Eltűnhetnek a nyelvi korlátok

← ElőzőOldal 2 / 2

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

kevésbé elterjedt vidékeken = ... az angol kevésbé elterjedt vidéken, ahol még az írástudatlanság...

Összeszavakat a keverem 😊).
dondore, ezek az anyanyelviek, vagy az összesen beszéltek? Kínaiak is nyomják az angolt, legalábbis ahol biznesz van, kevésbé elterjedt vidékeken még az írástudatlanság is jelentõs 😞.
Biztos vagy ebben?
1. Chinese (Mandarin) 1,075,000,000
2. English 514,000,000
3. Hindustani 496,000,000
4. Spanish 425,000,000
5. Russian 275,000,000
Hmm, miért is? Az tud igazán jól egy nyelvet, aki nagyon korán kezdi (van aki szerint ez 4-6 éves kor). Sõt, ha elég korán kezdi, akkor a többi nyelv _sokkal_ könnyebben tanulható már utána. EU-ban sok nyelv van, alig mész párszáz km-t és máris más a nyelv. A nyelvtanároknak azt is meg kell még szokniuk, hogy nem az a lényeg, hogy a nyelvtant teljesen tökéletesen tudja valaki, hanem hogy a másik megértse. A nyelv ugyanis kommunikáció... Melóhelyeken ezért is nem nyelvvizsgát kérnek, hanem elbeszélgetnek.
Egyébként az egyetemen én is foglalkoztam beszédfelissel egy keveset.
OASIS projekt:
http://www.inf.u-szeged.hu/~kocsor/KBP05a_abst.htm

Cikk:
http://alpha.ttt.bme.hu/speech/publ_ikta.php
(A 2. ábrán látható szoftvert én írtam)

Maga a beszéd felismerése nem olyan veszélyes, csak elég nagy adatbázison kell tanítani a szoftvert. A fordítás már inkább izgalmas probléma.
De nem is kell elsõre tökéletesnek lennie. Bõven jó, ha az elsõ verziók csak egyes célterületeken mûködnek jól, ahol kisebb a szókincs, könnyebben behatárolható a szavak jelentése, stb.

Igazad van BíróBandi, de csak miután megtanulták a lurkók a magyar nyelvet, utána jöhet az angol.

Kara kánként folytatom tanításom.

Szerintem hatékonyabb lenne egy már létezõ, és elterjedt nyelvre építeni. Most pl. az angol már nagyon sok helyen elfogadott közös nyelv.

Hmm, érdekes azt hittem erre van a butított angol, amit minenki beszél. Hót primitív, még az angol roppant komplex 😊 nyelvtanától is meg van szabadítva. Kicsit "Me be Joe" stílus, viszont mindenki érti. A tanárok falra másznának tõle, viszont kontinensfüggetlen. A helyi kiejtést kell csak megszokni 😊). Egyébként pont a minap találtam egy érdekes hirdetést.
Már kitaláltak egyet. Eszperantónak hívják. De nem terjedt el annyira, hogy ez legyen a közös nyelv.
Szerintem meg kéne egy egyesített nyelv, 'oszt jóvan.
Amit mindenkinek tanulnia kéne.

\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy

Csacsis
1:ÕÕÕÕ. Még nemtudom mi az MI definíciója, de hamarosan vizsgáznom kell belõlle.

2:Star Trek rulez

3:Ha elkészül egy ilyen gép az azért lesz nagyon hasznos, mert 1 végre megszabadít minket a nyelvi akadályok jelentette korlátoktól, 2 ad egy csomó idõt amit valami hasznosabb dologgal tölthetünk (pl:szavak magolgatása helyett beállunk a Green Peace-be és tiltakozunk minden ellen, amitnek mi is élvezzük jótékony(?) hatásait). (Green Peace rulez, csak néha (gyakran) nem ésszel tiltakoznak)

4:Nem húznak le róllunk többé a nyelvsulik vaskos pénzeket.

5:Az állás interjún tényleg csak a szaktudásod nézik és nem a nyelvtudásod.

6:Mert nekem a magyar nyelvtan is nehezen ment és most nem kellene angol középfokú nyelvizsgához annyit szenvednem (mert nem születtem nyelvzseninek)

Hátrány:
A nyelvtanárok beszpnák.

"Azt pedig sose írd hogy véletlenül jársz egyetemre, mert még van aki elhiszi."
Veletlenul ARRA az egyetemre jar.. Nyelvi kerdesekben ketelkedsz a rendszerben, mikozben a sajat anyanyelveddel is problemak vannak? 😛

"Ilyen összetett feladatra csak a mesterséges intelligencia lesz képes. Az pedig legkevesebb harminc-negyven év, úgyhogy Bld nem dobtad ki azt a pénzt."
Mi is a mesterseges intelligencia definicioja? 😉 Ird le pls. En kb 2-t ismerek, ez a problema mindkettonek nagyjabol megfelel.

A tajszolas, ragozas, stb:
Kiotlottel valamit, ami problemat okozhat egy beszedfelismero rendszernek. Biztos a professzor soha eleteben nem gondolt ra. Kuldj neki egy emailt, hogy szuntesse be a fejlesztest, hisz ez nehez feladat. Ja amugy gratulalok, hisz nem sok ember tudja megbizhatoan elorejelezni 30-40 evre elore az MI fejlodeset (es persze osszefuggeset az emberi nyelvi forditorendszerekkel).
Laci73
Asgard: Beszólni ugyan nem itt szoktak, de köszönjük kedves invitálásodat 😊 Visszatérve a témához: neked komoly helyzeti elõnyöd van, egy német nyelvû linknél kicsit többet írhatnál a témáról, mert pl. a hangfelismerõ (és külön beszéd-felismerõ) szakértõi rendszereket én is tanulmányoztam, bár akkoriban a beszéddel utasítható eszközök voltak terítéken.
A kérdésem nem komolytalan: hogyan képes ez a rendszer az eltérõ hangképzésbõl eredõ problémákat kiküszöbölni, vagy a ragozó nyelvek (így a magyar) igen összetett mondatszerkezeteit, valamint a többjelentésû szavakat megfelelõen kezelni?

Azt pedig sose írd hogy véletlenül jársz egyetemre, mert még van aki elhiszi.

Szeretem a ráncaimat, mert azt mutatják hogy éltem. Szeretem a beteg rózsákat, Hervadva ha vágynak, a nőket, A sugaras, a bánatos Ősz-időket

ja ich auch studiere im Karlsruhe 😊
na szal nem sz*r h ilyen helyen tanulhat az ember, ahol ilyen kutatok leledzenek

asgard ne kurd fel az agyad a poenokon, na lesz am erdoben csoportos utanaderedes meg csalankup

holnap pont SMMK-nk lesz 😄 (az a targy ami errol szol) fíling!!!
Csak egy apróság, amit hozzátennék. Véletlenségbõl épp a karlsruhei egyetemen tanulok, és véletlenül pont van egy ilyen tárgyam is aminek épp A.Wailbel a referense. Ez egy egész egzakt tudomány. Nagyon régóta kutatják, és nagyon komoly eredményeket értek el, habár még korántsem tökéletes a rendszer. A kételkedõk és németül tudók kedvéért itt vannak az elõadáshoz tarozó fóliák: http://141.3.25.88/sprachVorlesung/
Aki még mindig be akar szólni, az ez után tegye.
Písz.
Egy babelhal kifejlesztese sokkal eccerubb lenne. 😄

Itthagytam a forumot! Ne irj privatot!

Mivan ha motyogok vagy rossúl atikulálok? Azt is lefordiccsa a gep? 😄

Itthagytam a forumot! Ne irj privatot!

Babel Fish 😄

Ez érdekes...
Például azt a szót, hogy "ízé", azt hogy fordítána le? Mert ez csak a magyar nyelvben jelenik meg.
Vagy a káromkodás... Tudtommal a magyaron kívül még csak egy nyelv van, ami a káromkodását az Isten nemiszervéhez köti... <#mf2>
(Amúgy tényleg totál Star Trek az egész, pedig hogy sztrájloktak pár éve, hogy a Star Trek játszik a tudománnyal és ez mennyire (!) veszélyes...

\"Jobb a Linux... De akkor se kell!!! :P :DD\" Írtam egy ingyenes alkalmazást magyar nyelven: http://logout.hu/bejegyzes/deta/egy_hasznos_alkalmazas_tolem_nektek_sok_szeretette/hsz_1-50.html

agba=agyadba.
asszem cseréllek elemet a billentyüzetembe 😄
Laci73
Nem gúnyból kérdezem: hogy ismeri fel a szoftver helyesen az esetleges - és minden nyelvben jelen lévõ - tájszólásokat (eltérõ hangképzés), a sokszor más és más értelmezésû szavakat? (gondoljunk csak a magyar 'ér' szóra vagy pl. vidéken a 'hát' szó jelenthet igent is stb.)
Ilyen összetett feladatra csak a mesterséges intelligencia lesz képes. Az pedig legkevesebb harminc-negyven év, úgyhogy Bld nem dobtad ki azt a pénzt.

Kétségtelenül hasznos lesz majd egy valóban mûködõ fordítógép, azonban én azt mondom: Nem szabad elkényelmesednünk sem. Igenis munkára kell fognunk az agyunkat, elvégre azért van.

Szeretem a ráncaimat, mert azt mutatják hogy éltem. Szeretem a beteg rózsákat, Hervadva ha vágynak, a nőket, A sugaras, a bánatos Ősz-időket

addigra lessz egy parányi chip amit az agba ültetnek és fogod vágni az összes nyelvet 😊
Magyarra még 100 év mire fordítógépet csinálnak! És ebben benne van, hogy addig 6szor leegyszerûsödik.

memphis23
és télleg!!!.....azért arra kiváncsi lennék hogy mondjuk egy magyar mondatot hogy fordít le a cucc!!!....honnan tudja hogy azt én mondjuk PASSZIV-szerkezettel akarom mondani?!!!

WOW

Ez az egész cikk ismét egy óriási kamuról szól.

Davidus
lol hogy lenne már jó?

V9ykn8_TZL0

Ilyen már a Mézga családban is volt 😊

TURMIX - Szinkronparódia letölthető: http://turmix2005.uw.hu

Star Trek<#alien2>
Mé??? Full star-trek lenne! :-)
Hö, ne má. Azé enkább legyen má nyelvtanulás. Attól jó az egész, hogy országonként máshogy beszélnek...
bld
ez rohadt jó most buktam 20rongyot nyelvvizsgán.... az összes parasztnak lesz nyelvtudása jópízir: ))

\"Faterral és öcsémmel játszottunk az udvaron, amikor anya kikiabált, hogy ki fogjuk taposni a füvet. Apám visszaszólt, hogy srácokat nevelünk nem füvet.\"

Jól jönne egy ilyen

Kétféle világ létezik. Az egyik amit látsz és a másik ami mögötte van. Ami mögötte van azt a pénz irányitja. Találd ki melyik világ irányitja melyiket.

← ElőzőOldal 2 / 2