Fotóink

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

norbre
abszolult igazság nincs.. így igazi fotós sem lehet <#vigyor>

** ha elfordítod a fejed, könnyebb elhitetni magaddal, hogy nem is tudsz a dologról, és pláne nem vagy felel?s ** "Manapság mindenki vissza akar menni a természetbe. Kár hogy autóval"

The Garrett
az igazi fotos csak fekete fehérben fotóz. minden más a sátán ördögi találmánya. ennnyi. 😛

I\'m a Goodfella just like Deniro, punk.

norbre
ha visszaolvasol azz azért észreveheted hoyg nem csak az ízlésekrõl volt szó..

** ha elfordítod a fejed, könnyebb elhitetni magaddal, hogy nem is tudsz a dologról, és pláne nem vagy felel?s ** "Manapság mindenki vissza akar menni a természetbe. Kár hogy autóval"

Akkor vitán kívül (mert ízlésbõl fakadnak) egy megjegyzés erre a konkrét képre. Ha a plusz expóból bepakolt tükrözõdés kontrasztjában és színvilágában élénkebb, mint az eredeti oldal, akkor ott valami el lett túlozva. Szerintem. 😉

fun is fun and done is done

Artae
Persze, hogy lehet tanulni, bár ez mostmár leginkább ízlésekrõl szól.
Még az elején sharpshooter linkelt egy HDR cikket, abban elég sok minden bennevan, de ittvan még egy, az ízlésekrõl meg kár vitázni szerintem 😊

norbre
lehet hogy nem minden vitának van úgy vége hogy egy nagy pont van ott, de minden vitából sokat lehet tanulni.. én például mindig tanulok ezekbõl, ahogyan ebbõl is..

Artae
Ennek örülök, de ez a vita nem vezet sehova, fõleg, ha néha meglepõen más dolgokról beszéltek. 😊

Rogert is teljesen elbizonytalanítottátok, pedig szerintem egyik képe sem agyonszaturált, csillogó HDR. 😊

Artae
De, az.

norbre
ja és amúgy én részemrõl nem vitatkozok, pusztán vitázok és a kettõ nem ugyanaz.. szivesen veszem bárki véleményét vagy kritikáját és hagyom is magam meggyõzni ha a másiknak jók az érvei..

norbre
ez egy fórum nem?

Artae
Szép lett. 😊

Ti meg hagyjátok abba már ezt az egymás mellett elbeszélõs-vitatkozós HDR témát.

norbre
az hogy egy fotós mivel mit kezd csakis azon múlik mit akar láttatni.. nyilván ha egy kép lényegéhez hozzátartozik hogy az árnyékok fekete "pacák"/foltok/stb legyenek, akkor annak ott úgy is kell lennie.. de ez még nem lehet attól általános (és fõleg nem az egyetlen "helyes" út).. én nem az ilyen fotókról beszélek

sharpshooter
lehet, hogy az árnyékban nemkellene részletnek lennie?
mi lenne, ha úgy gondolnánk rá, mint kép(alkotó)elemre?😊

amivel a felületnek anyagiasságot adsz, esetleg a térhatást növeled?

\"Nicholas Sarkozy, pourquoi ton pére a foi la Hongrie?\"

Roger6
Na, én nem akarok többet hallani a HDR-rõl, az tuti. Inkább nyomok nektek egy verebes képet a hétvégérõl:

TDU, Counter Strike-Source, Heroes & Generals nick: Grabowszki Commodore Világ and CoVboy forever

norbre
jó ez nyilvánvaló dolog .. de az agyad akkor is több infót fog fel az élõképbõl mint amennyit egy kép raktároz..
mégegyszer mondom én pl a hdr képek nagy részét nem szeretem, túl csöpögõs és valóban természetellenes..
de pl a #7556-rõl nem mondtam volna meg elsõre hogy hdr..
ezért is írtam hogy ha nem hdr-el készül akkor lehet hogy ott ülhet a fotós napokat míg olyan fény lesz amivel az árnyékban is lesznek részletek.. és azzal vitatkoznék hogy az árnyékban nincs részlet, mert pl a szórt fény erre igen jótékony hatással van 😉

Ez nem ennyire sarkos. Ha a világos rész felé nézel, akkor a szemed nagyon kevés részletet lát az árnyékban. Akkor lát többet, ha odatekintesz, alkalmazkodik a látómezõben megjelenõ fényviszonyokhoz. Mondhatnám, hogy nyitja a blendét. De akkor a világos részben nem lát részletet. Ha ezt a jelenséget úgy akarod visszaadni fényképen, hogy egybeolvasztasz két képet, ahol külön a világos illetve sötét területekre mértél fényt, akkor egy olyan hatást érsz el, mintha a szem két különbözõ méretû pupillán át látná a helyet. Ezért ilyen természetellenesek a HDR technikát túlzó mértékben alkalmazó képek.

sharpshooter
ehhez nem értek, de részben igazad lehet, bár inkább azért tûnhet így, mert a szem gyorsabb, mint az optika - tehát ha "belenézel a tájba", akkor nem biztos, hogy látod az árnyékban lévõ részleteket, de ha közelmész egy épülethez és végignézel a felületeken, akkor a szemed piszokgyorsan alkalmazkodik a fényviszonyokhoz, ezért látod jobban a részleteket - inkább a látóközpontodban épül fel egy kép az összes részlet hatására...

szerintem

#7552: Ez egy jó gondolat. Minden bántó szándék nélkül mondom. Én is itt tartok.
#7553: Miért kell, hogy látsszon rajta, hogy HDR technikával készült? Legyen természetes hatású - mondja az én (nyilván kicsavarodott, hülye) ízlésem.

norbre
azért azzal szerintem egyetérthetünk hogy a szemünk átfogóképessége nagyobb mint a fényképezõgépeké, vagyis pl azon a képen ahol a gép nem örökít meg az árnyékban annyi részletet, a szemed azért jóval többet látna.. 😉

sharpshooter
dilettáns: hülye az egészhez, nyomja a gombot, a lényeg, hogy vmi legyen a képen, lehetõleg a közepén...
amatõr: tudja mit, miért fotóz, tisztában van az alapvetõ képszerkesztési szabályokkal (akárcsak azért is, hogy tudja mit szegjen meg a jobb kép érdekében) és saját vagy mások örökére fotóz
profi: az elõbbi, csak nem érdekli más vélenye a megrendelõn kívül és pénzt kér a munkáért

Roger6
Akkor ha én megtanulom a szabályokat (bár szerintem attól jó fotós a fotós, mert különlegeset alkot, nem szabályokra épülôt szerintem, de mindegy), akkor nem leszek amatõr? VAgy hogy van ez kérem szépen tessék nekem megmondani mán-e!

TDU, Counter Strike-Source, Heroes & Generals nick: Grabowszki Commodore Világ and CoVboy forever

Hagyjuk ezt abba, ez nem nyelvtanóra. Próbálod sarkítani a dolgokat pedig nem csak feketébõl és fehérbõl áll a világ, omg.

Neked, mint kívülállónak, mi a véleményed az intelligenciáról?

sharpshooter
az amatõr egy mûkedvelõ hobbysta, a dilettáns, aki nincs tisztában a szabályokkal

Nem illik. Az amatõr épp azért amatõr mert nincs tisztába, hogyan kell helyesen cselekednie, a saját elképzeléseit próbálja megvalósítani midenféle szabályok nélkül. Azért mert nem használod a pl. a televíziód teletextjét még nem vagy hülye.

sharpshooter
az amatõr azt jelenti, hogy nem keres vele pénzt, ettõl függetlenül a hobbyt is illik rendesen mûvelni...

hülye dolog lett volna úgy bélyeget gyûjtenem, hogy képeslapokról kaparom le, vagy úgy paintballozni, hogy szarok a szabályokra😊

Nem is kell, hogy tisztába legyen velük az "amatõr", hiszen ez csak hobbi és szórakozás. Nekem például kifejezetten tetszenek a hdr képek, fõleg amikor totál eltúlzott a színvilág.

sharpshooter
technikailag van értelme egy interior fotónál, ahol a lakásbelsõnek és a teraszajtón túli kertnek is jól kell kinéznie, de ezentúl semmi értelmét nem látom - azontúl, hogy pár kezdõ fotóamatõr ezzel foglalkozik, közben az alapokkal sincs tisztában😊

Roger6
A HDR technikát szerintem azért is találhatták ki, mert hát ugye CCD-k csak 5-6 blendényi dinamikatartományt képesek átfogni, míg szemünk jóval többet.

Ugye te most nem a hdr technika értelmét kérdõjelezed meg? Mert kezdem azt hinni.

sharpshooter
nem egyre jár az agyunk - Te egy olyan pillanatra vársz ami természetellenes, mivel fizikailag lehetetlen - olyan soha nem lesz, hogy egy tájfotón minden árnyékban vagy azon kívül lévõ felületre ugyanannyi fény essen - a fény márcsak ilyen, nem akar az árnyékban részleteket bevilágítani😊
talán ezért sem haltak még ki az árnyékok😊

norbre
félreértés ne essék én is az "alap" technikák a híve vagyok csak ez a hdr dolog ha normálisan használják sztem szép lehetõségeket rejt.. perzse a többség giccs..

norbre
akkor rosszul fogalmaztam.. a pillanat alatt azt értem hogy éppen akkor annyi fény van ami a sötét részekben és a világosakban is elég részletet mutat.. pl a #7556-beli helyszínnél elücsöröghet az ember a jó pillanatra/fényre várva

sharpshooter
ez két különbözõ dolog
megfelelõ pillanat elkapásánál minek a HDR?
ha jó a kép, akkor a tartalom elviszi, mégha szar is a minõsége, rosszul exponált, vagy nem talált a fókusz - pl. Robert Capa D-Day-es képe, ami fototechnikai csõd, de a hangulata a világtörténelem részévé tette...

éppígy lehet egy esküvõi csokor eldobása is üdvözítõ pillanat, mégha az ég be is égett - mert nem az a lényeg, ellenben egy tájfelvételnél, épületfotónál nem kell pillanatról beszélni, hiszen 99%-ban megismételhetõ - nem HDR-re kell alapozni, hanem a körülményekre és a fényre, amit megkell szelíditeni - egy balatoni tájfotót megcsinálhatsz tucatképként, HDR-rel tuningolva, de ha van idõd és különbözõ napszakokban, különbözõ háttérrel-középtérrel-elõtérrel dolgozol, akkor sokkal tartalmasabb fotót készíthetsz...

egy fotóamatõr azért készít igényesebb fotót, mint egy profi, mert van ideje kísérletezni - persze ehhez tudni kell, hogy mit is akarunk csinálni és nem arra kell alapozni, hogy PS-ben vagy HDR-software-ben tuningoljuk az átlagos fotónkat

norbre
persze.. én is szeretnék jól fotózni, de olyan részletgazdag képet mint a hdr-ek lehet simán a megfelelõ pillanat elkapásával csinálni?

sharpshooter
meg kell tanulni rendesen fotózni és akkor nem kell a szar képeket pimp-elni HDR-rel

amúgy a legkultúráltabb megoldás, ha a 3 különbözõ expóból csinálsz 3 réteget és csak a jól exponált képre maszatolod át az alul és felülexponáltról finoman a részleteket...
idõigényes, de nem valóságtól elrugaszkodott az eredmény

norbre
na ez pl kvajó..

Szürreális. Mint pl ez a kép:

norbre
nem arra voltam kiváncsi hogy hol lehet hdr képeket találni.. de ahogy olvashatod is ismerem a guglit.. kösz..
arra vagyok kiváncsi hogy szerintetek milyen a jó hdr kép..

norbre
amúgy a kérdésnél maradva még egy kicsit.. mutassatok plz olyan hdr-t amin látszik hogy hdr de nem szirup..

Roger6
Köszi! :-) Akkor feladom HDR-es múltamat igen gyorsan, maradok az egyszerû fényképezésnél, mert egyenlõre az sem megy.

The Garrett
ne rajtunk(rajtuk 😛 ) igazodj ki, hanem te dontsd el melyik jon be jobban. 😊

I\'m a Goodfella just like Deniro, punk.

Ugyan, szerintem pedig még a második kép sem az igaz, na mit szólsz? 😊

Roger6
Azért ez durva... Elôször csináltam olyan HDR képet, ami nincs túlszaturálva, akkor az a gond, hogy az nem látszik HDR-nek. Most meg szarrá szaturálom, erre az a gond, hogy csöppen a szirup az arcomból. Hát a fene sem tud rajtatok kiigazodni vazze!

De jó, hogy valaki kimondta a gondolataimat. 😊 Nekem is a lassan csöppenõ szirup érzete jutott róla eszembe.
Roger6, (állítólag) lehet ezt jól is használni, miért kell eltúlozni?

Roger6
Há ja, muszáj vót valamit tenni.

sokat fejlõdtél tegnap óta: íme a közizlés által megkívánt émelyítõre szaturált "alkotás".
grat.

sharpshooter
ja, basic nincs, de tuti van valahol torrent megoldás

Roger6
Csak sokkal gyengébb minôségben, és a Tone Mapping sem olyan jó, mint a Photomatix-ban. (Szerintem...)

sharpshooter
nincs Mac-en windózos futtatási felületed?
milyen dolog az?😊

amúgy van, katt ide