2438

• iszakos
    Minden uj fejlesztésű buszban ott a hibalehetőség,ez alol nincs nagyon olyan gyár amelyik kivétel lenne!
    Ha meg már elkezdték ezt a volvosítást a BKV-nál,igazad van abban,hogy nem kéne 80 féle tipust rendszeresíteni,mind alkatrész,mind egyéb más anyagi okok miatt.
    A kép akkor készült,amikor állományba kerültek a felujítás után?
  • gabesz012
    Az ARC-vel mindenki csak szív, akinek van, folyamatosan mennek vissza a gyárba kendácsolásra, no meg nem is tudnának ilyen nagy számú buszt legyártani, amennyi a bkv-nak kéne. Credo állítólag megbízható, de ronda, meg a belső kialakítása sem tökéletes. Arról nem is beszélve, ha már van 150 Volvo, akkor gazdaságosabb ezt a vonalat követni, a szerelőket nem kell újabb márkára átképezni, nem kell több speckó szerszámot venni, stb.

És egy kis időutazás :) :

• iszakos

vissza kéne hozni a régi szép időket:D
  • iszakos
    Félre értés ne essék,én nem nézem le egyik nagy külföldi buszgyárat se!
    De egy,addig nyújkozdj amig a takaród ér,kettő lehet én elfogult vagyok,de ugy gondolom,ha már van hazánkba busz gyártás,akkor azért ki kéne állni ezen termékek mellet!Én ugy tapasztaltam,hogy más országokban igyekeznek előnybe részesíteni a hazai gyártókat.Egyébként a cikk nagyon érdekes,és egyre furcsább dolgok kerülnek napvilágra.Ugy gondolom ennek az ügynek korántsincs vége,és még fognak kideülni érdekes dolgok.
  • iszakos
    Hát igen a szerkezet neve autotram,ami végülis autovillamosnak is forditható.Létezik két illetve három tagos kivitelben 24! illetve 36! méter hosszuságban,szélességük 2,55 méter.Hajtás történik egyszer atetön elhelyezett akkumlátorról,ami 3 kilométeren keresztül tudja hajtani a szerelvényt,tisztán elektromosan.A hajtáslánc a kocsiszekrények végében találhatók,a fék,és elektromos csatlakozások automatikusak.Végülis hibrid hajtású a jármű.Ez egyenlőremég csak koncepció
  • gumikacsa
    Sziasztok!

Valakinek van a közelében egy 260-as, vagy 280-as? Kellenének nekem a tükör pontos méretei...
  • CseNo
    Nálunk az egyik Merci első hídja totál kikészült, nagyon csúnya hangot ad. Pedig még nem is annyira rosszak az utak errefelé... Ráadásul nincsenek is itt olyan régóta.
  • lapaly
    A 7-173-as vonal elég jelentős része a Thököly út, aminek nagy része macskaköves, közepén használaton kívüli sínnel. Mi bírná ki huzamosabb ideig?
  • gabesz012
    Félig-meddig igazad van a piros buszokat illetően, de mi '98-as gyártásnak vesszük őket, mivel gyakorlatilag a tengelyek kivételével minden cserélve volt rajtuk (0-km-es motor, váltó), a régi '86-88-as gyártásúak új vázat is kaptak (az akkor 5-6 évesek, csak vázjavítást).

Én akkor is azt mondom, hogy hajrá MAN, Merci, Van Hool, Volvo, a piacon ezek a legmegbízhatóbb, legminőségibb buszok; egy európai nagyvárosban járjanak ilyenek (Credo, ARC mehet a kisebb forgalmú vidéki városokba, helyközi járatokra).

A Volvo maffia újabb részlete: a Vt-Transman tavaly Merci Conecto-kat akart venni, de a Bkv megtiltotta neki és kötelezte, hogy Localo-kat vegyen... (ebben ugyan nincs benne ez a részlet, de...) Korrupciógyanús autóbusztender
  • bulba
    Hát ez tényleg inkább villamos mint busz. Minek kellene hogy a busz mind2 oldalán legyen ajtó és 2 fülkéje legyen ?! A motorja egyáltalán hol van? A tetőn?
  • ati1212
    Jó fura egy szerzet :D
    Engem a Combino-kra emlékeztet :D
  • bertino
    neeeeeeeeemmm tetszenek ezek az eltakart kerékkel ellátott buszok... utálom az ilyen autokat is
  • iszakos

Ez lenne a jövő?
  • iszakos
    Én ugy tudom,hogy a gyorsjáratos piros buszok nem uj beszerzésűek voltak,hanem régebbi buszok lettek felujítva.De sokszor amilyen spártai utak vannak,oda aztán mindegy milyen buszt küldenek be,de továbbra is azt mondom,hogy hiba ilyen drága buszokat üzemeltetni,addig amig az infrastruktura nem fejlődik fel hozzá.Meg ahogy szerbvizelnek a Volvo hungáriánál,hát arról is megvan a véleményem.Én azt elhiszem,hogy ne minden vonal olyan mintha tankpályán mennének.Persze a gyár nem tehet arról,hogy szétesik a busz,vagy eltörik a váz,de akkor felesleges ilyen drága buszokba befektetni,mert ugyanaz a sors vár rá mint a többire,és nagyon nem mindegy hány milliós busz amortizálódik el.Igaz,most már nincs is gyártásban olyan busz,ami magyar főegységes lenne,ami szintén szomorú.
  • gabesz012
    Melyik buszok? Hát leginkább az Ikarus 412-esek, 415/435-ösök, de azért a 260/280-asokat is megviselik az utak (olyannyira, hogy a 10 éves 7-173gyors buszok közt is akad már olyan, ami nagyfelújításon volt/van). Az alakatrészes dolog megint nem teljesen igaz, mert a Localo-t is a Volvo (Hungária) szervizeli. :)) De a tobbiben sem magyar a motor, meg a többi főegység. A szériánkénti többletet meg az extrák okozták (tehát az első szériások végösszege sem ennyi volt, mivel úgye a klíma utólag került be......)

A budai oldalon már nagyjából rendbeszedték az utakat (ahol alacsonypadlósok járnak), "odaátra" ez sajnos valóban nem mondható el. :( Szóval nem a busz hibája, hogy szétesik, hanem a hülye vezetésé, aki a szar utakra rakja; ja, és persze az "új" Volvo-k is pestre mennek, a 30-as, ill. a 82-es vonalcsaládra, meg Rákoskeresztúr térségébe (ha esetleg érdekel vkit :); persze ez nem szent írás, de most ezt csiripelik a madarak).
  • ati1212
    Egynek örülök. Ha megjönnek az új (illetve használt) volvók, akkor végre visszakapjuk a harmadik athéni volvónkat is dunaújvárosba.
    Engem az gondolkoztat el, hogy miért nem credo bn18-asokat vettek, hogyha a próbaidejükön, mikor Bp-n voltak akkor állítólag mindenkinek nagyon tetszettek. Azokkal biztos olcsóbban megúszták volna a dolgot.
  • iszakos
    Minőségi csoda?
    Hát enm is tudom melyik busz az amelyik hullik szét a pesti utakon!
    Jó lehet,hogy egy Credo,vagy Alfa busz se birja,de legalább nem kerülnek ennyibe,és az alkatrészek hozzá se.Egy vmi be kéne látni:a Volvokat nem ilyen körülmények közé gyártották!Már igy is egyedi futómüveseket kellet hozatni!Szóval,ilyen tekintetben üres pénz kidobás ilyen drága buszokat venni,vagy ha már mindenáron ez a vágyuk,csináljanak olyan utakat,amiken el tud menni a busz!
  • bulba
    " Arc, Credo, Localo (ebből már sajnos túl sok mászkál Bp-n) és egyéb "minőségi" csodák"
    Az általab említett magyar gépekkel mi a konkrét baj? Én eddig csak egy elég fiatal credo E12-n ültem, azzal konkrétan nem volt semmi probléma.

"újonnan kerültek ~65/70/75 (FJX/FKU/FLR széria) millióba a Volvo-k..."
    Mi okozta a szériánkénti 5 milliós drágulást?
  • gabesz012
    Az tény, hogy gusztustalan, ami a Bkv (Antal úr+Alfabusz(=Volvo)+Nógrád volán+VT transman) háza tájékán megy, de inkább a 6-8 éves Volvo 7000-esek, mint Arc, Credo, Localo (ebből már sajnos túl sok mászkál Bp-n) és egyéb "minőségi" csodák. Az ár valóban irreális, újonnan kerültek ~65/70/75 (FJX/FKU/FLR széria) millióba a Volvo-k...
  • iszakos
    És még merje vki azt mondani,hogy ez jó üzlet!
    Ennyi erővel vehetnének uj buszokat,amik alapban telesítenek minden követelményt,és nincsenek ilyen extra kiadások.Itt vki vagy vkik megint nagyon jól járnak,és az biztos,hogy nem azok akik a szolgáltatást igénybe veszik.
  • iszakos
    Bőven kijönne,ha akarnák,de számomra az kezd világossá válni,hogy a nagy buszgyárak probálják kiszoritani a kisebb gyártókat,hogy ne legyen konkurenciája a belső piacon,és igy jelentősen növelheti az eladásait.És ennek érdekében bmilyen eszközt bevetnek.
  • bulba
    44 milló + motorcsere (bár nem értem miért szükséges :S:S). Ennyiből már biztos kijött volna egy új busz is.A BKV-val kapcsolatban nem ez az egy "érdekesség" amiről hallottam.
  • bertino
    faszok egyszerűen
    a vak is látja mire ment ki a játék
  • lapaly
    44 millióra jön ki egy darab 6 éves Volvo. Ehhez közeli összegért nem lehetett volna Credo-t, vagy ARC-ot venni?
  • iszakos
    erról beszéltem,és egyre érdekesebb az ügy,Kezd furcsa lenni,ugy látom másoknak is ez a nagy Volvo hüség.Az meg szintén érdekes,hogy nem volt más pályázó.
  • lapaly
    A BKV használz buszokat vesz.
  • iszakos
    meg zserintem orrmotoros mert eléggé hátul van az első ajtó is.Egyébként Karosa néven ismertebbek ezek a busz tipusok,bár a skoda keze van benne.
  • iszakos
    Az ARC ugy néz ki egyenlőre,hogy csak a városi buszok piacára koncentrál,mig a többi gyárnak azért minden kategoriában vannak alternatívái.A credo is,az alfa bus is ugy vásárolt licencből dolgozik,ezért nincs egyedi megjelenése a buszainak,kivéve a Credo uj szériás buszait,amik már saját design-nal rendelkezik,de a gyökerektől nem szakad el végül is.Ami furcsa cikkben,sehol se említik a Széles Gábor vezette HB,az Hungarian Bus nevű céget,lehet,hogy belebukott?
  • bulba
    Jó kis kép, milyen szokatlan hogy a csukló utáni rész kb olyan hosszú mint a csukló előtti.
  • bulba
    Elég érdekes a mai helyzet, vajon el tud-e a magyar piac tartani 4 gyártót főleg ha a külföldi gyártókat preferálják a közlekedési társaságok ( vagy használtam vesznek buszt ahogy az előbb írtad)? Én a legtöbb fantáziát és kreativitást az ARC buszokban látom, a credoval és az alfával ellentétben egyedi a felépítmény (azaz nem licensz), másrészről, pont nekik nincs meg a vevőkörük/piacuk. Ellentétben pl a credoval, ami kis fogyasztása és olcsó ára miatt szinte bizotsan nyeri a volán tendereket, és abuszokon is ha cask külsőleg de valamennyit változtattak a licenszen, és előrukkoltak egy új modellel (lh12 http://credobusz.extra.hu/index2.html). Az alfabusznak is úgy néz ki beindult az export biznisz. Én ebben a cégben látom a legkisebb mértékü kreativitást és egyediséget, fő egységeket a volvo adja de a busz kinézete főbb vonálsai (pl lámpák) is olyan mint egy vérbeli volvoé. Kár hogy a leningrádi buszokat nem innen exportálják hanem ott építenek gyárat. A nagyobb távolsági buszok és a BKV alvállalkozók révén nekik is van egy biztos alapjuk. Az MJT egy érdekes kakukktojás, az emeletes buszuk nagyon ötletes, az új honlapjuk kapcsán éeírtam véleményemet a szóló típusról. Furcsa hogy mintd a credo mind az alfabusz új gyárat épít és x%-kal növeli kapacitását, csak éppen az a bibi hogy a piac nem bővül. 5-7 év múlva valaki tönkre fog menni szerintem.
  • iszakos
    most halottam,hogy a BKV ujabb azt hiszem 80 db.,6 éves alacsonypadlós buszt vásáról.Hát ugy nézem,magyarország lesz a külföld "roncstelepe" lassan.Mert mi minden szart megveszünk,elnézést a kifejezésért,de egyre inkább ez körvonalazódik ki.Én nem állitom azt,hogy minden használtan vásárolt külföldi busz rossz lenne,de az már durva,hogy inkább vesszük a külföldi használtakat,az helyett,hogy magyar ipart támogatnánk.Még hány busz gyárnak kell tönkre menni,hogy észre vegyék magukat?????
  • CseNo
    Igen... Nálunk az "új" Mercik többet vannak a garázsban, mint a jó öreg Ikarusok..
  • iszakos
    csuklós busz skoda módra a 60-as évekből
  • iszakos
    élet az ikarus után
  • iszakos
    Még akkor keresgess otthon,hátha még előkerül vmi!:):)
    Egyébként nagyon jó kis cikk!
  • bulba
    kép1
    kép2
  • bulba
    A képek:
  • bulba
    Találtam otthon egy rendszerváltás előtti dunántúli naplót (alias "az MSZMP Baranya Megyei Bizottságának lapját":D) és pont volt benne egy cikk valamilyen autó-show-ról: íme két kép:

• bulba
    Igazad lehet, erre nem is gondoltam!
  • iszakos
    A 280,és 282-es között van kb 1,5 méter hossz különbség,és ezért inkább telerakták üléssorokkal a csukló utáni részt,hogy kevés állóhely legyen,vagyis kevesebb ember tartozkodjon a csukló mögötti részben.