2438

• Ikarus E94
    nos én úgy tudomhogy a Neoplán egy orosz tulajdunu busz :)
    De hogy hol rakják össze azt én nemtudom
  • bulba
    Sőt az első Pécsi mercik egyike is kigyulladt a másik megmaradt szólóbuszban pedig minden nagyobb kanyar során hátulról eléggé hangos és fura zajok jönnek :)), de mondjuk az újabbak sem jobbak sokkal. minden "évjáratnak" van egy két érdekes sajátossága :))
    A debrecenben szolgáló első szériás neoplan buszokra is sok a panasz ezen oldal tanulsága szerint
  • bulba
    Azért a kihasználtságuk nem meggyőző (lehet azért mert nem csúcsidőszakban láttam a buszokat), az tény hogy mindig tiszták (legalábbis kívülről).
    A villamosok viszont tényleg sokkal jobban ki vannak használva, ami egy nyugat-európai országban ritkaság.Nem tudom a buszokat miért nem kevedelik annyira :/
  • iszakos
    Nos,alapban a Neoplan buszokkal nincs bajom,hiszen nagyon sok jó buszt gyártanak,és gyártottak.Egyik kedvencem,és általam csodált tipusa a Gigaliner!
    Ha jól tudom Miskolcon is Neoplan buszok dolgoznak.Ott még halottam ilyen esetről,vagy csak nem hangoztatják.
    Azt nem tudod,hol szerelték őket össze?
    Az is lehet,hogy széria hiba.Pécsre amikor meghozták az első törökben gyárott merciket,kiderült gyárilag szar az elektronikája,egy csomoban eltört nyáron a szélvédő, a helytelen illesztés miatt.Ha van légkoni akkor általában minimális a nyitható ablakok száma,a baj ott kezdődik,ha szar a légkondi!:)Meg ez az alacsonypadló,meg farban épített motor,bizony,ha csak egy kicsit is tulmelegszik,és helytelen a szigetelés,kigyullad.Egyszerüen mindent össze kell zsufolni!Vmit vmiért!
    De az is lehet,hogy Neoplannak nem fekszik a városi busz gyártás!
  • Ikarus E94
    Kül.ha már itt vagyok,akkor beszélgessünk egy busztípusról.
    A neve: Neoplán!
    Kezdjük is az elején.Elsőnek is 2005 nyarán Érden(Diósdon) kigyulladt 2 db. Neoplán busz.Az eddigi nyomok szerint a klima és a motor miatt volt a meghibásodás,és ez miatt gyulladt ki.
    A másik gond a busszal hogy nyáron fütik,télen nem nagyon.Igaz hogy én még ősszel mikor mentem suliba és hideg votl mint az állat akkor nagyon jóljött egy Neoplán.Persze mikor beis szálltam akkor éreztem hogy bevan kapcsolva a klima....Egyszerüen élvezet rajta utazni úgy.De a fő hiba az az hogy nincs olyan ablak amit ki lehetne nyitni.Érden van 2 db. oylan Neoplán ami hátul nagyon szét van hullva.Van vagy 20 kg szemét hátul,az ülések szét vannak esve,meg minden és most nyáron olyan dög meleg van ott hátul hogy az nem igaz...Ezért is utálom a Neoplánt.De amúgy én szeretem mert tágas,és kényelmes,és nagyobb is és eléggé erős motorja van azért.Hát naggyából ennyi,de ha valami hozzáfűzni valótok van hozzá akkor csak szóljatok :)
  • Ikarus E94
    értem.De am. ha jól megnézed akkor ott van is igény rá és pénz is,jobban karban van tartva meg minden :)
  • bulba
    Sopronban voltunk osztálykiránduláson az érettségiszünetben és voltunk bécsben is. Elvielg pozsony is be volt tervezve, de vmiért inkább 2x voltunk Bécsben
  • iszakos
    Ezek szerintem már a késői Steyr buszok,mitha az MAN emblémát látnám a busz elején.
    Hogy kerültél Bécsbe?:)
  • bulba
    Ilyen Steyr gázüzemü buszok futnak bécs utcáin a villamosok és metrok mellett

• bulba
    Igen feelinges, az IFA szerű hátsó-oldalsó ablak, no meg a táblatartó
  • iszakos
    Azt igazából,nem tudom,hogy a városi Credokban,hogy vannak az ülések.Én a távolsági,helyközi buszokról beszéltem.Az hogy ülések ugyanugy vannak benne,az egy dolog,itt a busz szélessége nem mindegy.Az ülést meg ugyis ugy rakják be,ahogy a megrendelő kéri!:)
    Igazából az Ikarus,mindig a felépítményt csinálta csak,a padlóvázak,motor,fütómű,kormány,egyéb müszaki dolgok,sose készültek az Ikarus gyárban.
    Ez egy igazi antik MAN busz!:):)
  • Schwarz
    aha
  • Attila889
    de engem is hülyének néznek különben.....amúgy szép jó régi MAN busz...te fotóztad? :D
  • Schwarz
    mér téged nem?

• bulba
    Kirándulásról hazafelejövet szinte mindenki alutt, mivel az osztály 90%-a nem nagyon aludt este :) aki meg nem aludt a buszon annak meg csak annyit mondtam hogy szép a táj... :)
  • bulba
    Úgy tudtam hogy a városi credokban a 2. ajtóig 2-1-es az üléselrendezés, utána pedig 2-2-es. Viszont a legtöbb mai alacsonypadlós típusnál ugyanígy vagy végig 2-2es az elrendezés(Talán a VanHool kivétel?) :(, és nem hinném hogy a közeljövőben valaha is javulna a helyzet :(:(:(
    Köszi az infot a faceliftes IK-kkal kapcsolatban, bár így már inkább a havernak van igaza aki azt mondta h ez volvo és nem ikarus :(
  • Attila889
    amúgy nem néztek hülyének hogy buszokat fényképezel? :D :D :D :D
  • iszakos
    Ugy hogy a helykiosztás,miatt nagyon szükös a hely,igy az utascsere is lassúbb.Különjáraton,tökéletes mert csak ülő utasok vannak!
    Igen szerepel a Volvo felirat a faceliftes EAG-okon,hiszen minden Volvo rajta,kivéve a felépitmény,Igy természetes,hogy szerepel rajta a Volvo felirat.Ha Rábás lenne,akkor az lenne rajta!:)
  • bulba

Itt a második kép, bocsi az előzőt véletlen kétszer másoltam be ahelyett hogy mindegyiket egyszer raktam volna be :(
  • bulba

Voltunk osztálykiránduláson, és hazafelé jövet ezt a 2 képet készítettem (mobillal). A busz elején és hátulján lévő feliratot a haverom volvonak azonosította. holott én tudom hogy ez egy Ikarus busz :)
    Lehet az a felirat nem volvo volt, vagy egyes alkatrészek (pl alváz stb) a volvo-tól származna?
  • bulba
    Igen ebben van igazság, bár szerintem az Ikarust a 400-as sorozat sikertelensége majd az Ikarust felvásárló cégek tették tönkre tudatossan.
    manapság tényleg a pénz számít(rövid távon) , illetve van hogy a buszokkal kampányolnak (Volvok pesten)
    Azt hogy érted hogy a credok alkalmatlanok menetrendszerinti személyszállításra?
  • iszakos
    Én szerintem nem tartalmaz sokkal több alkatrészt a bolygó ajtó.
    Biztos van vmi technikai oka,miért ezt használják a buszgyártás során!
  • iszakos
    Politika:
    Az Ikarus gyár a fennállása óta,mindig áldozata volt a politikának.
    Maga a gyár tulajdonképpen több gyár egyesítéséből jött létre.
    Meg az akkori politika,ránk bizta a buszgyártást,igy az oroszoknál,NDK-ban nem is gyártottak szinte buszt,vagyis az egész KGST-ben szinte senki.
    Aztán jött a rendszerváltás,a gyárnak hatalmas adósságai lettek,a magyar kormányok,se tartották fontosnak,és most se tartják fontosnak azt,hogy a gyár fennmaradjon,és munkahelyeket adjon.Az árcédula vette a át a szerepet a beszerzéseknél,igy lett pécsen "török" merci,miskolcon Neoplan.Müszakilag én se halottam rosszat a buszokra,de akkor is alkalmatlanok nagy része,menetrendszerinti személyszállitásra szerintem.
  • bulba
    Nekem azért tetszik jobban a harmónikaajtó mert kevesebb a helyigénye, így a lécső szélessége is nagyobb.
    Igaz én cask régebbi ikarusokban látam ezt a megoldást, ott hangosabb volt mint a sima. Másrészt gondolom itt és érvényesül az aranyszabály: több mozgó alkatrész->több surlódás->hamarabb elhasználódás->csere, ami pedig plusz kiadás
  • bulba
    Ezt a politika dolgot ki tudnád fejteni bővebben? Lehet én értem félre de pl:
    Pécs baloldali vezetés és MErci buszokat vesznek.
    Miskolc: Ugyanúgy szoci vezetésű város de neoplan buszokat vesznek
    Visszatérve a Credo-hoz:
    Így hogy 20millió az ára így azért már érthetőbb a dolog, ha jól tudom a hasonló Ikarus EAG majden 2x annyiba kerül.és ha azt nézzük (tudtommal) a credoknak sincs semmi kiemelkedő hibájuk, és nem is robbannak le
  • Attila889
    pont ugyanilyen van a Bus Driver nevü játékban.De egyébként klassz.Tetszik a kialakitása :)
  • Attila889
    aha.Inkább a másodikat választanám..mert az nem alacsonypadlós...hanem emelt vázas....az is gondolom olyan mint a Neoplan.Mikor felszálnak akkor az első tengelynél van egy sróuritett levegős nemtommicsoda és lesülyezti a padlót hogy könnyebben fel lehessen szállni :D
  • iszakos
    A zala volán csúcs busza:

Az elözön az alsó az 1-2-0 ajtó kiosztású!
  • iszakos
    Ez 2-2-0-s ajtó kiosztású:

• iszakos
    De az alsó az már a faceliftes EAG szériából van.Az elsők között kapott a Zala Volán belölük,nem csak ilyen ajtó elrendezésben,hanem 1-2-0 elrendezésben is,de lehet,hogy van 1-1-0 ajtó elrendezésben is.
  • Attila889
    érdekes.....az alsó az nem az újj Ikarus E-sorozat tagja? :)
  • Attila889
    Az egy Ikarus E94-es városi alváz.Még 1 oldalall odébb én is beszúrtam pont ilyet... :D
    pont ez volt,Zala volán :)
  • Schwarz
    felső teccik
  • iszakos

• iszakos
    Ez az ajtó kérdés koránt sem egyszerű!:):)
    De tényleg!
    Az Ikarus sokáig külföldre,ráncajtóval szállitotta buszait,igy pl.:az NDK-ból visszavásárolt buszok nagyrészén is harmónika ajtó van.Egyébként ha jó az ajtónyitó szerkezet,teljesen mindegy milyen fajta az ajtó!:)
    Ugy,hogy az évjárat a döntő ezeknél a 200-asoknál,mert a bolygó/ráncajtót igény szerint váltogatták.
  • iszakos
    A magyar buszvásárlási szokások sajna merőben mások,mint korábban!Politika,ennyit tudok erre mondani!
    Én se szeretem a Credokat,bár soförök azt állitják,hogy az új szériásak már egy fokkal jobbak mint elődeik.De igazából akkor,egy nagy eresztés.
    áruk olyan 20 milla körül,vagy az fölött egy kicsivel.Ez tipus,és felszereltség függő.
  • iszakos
    Hogy is van ez a MAZ 435?
    Ilyen tipus számmal az oroszok nem gyártanak buszt!
    Nem értem!:)
  • iszakos
    Boccs de mostanában nem tudtam a topicot látogatni.
    Erre a modi témára meg végképp nem!
    Attila nagyon jó képeket linkeltél be!:):)
    Köszönet érte!
  • Attila889
    jaja,értem....hát igen,olyan nagyon sok van még egyébként Érden :)És az ajtója még kitünő állapotban van még.Normálisan nyitodik,meg még gyors is :)
  • bulba
    1146-os kommentben a 3. képen a busz ajtaja más mint pl a második képen.
    manapság már az az elterjedt módszer amilyen ajtaja a 2. képen lévő busznak van.