82
-
#42 A Fajkasházi Tivadajjal határozzottann gondba lenne :P -
#41 Nagyon atom! -
UnnameD #40 Jó poén. Saját magunkat amortizáljuk le, a lustaság teteje. Remélem olyan drágán árulják, hogy csak az üresagyú amerikaiak tudják megvenni. Bár az ezirányú fejlődést nem hinném, hogy meg lehetne állítani -
#39 Zsoldos: (idézet egy régi szakdolgozatomból)
1. Mit jelent a Mesterséges Intelligencia (MI) ?
A kérdés megválaszolásához először tisztáznunk kell magának az intelligenciának mint fogalomnak a legmegközelíthetőbb jelentését. Bár a hétköznapi életben gyakran használjuk az "intelligens, intelligencia" kifejezést, ezen jelentés túl általános és szűk - többnyire embertársaink általunk elismert - vagy éppen hiányolt - szellemi képességeit illetjük vele. Sőt, a vele kapcsolatos túlzások sem ritkák: a reklámokban "intelligens" mosóport ajánlanak a gyanútlan nézőnek. Ideje hát tisztább képet alkotnunk. Az emberi intelligencia igen sokoldalúan szemlélhető: jómagam csak tömören, a számunkra most lényegesebb alapelemeket kiemelve próbálom szemléltetni. Intelligensek vagyunk mert:
- van problémamegoldó képességünk,
- képesek vagyunk az elvonatkoztatásra (mély gondolati “rendszerek” létrehozására) és az általánosításra ,
- képesek vagyunk az ún. analógiák (hasonlóságok) felismerése különböző helyzetekben,
- tudunk alkalmazkodni váratlan, új helyzetekhez
- rendelkezünk a tanulás képességével
- kommunikálni tudunk (kapcsolatot létesíteni, közölni) másokkal
- alkotóképességgel rendelkezünk
- ötleteink és intuicióink vannak
- képesek vagyunk saját hibáink felismerésére és kijavítására.
Természetesen ezen meghatározások korántsem fedik le a humán intelligencia egészét ám jól szemléltetik milyen elvárásoknak kell megfelelnie egy valóban intelligensnek mondható számítógépnek. A szakma tudósai az emberi intelligenciát
vették alapul az MI megalkotásakor. “MI mindaz, ami a számítógépet képessé teszi olyan tevékenységek ellátására, melyet addig csak az ember volt képes elvégezni”
(Elaine Rich)
Az előző hozászólásom utolsó mondatával pedig épp védeni akartam volna Asgardot: mert ha azt mondom hogy "véletlenül" járok egyetemre, saját magamat szólom le. Capisi?
De ha olyan megjegyzést szúrnak elém hogy "utána tessék beszólni", az engem ingerel. Téged nem? -
#38 sőt, ha valaki több nyelven tud, a több nyelv között is lehet asszociáció megintcsak olyan gondolatokkal, amit magában egy nyelv nem tud nyújtani... -
#37 csak egy gondolat: a különböző nyelvek különböző fajta asszociációkra adnak lehetőséget, eltérő gondolatokra... -
Ronny #36 szvsz tökmind1 mikor kezdi az ember, ha fiatal korban nem biztosított valamilyen módon az anyanyelvi környezet akkor nem lehet IGAZÁN jól megtanulni. -
#35 sok program sornak kel még lefutni mire ez viszonylag jól fog müködni -
G0blin #34 de az tény, hogy mások tényleg nem hallják (igaz hogy a használója sem) -
G0blin #33 ehh, ultrahangos fülhallgató?
Denevérek előnyben... -
pemga #32 kevésbé elterjedt vidékeken = ... az angol kevésbé elterjedt vidéken, ahol még az írástudatlanság...
Összeszavakat a keverem :)). -
pemga #31 dondore, ezek az anyanyelviek, vagy az összesen beszéltek? Kínaiak is nyomják az angolt, legalábbis ahol biznesz van, kevésbé elterjedt vidékeken még az írástudatlanság is jelentős :(. -
dondore #30 Biztos vagy ebben?
1. Chinese (Mandarin) 1,075,000,000
2. English 514,000,000
3. Hindustani 496,000,000
4. Spanish 425,000,000
5. Russian 275,000,000 -
pemga #29 Hmm, miért is? Az tud igazán jól egy nyelvet, aki nagyon korán kezdi (van aki szerint ez 4-6 éves kor). Sőt, ha elég korán kezdi, akkor a többi nyelv _sokkal_ könnyebben tanulható már utána. EU-ban sok nyelv van, alig mész párszáz km-t és máris más a nyelv. A nyelvtanároknak azt is meg kell még szokniuk, hogy nem az a lényeg, hogy a nyelvtant teljesen tökéletesen tudja valaki, hanem hogy a másik megértse. A nyelv ugyanis kommunikáció... Melóhelyeken ezért is nem nyelvvizsgát kérnek, hanem elbeszélgetnek. -
BiroAndras #28 Egyébként az egyetemen én is foglalkoztam beszédfelissel egy keveset.
OASIS projekt:
http://www.inf.u-szeged.hu/~kocsor/KBP05a_abst.htm
Cikk:
http://alpha.ttt.bme.hu/speech/publ_ikta.php
(A 2. ábrán látható szoftvert én írtam)
Maga a beszéd felismerése nem olyan veszélyes, csak elég nagy adatbázison kell tanítani a szoftvert. A fordítás már inkább izgalmas probléma.
De nem is kell elsőre tökéletesnek lennie. Bőven jó, ha az első verziók csak egyes célterületeken működnek jól, ahol kisebb a szókincs, könnyebben behatárolható a szavak jelentése, stb. -
Epikurosz #27 Igazad van BíróBandi, de csak miután megtanulták a lurkók a magyar nyelvet, utána jöhet az angol. -
BiroAndras #26 Szerintem hatékonyabb lenne egy már létező, és elterjedt nyelvre építeni. Most pl. az angol már nagyon sok helyen elfogadott közös nyelv. -
pemga #25 Hmm, érdekes azt hittem erre van a butított angol, amit minenki beszél. Hót primitív, még az angol roppant komplex :) nyelvtanától is meg van szabadítva. Kicsit "Me be Joe" stílus, viszont mindenki érti. A tanárok falra másznának tőle, viszont kontinensfüggetlen. A helyi kiejtést kell csak megszokni :)). Egyébként pont a minap találtam egy érdekes hirdetést. -
codaco #24 Már kitaláltak egyet. Eszperantónak hívják. De nem terjedt el annyira, hogy ez legyen a közös nyelv. -
Caro #23 Szerintem meg kéne egy egyesített nyelv, 'oszt jóvan.
Amit mindenkinek tanulnia kéne. -
#22 1:ŐŐŐŐ. Még nemtudom mi az MI definíciója, de hamarosan vizsgáznom kell belőlle.
2:Star Trek rulez
3:Ha elkészül egy ilyen gép az azért lesz nagyon hasznos, mert 1 végre megszabadít minket a nyelvi akadályok jelentette korlátoktól, 2 ad egy csomó időt amit valami hasznosabb dologgal tölthetünk (pl:szavak magolgatása helyett beállunk a Green Peace-be és tiltakozunk minden ellen, amitnek mi is élvezzük jótékony(?) hatásait). (Green Peace rulez, csak néha (gyakran) nem ésszel tiltakoznak)
4:Nem húznak le róllunk többé a nyelvsulik vaskos pénzeket.
5:Az állás interjún tényleg csak a szaktudásod nézik és nem a nyelvtudásod.
6:Mert nekem a magyar nyelvtan is nehezen ment és most nem kellene angol középfokú nyelvizsgához annyit szenvednem (mert nem születtem nyelvzseninek)
Hátrány:
A nyelvtanárok beszpnák. -
Zsoldos #21 "Azt pedig sose írd hogy véletlenül jársz egyetemre, mert még van aki elhiszi."
Veletlenul ARRA az egyetemre jar.. Nyelvi kerdesekben ketelkedsz a rendszerben, mikozben a sajat anyanyelveddel is problemak vannak? :P
"Ilyen összetett feladatra csak a mesterséges intelligencia lesz képes. Az pedig legkevesebb harminc-negyven év, úgyhogy Bld nem dobtad ki azt a pénzt."
Mi is a mesterseges intelligencia definicioja? ;) Ird le pls. En kb 2-t ismerek, ez a problema mindkettonek nagyjabol megfelel.
A tajszolas, ragozas, stb:
Kiotlottel valamit, ami problemat okozhat egy beszedfelismero rendszernek. Biztos a professzor soha eleteben nem gondolt ra. Kuldj neki egy emailt, hogy szuntesse be a fejlesztest, hisz ez nehez feladat. Ja amugy gratulalok, hisz nem sok ember tudja megbizhatoan elorejelezni 30-40 evre elore az MI fejlodeset (es persze osszefuggeset az emberi nyelvi forditorendszerekkel). -
#20 Asgard: Beszólni ugyan nem itt szoktak, de köszönjük kedves invitálásodat :) Visszatérve a témához: neked komoly helyzeti előnyöd van, egy német nyelvű linknél kicsit többet írhatnál a témáról, mert pl. a hangfelismerő (és külön beszéd-felismerő) szakértői rendszereket én is tanulmányoztam, bár akkoriban a beszéddel utasítható eszközök voltak terítéken.
A kérdésem nem komolytalan: hogyan képes ez a rendszer az eltérő hangképzésből eredő problémákat kiküszöbölni, vagy a ragozó nyelvek (így a magyar) igen összetett mondatszerkezeteit, valamint a többjelentésű szavakat megfelelően kezelni?
Azt pedig sose írd hogy véletlenül jársz egyetemre, mert még van aki elhiszi. -
HélelBenShakhar #19 ja ich auch studiere im Karlsruhe :)
na szal nem sz*r h ilyen helyen tanulhat az ember, ahol ilyen kutatok leledzenek
asgard ne kurd fel az agyad a poenokon, na lesz am erdoben csoportos utanaderedes meg csalankup
holnap pont SMMK-nk lesz :D (az a targy ami errol szol) fíling!!! -
asgard #18 Csak egy apróság, amit hozzátennék. Véletlenségből épp a karlsruhei egyetemen tanulok, és véletlenül pont van egy ilyen tárgyam is aminek épp A.Wailbel a referense. Ez egy egész egzakt tudomány. Nagyon régóta kutatják, és nagyon komoly eredményeket értek el, habár még korántsem tökéletes a rendszer. A kételkedők és németül tudók kedvéért itt vannak az előadáshoz tarozó fóliák: http://141.3.25.88/sprachVorlesung/
Aki még mindig be akar szólni, az ez után tegye.
Písz. -
_Vegeta_ #17 Egy babelhal kifejlesztese sokkal eccerubb lenne. :D -
_Vegeta_ #16 Mivan ha motyogok vagy rossúl atikulálok? Azt is lefordiccsa a gep? :D -
aDannyBoy #15 Babel Fish :D -
Déta #14 Ez érdekes...
Például azt a szót, hogy "ízé", azt hogy fordítána le? Mert ez csak a magyar nyelvben jelenik meg.
Vagy a káromkodás... Tudtommal a magyaron kívül még csak egy nyelv van, ami a káromkodását az Isten nemiszervéhez köti...
(Amúgy tényleg totál Star Trek az egész, pedig hogy sztrájloktak pár éve, hogy a Star Trek játszik a tudománnyal és ez mennyire (!) veszélyes... -
Sith Riana #13 agba=agyadba.
asszem cseréllek elemet a billentyüzetembe :D -
#12 Nem gúnyból kérdezem: hogy ismeri fel a szoftver helyesen az esetleges - és minden nyelvben jelen lévő - tájszólásokat (eltérő hangképzés), a sokszor más és más értelmezésű szavakat? (gondoljunk csak a magyar 'ér' szóra vagy pl. vidéken a 'hát' szó jelenthet igent is stb.)
Ilyen összetett feladatra csak a mesterséges intelligencia lesz képes. Az pedig legkevesebb harminc-negyven év, úgyhogy Bld nem dobtad ki azt a pénzt.
Kétségtelenül hasznos lesz majd egy valóban működő fordítógép, azonban én azt mondom: Nem szabad elkényelmesednünk sem. Igenis munkára kell fognunk az agyunkat, elvégre azért van. -
Sith Riana #11 addigra lessz egy parányi chip amit az agba ültetnek és fogod vágni az összes nyelvet :) -
Cnut #10 Magyarra még 100 év mire fordítógépet csinálnak! És ebben benne van, hogy addig 6szor leegyszerűsödik. -
#9 és télleg!!!.....azért arra kiváncsi lennék hogy mondjuk egy magyar mondatot hogy fordít le a cucc!!!....honnan tudja hogy azt én mondjuk PASSZIV-szerkezettel akarom mondani?!!! -
IoIa #8 Ez az egész cikk ismét egy óriási kamuról szól. -
#7 lol hogy lenne már jó? -
Andris #6 Ilyen már a Mézga családban is volt :) -
jerec #5 Star Trek -
FecaA #4 Mé??? Full star-trek lenne! :-) -
jerec #3 Hö, ne má. Azé enkább legyen má nyelvtanulás. Attól jó az egész, hogy országonként máshogy beszélnek...