23748
  • JackMeadow
  • BECKHAM7
    köszönöm!

akkor hosszabb záridő, meg én olyan 5 körüli rekeszre gondoltam, de majd próbálgatom...
  • sztyui2
    Én ezt így simán el tudom képzelni egy bannernak valami ehhez illő webdesign-ra. Az már más kérdés, hogy tényleg van egy kis hiányérzet felül. Nemtom láttad-e az alapképet(mert ez egy erősen crop-olt verzió, szinte akármekkorára vissza tudná még vágni, hogy több fa látszódjon, de akkor már sajnos elveszne a téma.
  • DirtyGab3sz
    Én írtam...kösz...nemtudom de a tetejét annyira hiányolom még mindíg a képnek...teljesen ojan, mintha valami hiányozna onnan!:D:D
    A meglátásod tetszik egyébként!
  • DirtyGab3sz
    Ott a pont....
    Semmi felsőbbrendűséget nem érzek....mirefel éreznék...kurvaamatőr vagyok, középszerű képekkel!
    kösz:D
  • JackMeadow
    nekem igy jobban teccik, mondjuk a galamb elviselne még egy ksi fehret
  • sztyui2
    Baszki!
    Ebből a hsz-ből az összes képre emlékszem, és emlékszem arra is, hogy te voltál az, és emlékszem a katonákra is, és valaki mondta is rájuk hogy jó, de esküszöm erre a képre nem emlékeztem.
    Pedig eszméletlen jó! A dof kurvajó! Az élesség pont ott, ahol kell!Jó, egy dolog, hogy pont a kép közepén van az élesség, de kit érdekel! Itt nem azt nézi az ember, hanem magát a képet!
    Ha akkor látom, akkor kapsz rá egy ilyet:
    Most ezt bepótolva kapsz rá kettőt:
    Nem akarok senkit sem védeni, de kifejteném én is az álláspontomat. Nem sokat láthattok engem hozzászólni itt, de rendszerint figyelem a topic "életét", és nem tetszik ez a nagy káosz, ami most van.
    Először is amatőr vagyok, és szinte csak tapasztaltabb fotósok vannak itt szerintem, mint én.
    DirtyGab3sz védelmére szóljon, hogy tényleg sokszor tanácsolta azt, hogy olvasson utána az ember, ha fotózni szeretne. Csakhogy egy példát mutassak (már akit érdekel a dolog):
    Első, hogy képeket raktam fel, aztán vártam a kritikákak.. Kaptam is. És az "előbb olvass" választ kaptam meg szép kivitelben. Nem sértődtem meg, hiszen tényleg van benne valami, hogyha utánaolvas az ember, akkor mindenbizonyára tudnak újat írni neki, amitől jobb lesz a kép. És nem csak a "szabályokra" értem, hanem magához a fotózáshoz való hozzáálláshoz is. Namost utána olvastam.. És lett egy ilyen eredménye.. szerintem sokkal jobban sikerült, mint az eddigi képeim.. A keret, a harmadolás, sokminden "segített".. igaz a horizont megint a kép közepére került, amit sajnálok is, de a hajóra koncentráltam, hogy az alsó harmadban maradjon.
    Jó, nem egy művészkép.. és nem várom el senkitől, hogy most felismerje a kép fontosságát, mert nem tudhatja, hogy eddig mire voltam képes.. de annyit elmondhatok, hogy ez most nagy előrelépés volt.
    Továbbá! Sztyui-t igazolva.. én is elkezdtem átjárni a "szakaszokat". Először horvátországban nyaralva fedeztem fel a fényképezés csodálatosságát a családi kis kompaktunkkal.. Többnyire tucatképeket csináltam, de szerintem jobbak lettek, mint amiket csakúgy "megörökítésre" kattingattam. Aztán hazajöttünk, és folytattam a kattogtatást.. Egyre jobb, kifejezőbb képeket tudtam kicsikarni belőle, míg egy év után rájöttem, hogy nekem egy magasabb szintű technológiára, azaz egy dslr-re lenne szükségem ahhoz, hogy ki tudjon bontakozni az esetlegesen bennem rejlő fotós. Nem volt pénzem rá, de fél év után sikerült hozzájutnom az első tükrös, nem kompakt géphez, ami csak az enyém lett. Ez volt két hónapja.. aztán elkezdtem kiismerni, különböző beállításokat próbálgattam. És igazából alig sikerül "jó" képeket csinálnom.. szóval minden 50ik kép ha szalonképes, és van mondanivalója, és talán technikailag is jó. De ez nem keserít el! Már annak örülök, hogy 49 rossz kép után egy 50edik jó sikerül. És még mindig bennem van az a belső erő, ami élvezetet visz a kattogtatásomba:)
    Mindezt nem azért írtam, hogy valakit megvédjek, vagyhogy beszélni valóm van, és leírom ami az eszembe jut, hanem hogy magamat hozzam fel példának, mint amatőrt arra, hogy bármilyen kritikát fogadni kell, éshogy a legtöbb esetben végigjárják tényleg az fotósok azt a bizonyos utat. És nem azt állítom, hogy mindeki fotós lesz utána. még azt sem, hogy én is valaha fotós leszek (persze, mi az, hogy fotós? mikortól nevezi magát az ember fotósnak?..). de élvezem, amit most csinálok, és ez a lényeg:)
    és lehet hogy egy kicsit összevisszaság, de aki akarja, az biztos érti:)
  • sztyui2
    Jaja! Jól gondolod:D
    Nem muszáj, de sztem érdemes B záridőt használni.
  • sztyui2
    A vágás meg minden sokkal jobb lett. Viszont gondolom csak a nyers képhez tudtál hozzányúlni, és újra kellett csinálni a színvilágot, ami már nem sikerült ugyanolyanra, mint az előző verzióban.
    Az előzőben sokkal szebb volt a zöld. A mostanin sötét is, meg kontraszttalan is. Elveszett az a jó kis népmesés feeling, ami az előzőben nagyon tetszett.
  • BECKHAM7
    Hmm... kösz!

juteszembe fotózott már itt vki (bár gondolom igen) villámot?
    szeretnék vmi ilyesmivel próbálkozni, és kérdezném, h ennek vmi különleges módja van?

gondolom hosszú záridő, megfelelő rekesz, na meg állvány
  • JackMeadow
    Olyan szivesen belefolynék mer biztos érdekes kis szóváltás ez de utálok kisesszéket olvasgatni. Sztuyi minek akarsz ennyire bizonyitan? kezed nem kap görcsöt? Ha mar az arcoskodasnal tartunk a tiéd tényleg növekszik egy kicsit. Néha már szinte atcsapsz tudalékossgába

Szélesebbre vágtam a galambom egy olvasott hsz hatására :) nem keresem visza, köszi :)
  • sztyui2
    Én is ezt akartam mondani, de ezek szerint lehet nem ez jött le. Én a saját szemszögömből írtam, mert nekem a DSLR az ideális. Ezért is nem tértem ki filmes leicára meg ilyenekre. Meg egyébként sem ez volt a post lényege.
    "szinte tökmindegy, hogy milyen objektívje van, ki fogja ismerni teljeskörűen a lehetőségeit és fog tudni olyan képet készíteni, amitől leesik az emberek álla"
    Ezzel pont ezt akartam mondani, amit te is írtál itt:
    "nem az számít, hogy mennyire zajos a kép, van-e rajta ca, mekkora a felbontása vagy hogy torzított-e az obi tele állásban, esetleg bemozdult-e"

Azt akartam mondani, hogy sokan arra panaszkodnak, hogy "nincs ilyen meg ilyen obim, ezért nem tudok jó képeket csinálni".
    Közben ha már ott van a kezében egy bármilyen objektív, akkor már tud képet csinálni, ha megvan hozzá a látásmódja.
  • Gabo
    sztyui2:
    Szerintem téves következtetéseket vonsz le abból, hogy ki mivel fotózik, vagy mennyire tölti ki a mindennapjait a fotózás.
    Fotósnak lenni sokkal inkább szemlélet és lelki beállítottság kérdése, nem pedig technika függő. Ugyanis a használt gép csak eszköz. Mindenki azt választja (jó esetben), ami leginkább kézre áll neki, ami leginkább megfelel a céljainak. Ahhoz, hogy valaki fotózzon, nem kell dslr! Lehet, hogy valaki a tökéletes gépet egy zsebkompaktban, vagy egy lyukkamerában, vagy egy filmes Leicában találja meg. És ettől kevesebb lenne? Kétlem.
    Láttam már kompakt géppel készül fotót, amelyik mellbe vág a mondandójával. És láttam olyat is, amikor magát "fotósnak" tekintő ember vagyonokat érő felszereléssel unalmas tucatképeket gyártott.
    Ugyanis nem az számít, hogy mennyire zajos a kép, van-e rajta ca, mekkora a felbontása vagy hogy torzított-e az obi tele állásban, esetleg bemozdult-e. Csak az számít, hogy aki a képet készítette meg tudja-e mutatni vele azt, amit szeretne átadni. Hogy hatással van-e a kép a szemlélőre.
    Az sem mérvadó, hogy ki mennyit foglalkozik a fotózással. Lehet, hogy valaki csak néha-néha veszi kézbe a gépét, de a látásmódja mégis túltesz azon, aki esetleg egész nap a keresőbe bámul és nyomja az expo gombot, a világról megfeledkezve. A vizuális művészetek és szerintem még a szobrászat is, igen szépen ki tudják egészíteni egymást. Ezek is fejlesztik a látásmódot, megtanítanak látni.

Ez már nem csak neked...
    És igen is, aki nyilvánosan bemutatja a képeit számítson arra, hogy kritikát kap. Néha hosszabbat, néha rövidebbet, néha velősebbet. Ezen se neki, se másnak nem besértődni kell, hanem levonni belőle egy objektív következtetést. Ha nem azt érte el a képpel, amit akart, ha nem azt látják a képen, amit mutatni akart, akkor a kép rossz. Nem kell vakon elfogadni a kritikát, hanem meg kell érteni, hogy mi az amit belőle hasznosítani lehet.
    Ha pedig van benne legalább egy kicsi igény a fejlődésre, olvasson el legalább néhány könyvet.
  • BaliBoy
    Nem. Nem bölcs dolog. Inkább szánalmas.
  • sztyui2
    "ahol a 'jobbak' arcoskodnak"
    Ha jobbak, akkor csak van mire arcoskodni nem?:D
  • BaliBoy
    Na hát én nem írok ilyen litániát mert ez az egész 4-5 sornál többet nem ér. Legkisebb gondom is nagyobb ennél. Tartom magam ahhoz amit mondtam. (megjegyzem egyébként, hogy nemcsak a fotósokra jellemző a fellengzősködés; nagyon sok más szakmára is ahol a 'jobbak' arcoskodnak - tudom mert már dolgoztam a médiában - többnyire a művészekre jellemző ez)
    A lényeg, hogy mi nagyon, nagyon máshogy látjuk a dolgokat.
  • sztyui2
    Na az lehet:D
  • 5Dani
    Nem ismersz fotóriportereket, na azok arcoskodnak :)
  • sztyui2
    Milyen arcoskodó fotós?
    Én még(lehet szerencsére) egy darab arcoskodó fotóssal sem találkoztam. Márpedig ismerek nagyon sok fotóst! Több mint 40fotóst ismerek személyesen is, de még egyetlen arcoskodó fotóssal sem találkoztam. Aki fotózik, és megpróbálja a világot szépen megmutatni, az általában nem bunkó vagy arcoskodó sztem.
    Bár lehet csak azért nem futottam bele az arcoskodásba, mert minden fotóssal, bármilyen ismeretlen is, ha már látom a tükröst a nyakába, vagy látom, hogy elszántan próbálkozik a kompaktjával, gond nélkül le tudom szólítani, mert biztos vagyok benne, hogy lesz közös téma(netán közös élmény is a fotózással kapcsolatban:pl állvány+út mentén hosszú záridős fotózás közben autóból anyázó tekintetek), amiről beszélhetünk. És ha már van közös téma, amiről akár órákat el lehet beszélgetni, és beszélgetünk is róla, akkor már egyikünk sem fog bunkózni vagy arcoskodni a másikkal szemben.
    Kb egy szinten van az összes fotós, akit ismerek, de természetesen van köztük jónéhány aki kiemelkedik. De akinek van annyi agya és tehetsége a fotózáshoz, hogy el is érjen vele valamit, annak van annyi agya is, hogy ne arcoskodjon vele.
    Jah, és érdekes módon olyannal sem találkoztam, aki a felszerelésével arcoskodott volna. Még az sem, akinek a táskájában 1D+40D és legalább 5L betű van a táskájában, még a macróobik meg az 1.4-es fix50 meg az 580ex-ek mellett.

Mellesleg én még fórumon sem találkoztam ilyen fotóssal. Lehet, hogy nézőpont kérdése? Lehet, hogy attól függ, hogy hogyan fogadod a kritikát?Ezt a menjél olvasni meg tanulni szöveget sem értem miért is lenne arcoskodó szöveg.
    Tényleg mennie kéne olvasni meg tanulni! Most egy fórumon, ahol gyakorlatilag köznyelven beszélünk, hagy ne fogalmazzon DirtyGab3esz 5-6 sort, hogy menjen el olvasni fotós könyvet, ha ezt megteheti 2 sorban is.
    Egyébként én mindig úgy vagyok a nagyon de nagyon kezdő fotósokkal(akik egyébként mostanában eléggé megszaporodtak), hogy aki közülük érzi azt az érzést fotózás közben, amit én is érzek, és érzi azt, amit minden fotózni szerető ember érez, akkor tuti, hogy sosem fogja abbahagyni a fotózást.
    Viszont ha nem érzi, akkor úgyis mindegy. Gyakorlatilag kényszerből fotózik, csak mert mondjuk vett a család egy komolyabb bridge képet a családi fotóknak, és kisajátította, hogy készítsen vele pár fotót felülről a virágokról meg néhány makrót(mert kb arra alkalmas a gép), és azt benyomja ide. Na ez a fajta "fotós" kb 1 év múlva, ha egyáltalán megéri azt az időt, abba fogja hagyni.
    Azonban ez az érzés mindenképp belülről árad. És csak az adott fotós fogja eldönteni, hogy szeret-e fotózni vagy nem. Ha kényszerből elolvastatnak vele egy könyvet, akkor annak úgyis csak kudarc lesz a vége.Rosszabb esetben még jön néhány "Nekem tetszik" erőlködés, de utána végleg abbahagyja.
    Ha viszont az előbbi utat választja, mert egyszerűen úgy érzi, hogy a fotózás az élete, és nélküle már élni se tudna, és a fényképezőgép a kezéhez nőtt, akkor onnan kezdődnek a nagy dolgok. Onnan kezdődik az, hogy megérzi a kompakt hiányosságait, ugyanis annyit fotózik,hogy megfordulnak a fejében olyan gondolatok, hogy mennyivel jobb lenne ezt meg ezt kicsit gyorsabban, precízebben, még jobb minőségben csinálni. Ekkor vált tükrösre, és vesz hozzá valamilyen obit. Ha nem azért vett tükröst, mert sok pénze van, akkor jó esetben már kompakton kitapasztalta, hogy melyik gyújtótávolságot használja/szereti és ehhez mérten vesz objektívet is. De ha már valaki azon a szinten van, hogy tükrös kell neki, onnantól kezdve szinte tökmindegy, hogy milyen objektívje van, ki fogja ismerni teljeskörűen a lehetőségeit és fog tudni olyan képet készíteni, amitől leesik az emberek álla.(ez alól természetesen kivételek a riporter/rendezvényfotósok, és a sportfotósok, mert ott a fotós nem nagyon tud érzelmeket belevinni a képbe, és ezek a témák megkövetelik a direkt ezekre a célokra kifejlesztett objektíveket is).
    Jah, és a szar képekhez:A fotós szelektálja a képeit, hogy mit is mutasson esetleg meg a nagyvilágnak. Ilyenkor, amikor már ennyire hosszú idő eltelt, csak ekkor jön rá, hogy milyen szarok is voltak azok a képei, amit még a kompakttal lövöldözött vaktában kattogtatva az expógombot. És ekkor jön rá, hogy nem is volt semmi arcoskodó abban a kommentben, amit DirtyGab3sz írt.
    Jah, és ha szerencsés a fotós, akkor akár pénzkeresésre is felhasználhatja tudását.
    Egyébként sztem van itt néhány ember, aki tudja miről beszélek, és már jónéhány "szakasz" megvolt:D
  • BaliBoy
    Sajnos az utóbbi félévben nem volt időm meg lehetőségem fotózni. (ami így nem teljesen igaz mret készítettem jó néhány képet, csak azokat nem tehetem fel az internetre.) De ha visszanézel ebben a topikban akkor találhatsz egy-két fotómat. De már most mondom, hogy bőven fogsz rajtuk hibát találni.
    Viszont! Egy képről tartott vitában az nem érvelés, hogy menjél olvasgatni meg tanulni. Nagyon nem bírom az arcoskodó fotósokat (az operatőrökkel egyetemben). Ezen van a lényeg!
  • 5Dani
  • Aspyrin
    Htx, csak türelem kell hozzá. ;)
  • Notram
    Nyugodtan kritizáljátok a képeimet, abszolút nyitott vagyok rá, nem fogok megsértődni, meg semmi. Csak tanulhatok belőle...
    És könyveket elkezdem olvasgatni az alapokról, valóban hasznosak!
  • Tikal #16978
    BaliBoy: tehetnél be egy két képedet, tudod, hogy mi is tanuljunk belőle...
  • Tikal #16977
    ne add fel :)
    Most mégis te mit gondolsz a 16961-ben lévő képekről? tényleg kiváncsi vagyok...
  • DecenS
    most fejeztem be :-P
  • Loál János #16975
    Nagyon jó kép, el is szomorít. :-C
  • CUCLI
    kurvajó O_O
  • BaliBoy
    Menjél tanulni.... LOL (#16951-2)
  • DecenS
    föladom.
  • Tikal #16971
    szerintem nincs benne semmi rosszinulat meg cinizmus, ő csak ilyen :) Gondolom már nem akarja leirni hogy ez meg az, mert hiába magyarázza hogy harmadolási szabály stb, akkor jönnek a művészi szabadsággal meg azzal hogy nekem igy tetszik, tudod :)
  • 89
    nagyon nagy kép...grat
    ajánlok egy pályázatot...szerintem tuti befutó lenne a képed: Fővárosi állatkert Piszkos 12 című pályázata
    már ha a budapestiben készült a fotó...de nagyon úgy néz ki
  • Atika :o)
    na akkor ossze kell szednem magam mert nekem is ilyen obim van es eddig meg nem sikerult ilyen jo kepeket keszitenem vele :)
  • Aspyrin
    Köszi mindenkinek!

Atika: nem használok közgyűrűt, éppen most szeretnék megválni tőlük. :)
  • DecenS
    ???

mintha nem kifejezetten arra válaszoltál volna, amit alább írtam.

nem kell senkinek a kedvét sem elvenni a fotózástól, akinek pedig hajlama van ilyenek miatt feltúrni az orrát, az attól is felfogja, a linkelt mesterműveire lakonikus tömörséggel csak annyi reakció érkezik, hogy "olvass el pár könyvet" - mert hogy ebből némi cinizmust és felsőbbrendűséggel vegyes arroganciát is ki lehet érezni. (nem mondom, hogy van benne, de akár így is lehet érteni!)
    ezért szerintem, ha valakinek ezt javaslod, megindokolhatnád, hogy miért. nem azt mondom, hogy power-fikagép módjára minden képét tételesen végig kell analizálni, hogy melyikben mi a szar, de legalább összegzőleg... pl.: a látottak alapján bajok vannak a kompozíciókkal, túl sok a sallang a képeken, ahelyett, hogy 1 témára koncentrálnál, ezen kívül a sötét árnyékos részek bebuktak, az égbolt meg kiégett, nem délben kéne fotózni. stb stb.
    és ezután lehetne az illetőnek azt mondani, hogy minderről bővebben olvashat az e-könyvek között.

ilyesmire gondoltam lentebb.
  • DirtyGab3sz
    Akkor nem írok, ha nincs értelme....elvenni a kedvét a fotózástól pedig nekem nincs kedvem....és bocs...azthittem ez nem a fotozz.hu...
  • DecenS
    Pentax DirtyGabesz-nak szólt a #16962-re, nem Notram-nak!
  • DecenS
    te mindenkinek ezt javaslod, aki betér ide, hogy véleményt kapjon a képeiről (?)...
    ennél azért lehetne konstruktívabban is fórumozni - vagy sehogy.
    (legalább azt nem ártana közölnöd az illetővel, hogy mik azok a hiányosságok a képein, amik miatt vegyen elő könyvet.)