23748
  • ffxi

• DirtyGab3sz
    Igazán kösz!!
    Aspyrinnek is!!
    Az az érdekes,hogy a ps-el csak alig büvészkedtem...épp egy kicsi gamma. :-)
  • Sonajk @:o)
    Szerintem nagyon szépre sikerült. Szép az a színkavalkád. Grt.
  • DirtyGab3sz
    nem megy ez ma nekem... :-(
    Ma este sikerült...
  • DJ RX7
    Hát nem tudom, anno mikor még kis kompakt gépünk volt már nem nagyon emlékszem rá hogy mi volt és mi nem, de minap fogtam a kezemben egy osztálytársam kis Samsung kompakt gépét az azon volt programmód is. De a manuális beállításokkal sokat kell gürcölni és kevesebb a választható rekesz/záridő.
  • Rettenthető
    Hmmm.

Minthogy állandó jelleggel 'Scene' állapotba volt kapcsolva a gép, így kereshettem volna életem végéig ezt a beállítási lehetőséget (pl. a 3 tagoltságot segítő keret csak onnan érhető el).

Köszi!
  • DirtyGab3sz
    Lehet,csak kellene hogy legyen rajta....kiskompakton ijen sajna nincs!
  • DirtyGab3sz
    Mármint nem Aspyrin.. :-)
    Csak Ő adott támpontot!
  • DJ RX7
    P mód is elég:)
  • DirtyGab3sz
    Tényleg...hogy ez miért nem jutott eszembe!
    Csak annyit kell tenned,hogy manuális módban dolgozol,így elérhetővé kell váljon a WB is! :-)
  • Aspyrin
    Szóismétlés rulez.
  • Aspyrin
    Keresd jobban :)
    A géped adatlapján megtaláltam a manuális módot is.
    Egyébként érdemes még kipróbálnod a fénymérési módszereket is (mátrix, középre egyensúlyozott, szpot), előfordulhat, hogy érdemes váltogatni.
  • DirtyGab3sz
    Akkor annyit tehetsz esetleg,hogy a expogombot csak félig nyomod le,és így egy sötétebb területre mérsz fényt, majd visszatérsz az eredeti témára és így exponálsz!
    Nem mondom hogy tuti,de nálam már párszor bevált!
  • Rettenthető
    DirtyGab3sz (#10920)!

Kompakt gépem van (Nikon Coolpix L1) és azon (sem leírás alapján, sem a menüjét böngészve) nem találtam manuális WB beállítási lehetőséget, így csak az automatára hagyatkozhatom. Ilyen esetre van valami trükk?

Zolo (#10914)!

A 3. kép esetében kivételesen akkora köd volt a hegyek közt, hogy azon is csodálkozom, hogy a másik hegyből látszik valami.
    Az elsőre viszont áll a megállapítás.
    Ez amúgy hogy kerülhető el (ez a rossz helyre fókuszálás)? Okay, hogy jó helyre kell fókuszálni, de ez mit takar valójában? Sötét területre, vagy épp ellenkezőleg és/vagy egyéb?

És végezetül az utolsó kép, amit mostanában linkelek, sztm az amelyik a legjobban sikerült eddigi tájfotózásaim folyamán.

Kösz az eddigi segítséget!
  • DirtyGab3sz
    Remélem nem zagyvaságot írtam,és érthető!
  • DirtyGab3sz
    A WB alapja az, hogy a szemed korrigálja a szineket, a CCD nem....A WB-vel tudod korrigálni a szineket,mintha tökéletes fehérfény adta volna!
    Magyarul...a szinek mások napfényben,felhős időben,ködben.
    Ezt a szemed korrigálja(agyad) és esetleg egy falat pölö nem sárgásnak látsz,mit valójában,hanem fehérnek!Ha a gépedet auto WB -re állitod az esetek 10-20%-ában téved csak,így nyugodtan hagyatkozz rá!
    Ha magadtól kisérleteznél, akkor ajánlom:
    belső helységekben lámpafény WB,felhős kültéri képnél és pölö délben felhős WB,napközben és délután napfény WB! Sok sikert!
  • DJ RX7
    Beszorítottam a gépet a fejtámla és az ülés közé, de még az sem tudott neki normális tartást biztosítani. Na de mind1 majd legközelebb.
  • DJ RX7
    Az.
  • norbre
  • 30Dani
    Auto Focus? :|
  • DJ RX7
    Szórakozgattam kicsit. Első próbálkozás elég kaki lett tudom, még a gép sem tudta belőni be rendesen a fókuszpontot.

• zolo
    Ugyan sem szakavatott , sem szakértő nem vagyok, de megpróbállak egy-két gondolattal segíteni :)

Az első, de inkább a harmadik égnél látszik hogy beégett az ég, gondolom a rossz helyre fókuszálás miatt.

A fehéregyensúly magyarázásából én azt tudtam leszűrni, hogy az adott fényviszonyokhoz állítja be a gép a fényt. Ezzel elkerülhető (az én elméletem szerint), hogy a kép színei túl fakók legyenek. Ezt most tanultam , és emiatt lettek a tavalyi képeim borus időben nemjók :(

Ha valamit nemjól írtam javítsatok ki légyszíves, nekem is kell még tanulni. :)
  • Rettenthető
    Nem rég mutattam vkinek a képeim, aki szerint - többek közt az eddigi és az alant látható képeket is beleértve - nincs rendben a fehéregyensúly.

Elolvastam mit takar ez, talán fel is fogtam, de ha megölnek sem látom, hogy hol a hiba a képeimen ezt illetően. Ha valami szakavatott lenne oly kedves, hogy részletezi, min, hol, mi a hiba, azt nagyon szívesen venném (nem csak fehéregyensúly tekintetében).
    És akkor még pár kép, hátha ezeken már látszik hol a gixer:

• Aspyrin
    Ha valakit esetleg érdekelne:
    Fotókiállítás Csepelen.
  • Aspyrin
    Apa szép helyen járt ~~
  • Rettenthető

• DJ RX7
    gondolhattam volna, hisz a repülő nem jár ilyen alacsonyan. :)
  • zolo
    Ravascletto, olasz sípálya :) Gyalog volt:)

Idén megyek Ausztriába, csinálok sok-sok képet, tavalyi mind kicsit színtelen a felhős ég miatt :(
  • DJ RX7
    Hol járkál a faterod? :) vagy ez repülőn van?
  • zolo
    Apa képe tavalyi síelésről, remélem idén nekem is lesz részem hasonló látványban :)
  • ffxi

• Darkon
    Amugy a hajo is olyan mintha fabol lenne, ezert gyanus nekem. Lehet hogy a tobb kepen is feltuno tankerbol lett elege az egyik hazdulajdonosnak? (Egyfajta rejtett figyelmeztetes is lehet:)

Lapozznk
  • DJ RX7
    De vannak olyan kiöregedett hajók, amiket direkt mesterséges korallzátonyok készítésére alkalmazzák.
    De inkább az öntödében végzik.
  • norbre
    ájjunk meg egy pillanatra..
    lehet hogy ő nem is arra gondolt .. a képen vannak még fának látszó tárgyak is..
  • G_ArchAngel #10901
    igen, ha elsüllyed egy teherhajó, akkor megszokták menteni, amit lehet, de lehet semmi nem volt rajta...

biztos nem volt sok felépítménye, szerintem cargoship vagy tanker...
  • DJ RX7
    de látható, hogy a fedélzetéről letakarítottak mindent.
  • GregSB
    Álcázott orosz atom-tengeralattjáró.
  • G_ArchAngel #10898
    nem biztos, hogy elsülyesztett, azt nem part mellett szokták csinálni:)
  • norbre
    ez egy UUWO..
  • DJ RX7
    szvsz egy elsüllyesztett hajó, amire a korallok rátelepedtek. Ha tévedek, javítsatok ki kérlek.