USA-ban még olyan viszgák is léteznek amelyeket othon csinál meg az ember, és esze ágában sincs csalni, mert az által maga alatt vágja a fát, ugyan a diploma meglesz, de ha nem lesz tudás akkor a diplomája nem fog semmit sem érni. Szerintem a diplomának túlnagy a súlya errefelé, a tudást meg kevésbé értékelik és ez az egyik oka annak, hogy sok esetben telyessen mindegy, hogy diplomás vagy diploma nélküli emberek ülnek a gép elé, mert sok esetben a tudásuk között semmi különbség, vagy ha van is, sokszor az a plusz tudás egyáltalán nem alkalmazható az adott munkahelyen az adott feladatok elvégzésére, és ez sokszor így van a hangzós nevű egyetemek esetében is, szuperul tudják a C-t, a Java-t meg az adatstruktúrákat, megoldanak mindenféle matematikai vagy fizikai problémát, de hogy mit kezdjenek egy adatbázissal, hogyan integráljonak két teljessen különböző alkalmazást, az már nehéz munka számukra, ha pedig csapatmunkáról van szó és egy project elejétől végig való levezetésében kell résztvenni akkor meg uhuhu nagyok a bajok, és ezt mint többéves tapasztalat alapján mondom. Ekkor még belép a legroszabb momentum, amikor a csapatban van egy tehetséges igen nagy tudással rendelkező diplomás aki magasról lebecsüli a többieket mert azok nem tudják megoldani a fizikai meg matematikai problémákat akkor bejön a blokád amikor tényleg nehéz lélegezni. És akkor a csapat ahelyet, hogy együttműködne, egymást komolyan fékező és bántalmazó halmazzá válik és akkor az üzleti alkalmazásnak lőttek... :) Sajnos ezt nehéz megoldani, és ez még jobban növeli a szakadékot az igényelt és a meglévő tudás között.
  • ubuntu
    #65
    Van viszont sajnos olyan egyetem is magyarországon, amelyik de facto pénzért adja a diplomát. Nem kivánom néven nevezni, a névadója szegény forog a sirjában,
  • ubuntu
    #64
    Nem az prog.mat. képzéssel van baj, az nagyon jó színvonalú. Hanem a magyar üzleti életben tevékenykedő 'programozókkal', akiknek nagyrésze soha nem járt az ELTE, BME vagy más hasonló egyetem közelében. Ha pedig egy részük véletletül betéved, a vizsgákon meglepődve tapasztalják, hogy az addig megszerzett ismereteik igencsak hiányosak. Lehet, hogy az átlag magyar vállalkozónak elégséges annyi, de itt nem az elégségeshez sem :)
    Akik eljutnak a diplomáig már valóban képzett programozók, sok tehetséges van közöttük. Viszont a szükségeshez képest kevesen vannak, és a legjobban el is mennek más országokban dolgozni, ahol jobban megbecsülik a tudást.
  • Alfa Of NS
    #63
    Ennyire gáz lenne a hazai infosképzés? Miért?
  • ubuntu
    #62
    ...A linuxos Oracle adatbázisclusterei is igen fontos szereplők, sőt jelentőségükben felülmúlják a MySQL-t üzleti szférában. Az linuxcluster alapokra épülő Oracle is nagy valószínűséggel tartani fogja piacát, sőt talán a legtöbbet Ő fog profitálni a fellendülő piacból. Nemrég kiadtak egy howtot, 'Oracle Real Application Cluster (RAC) költséghatékony építéséről linux alapon' Firewiret használva, (amit ugyan nem tartok túl jó ötletnek de mindegy) összesen 1800USD-ért egyértelműen a kisvállalatokat megcélozva. Elég szájbarágós, talán még egy itthoni cég 'informatikusai' is boldogulnak vele ha megpróbálják.
  • ubuntu
    #61
    FTeR halkan megjegyezném. ("pc-re is van linux, mégsem számottevő. ppcre meg még talán %ban ki sem fejezhető" HP jornadara linuxra reagálva) hogy ppc, azaz PowerPC processzor nemigen található kézi handheld számítógépeken. Még akkor sem, ha a Ms PocketPC és a PowerPC rövidítése megeggyezik egymással :D A kézigépek nagyrészében, így a HP Jornadaban is Arm alapú processzor van (általában StrongArm vagy Xcale, illetve a Nokia770 most jött elő az OMAP procival, de az is ARM alapú). PowerPCre pedig nincs Windows CE, csak x86, MIPS, ARM-okra, és Hitachi SuperH-ra van.

    BlackRose:
    Érdekes gondolotok amiket a Computer Clusterek üzleti alkalmazásáról írtál. Már most is alkalmaznak üzleti célra clustereket, igaz nem épp a kis és közép mezőnyben, és főleg nem nálunk ahol az átlag nagyvállalat akkora sincs, mint a tengerentúlon az átlag közepes. Szerintem inkább a saját piaca védelmében készítik redmondban a Windows Computercluster Editiont. Természetesen megfelelő alkalmazások is kellenek, amik ki tudják majd használni a clusterek számítási kapacitását, pl. CAD programoknál. A Ms az első sikereket valószínűleg a saját SQL-jétől várja clusterein. Csakhogy a konkurencia sem nézi ezt tétlenül. Már most is számtalan cég kínál linuxos clustereket üzleti célra, Oriontól az SGI-ig. Azoknak akik már ma linux clustereket működtetnek MySQL-el, kevés okuk lesz, hogy váltsanak Ms termékre. Akik MySQL-t és linuxot használnak és szükségük van clusterre szerintem célszerűbb linux clusterre válaszani. A megfelelő szakemberek hiánya általános sajnos, de észak amerikában nem oly kétségbeejtő a helyzet mint nálunk.
    A könnyű használhatóságot pedig, ma már nemcsak a windows widget környezet biztosítja, hanem a web is mint alternatíva. Egyre többen élnek is vele. Pont ezért néztek ferde szemmel rá redmondban mostanáig, amikor is belátták, hogy megkerülhetetlen lesz a jövőben. Azaz minden együtt van a sikeres üzleti linux clusterek elterjedéséhez , érdekelt megfelelő szakemberekkel rendelkező cégek, 'barátságos' felület és természetesen maga a linux rendszer (már jó ideje). Az viszont sajnos igaz, hogy egyelőre nem itt kelet-európában.
    Összefoglalva a Ms windows clusterével azt akarja elérni, hogy jelenlegi (jelentős számú) üzleti vásárlóinak saját terméket nyújtson az új piaci igényekre reagálva. Nem tartom valószínünek, hogy egyeduralkodóvá válna a Ms, imho nem is tervezik, viszont nem maradhatnak ki belőle.
    [erdekesseg]
    Érdekes megfigyelni, hogy a linux oroszországban is terjed. Sokan érvelnek a licenszdijakkal, egyeseknek kidobott pénz másoknak eltörpülő összeg a 'TCO'-hez képest. Ott minimális összeg mindgkettő, bár mostanában arrafelé is meg kell venni a 'dobozos' Windowst, de csak jelképes összegért, és azt sem a Ms kapja, hanem egy orosz 'jogvédő' szervezet. (Van egy 'hivatalos' Russzkij Office csomagom, WindowsXP prof. Office. Corel Draw ... stb. valamilyen Pacific collection moszkvai cég kiadása :) ) Ilyen körülmények között valóban a rendszerek képességei, illetve használhatósága dönt, és lám így is alkalmazzák ott is számtalan helyen a linuxot. :D
    [/erdekesseg]

    Az FTeR-el kapcsolatos vitákra visszatérve, ezeket olyan elvakult kijelentések váltják ki, mint a 'Ms fogja dominálni a számítástechnika minden szegmensét' ami természetesen badarság, és nemcsak egyetemi szemszögből. Ehhez társulnak téves adatok és ténybeli pontatlanságok. Nem hinném, hogy bármit is állítottam volna ami nem felelne meg a tényleges helyzetnek. FTeR hosszászólásaival viszont nem ez a helyzet.
    Nem baj ha ilyen kijelentéseket tesz itt valaki, flamelni is jövünk ide sokan, végsősoron ez nem egy szakmai levelezési lista. Viszont akkor nem kell zokon venni a reakciókat.
  • BlackRose
    #60
    FTeR, ubuntu...

    Mindkettőtöknek itt-ott igaza van, csak az a baj, hogy két különböző világban éltek és két különböző környezetben nőtettek fel.
    Itt mindenekelőtt arra gondolok, hogy akadémia és üzleti világ, nagyon különbözik, egyetemi emberek-matematikusok és üzleti (legtöbb esetben VB vagy Java, vagy egyre gyakrabban C#) programozók nagyon nehezen tudják elképzelni, hogy azon kívül amit maguk csinálnak, van még valami értékes.
    Tehát első és alapvető dolog amit itt már számtalanszor elmondtam, hogy MINDENT meghatározott alkalmazástól és környezettől függően kell szemlélni. SEMMI sem létezik a légüres térben.
    Különben ubuntu-nak nagyon igaza van az üzleti programozókkal kapcsolatban, mert sajnos tapasztalatból mondom, hogy kb. 80%-uk minden szinten aluli csávó. De sajnos az üzleti alkalmazásokra való igény miatt, nagyon sokan beállnak a sorba és mivel az üzleti alkalmazások általában úgy vannak kezelve, hogy "nem baj, hogy nem jó, nem baj, hogy alig működik, de jobb mint a semmi és ezért gyorsan alkalmazzuk és majd útközben kijavítsuk..." és ha ehhez adjuk, hogy általában kevesebb emberrel készülnek mint amennyire szükség van és ezeknek az embereknek a többsége ultra-gyenge programozó, ha egyáltalán programozóknak lehet őket nevezni... na az eredményt ugye nem nehéz elképzelni.

    Gemnon...

    Nem hiszem, hogy a Microsoft a Compute Cluster Edition-t az ultra high computing szegmensnek készíti, bár nem az első néhány évben. Ugyanis csekély tapasztalattal a szuperszámítógépek esetleges alkalmazásáról (üzleti világban vagyis mérnöki stb.) azt mondhatom el, hogy sokszor egy kisebb vagy közepes sőt nagyobb cégnek is szüksége van valami entry level vagy mid level szuperszámítógépre, (pl. pénzügyi analízis, CAD alkalmazások, kémiai és más szimulációk stb.) de nem engedhetik meg maguknak ezt, mert nincs a piacon megfelelő szaktudású munkaerő a megfelelő számban elfogadható áron. Azt hiszem a következő években lassan számítani kell a személyi szuperszámítógépek elterjedésével, vagyis sok kis és középvállalkozás, oktatási intézmény és kutató laboratórium megengedhet majd magának kisebb szuperszámítógépeket - clustereket, amelyeken igen fontos számításokat végezhetnek el, ez által növelni fogják az úgynevezett time-to-market paramétert, ami elég komolyan növeli a cég sikerességének lahetőségét, vagyis a globális világ egyre nagyobb versenyében nem mást mint a különbséget a megmaradás vagy a tönkremenés között.
    És itt jön a Microsoft, egy Windows szuperszámítógép tele wizardokkal, integrálva a cég rendszerébe, AD kezelés, a mérnökök, tudósok, pénzügyi ellemzők közvetlenül a saját íróasztalukról kiadhatják a szuperszámítógép-clusternek a munkát nem is tudva, hogy mi is történik, mindezt átlagos rendszermérnökök működtetik majd semmi különösebb tudás nélkül. Na ez az ami sikerhez vezethet, mert már elmondtam, az üzleti világban ultra hiány a jó szakember, (most ne sértődjön meg senki, de sajnos így van), és az, hogy ezt elmondjuk, vagy panaszkodunk nem jelent megoldást, és akármennyire is jó a Linux a szuperszámítógépeken (mert, hogy jó az nem kérdéses), és akármennyire is hihetetlen az akadémia világ szemszögéből, hogy kezelni künnyű, az üzleti világba egyszerűen távoli fantázia marad, egyszerűen mert nincs megoldás az üzemeltetésére. És itt jön a Microsoft, felfedezték ezt a piacot, a kis és közép azaz a personal supercomputing-ot, és szerintem nem kétséges, hogy abszolút sikert fognak ezen a piacon elérni, nem azért mert jobbak lennének a Linux-tól, hanem azért mert elérhetővé teszik a szuperszámítógépeket a nagyon széleskörű kis és középcégeknek, valamint kutató laboratóriumoknak és kormányzati szerveknek, ezzel szerintem egy nagy lökést fognak adni mint a mérnöki, úgy a tudományos és pénzügyi világnak. Az üzleti világban pl. napról napra növekszik az adatok mennyisége (ezt jómagam mint SQL guru nagyon is tudom), de sajnos legtöbbször nagyon kevés adat van kellő és lehetséges mértékben feldolgozva, most nagyon forró téma a BI (Business Inteligence) és ez mind csak papíron levő duma marad ha nem lesz megfelelő processzor és memória erőforrás ami a sok TB adatot elfogadható időn belül feldolgozza, és az áll, hogy minez elérhető Linuxon is, de a baj ott van, hogy túl sok a potenciális igénylő és túl kevés a szakember aki ezt lehetővé tehetné. A Microsoft itt csak azzal lép be amit a legjobban tud, lehetővé teszi az átlagos IT-snek, hogy üzemeltesse azt amihez ma még álmában sem ért. Hogy ez jó e vagy rossz e az lehet vita kérdése, de szerintem sokkal jobb ha valami működik még ha nem is tudják hogyan, és eredményeket produkál mint ha nem működik egyáltalán. Ez lehet, hogy azért van, mert jómagam is az üzleti világban dolgozok, és sokszor találom magam olyan helyzetben, hogy valamit meg kell csinálni, de a rendelkezésekre álló erőforrások és főleg emberek nem megfelelőek, na most leülhetnék sírni... de ez nem lenne megoldás, ehelyett, törekszem a meglévő erőforrásokkal minnél használhatóbb alkalmazást készíteni... és mindez általában sokszor felidegesít, meg próbára tesz mindent amiben hiszek, mert jómagam nem tartozom az átlagos üzleti IT-sek közé, ugyanis komoly matematikai és programozói hátérrel jöttem az üzleti IT világba, és ez miatt nem tudom se feketén se fehéren látni a világot, általában ez előnyt jelentett a pályafutásom során, de néha azért elgondolkozok rajta, hogy mi lett volna ha soha nem jövök az üzleti szférába?
    Na mindegy, ezuttal is csak azt mondom, hogy meg kell becsüljük egymás tudását és egymás tapasztalatait, környezetét, és felesleges mindég a legjobb megoldást zavarni, mert az ritkán létezik, és még ritkábban lehet alkalmazni valós környezetben amikor számtalan korláttal vagyunk körbevéve...
  • Laci73
    #59
    Ubuntu:"A matematikai tárgyak szükségességét is előszeretettel kérdőjelezik meg, de legalább abból jobban készülnek. Nos a programnyelvek ismerete még nem jelenti hogy egyből programozóvá is válik az illető"

    Tíz pontot érő megjegyzés.
  • Gemnon
    #58
    Neked meg a Linux fikázása megy keményen, csak az a nagy probléma, hogy te még azt is megpróbálod bemagyarázni, hogy a Windows minden helyen a tökéletes választás. (na ezt nevezném én fanatikusnak) Én ezt nem mondtam a linux-ra. Valószínűleg egyik supercomputeren se cserélnek Linuxot/vagy akármilyen más UNIX-ot Windows Clusterre amíg az ár/teljesítmény arányában fel nem veszi a versenyt (ha tényleg megmarad a per CPU licenszelésük kétlem, hogy valaha is használni fogják). A supercomputing más terület tudod azokon a gépeken kutatók dolgoznak általában és nem épp a "easy to use" és a csicsa GUI a fő igényük, hanem a teljesítmény . Ez az egyetlen OK amiben ha a Windows jobb lesz akkor majd váltanak rá.
  • FTeR
    #57
    engem nem érdekel, ha te olyan fanatikusok között mit tenmagad, jól érzed magad.

    pl nt4nél fikázták, h szerverre tök fölös a GUI, mégis msnek lett igaza. itt sem lesz másként.

    nemtom feltünt-e, h tifajtátoknál folyamatosan megy az ms leszólás és kielégülten böfögtök minden ms lépés után, miközben eddig még minden csatát az ms nyert. tod, ez elég szánalmas.
  • Gemnon
    #56
    Ez jobb ajánlom a kommenteket csak neked. :)
  • FTeR
    #55
    csak neked

    ugyan már sokszor leírtuk többen is ebbe a topikba, de a legutcsó kommented tanusága szerint, nem sikerült felfogni.

    figyelmedbe ajánlom azokat a nagy linux támogató cégeket, akiket felsorolnak az ms mellett.
  • FTeR
    #54
    ez már megint a létezik és a számottevő dolog. ezt nem vagytok képesek megérteni. pc-re is van linux, mégsem számottevő. ppcre meg még talán %ban ki sem fejezhető.
    légy boldog vele. senkit nem érdekel.
  • FTeR
    #53
    ebben a nagyratartósdiban és én fizikus prof vagyok ezért lenézem a másikat hozzáállással az a gond, h a világban elkészülő sw-k (legyen az aká nagyon nagy vagy nagyon kicsi), elhanyagolható icipici részéhez szükségeltetik kiemelkedő matematikai vagy fizikai ismeret.
    lehet, h a hőskorban kibernetika címen egy matematikai/fizikai mellékágként indult a dolog, de lassan azért nem ártana észrevenni, h az IT külön tudománnyá nőtte ki magát. sőt(!), rá nőtt az össze többire, mivel már mindehol jelen van. tehát ha éppen vmi könyvelő progit írok, akkor nem árt ha van némi gazdasági és jogi ismeretem, de a jó progi elkészítéséhez nem kell az adott területből ledoktorálnom.

    éngem pl a fizika teljesen hidegen hagy. ha az érdekel, akkor nem informatikusnak (és azon belül alkalmazás fejlesztőnek), hanem elektromérnöknek megyek (hogy témánál maradjak).
    arra sincs szükségem, h matek prof legyek, elég ha tisztában vagyok azzal az alppal ami az informatikához kell. sőt, igazából itt sem kell mindenhez érteni, mert lehet, h a mátrix jól jön a grafikánál, vagy a formális nyelvek hasznos tudomány a nyelveknél vagy éppen mindekttő az MInél. stb. stb. ezeket mind tanultam és tudom is, mégis kényelmesen elvagyok nélküle, mivel nem azokon a szakterületeken dolgozom. majd ha oda kerülök, "kimasterelem" magam belőle ;)

    ez már nagyban ubuntunak ment, így még a üzletből odament dolgohoz mondanám, h "aki tudja az csinálja, aki nem tudja az tanítja." (az eredeti talán Henry Louis Menckentól van, de pont az egyik programozás tanszéki tanárom mondta, amikor valmi kemény keresztkérdést tettem fel neki. BMEs arc volt egyébként), persze tisztelet a kivételnek.
  • Gemnon
    #52
    Handhelds.org :D:D:D (azért az MS is veszit usereket :))

    Az úgy kezdődött, hogy a HP valamiért nem adta ki a PocketPC 2003-as frissítést a jornadamhoz.... :)
    Kép (bár ez nem az enyém, de az is hasonlóan mutat)
    Úr isten statisztika szerint PocketPC 2002-öt futtat a PDA-m (mert azzal adták el) :(. Már meg mi lesz?
  • FTeR
    #51
    igen, nem az ms nyerte, hanem a palm vesztette el
  • FTeR
    #50
    talán, ha az egészet idézed:

    "A legnagyobb ütemben (34%) a Linux növekedett, ám jelentőségében messze elmarad riválisai mögött."
  • Caro
    #49
    Az a palmos dolog sokkal inkább a palmsource bénázása miatt van.
    Nézd meg, hogy mit fejlesztettek a garnet óta.
    De jövőre jönnek a linux alapú OS-ükkel, úgyhogy reméljük a legjobbakat :)
  • Caro
    #48
    "dehát mért is lehet egy felmérés igaz ami a linuxot vesztesnek hozza ki..."
    ...
    "A legnagyobb ütemben (34%) a Linux növekedett"

    Akkor most döntsük el, hogy azt nézzük, hogy miből mennyit, vagy azt, hogy miből mennyivel többet, jó :)
  • Caro
    #47
    Hmmm...
    Én még csak kezdtem a fizikusit(bár asszem, hogy a szomszéd egyetemről beszélsz :)), de nekem már eddig is tetszett ;)
  • FTeR
    #46
    baz hihetetlne vagy. ez már beteges. egy írásban legalább a bekezdésekkel szétválasztott részt külön vehetnéd.

    amiket felsoroltam nyelveket, az mind olyan amiben rendes programit írtam és azzal pénzt is kerestem. ha azt akartam volna írni, h mennyi nyelvben tudom megoldani a hello worldöt, akkor összeset felsorolhattam volna ami létezik (annyi kiegészítéssel, h még használatban van ;)).

    biztos az sem számít semilyen ms eredménynek, h már plamokat is árulnak winCEvel.

    nem pazarolok rád több időt.
  • FTeR
    #45
    1. lentebb már írtam, h magamba szállok és ezentúl úgy fogok írni, h azt egy 5 éves is megértse.
    ezt ugyan már 5 évesen szájbarágosan írtam, de úgy látszik mégsem jutott el értelmezési szinthez.
    egyébként meg szoktak érteni. csak itt 3 következetesen félrebeszélnek.
    2. ez a felmérés nme arra készült, h hány szerver mit futtat, mert abba nsemmi érdekes nincs. az egész arról szólt, h mennyi fogyott miből és ez hogyan növekedett. dehát mért is lehet egy felmérés igaz ami a linuxot vesztesnek hozza ki...
  • ubuntu
    #44
    Helyesen, ...természetesen az ADA, Fortran SEM elhanyagolható,... természetesen :)
  • ubuntu
    #43
    "a számok direkt illusztrációs jellegűek, semilyen valós adatokhoz nincs közük"
    "akár több éves kerekítések, mivel a határvonal igen nehezen meghúzható. ez alatt lehet azt érteni, h 1-2 évvel ezelőtt és 1-2 múlva is ezt a 20 évet írtam"
    "a win 6-7 évét az nt4 "mennybe menetelétől" számítottam"...
    Ugyan már ezt neveznéd érvelésnek? Erre mondja egy kollégám, hogy itt kezdődik egy feladat filozófiai síkra terelése, csak azt nem itt nahem a BTK-n oktatják. :)

    A számok makacs dolgok, (az egykori kultfilm, a Tanú után szaadon). A Kereskedelmi linux serverek jelenlegi részesedése, 13.3%, ez pedig nem 1%. Ennek a 15.% növekedése semmilyen analógiába nem hozhazó egy 1%-nyi részesedéssel bíró rendszer 2%-ra való növekedésével. Érdekes a tényt magad is elismerted egy korábbi hozzászólásodban.
    Számtalan cég alkalmaz magasan képzett programózókat és renszergazdákat, akiknek nem jelent problémát egy szabad unix-like rendszer üzemeltetése. Ez nem jelenik meg ebben a statisztikában. Közvetlenül nem is tudjuk mérni, de biztos lehetsz benne ezek számossága is jóval nagyobb 1%-nak megfelelő darabszámnál. (Nem láttam az IDC mérési módszereit, ha csak a nagy US brand gyártók termékeit vették alapul azaz 100%-nak, akkor ezek azon felül vannak, és akkor még nem számoltuk az egyéni megrendelésre készült Brand servereket, de ezzel most ne bonyolítsuk a képet)
    Mit gondolsz vajon miért 80e USD egy windows rendszergazda éves jövedelme USA-ben, még egy unix/linux rendszergazdáé 120e USD?

    20 éve egészen más esemény történt, akkor jelent meg a Windows1.0 :D talán ezzel kevered. A kliens/server rendszerek a Novell netware, és (azóta eltünt) Banyan Vines-al terjedtek el. Igazán csak a Netware 3.0 megjelenése után beszélhetünt nagymértékű tejedésükről. (pedig korábbi változataihoz még egy hálózati jákékot is készített a Novell, a spines-t, hogy ezzel is népszerűsítse rendszerét. ez volt egyben az első hálózati játék :) )

    A MS ma is ott erős ahol az elmúlt 2 évtizedben, a desktop PC-ken. 'Okostelefonok' piacán, a közeljövőben nem várható, hogy megközelítse a Symbian-t, féleg azért mert látva a Ms korábbi 'parnereinek' bukását, elvből nem hajlandók támogatni a nagy mobilgyártók a smartphonet. Azt viszont elérte, hogy a linux itt is megvetette a lábát.
    A játékgépek szegmensében az eddigi adatok alapján, csak jelentős veszteségek árán tud jelen lenni a Ms. Még a jelentős belepumpált összegek árán, sem sikerült megszereznie az első helyet.
    Servereknél életképes a Ms és nyereséget is termel számára, de dominanciáról szó sincs ezen a téren. Nincs olyan számottevő server termék, amit el lehetne adni linux driver támogatás nélkül. Vajon miért?

    "holott még magával a kernel értelemben használt linuxal számolva sincs sok közük egymáshoz"
    Nem nekem válaszoltad, ám nem lehet szó nélkül megállni. Ilyen kijelentéseid (is) miatt kérdőjeleződik meg a szakértelmed a témában és ebből kifolyólag hitelessége az itteni írásaidnak.
    Ez kérem szépen ugyanaz a posix alapokon nyugvó gnu/linux renszer legyen szó PDA-ról vagy superclusterről. Milyen clusterről irtál?
    high-availability? load balancing? grid computing? esetleg HPC?
    És melyik linuxos cluster technológia?
    beowulf? linux virtualserver? openmosix?
    A beowulf esetében mpi azaz message passing interface és vagy pvm, azaz parallel virtualmachine, libekre linkelt állomány kell a cluster kihasználásához, de ettől még az adott hardware platformon működő elf binárisok (esetleg a:out ha használ még valaki olyat) továbbra is használhatóak, és természetesen a program forráskódok is lefordithatóak és alkalmazhatónak. Legfeljebb nem tudják kihasználni a cluster képességeit, de pl. a managementben általában fontos szerephez jutnak. Kényelmesebb mint új álkalmazást fejleszteni olyan feladatra ami nem igányli a cluster nagy számítási kapacitását.
    Az OpenMosix féle megoldást transzparens jellegénél fogva, minden párhuzamos többszálú képességekkel bíró program ki tudja használni nincs szükség egyedi cluster appokra. Általában párhuzamosított számításokra (pl. kódtörés, encodolás) vagy nagy I/O igényü feladatokra jó. Természetesen Openmosix rendszeren is működik minden linux elf bináris, legfeljebb nem haszánlja ki azt.

    Sok már az üzleti életben dolgozó 'programozó' jön hozzánk. Velük szokott probléma lenni az első féléves vizsgákon. Abban a hiedelemben gyakran nem is készülnek fel, mert úgyis ismerik. Majd jön a nagy meglepetés amikor nem tudják megoldani a vizsgafeladatot, mert hát az ANSI C-ben nem megy az ami ment windowson. És természetesen az ADA, Fortran is elhanyagolható, mégis minden évben kérdezgetik, ezt ugyan minek kell?
    A matematikai tárgyak szükségességét is előszeretettel kérdőjelezik meg, de legalább abból jobban készülnek. Nos a programnyelvek ismerete még nem jelenti hogy egyből programozóvá is válik az illető. Mint a természetes nyelveknél, azért még mert valaki spanyol tudásával elboldogul Madrid utcáin túristaként, nem jelenti, hogy tudásával felsőfokú nylevvizsgát is kapna. Szintén újabb szintet jelent, az adott nyelv ismeretében ha irodalmi értékű műveket képes írni rajta az illető. Márpedig erre az anyanyelvén sem képes az emberek többsége. Aki elvégzi a prog.mat szakot vagy akár matematikusi valamelyik fizikusi szakot, az más véleménnyel van a linux rendszerről. Eszébe nem jutna ilyen hajmeresztő dolgokat állítani.
  • Ceb
    #42
    /off
    Nem érzed annak az abszurditását, hogy téged soha senki nem tud megérteni. Mindenki csak félreérti a mondandód, mert képtelenek felfogni és csak te vagy az ász, aki mindent jobban tud.
    Már nem ez az első topic amiben ezt játszod.
    Mindig mindent kimagyarázól hogy csak a másik értette félre.Nem birod ki h ne a tiéd legyen az utolsó szó. És igy az egész kicist kezd hiteltelenné válni, hogy csak neked lehet igazad. Mert ugye tévedni emberi dolog, igaz nem beismerni még emberibb :D
    Ha viszont télleg ennyire penge vagy, akkor fölösleges a drága idődet pazarolni a sok "hülyére", akiknek még a szövegértés se megy.
    Ez igy kikívánkozott x db win lin flame olvasás után.
    /on
    Szerintem 1 ilyen felmérésnél már ott torzit a dolog , h $ban számolják a szervereladást, és nem azt próbálják meg számolni h ténylegesen a szerverekből ennyin fut ez annyi az...
    Bár 1 ilyen elég nehéz munka volna.
    Mindenesetre szerintem az ő statisztikájukból e miatt nem lehet nagyon messzemenő következtetéseket levonni. Sőt szerintem ilyen használati statisztikák alapján azt mondani , hogy ez vagy az a jobb az is nagy hülyeség.
    Mint előttem is mondták, vannak olyan szerverek is amiket nem disztribútorok raktak össze. Hogy az a szembedben nem számít, te bajod. Szerintem technikailag a p2esből összerakott gateway server , ugyanolyan szerver mint az összes többi. Hogy a piac szempontjából nincs jelentősége, igy igaz. Attól még szerver!!