59
  • Benedekco
    okés és ezt megneszélnéd azokkal is akik minimálbérből élnek és kifizetik a 11850ft-os hév bérlet 20%-át plusz a januártól 7000ft-os havibérletet... Én nem minimálért dolgozom, de nekem sem esik jól az ha 6500ft-ért várok a buszra ami lerohadt(havonta 2db 30-as busz lerohad, havonta minimum2 1-es villamos lerobban). nem reális az ár és ritkák és szarul hangoltak a járatok
  • Mike
    másrészről elég magas a költségvetési hiány így is, a BKV is milliárdos nagyságrendben veszteséges, nem biztos, hogy el kéne költeni 80-100 mrd-t erre a projectre
  • BiroAndras
    Nem valószínű. Ez megölné a tömegközlekedést, ami senkinek se jó. Képzeld el, ha 2x ennyien járnának autóval...
  • BiroAndras
    Nekem egy kicsit nagy falatnak tűnik ez. Főleg, hogy sokkal fejlettebb országokban is alig van rá példa.
    Mondjuk a metrókon viszonylag egyszerűen meg lehet oldani, meg esetleg a HÉV-en. De a többi eléggé nehéz lesz.
  • dez
    Nekem azt mondta egy ellenőr, hogy majd a költségekre hivatkozva ezutána 1 megálló lesz majd annyi, mint most egy jegy, amivel akár végig is lehet utazni...
  • látogató
    A hozzászólásod második részével egyetértek.
  • bunny
    Nagyon igazad van.
    Mindkét témában.
  • Mike
    ágyuval verébre
  • pemga
    Aki paranoid az továbbra is vehet egy útra szóló jegyeket, természetesen kp fizetéssel. Igazából mivel legtöbbször nincs névhez kötve (max ha valaki cégnévre _rendel_) így bérletnél sem sok mindent tudnak lekövetni. Max, hogy egyeske meg ketteske hogyan jár, de hogy ki a fene is lehet az? :)). Viszont tudnak vele járműtelítettséget, mindenféle tendenciákat méregetni. (Melyik járatokat lehet ritkítani, meg kéne sűríteni. Milyen új útvonalat kéne bevezetni. Milyen hatással lenne egy esetleges híd kiesése, stb-stb.)

echo, Metrónál pl. megint elő lehet venni a térdtörő rácsokat :)), hacsak be nem szól egy ombudszman, hogy ez állampolgári jogokat sért, meg nem akadálymentes. De az is népszerű, hogy felszállni csak a busz elején lehet. Igaz ez olyan helyeken működőképes, ahol a busz nem hering-módban üzemel, és el tudsz jutni az első ajtótól a középsőig :)). (Nálunk az éjszakai járatoknál próbálkoztak ezzel, absz. sikertelenül.)
  • Csiszi
    Amennyiben ez segíti Budapest jobb közlekedését, ezzel közvetetten a fellendülést és a nagyobb szálloda-konferencia-ipari és egyéb forgalmakat, akkor igen. Jelenleg sem a befizetett adóktól függ, hogy mely település/város mennyit kap a közösből, Bp többet ad és kevesebbet kap. És ez jól is van így.
  • Teppik Amon
    Nekem már megint a nagytestvér jutott eszembe. Nagyon jól nyomon követhető ki mikor merre jár (feltéve ha nem anonim a rendszer és prepaid bérletek lesznek vagyis nem kell megadni az adataimat vásárláskor) (paranoia?)

A másik dolog meg: A BKV miből teremti elő a pénzt erre? Nyilván állami garanciával, hitelre. De azt meg az egész ország fizeti! Há' mi köze van egy vidéki adófizető polgárnak a budapesti tömegközlekedéshez?? Igazságos ez így?
  • vg
    Amúgy nagyon helyes ez az egész! Aki nem fizet, az járjon gyalog!
  • Admiral
    "Az évi kétmilliárdos kárt okozó bliccelés visszaszorítása tehát"

A cikk 2 milliárdot ír...
  • echo
    A bliccelést nem értem, hogy fogja ez visszaszorítni. Aki egyszerűen át megy a kapun jegy nélkül azzal mit kezdenek? Rendőr veszi üldözőbe vagy mi? Ráadásul a fenti szöveg alapján az ellenőrök ugyanúgy kelleni fognak a buszokon, hogy ellenőrizzék a kártyákat, tehát a költség csökkentés oldali is kérdéses..
    Szóval szerintem iszonyat felesleges ebbe belevágni, pláne az elsők között. Meg hát évi kétmilliós bliccelési kár miatt építeni egy 60-80 milliárdos rendszert. Teljesen irreális.
  • Tbone
    Szingapurban lattam ilyen rendszert. Eleg gordulekenyem mukodott. A Berlet tulajdonkeppen egy akkora muanyag lap volt mint egy bankkartya, de annal valamennyivel vastagabb. Csak el kellett huzni az erzekelo elott mikor felszalltal a metrora (az nyitotta ki a kaput) es meg egyszer mikor leszalltal. Leszallaskor vonta le a viteldij arat az egyenlegbol, kiirta a megmarado osszeget. Mindig csak annyit vont le, amennyit utaztunk. 2-3 allomasonkent valtozott a tarifa. A buszon is ugyan ezt a rendszert lehetett hasznalni.

Mikor visszaadtuk a berletet, visszakaptuk az elore adott kauciot (kb 180Ft)
  • pemga
    Valakinek vannak tapasztalatai RFID chipekkel? Mit bírnak ezek? (Hajlítgatás-gyűrődés, víz, kávé, zsebpiszok, villáskulcs ráesik stb szinten.)

Nekem személy szerint a hibrid megoldás jobban tetszik: ráírva is látom, hogy pl. hol tart a tömbjegy felhasználásom, mikor jár le a bérletem, stb. ("Úgy emlékeztem, hogy..." kezdetű mondatok) Adatokat és engedélyezéseket meg az automaták gyűjtik a mágnescsík vagy akármi alapján.