Buszok

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Az én BPI-006-om már több mint fél éve Fehérváron van. Gond van a felújító keretszerzõdésével. Nem akarják gariba megcsinálni a váztörést. Sem azon, sem a többin. Addig ott dekkol amíg le nem zárul a jogi vita. A többi meg lassan tetõzik a hibalistákkal. Rendszeresen kapunk 415-öst helyettük. Vagy ki sem tudunk jönni mert nincs busz. Mert nincs pénz. Mert az szdsz tõl átvette az mszp a trónt. Legalábbis ezt mondják az okosok, hogy Antal vezérigazgató "úr" a maszoposok elõretolt embere. Sosem lesz pénz. Amíg ki nem szórják a "szemetet" addig nem is lesz ez másképp.

\"...köztudott hogy ha a torrent kliensek hibát észlelnek lezárják a merevlemezt!!!!és hát velem is ez történt utána vetem egy másik vinyót...\" #21196 XD

BenceYCE, nem tudod miért áll motor nélkül a BPO-263, kb. ~2 hónapja?

Attila56
oda van ragasztva pár márkánál egy pár cucc?:O az kemény :D

BD(Bus Driver) 4ever Ikarus E94 a kényelmes,elegáns,és megbízható busz. Volánbusz 4ever

bulba
A Pesti volvokról nincs tapasztalatom, én most más márkák emeletes-buszaihoz hasonlítottam. Persze a töbi elemeletes busz is jól össze van rakva mert különben nem engednék õket utcára, csak a volvonál sokkal ízlésesebben oldották meg az emeletet, valahogy nincs az az érzésem mintha utólag odaragasztották volna mint egy-két másik márkánál

60s: drugs sex rock\'n\'roll, 90s: bugs sux plug\'n\'play

Attila56
aha,értelek.....de az összes Volvo busznál normális összevannak rakva az elemek.Vagy a 7700-as busznál nincs?Vagy te ezt honnan tudod?

BD(Bus Driver) 4ever Ikarus E94 a kényelmes,elegáns,és megbízható busz. Volánbusz 4ever

bulba
Talûn mert emeletes.
De szerintem még a volvonál oldaották meg a lagjobban hogy ne csak úgy tûnjön mintha odaragasztották volnaz emeletet.
Valahogy egyben van az egész busz

Attila56
jah jó....megjelentitette,eléggé csúnya,ez biztos volvo??És kínában? :O

Attila56
akkor se jelenití meg a képet :S

\"...köztudott hogy ha a torrent kliensek hibát észlelnek lezárják a merevlemezt!!!!és hát velem is ez történt utána vetem egy másik vinyót...\" #21196 XD

bulba
JObb katt és "view imgae" vagy "kép megjelenítése"

Attila56
nem jelenití meg a képet :S

bulba
Volvo B9TL

Ne hagyjuk figyelmen kivül milyen alvázakra épít a Nabi!
Amiket én látok az mind Scania alvázas.
Igen,az is egy megoldás,hogy mindent mûanyagból építenek,én tartósságában nem vagyok egészen biztos,de ezt a gyár jobban tudja.
Nem a Nabi az egyetlen aki szállít Észak Amerikába,meg különben a Nabi amcsi cég,jó hogy szállít oda is.
Ezt nem értem "Egy 3X50 db-os megrendelés esetén nem tudunk masszívabb futómûfelépítést csinálni?! "A nagy buszgyáraknak" :)"
A futómüveket a gyár készíti,de az nem azt jelenti,hogy azzal bmilyen uton el lehet menni.Ez az alacsony padló,illetve sik padlós busz átka,hogy minimális a rugó út,éppen ezért,nem igazán alkalmas pl:a pestiuatk nagyrészére.Bár erre a BKV-nak is rá kellet volna jönni,mielött dönt a tender gyöztesét megválasztják.
Bmilyen autót szét lehet hajtani nem 100 000km alatt,hanem akár fele annyi idõ alatt is.Karbantartás,vezetési stilus függvénye.
Téyn személyautóba a japánok tudják a legjobbat felmutatni!
Az alkatrész meg kerül amibe kerül,ez van sajna.

Attila56
V40.......1994-2001
Mit akarsz egy régi modi autótól? :D
S40....gondolom a régire gondol és nem az újjra.Mert az újnak semmi baja nincsen.

Bocsánat, csak egy példa volt. Bár nem tudom, hogy egy ilyen színvonalas gyártótól ez hogy engedhetõ meg. A NABI Észak Amerikába tervez buszokat. 40 gyár közül pont nálunk csináltatják oda a buszokat mert az összes többi záros idõn belül széthullott. És hol van a NABI egy volvohoz vagy egy setra-hoz. Voltam a gyárban személyesen. Korábban sose láttam mûanyag buszt. :) Még a csapágyak is mûanyagból voltak. Persze a motor és az elengedhetetlenül fémek megmaradtak. De a busz úgysem onnan kezd el rohadni. Mindezt egy olyan gyártól ahol kéz kézzel tologatják a munkások a karosszériákat. Mit holmi autómatika meg miegymás. :)
A TQS amúgy a Toyota Quality System rövidítése. Nem nehéz kitalálni, hogy a Mercedes életében oly rövid kis szakasz volt az az idõszak ami alatt a Toyota luxusmárkája a lexus, hogyan is vette át a piac vezetését. Aki ismeri a japán mentalitást az tudja, hogy miért. Amúgy a merci léhasága is hozzájárult ehhez. Emlékezzünk csak a 100.000 km alatt hengerfejes dízel mercikre. Nekem is tetszenek a volvo személyautók akár csak a buszaik. De ez csak a különcségüknek szól. Össze kéne hasonlítani, hogy az öreg - még megmaradt - vasak tekintetében melyik bizonyult tartósabbnak. Persze az újautó eladások számának függvényében. Az írásodban írtakra pedig értetlenül állok a téma elõtt. Egy 3X50 db-os megrendelés esetén nem tudunk masszívabb futómûfelépítést csinálni?! "A nagy buszgyáraknak" :) Akkor hol a volvo? De szerintem ezen ne "vitázzunk" mert az embernek hamarabb eszébe jutnak személyes tapasztalatok és a dizájnnal sokmindenkit le lehet venni a lábáról. Valahogy úgy vagyok a volvokkal mint a renault-okkal. Szép, jó minõségû, de francia. És azon végképp fel vagyok háborodva, hogy drágább az alkatrésze mint egy audinak. Nevetséges. De itt van egy másik népítélet. 2x annyiba kerül egy cabrio alkatrésze holott ugyan az?! 84.000 volt az autómata tükör a 307 sw-nkre. Nem szakadtam volna meg a röhögéstõl ha benyögik, hogy 168.000 mert nincs teteje a verdának. 2.4 literes turbós 170 lóerõs? Miii?! A bömös szimpla változó szelepvezérléssel a 2 literesbõl 150-et présel ki mondanom se kell mennyivel jobb minõségben turbó nélkül. Motorcsere 100.000 alatt és a marha képes 3 csillagot adni az autóra?! És ugyan ez az ember egy gm-es opel után újra egy gm-es opelbe vágyakozik :)
"Ha nem hullik szét a motor a gar idõ után viharos gyorsasággal (a Volvo-ra nézve szégyenletes kiszámítottsággal!)" - itt

Szóval én elsüllyednék szégyenembe a volvó gyár helyében. Ilyet még egy messzirõl gyûlölt 3f-es (francia, ford, fiat) sem csinál. Biztosan nem olvastam utánna dolgoknak és bennem van a hiba. De nézzétek el nekem, hogy egyszerû karosszérialakatosként kezdtem. Ha valakinek akkor nekem biztosan tuti befutó a hûvös elegancia a saab-tól vagy a volvo-tól. De ami vicc azon csak nevetni tudok.

Hogy kerül egy kamion hiba listája egy busz topicba?
Azonkivül,egy két hibás darab minden szériában elöfordulhat.Ezalól a Volvo se kivétel,ez egyértelmû.
De a legyártott darabszám,és a jelentkezõ gond arányában a Volvo az élvonalban van.
Tény,Budapesten nem vizsgáztak jól a Volvok.De ez azért történt mert a futómüveket nem ilyen utakra tervezték,sajnos a nagy busz gyáraknak külön futómüveket kell gyártani a közép europai piacra.Itt nem birják azok a futómüvek amiket mondjuk a svédek használnak.Azért jártak volna jobban,ha az Ikarussal kötnek szerzõdést,jobban ismerik a helyi igényeket!

Attila56
1993-2001.A Mai Volvok már jobbank.És ez nem az FH 16.Az FH 16 jobb mint a 12.A 12-vel senki sem elégedett.Viszont a buszokkal elégedettek.a 7700-as jó busz,csak kár hogy a buszban kevés a szék :S

Nagyon jól tudom,hogy min múlik,a végtermék minõsége.
És ez az ami a Svédeknél világszinvonalon müködik!
Nem mondom azt,hogy más cégek nem készítenek minõségi terméket,de a Svédek mindig is tudtak vmit,amit mások nem.
Az,hogy nálatok a cégnél ki milyen buszra került és miért,ezt nem tudhatom.

Attila56
Jó kérdéseid vannak.Az egy dolog hogy dárágn klapod meg a Volvot de legalább egy olyan buszt/autót kapsz ami normálisan összevan szerelve,és kényelmes,és minden.........Vegyük pédlának az Audit.......jól összevan szerelve de annak is vannak apró hiábi.Jó a Volvonak is van de annyira nagy.....és sose volt még olyan hogy egy Volvo autót visszakellett hívni Svédországba mert valamije nem jó vagy valami.......

Attila56 & Iszakos

Én egy kicsit másképp látom a dolgot.
Attila!
Mitõl sikerül az egyik legjobban?
Mitõl lesz jó a töréstesztekben és kényelemben megy egyéb dolgokban?

Iszakos!
Mitõl tartozik az élvonalba?

Ezek érdekelnének csupán...

Na nem kötözködni akarok de szerintem mindketten ugyanarra gondoltok... a MINÕSÉG!

Ettõl jó az egyik, és ettõl jó a másik...
De mitõl jobb a volvo?
Akinek a garázsunkban van volvo-s vizsgája az elejétõl fogva az emléxik rá, hogy a 7700-esek kiváltságként voltak vezethetõek. Eltelt pár év és egyöntetûen állítja mindenki aki nálunk régi buszos, hogy mára már nem kiváltság volvoval kigurulni melózni, hanem kib@szás. Ezt csak úgy érdekességképpen.
Amire rá akartam világítani az az, hogy a végtermék minõségét az alkatrészek és azok összeszerelésének minõsége fogja meghatározni, hogy milyen lesz. Tehát a gyártás és annak minden fázisa minõségirányítás alatt zajlik. Az autóipari minõségirányítási rendszerek csúcsa a TQS. Márpedig ezt nem a volvo érdemelte ki. És ehhez a rendszerhez igazodik minden gyártó mint etalonhoz. Természetesen több-kevesebb sikerrel. Mivel nem éri meg nekik örök élettartalmú autót és miegymást gyártani ezért gondolhatjátok mi mindent nem tesznek meg az autóipari gyárak és beszállítóik a minõség tudatos rombolásáért. A TQS-nek jelentése van. Ez egy rövidítés mint gondolom kitaláltátok. Rátok bízom, hogy kitaláljátok (utánnanézzetek), hogy mi is a TQS.

Üdv: YCE

Az vitathatatlan szerintem,hogy a Volvo a világ élvonalába tartozó gyár.Mint autó,kamion,busz,épitõipari gépek terén.

Az nem kizárt,hogy felújítás után korszerübb motorok kerülnek a buszokba.De az állomány nagy része akkor is korszerütlen motorral fut.Tény vannak olyanok is amik vegyes üzemüek,illetve gázüzemüek is forgalomban amik talán már a nem túl távoli jövõ.

Attila56
Miért?Az eggyik elgjobban sikerült az autó.Törésteszteben nagyon jó és kényelemben meg egyéb dolgokban.A Sport autókat én nem annyira birom :)

A világ legjobb autócége? Most viccelsz ugye?

Attila56
jah igen olvastam az Autó-Motorban.Pezzeg mi ilyet nem kapunk :(

A Daf-os 400-asok csak Euro 1-esek (eredetileg a 405-ösök is csak E1-esek voltak, de egy felújítás keretében át lett alakítva bennük a motor E2-re).

De viszont van Euro 2-es 200-as. :) A motor típusa: Rába D10 UTS LL 160 (BKV-nál a "7-173gyorsok"-ban, a 263-asokban, az egyik 435-ösben van ilyen motor, A Volánbuszos C80-asokban is ilyen motor van, meg még ki tudja miben, a lényeg, hogy ez a típus E2-es).

Kaposváron volt próba üzemen egy etanolos Scania városi busz.
Kedvezõ üzemeltetési tapasztalatokat mondtak,de arra még várni kell,hogy M.o-n is meghonosodjon.Skadináviában már régóta alkalmazzák ezeket a városi buszokat.

Én nem a legujabb buszokra gondoltam.
Természetesen a Volvo Euro 3-as,vagy 4-es.
Euro0-Euro1 az Ikarus 200-as sorozatra érvényes,azt hiszem a 400-asok már Euro 2-esek.

Attila56
Euro 1-es.....pfff eléggé szégyen.De a Volvo az pedig a világ legjobb autó cége.Mindenben jó,akkor lehetetlen hogy Euro 1-es motorral menjen.A Buszoknak is Eu.4-esnél kéne tartania nem?És nem büntetik meg õket?!!!

Közben megtaláltam, de azért kösz. Esetleg egy jellegrajzot tudnátok mutatni?

Még nem,de nem meglepõ a hír.
A buszai nagyrésze,jó esetben talán teljesíti az Euro 1-es normát.
Azt hiszem ez tarthatatlan helyzet.
Remélem az Ikarus naqy szerepet kap majd a fiatalításban.

Attila56
Azt a hírt hallotátok hogy a Volán zöld lesz és környezet barát buszai lesznek?

Attila56
hmm értem.Csak fura volt :)

ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ dehogyis.
Ilyennel az Alfa Romeo gyár nem foglalkozik,ez csak vmi véletlen név egyezõség.

Attila56
Lehet hogy az Alfa Romeo váz jobb?Lehet hogy a Volvok alfa romeo vázzal müködnek(kocsijaik)? :D :D

Vannak még képeid róla?

Ne tévesszen meg az embléma.
Tény rajta van,hogy Volvo,de azonkivûl,hogy a padlóvázat onann kapják itt ki is merül a Volvoval való kapcsolat!
Lehet jobb lenne ha Alfa Romeokat csinálnánának!:D

Attila56
Alfa??Alfa Romeo??Mert ami legalul van az Volvo :D :D

hogy is készül az Alfa busz pár képben:

Itt jönn ki a technikai különbség.
Hogy az árcédulán szereplõ összeget már ne is említsem.
Egy biztos,nem kifejezetten városi busznak készülhetett szerintem,mert ez igy félmegoldás csak,ami kifejezetten városi forgalomban kifejezetten hátrány szerintem.
Azért nem értem,miért nem olyan gyártóktól vesznek buszt,akik értik a szakmájukat,és a feladatra megfelelõ buszt készítenek!

Ismerem a dolog elvét. :) Egyébként az utastérben is van 2 lépcsõfok, ami felettébb balesetveszélyessé teszi az utazást (ráadásul a 40GY egy heringjárat, reggeli csúcsban 2-3 perces követéssel jár, és így is eléggé ki van tömve az összes busz). A Merci meg tudta oldani a Citaro-ban, igaz az csak 2 ajtós, de sokkal jobb az a színházpadlós megoldás (mondjuk Citaro-ból van full alacsonypadlós is).

Azért van ez az érdekes padlómegoldás,mert a nevük is az hogy alacsony belépésû.Vagyis a csak a busz elejében van alacsony belépés,a jármû vége felé a padlószint is emelkedni szokott.Ez már technika,és gyár függõ.Én se hallottam sok jót ezekrõl az Alfa buszokról.Annyi köze van a Volvohoz,mint a Rábának az Ikarushoz!

Akár hogyis nézem,ezek a Localok nem lettek a szivem csücskei!

Na kerestem neked képeket, ez a Volvo 7700, ilyenek járnak Csepelen is.

Tévedsz. Ezek a buszok idáig csak a Nógrád Volán (asszem 2006. március óta) által üzemeltetett újpesti vonalakon (120, 147, 170GY) közlekedtek. A Transman adagja most érkezett (asszem 3 db érkezett kicsivel régebben, azok a 14-114-en próbáztak). Amirõl te beszélsz, az a Volvo 7700, azzal mi is dugig vagyunk (3,7,72,73,86,139gy vonalakon járnak). Ez NEM Volvo, hanem magyar gyártású busz, és egy nagy rakás sz*r. Ehhez képest az Ik412 egy hibátlan és tökéletes busz... Ha itt is 7700-asok lennének, annak örülnék, de nem. :S Fõleg a hátsó lépcsõ vicces, magasabbak a lépcsõfokok, mint az Ik260/280-anakon (és ez egy alacsonypadlós busz!!!).

Attila56
Én Csepelen már napmintnap látok ilyet...sõtt még anno 2005-ben is láttam mikor elmentem Csepelre.Szóval ez nem újdonság :)

Attila56
Ezek a buszok már mióta vannak hallod-e :D :D