2438

• iszakos
    Kép a városnézőről:
  • Attila889
    Íme a cikk:

Jelen esetben mondhatjuk hogy a járműépitések központjában a turizmus állt,mint a kiszolgálandó célcsoport.1961-től két pótkocsival megtoldott NYSA mikrobuszokról alakitottak ki városnéző szerelvényeket,amelyek aztán másfél évtizeden keresztül járták a Margitszigetek és a Budapest nevezetesebb részeit.Ugyancsak ebben az évben,a Budapesti Ipari Vásáron mutatták be az első Ikarus 620-alapú városnéző panorámabuszt(forgalomba helyezve: 1962)amelyből 1963-ban még kettőt készitettek.Az első kocsi rendszáma GA 58-90 volt,majd később egységesítették a flottát: a három Ikarus GA 80-33,GA 80-34 és GA 80-35 forgalmi jelzésekkel közlekedett.1975.Januárig,mikor is megtörtént a selejtezés.Archív fényképeken könnyen beazonosítható,hogy a homlokfalon csepp formájúak voltak az irányjelzők,hátul kocka alakú lámpák találhatók,a hűtőmaszk alacsony,és apró,de igen fontos részlet hogy az ezüstszínű csíkozás ellenére a fényszórok körüli betétlemez kék.A gumik fehér szegélye a korabeli divat egyik jellemző kelléke - később a felújitásoknál már elhagyták az ehhez hasonló finomságokat,így a polírozott aluminium dísztárcsákat is.
    A meglehetősen egyszerű,szemre kényelmetlennek tűnő csővázas ülésekre nem jutott kárpit,az utasok oldalanként két sorban zsúfolódtak össze,és hátul,ahol a normál buszokon tágas peron volt kialakítva,a városnézőt szintén ülésekkel szerelték.Felszállni jobb oldalt,közvetlenül a hátsó tengely mögötti ajtón lehetett,az idegenvezető pedig a nyitott fülkében foglalt helyet,a vezető mellett,amit anno "rendőrülésnek"is neveztek.A három Ikarus a fővárosi turisztikailag legfontosabb pontjait érintve közlekedett,így a Roosevelt Térről,a Gresham elől indulva megfordultak a Várban,a Mátyás templomnál,a Margitszigeten,a Halászbástyánál,a Citadellánál,a Hősök terén,az Erzsébet hídon és a Népköztársaság úton is.A járatokat a Fővárosi Autóbuszüzem,majd később a Budapesti Közlekedési Vállalat üzemeltette.A mikrobuszokból és Ikarus 620-asokból álló flottához tartozott egy átalakított Ikarus 556 típusú különjárati kocsi(GA 82-04)amely zárt felépítményének köszönhetően rossz időben is szállíthatott utasokat.
    És itt van hozzá képek:

És itt az 556-os Ikarus:
  • Attila889
    oksa majd megnézem :)
  • iszakos
    Tényleg Attila megnézhetnéd azokat a kisfilmeket.:)
  • iszakos
    Kiváncs vagyok,hogy az milyen lehet.Nekem a könyv van meg.
  • Attila889
    oksa...estére meglesz :D
  • bulba
    Iszakoös nemrég mutatott egy linket ahol volt egy film az Ikarus történetéről, de attól még jöhet!!
  • Attila889
    LÓERŐ újsága van valakinek?Mert ha nem szivesen leírom az Ikarus történetét ami benne van+mellékelek hozzá képeket is
    Aki benne van szóljon :)
  • bulba
    Pár hete én is láttam egy magános Isuzu-t, volán társaságokbál még nem jelentek meg tudtommal.
  • lapaly
    Nem tudom Ti hogy látjátok, de én egyre több Temsát, meg Isuzut látok szaladgálni. Mondjuk Credo-t is! :)
  • iszakos
    Nme tudom igazából nem láttam mostanában olyan kimutatást ami ezzel foglalkozna.Arról tudtam,hogy a NABI nem gyárt,de azt reméltem a többi azért többet gyárt,még ha nem is belföldre,de külföldre talán,és a kettő együtt talán több.
  • bulba
    Nem is hittem volna
  • lapaly
    Itt:http://www.nol.hu/alternativ/cikk/364354/
    Itt az van, hogy amerikás magyar.
  • bulba
    A NABI magyarországon kerek 0db buszt gyárt már évek óta.
    Az Alfabusz tényleg amerikai tulajdnonban van :O ?
  • lapaly
    A top három szerintem az Alfa, EAG, Nabi. (Nem sorrend!) Amerikai, olasz, amerikai. Ami a magyar többségi tulajdonú buszokat illeti:Credo, MJT, ARC. Ha így boncolgatjuk, akkor jó, ha kétszáz. Ami nagyon szomorú.
  • iszakos
    Ha minden buszgyár termelését számításba veszem,akkor én ugy gondolom,hogy több.Én legalábbis nagyon bizok benne.
  • lapaly
    Hány autóbuszt gyártunk évente? Eléri az 500-at?
  • iszakos
    Érdekesség,hogy a NABI végülid az Ikarusnak köszönheti létét,mert a vámtörvények miatt alapított az Ikarus egy össze szerelő üzemet,ez került sok tulajdonos váltás után NABI kezére.Azt elhiszem,hogy amerikában még létezik a cég.
  • bulba
    MOst találtam ezt a dokumentumot, nekem az jön le belőle hogy vagyonkezelőcéggé (van ilyen?) alakult át a nabi miután megvették.

Viszont a NBI USA honlapján az áll hogy 2006 Szeptemberében is kaptak megrendelést 6 millió dollár értékben amit 2007 elején teljesítenek.

Egyébként én eddig kb 2x ültem NBI távolságu buszon, és szerintem nagyon is jó buszok. 1-2 alkalommal furcsák voltak a váltások, de nagyon tágas az ülések nincsenekdobogóra ültetve és viszonylag széles köztük a hely.
    Az első ajtónál csak egy lépcsőfok van (az is nagyon alacsony).
  • lapaly
    Én úgy értelmezeem, hogy van egy NABI Kft., akik folytatják a buszgyártást.
  • iszakos
    Belenéztem,de nekem kicsit kinai.Egy biztos,ugy mint NABI nem létezik már.
  • iszakos
    Persze él az EAG,csak az ára viszonylag magas,ezért a volánok tenderén sajnos nem indul nagy sikerrel.
  • iszakos
    Hát nem rózsás a helyzet,főleg ekkora beruházáshoz.
  • bulba
    Elég az összefoglalót elolvasni:
    NABI-ról
  • lapaly
    Ok. Köszönöm.

Az EAG él még? Van-e honlapjuk? Nabi? Velük mi történt?
  • bulba
    A villamossal kapcsolatban már alá is írtak valami papírokat, de ha Pécsre komolyan akarnak villamost akkor akár csődbe is mehet az önkormányzat.
  • iszakos
    Már egyik se gyárt buszt.A Rákos Kft szerintem 2002-2003-ban gyártott utoljára buszt akkor is két db-ot
    Rákos Kft
    Pontosan nem tudom mikor csödöltek be,de szerintem a Rákos Kft.-vel egyidőben
  • iszakos
    Nincs mit.
    Videoget-telé le is tudod őket szedni a gépedre,ha akarod!:)
  • iszakos
    Ismerve a PT Rt. helyzetét kétlem,hogy ebből lenne valaha is vmi.Állitólag villamos is lenne a városban ujból,mert 2-es és 21-es járatok,még ha sürübben is mennek nem tudnak elvinni annyi utast.Meg most mindenki ezzel a Tubes dologgal van elfoglalva.
  • lapaly
    Mai kérdéseim:
    A Rákos Kft. csinál-e még buszt? A Hungarobus mikor purcant ki?
  • bulba
    Jó kis sorozat, kössz a linket
  • bulba
    Valmikor azt tervezték hogy Pécsett a belvárosban (Széchenyi téren átmenő) járatokon is ilyen méretű buszok teljesítenének (persze rövidebb követési idővel. Jó lenne ha jönne pár Plasma Pécsre, de ebből úgysem lesz semmi :(
  • iszakos
    Nem rossz kis gépezet,régi város részek,ideális járműve.:)
  • lapaly
    Nagyon zsír, köszi!
  • iszakos
    Én is ugy gondolom,csak ez maradt ki a felsorolásból.
  • bulba
    gyártó honlapja
    kép és ismertető
  • lapaly
    Képet, vagy gyártó céget tudsz?
  • bulba
    Plasma
  • lapaly
    Ok köszönet.

Következő kérdésem: milyen buszokat gyártottunk, gyártunk, tervezünk gyártani 1990 óta az: Ikarus, Ikarus EAG, Csepel-Union, egyéb Union, Rába, Hungarobus, NABI, Credo, ARC, MJT, Hungarian Bus, Alfa-Bus-ok kivételével?
  • iszakos
    A youtube-on van egy négyszer 6,5 perces video összeállítás az Ikarus gyárról!:)
    csak az első részt linkelem a töbit már ott megtalálni:)