23748
-
#12107 a lényeg hogy a megfelelő elképzeléshez a megfelelő gép kell. de ez nem jeklenti azt hogy gyengébb géppel CSAK rosszabb képeket lehet csinálni.. a kérdés mindig az hogy hogy akarod láttatni a lényeget.. adott esetben homályos, koszos képpel is el lehet mondani amit szeretnél.. csak akkor abban kell gondolkozni.. -
#12106 De a profik mégsem ultrakompakttal járnak fotózni....a technikai hátrányok miatt.
HA valaki túllépett a kattintgatós szinten, akkor igenis számít a gép, mert nélküle nem lehet megvalósítani az elképzelést.
Most csak saját példát tudok mondani:
Konica-M. E500 után most kaptam ismerősöktől egy használt Canon Ixus 50-et (nekik lett másik gép), és megörültem mert sokkal több a lehetőségem, nicsnenek elemek végre, brutál makro, hip-hip hurrá.
De ennek a gépnek a legnagyobb hátránya, hogy nem oda veszi fel a fokuszt, ahova én szeretném, emiatt homályos a céltárgy egy makronál. Hiába állítom be középre a fokuszt, nem oda teszi mégse...(ennek eredménye alant, #12068)
És én úgy gondolom, hogyha egy jobb gép lett volna a kezembe, ezek a képek élesek ott, ahova én szerettem volna hogy éles legyen, emiatt gyűjtök DSLR -re, hogy végre úgy sikerüljenek a képek, ahogy én elképzeltem előtte... -
#12105 "akkor a te logikád szerint jó képet csak iso1600on fényerős stabis obival lehet csinálni, sorozatfelvételből kiválogatva."
Az én logikámat ne próbáld követni, néha nekem sem megy! :D
Amit leírtam az sportfotóra vonatkozik. Merthogy arról volt szó meg extrém körülményekről. Nappal, gyönyörű napsütésben lehet jó fotót csinálni ultrakompaktal is (ha van hozzá megfelelő optikai zoomod).
Viszont sötétben (villanyfényes focimeccs, teremben kosárlabda) vagy borult időben autóversenyen esélyed sincs.
Automata módban bárki képes igényes fotót készíteni ha van elég fény, sőt, ha sikerül beszerezned egy fixfókuszos régebbi digitális gépet (pl. Fuji A101) azzal még rontani sem fogsz tudni, méh ha szeretnél akkor sem mert mindenhol éles lesz! A kompozíció más kérdés, az szubjektív. Néhány pályázatot elnézve nekem sosem lenne esélyem ha pályáznék, mert az a különleges szemlélet-mód hiányzik, ami más, tehetséges emberekben megvan. A portfotó viszont más, nem a kompozíció a lényeg, ott ilyesmire nincs idő. Ott az elkapott pillanat számít: vagy rajta van a fotón - vagy nincs. Én erről beszélek egy ideje.... -
#12104 igen ezzel en is egyet értel.
mertha pl. egy amatornek oda adsz xy millios felszerest, persze ertene a gep kezelesehez, vagy egy profinak egy bridzs gépet. -
#12103 sztem nem mondok nagyot ezzel de fölösleges itt csűrni csavarni..
egy jó gép egy olyan kezében aki nem tud fotózni semmit nem.. egy egyszerűbb gép egy "profi" kezében is aranyat érhet..
a gép csak segítség.. nyilván egy "gyengébb" géppel olyat kell fotózni amit lehet vele, vagy pedig olyan látásmódot belevinni a képbe ami nem mindenkinek adatik meg..
ennyi -
#12102 Nincs kitobim, sosem volt, valszeg nem is lesz. :) -
#12101 Ansel Adams. :D -
#12100 akkor a te logikád szerint jó képet csak iso1600on fényerős stabis obival lehet csinálni, sorozatfelvételből kiválogatva.
Gratulálok. :)
Amugy nem sportfotókról volt szó, ( bár azt sem csinál magától az 5d ) hanem mondjuk az *átlagos fotópályázat* kategóriáiról, ahol akármit bizonygattok, egyenlő eséllyel indultok ti is, bármennyire szomorú is beismerni ( esemény, tájkép ilyenek). Egyszerűen csak meg kell találni a témát amit a te gépeddel is le tudsz kapni. pl Természetfotó kategóriában sem fogják visszadobni a leggyönyörűbb, de kompakt géppel készült tájképet azért, mert másik 10 felhasználó a 800as teléjével csinált madárcsőrmakrókat.
persze bele lehet magyarázni hogy ilyen gép kell a jó képekhez, és csak így lehet pályázatot nyerni.. csak azt tudnám 10-60 éve hogy csináltak olyan sport/esemény/whateverunameit fotókat hogy ma is megirigyelné akármelyik Gipszjakabotok. -
#12099 What the... fuck? :D -
-
#12097 +18 -
#12096 Na próbálgatok fejlődni.
Az oldalamon van sok új képem.
Sok véleményt várok tőletek.
Pl egy:
-
#12095 Ez sajnos tényleg így van:(( -
#12094 erre irtak, hogy 70-30% ... de a jo kephez 100% kell... kell mind a 70% mind a 30% -
#12093 a kitobi se olyan gaz... Pentaxnal meg Nikonnal pl. kimondottan hasznalhato. Es az elso szeria Canon kitobi is jo volt... csak rajottek, hogy akkor az agyonhypeolt L-es obikat nem veszik :D ezert lebutitottak. De a 300D-hez meg lehetett kapni nagyon jo kitobikat... (mas volt a coating is rajta... meg lehet nezni... mas a szinezese mint a mostaniaknak) -
#12092 Az csak a te bajod....
Egy esetben tudom elképzelni ezt, ha kit-obit használsz. De az meg igen furcsa lenne, hogy valaki beletesz vázba egy rakat lóvét és objektívet nem vesz hozzá. Nem a váz drága (ebben az esetben) hanem hozzá egy szép rajzú optika. -
#12091 Ugyanolyan esély???????
Napfényes időben 3 méteren belül.......talán!
Készíts sportfotót(!) villanyfénynél ultrakompaktal és meglátjuk ki tudod-e hozni ugyanazt a pillanatot amit más egy 400D-vel meg egy 70-200-as stabis obival. (nem is írtam nagy cuccot, ez csak egy olcsó DSLR szett)
1. mekkora lesz a képen a tárgy? (átlag 3x kontra 200mm*1,6)
2. nyomd fel az ISO-t és meglátjuk kinek lesz zajos vagy részlethiányos a fotója
3. csinálj sorozatot, egy átlag ultrán ha van, max 2-3 másodpercenként, egy jobb tükrösön ugyanez 20db. 20-ból nekem könnyebb szelektálni egy jót mint 2-3-ból, amin lelet rajta sem lesz amit szeretnék...
És ez nem tehetség vagy rátermettség vagy szépérzék. Ez CSAK pénz, csakis anyagi kérdés.
-
#12090 itt az nyer aki több embert fel tud bíztatni hogy szavazzon rá nem az akinek a legjobb a képe.. -
#12089 én jobbra számítottam, bár +1 expot csinálhatam volna, mert így a talaj nem igazán sikeredett. -
AranyKéz #12088 Első próbálkozásnak több mint tökéletes :)
-
#12087 1. hdr próbálkozás photomatrix-al:
[center] -
#12086 Így van, ez tény, de a baj az, hogy ha több kategória van, az több díj, több anyagi ráfordítás, idő stb. :C Csak a baj van vele, és ha értek hozzá, jobb gépem van, jobbak a képeim, én nyerek és ez így van rendjén. -
#12085 Odaadhatom a 350D-m a képeid nem lesznek jobbak. :C Csak nagyobb felbontásúak. :C -
#12084 jajj ...#12082 -re válasz helyett ezt a Hsz-t írtam át....sry :D -
#12083 -
#12082 Azt el kell ismerni, hogy a pölö-ként felhozott EOS 5 D fullframe-je, a gép "agya" sokkal többre képes auto módban is, mint az én Fuji A370-esem a 2 beállítási lehetőségével!!Ez tény..... -
#12081 Holnap már lehet szavazni a MEGBÍZÁS-on!!!
Sok sikert kívánok mindenkinek!!! -
#12080 de az 5d sem fogja magától megcsinálni a képet, ez is tény.
Ugyanolyan esélyed van nekedis elkapni egy pillanatot vagy jól megkomponálni valamit a te gépeddel, mintha egy 5D vel tennéd.
Meg lehet majd nézni a canonos pályázat nyerteseit, én mernék rá fogadni hogy nem sok olyan kép lesz a nyertesek közt amihez tényleg valamilyen spec. felszerelés kellene. -
#12079 Támogatnám.....
gondoljunk bele, hogy én a kis kompaktommal max az EV, és WB értékeket tudom állítani......Erre jön Gipsz Jakab, és egy EOS 5 D-vel auto módban is jobb feltételekkel készít képet!!Jóhogy csinálok némi utómunkát valamilyen progival.......NANÁ!
És ne gyertek a géptől nem függ semmi dumával......szerintem a gép / ember aránya a képben 30 / 70 !!Tudok csinálni q jó képeket a gépemmel, de van amikor a sz@r is besz@rik, akkor sem tudok többet kihozni belőle mint ami elkészül!
Sajna... -
#12078 Így készült: Zavaros víz -
Mityu91 #12077 Az én véleményem nem mérvadó, de szerintem nagyon zavaró az első képen, hogy alul ott vannak azok a kövek a másik hiba ha jól látom a akkor üveg mögül csináltad a képet és relatíve életlen és be csillan ami valószínűleg attól van, hogy vakultál vagy csak szimplán a fény úgy esett rá... -
#12076 Fotózz.hu cikke alapján két kép. Remélem ezek már nem csak olyan kattingatósak, mint a múltkoriak, és van benne valami érdekes , értelmes...
Első kép - szerintem jó lett, meg vagyok elégedve =)
második (ez nem lett olyan jó) -
#12075 "Az éneklés nem ennyire egyszerű: van hangod hozzá vagy nincs...."
A fotózáshoz vagy van (szép)érzéked, vagy nincs... (: -
#12074 a harmadik ponthoz:
Rossz hasonlat. Egy fotó mindig szubjektív megközelítése a valóságnak. Egy témáról teljesen más megközelítésekben is lehet nagyon jó képet készíteni. Függetlenül a gép típúsától politikai és vallási beállítottságtól!
Az éneklés nem ennyire egyszerű: van hangod hozzá vagy nincs....
amiért pedig nem akarsz velem vitatkozni abban neked van igazad, kis túlzásba vittem a dógot...
Angel nekem hiába mond bármit, nem ismerem, miért higyjek neki? Te nyertél, nekem a PS még csak 7 év 11 hónap. Én is csináltam robotfejet a fél arcomból, gyönyőrű kékvízű Balatont, elmosott hátterű és "mindenhomálycsakazautónem" sportfotót. Kinőttem. -
#12073 1. Feltételeztem csak.
2. Az átmeneteket nem nagyon. :)
3. Nevezzhetsz, senki nem tiltja meg, de aztán ne sírj, ha kiröhögnek. Én úgy gondolom, hogy ha valaki nem tud énekelni, akkor ne menjen már a megasztárba (?), ne tegye fel a youtube-ra ahogy kornyikál, ne linkelje be az mp3-at az egész világnak, stb. De szíve joga, mindezt megteheti. :(
"Kis PS vagy szétretus, nincs különség." Ez után a mondat után már nem vitatkozom veled. :C Sztem nem mindegy, hogy nagymama a kisunoka kezére csap, vagy agyonveri a húsklopfolóval. :C A PS-t csak egy eszköznek tartom, amit esetleg használhatsz, (nem kötelező) a jobb eredményért, én elég sokat használom, már vagy 8 éve, angel a megmondtahója, hogy én is eléggé túlzásba vittem, és ezt csak így visszatekintve látom, mondjuk, van olyan képem, amire azt modom, h deszar és rengeteg a ps, de a legnépszerűbb a devarton a képeim közül. :D Szal ez az én egyéni véleményem, vagy érdekel téged, vagy nem. -
#12072 Kis PS vagy szétretus, nincs különség. Ha csak a levels-t állítod is használtad, pedig meg tudnád ugyanazt csinálni expozíció korrekcióval...
(én is naponta használom, nem gyűlölöm a PS-ot!) -
#12071 1. Honnan tudod, hogy nem csinálom? :D
2. Z gyártótól XY típusú gépedet be lehet sorolni valamelyik kategóriába.
3. két képpel a kedvenc kredenckék kisposzkimról (csak az alliteráció miatt) amit mobilteléfonnal elnyomtam, miért is ne pályázhatnék? Mi ez a diszkrimináció?
-
#12070 Amúgy az utómunkával semmi baj nincs, de az utómunka != szétfotosoppolás.
!=(nem egyenlő) -
#12069 "De azért nézd meg a képeket, van benne szétszínezett, agyonretusált, zajszűrt...és sorolhatnám."
Nézd meg az utcán a prostituáltakat alkoholistákat, sorolhatnám, van bőven, te miért nem csinálod?
"Semmilyen feltételt nem olvastam, ami gátolná az utómunkát. Akkor meg milyen fotóról beszélünk?" Az sincs leírva, hogy nem adhatsz be tehénszart a pályázatra, én beküldeném postán nekik. :)
"Különben pedig sosem értettem, hogy miért nincsenek kategóriákra bontva a pályázók:
DSLR
Bridge
Kompakt
Ultrakompakt"
Kérlek mond meg, hogyha nekem egy Z gyártótól származó XY típusú gépem van, akkor melyik kategóriába kerülök. Amúgy meg, ha értek hozzá, jobb gépem van, jobbak a képeim, én nyerek és ez így van rendjén. Mások, hogy turistafotós aki már kétszer lefotózta a blahát meg van 3 képe a kedvenc macskájáról ne akarjon már fotópályázni. :C
És nem fotóról beszélünk, hanem FOTÓ-ról, mondjuk, kicsit gáz mert nekem olyanom egy sincs, max képeim pár, azokis max középszarok. :(
-
#12068 Újabb képeim, amik értékelhetőek nem kattintgatós kategóriában, bár az éllesség mindenhol hibázik...de a gép sosem oda veszi a fókuszt fel , ahova én elképzelem :S (Canon Ixus 50). am 400d-re pályázok, kb 1 hónap múlva lesz esedékes. Véleményeket várok, céltudat van bennem, kérdés másoknak is tetszik-e a fantáziám:)