5975
  • Kanál
    ez a cover volt, jose gonzaleztől
    http://www.youtube.com/watch?v=9B-h1EEsKDA
  • zorden
    Ok, ismet hamarabb irtam, mint olvastam:
    http://www.youtube.com/watch?v=droZGvBt5DY
  • zorden
    Ha valaki ezt a Teardrop feldolgozast linkelne, halas lennek (tudom, nemreg adtak le, miegymas, de hatha emlekezni fog valaki, amikor epp rabukkan egyszer ;-))
  • zorden
    4. evad letudva. Utos volt, bar ilyen hallucinalos-almodos evadzaronk mar volt. A dramat ugyanesen adagoltak, erdekes lesz a House/Wilson kapcsolat, mert Ambert elvesztettek, House kvazi az eletet kockaztatta, es kedvenc dokink erosen onutalatba esett. Ha egy fokkal tobb izgalmat akartak volna, akkor nem ebresztik fel House-t az utso par percre, hanem meghagyjak a kovetkezo evad elejere. De erzodott, nem ez a cel.

Viszont azt nem ertem, hogy folyamatosan azt mondta, hogy latott valamit a baleset elott, amitol valaki meghalhat; ez egy picit eroltetett nekem, mert ehhez tudnia kellett volna, hogy mindket veseje is leallt Ambernek az utkozes utan.

Varjuk az oszt, mi fog tortenni. A Teardrop feldolgozas meg eszmeletlenul hatasos, csakugy mint mindig a bevalogatott zenek. Es persze megint elojott a Jagger filozofia: nem kaphatod meg mindig, amit akarsz.
  • Fujiryu
    trinukleotid repeat betegség magyarul :) egy 3 bázisból álló szeklvencia a normálisnál hosszabban van jelen.sokkal hosszabban :)
  • passatgt
    Grey’s Anatomy nálam nagyon nem okés
  • Attila8805
    Kikerültek a netre a véget ért amerikai szezonhoz kapcsolódó adatok arról, hogy melyik sorozatok a legrögzítettebbek.
    1. Grey’s Anatomy (+3.78 millió)
    2. American Idol - kedd (+3.73 millió)
    3. House - kedd (+3.49 millió)
    4. House - hétfő (+3.45 millió)
    5. Lost (+3.42 millió)
    6. American Idol - Weds (+3.38 millió)
    7. Heroes (+2.91 millió)
    8. CSI (+2.80 millió)
    9. Desperate Housewives (+2.69 millió)
    10. The Office (+2.52 millió)
    11. Survivor: China (+2.35 millió)
    12. Survivor: Micronesia (+2.28 millió)
    13. Criminal Minds (+1.97 millió)
    14. Private Practice (+1.95 millió)
    15. Bones - hétfő (+1.90 millió)
  • Arnoux
    Köszi azért:)
  • Arnoux
    tárgytalan, megtaláltam youtuben
  • Pyx #2603
    The Who - Baba O'Riley
  • Arnoux
    Első évadban a vége felé mikor már a néger irányítja a korházat akkor egyszer bemegy House-hoz aki éppen csukott szemmel hallgatja a zenét és úgy csinál mintha zongorázna. Ilyen titititi (magas hangok) Na annak a zenének nem tudja vlk a címét?
  • linda
    köszi
  • Attila8805
    2. Utolsó rész.
  • tnm #2599
    2. évad utsó, vagy utsó előtti
  • linda
    Ki tudja, melyik az a rész, amelyikben "házdokit" meglövik?Melyik évad?
  • MerlinW
    Nem aggódom, 15-25 évadot még megérhet a karakter..:)
  • Szolnokboy1
    szegény 13 :-/
  • MerlinW
    Huntington-kór

A Huntington-kór általában 30-50 éves kor között - lappangva - alakul ki. A jelenleg még gyógyíthatatlan betegség az értelmi képesség enyhe kopásával kezdődik, majd végtagrángás alakul ki, melynek következtében az egyén lassan elveszíti egyensúlyérzékét. A tünetek közé tartozik a végtagok dobáló mozgása, a hintázó járás, a mozgások megszakadása és a grimaszolás. A betegség első megnyilvánulása lehet az antiszociális magatartás, a későbbiekben mély depresszió, esetenként hallucináció, érzékcsalódások lépnek fel. A feltartóztathatatlan, 15-25 évig is eltartó folyamat mindkét nemben egyforma gyakorisággal fordul elő. A beteg végül elveszti az önmaga ellátásához szükséges fizikai és szellemi képességeit, végstádiumban többnyire intézeti elhelyezést igényel. A kór bizonyos tünetei gyógyszerekkel befolyásolhatóak, bár rendszerint csak részlegesen. A genetikai vizsgálat és tanácsadás éppen ezért igen fontos, mivel az érintett szülő utódainak felénél fennáll az öröklés veszélye és a betegség majd csak a nemzőképes kor beállta után válik klinikailag nyilvánvalóvá.

A Huntington-gén

A Huntington-kór kialakulása a genetikai determinizmus egyik legelrettentőbb példája, hiszen a betegség törvényszerűen kialakul, ha a 4. kromoszóma hosszú karjának végén található gének egyike mutáns. A Huntington-gén a huntingtin nevű fehérjét kódolja. Eddigi ismereteink szerint a kór akkor alakul ki, amikor a gén hibája miatt a huntingtin rendellenes módon képződik. A hibás fehérje fokozatosan felhalmozódik a sejtekben, oldhatatlan, több ezer molekulából álló csomókba tapadva össze. Az Alzheimer-kórhoz és a szivacsos agysorvadáshoz hasonlóan ezek a sejtben lerakodó fehérje-aggregátumok öngyilkosságra késztetik a neuronokat. A Huntington-kór esetében mindez főként a mozgáskoordinációért felelős agyterületen fordul elő. Korábbi állatkísérletek is sorra alátámasztani tűntek ezt az elméletet, hiszen az egészséges állatokban nem találtak efféle fehérje-lerakódásokat, míg a betegség előrehaladásával ezek száma folyamatosan emelkedett.

Arra a kérdésre, hogy a kóros fehérjék milyen formában okozzák a betegséget, valamint hogy a lerakódások a kór kiváltó okai, következményei, esetleg a betegség kivédése céljából vannak-e jelen, a korábbi kutatások sem adtak egyértelmű választ. Érzékeny műszer hiányában - amely lehetővé tette volna a lerakódások hatásának megfigyelését - számos további elmélet született. Egyes feltételezések szerint a lerakódások csupán melléktermékei a valódi kóros folyamatnak és valójában ártalmatlanok. Mások szerint az aggregátumok a sejt védőmechanizmusaként szolgálnak, hogy megakadályozzák a mutáns fehérje által okozott károkat.

A feltételezések tisztázása céljából a San Francisco-i Kalifornia Egyetemhez kapcsolódó, neurológiai betegségeket vizsgáló Gladstone Intézet Steven Finkbeiner vezette kutatócsoportja olyan mikroszkópot fejlesztett ki, amely lehetővé tette, hogy egy-egy idegsejten belül végbemenő változást huzamosabb ideig folyamatában (szemben a hagyományos pillanatfelvételekkel, amikor a folyamatot csak részekben) nyomon kövessen, és azonosítsa a sejtpusztulásban szerepet játszó tényezőket.

A kutatók patkányok idegsejtjeit genetikailag módosították oly módon, hogy azok mutáns huntingtin fehérjéket termeljenek. Az egyes sejteket az új mikroszkóp alatt megvizsgálták. A vizsgálatok egyértelműen rámutattak arra, hogy minél több kóros fehérje termelődött, annál gyorsabban elpusztult a sejt, ugyanakkor a lerakódások keletkezésével lassult ez a folyamat. Az eddigi eredmények ezért felvetik, hogy a valódi bűnösök nem a több ezer huntingtin proteinből képződő oldhatatlan aggregátumok, hanem az ezeket alkotó kisebb, oldódó fehérjemolekulák. Azáltal ugyanis, hogy utóbbiak lerakódásokba tömörülnek, az egyes, oldódó mutáns huntingtin fehérjék már nem képesek az idegsejt más részében sejthalált okozó folyamatot elindítani.

Az eredmény jelentős, hiszen a Huntington-kór esetében megfigyelt mechanizmus újraértelmezésével további betegségek (pl. Alzheimer-kór, prionbetegségek, Parkinson-kór) valódi okainak megértéséhez, ezáltal pedig új kezelési módjainak kifejlesztéséhez is hozzájárulhat. Az új műszer pedig lehetővé teszi, hogy a sejt történéseit ezután már folyamatában szemlélhessék a kutatók.
  • kas123
    Chase nem modnott fel, őt House rúgta ki ^^.
  • Attila8805
    Igen az uccsó.
  • Danny1987
    A francba ismétlik:(
    A múlt heti rész a tv2-ön amikor mindenki felmonodott housenak az a 3évad utolsó része volt?
    Mert ha igen akkor elkezdem leszedni a 4. évadot.
  • zvaragabor
    Ami most megy, az melyik rész? Mert nem a 4. évad.
  • AntiHero
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Fura évadzáró volt. Volt ettől már jobb is. De kellet ilyen is. 5. évad meg szerintem ellesz felejtve ez dolog Wilson és House között. Szerintem bőven többet ér a barátságuk minthogy Wilson durci legyen Housera.
  • Attila8805
    Hát ciki vagy nem ciki én megkönnyeztem a végét.
  • precision
    szerintem is jó volt

Nem értek egyet azokkal, akik fanyalognak hogy Amber halálát rakták az évadzáróba, és hogy ezzel akarják "kiszúrni a szemünket"
    Amber igenis fontos karakter volt. Eddig még egy nő sem állt a House-Wilson barátság közé. De jött Amber, aki House -nak is tetszett, lehetett érezni. A mostani részben lévő álmaiból pedig egyértelművé vált hogy bejött neki Amber. Szóval a halála nem "csak" Wilsonnak érvágás, hanem House -nak is. És még a barátságuk is rámehet a dologra. Szóval, szerintem jó volt. Várom a következő évadot.
  • cucumber87
    Nekem nagyon bejött eza rész, kökemény dráma...
  • precision
    magyar felirat van már hosszupuskán, a lol -os verzióhoz, de tökéletesen passzol a 720phez is
  • jugen
    Ok, átsiklottam felettük, boccs
  • r4pt0r
    Nem, már többen is írták. :D
  • jugen
    Azért gondolom azon sem siklottatok át, hogy 13-nak pozitív lett a Huntington tesztje a végén...
  • Kmarha
    Nem is Amber halála volt a lényeg, hanem az érzések, melyeket ez kiváltott. 13 ráveszi magát, hogy elvégezze a vizsgálatot, Wilson összetörik, Houseból kibukik mennyire szégyel életben lenni.. és jó alapokat ad mindez az 5. évadhoz. Ez volt a lényeg
  • Paulie
    NCIS
  • Calver
    mégegy dolog:
    ami miatt pirospont az a 13 vs Huntington, érdekelni fog hogy abból mit hoz ki az írói gárda.
  • Calver
    hát nem tudom... engem egyáltalán nem nyűgözött le a finálé h őszinte legyek. az előző részhez képest egyáltalán nem pörgött, arról h milyen "szomorú" volt, hát...
    behoztak az évad elején egy többségnek teljesen unszimpatikus karaktert, akihez hirtelen mindenkinek kötődnie kéne és sírni a halála miatt. most komolyan, ennyi? legalább akkor lett volna vmi végső meglepetés - pl House felkel és nem tudja h hol van, és bamm, vége a résznek. ehelyett semmi különös, meghalt Amber, morcos Wilson és ennyi. láttunk már ennél sokkal jobb évadzárót is. ha karaktereket akarnak kinyiffantani, tanuljanak az NCIS-től, ott már professzionális és nézőre kellően ható módon nullázzák ki a visszatérő/állandó szereplőket.
  • macselek #2578
    ööö nem tudom miér spoilerbe irtam:D namind1
  • macselek #2577
    Nagyon szomorú rész volt... Várom az 5. évadot.
  • tnm #2576
    még csak épp nézem, de hát ez a José Gonzalez feldolgozása a főcímnek hatalmas ötlet.
  • Nisba
    Hihetetlen mennyire jól eltalált finálé volt, az igazat megvallva én megkönnyeztem. Úgy látni, hogy az sztrájk igencsak megbojgatta az írók fantáziáját, és ez nemcsak a House-ra igaz! Izgatottan várom az 5. évadot!!
  • jugen
    Ez mekkora rész volt gyerekek... nehezen térek magamhoz...
  • GregSB
    Pl Three Stoties, de nekem a 02x24 - "No reason" is jobban tetszett :)