47
Linux/Apache/MySQL/PHP versus Microsoft megoldásai
  • Thanatos
    #47
    hmm
  • ReTeK
    #46
    gyüjtöm a kérdéseket
  • Thanatos
    #45
    nah mijeza csend? :D
  • Thanatos
    #44
    okés msot ugyse volt időm nagyon ezzel foglalkozni, akkor majd belenézek azokba először (csak akkor ahoz emg gondolom le kell szedni a visual c#-t is, heh :P)
  • FTeR
    #43
    lehet későn szólok, de most néztam csak bele a C# videókba és tényleg érdemes inkább azzal kezdeni, ha eddig egyáltalán nem volt tapasztalatod ebben a környezetben és mivel C ben programoztál fősulin, feltételezem, h nem nagyon próbálkoztatok grafikus UI-val.
    az első 3 C# videó egész jó és rövid bevezetőt tartalmaz. mind a fejlesztő eszköz használatával kapcs, mind alkalmazás fejlesztési alapszabájok terén.

    //más
    nagy jó lett, h nem pontokkal van tele a készülő form, hanem "inteligens" vonalvezetéssel segíti az elemek helyes elhelyezését.
  • Thanatos
    #42
    hát én c -ből ismerem a nagyon alapokat (főiskola... :P) de c# nem tudom menyire külömbözik tőle :) mongyuk ami első lessonba volt az mgé nem gáz ha ilyen szájbarágósan mondja mindig akkor lehet még c# se nagyon kell hozzá..., bár lehe tkésöbb azért nem fog enyi mindent szájbarágni :D
  • FTeR
    #41
    mondtam, h alapvető programozási ismeret kellenek.
    1. szintaktika
    2. if/switch
    3. for(foreach)/while/doWhile
    4. változók, kezelésük
    5. propertyk
    +1 operátorok ;)

    és nem árt tisztában lenni az Objektum Orientáltásg (OO) fogalmával.

    nemtom, mi van a C# tutorialban, de lehet tényleg nem ártana azzal kezdeni. de nem kell kétségbe esni, egész komoly weblapokat lehet összehozni anélkül, h ismernéd a C#-ot, sőt az APSre sincs gyakorlatilag semmi szükség, azt elintézi helyetted a VS. (persze ha egyáltalán weblapokat akarsz készíteni ;))
  • Thanatos
    #40
    azt kezdtem énis de első amit közölte hogy nem csak html ismeret kell hanem c# szal lehet elöbb annaka tutorjaival kellene kezdeni nem? :D
  • FTeR
    #39
    C#

    a videókból úgy 3-4 olyan van, aminél elmondja, h ez éppen VB-ben van, de a lényegen nem változtat és ez így igaz. de a többinél fontos, h azt a videót nézd, amiben programozni akarod.
    igazából VB-ben a hülye szintaktika az egyetlen hátrány. minden másban gyakorlatilag ugyan az.

    szvsz, C# most a legjobb lehetőségekkel kecsegtető nyelv.
  • Pheel
    #38
    Nem kérdés. C# :)
  • Thanatos
    #37
    már csak az a kérdés melyikben az érdemesebb probálkozni?
  • Thanatos
    #36
    már emgvan erre is a válasz...:
    "learning the basics of how to create dynamic Web applications using ASP.NET 2.0 and Visual Web Developer 2005 Express Edition in either Visual Basic or C#"
  • Thanatos
    #35
    azóta már megtaláltam de azért köszi :) amugy az hogy a vb-set szedem le vagy a c# mind1 ugye? (ergo mind a kettő ugyan arról szol csakmás nyelvben nem?)
    amugy a html-t nem kell már magyarázni az elég tág, fogalmazunk ugy hogy eligazodok egy html kódon de még sose probáltam meg 0-rol notepad-ban html-t irni :D
  • FTeR
    #34
    #1ben lévő linknél középen felül a 3 gomb (tab).

    a tutorial azoknak való, akiknek nem kell magyarázni a html-t vagy az alapvető programozási dolgokat. ezt leszámítva teljesen kezdőknek való.
    a környezet meg csak segíti.
  • Thanatos
    #33
    őőő 3tabos? hát körülnézek jobban akkor :D
    mongyuk ehez én mgé teljesen alma vagyok és ahogy elnéztem azoknak ajálgatják akik valamenyire már értenek a dolgokhoz... :/
  • FTeR
    #32
    ami azon a 3 tabos oldalon vannak turoriálok, azokat flashgettel szedtem le. a teljes telepítőket is vele. egyedül a kiegészítő csomagok jöttek azzal a saját trasferes szarral.
  • Thanatos
    #31
    nah megoldva ez a csodakáosz de akkor is egy sima http linkel fele enyi macera lenne és midnenki boldog marad, heh ... :/
  • Thanatos
    #30
    én találtam neked negativumot :D : miért csak ezzel az ultra fos saját file transferes szarral lehetne leszednia tutorjaikat? kruva idegesitő és még ie-t is elinditottam miatta de azzal is minden baja van, reménytelen kategória :( tudnám miért nem leehtett simán megoldani ezt... :(
  • FTeR
    #29
    ha jobban utána nézünk, akkor kiderül, h teljesen ingyenesen letölthető és felhasználható az összes Express Edition fejlesztő eszköz, akár pénzt is kereshetünk vele. igyen és szabadon felhasználható az SQL Server 2005 Express Edition is, de a korlátainak megfelelően csak belső (teszt) használatra alkalmas.
    Egyetlen megkötés, h nov. 7-től számítva 1 éven belül le kell tölteni (előreláthatóan 2006 nov. 7-én megszünik a letölthetőség) és regisztrálni kell ezen időn belül. a reg nélkül 30 napig működik. maga a reg is ingyenes és cserébe egyéb ingyenes anyagokat (sablonok, egy nagyon profi könyv) és hasznos programokat tölthetünk le. Sőt, lehetőségünk van igénybe venni, egy 30 napos tárhely szolgáltatást is, megintcsak ingyé.
    a reghez kell .Net passport is, ha beszélgetün msn messengerbe, vagy van hotmail fiókunk, akkor már rendelkezünk 1 ilyennel. egyébként ez is ingyenes

    nagyon jó videós(!) okató anyagok tölthetők le hozzájuk az akció idejére ingyenesen, de az akció után is elérhetőek lesznek a learnvisualstudio.net-en.

    hatalmas húzás ez az mstől, mivel ezzel olyan réteget is elérnek amit eddig nem és a ma hobbistáiból lesznek a jövő profijai ;) (akik majd megveszik a fullos VS-t), de még a hobbisok is segíthetnek a wines/aspés platform elterjesztésében. hiszen igényük lesz rá, ezért megjellenk olcsó/ingyenes tárhely szolgáltatók is, stb. stb.

    teljes telepítő készletek ~500mega darabja.
    az ingyenes oktató vieók az #1ben megadott linken találhatókak (7-10 órányi anyag témánként). rengeteg nem videós tutorial is van (ingyé).

    ha valki szerint ez túl szép, h igaz legyen és valami negatívumot keres, annak mondom, h eddig nem találtam. ezek az express editon kiadások teljes értékű fejlesztő eszközök, nincs semilyen korlátozásuk.

    //más
    hihetetlen a VS kezelőfelületének testreszabhatósága, nagyon jól van megoldva. akár még a lapfüleket is bedokkolhatjuk panelnek (panelek maguk is nagyon jó fícsörökkel rendelkeznek), vagy akár külön ablakként is mozgathatjuk.
    és mivel weblapokat is el lehet érni benne (van hozzá toolbar), akár még egy fullos böngészőnek is használható :P, csak sjana a kedvencek mappa nem elérhető...
  • FTeR
    #28
    "aha leginkább időt lehet megtakarítani"
    mér, mi mást kéne még? a favágós alap munka helyett lehet az extrákkal foglalkozni.
  • FTeR
    #27
    "az egyediség az ugrott"

    egyáltalán nem. minden vizuális komponens maximálisan testreszabható (portetyken vagy a template editoron keresztül), sőt akár sajátot is lehet készíteni. De leginkább nem is ezeken spórol az ember, hanem egyéb dolgok beállításával, ami eddig tervezést és programozást igényelt.

    "mennyire befojásolja a biztonságot ha minden "egy kaptafa" ?"
    javítja. azért, mert nem a programozónak kell biztosítani pl a biztonságos adatbázis elérést, nem kell napra kész lenni az esetleges fenyegetésekből és azok elhárításából. elég, ha server gazdája felrakja a hivatalos ms javítást.
    ezekben az osztályokban sokkal biztonságosabb/hatékonyabb kód van, mint amennyi idővel/tudással egy átlag fejlesztő rendelkezik.

    és ami szép még, h ezek egyáltalán nem kötelezőek, írhatsz akár saját adatbázis elérést is...
  • ReTeK
    #26
    aha leginkább időt lehet megtakarítani
    (egy fazon hasonlóan magyarázta a flash8 újdonságait, rengeteg munkától szabadult meg pár pipával elintézi azt ami korábban elég sok idejébe került, viszont az egyediség az ugrott igaz itt az nem annyira fontos, gondolom, vagy az mennyire befojásolja a biztonságot ha minden "egy kaptafa" ?)
  • FTeR
    #25
    hopp, az a 2-3 hetes, csak 2-3 napos akart lenni
  • FTeR
    #24
    az a jó a cuccban, h segít a lényegre koncentrálni. programozásnál csak azzal kell foglakoznom ami a felhasználó értékrendje szeritn is fontos.
    más környezetben (és az asp elöző verziójában is) ez eddig úgy nézett ki, h azok a dolgok amik a felhasználó számára szinte jelentéktelenek, vagy úgy gondolja azt nem is olyan nehéz megvalósítani, közben az egyik legnehezebben megvalósítható dolgok egyike (főleg ha minőségi munkát akarok).
    egy példán keresztűl hagy világítsak rá: az ember azt hinné, h egy adatbázis adatait lekérdezni és megjeleníteni a leg nehezebb és az "olyan" apróságok mint a lapozás/léptetés vagy a rendezés (wines stílusban a fejlécre kattingatva) szinte gyerekjáték. közben az előbbi az utóbbikhoz képest úgy 5%:95% arányban van. A megjelenített adatok szerkeszthetőségéről nem is beszélve. Mindez ASP2.0-ben (VS-t használva) gyak egy jelölőnégyzet bepipálására korlátozódik.
    Vagy ha csak megnézzük az aspben alkalmazható login rendszert. 1-2 pipa, 3-4 meghatározás és máris egy fullos szabályokon alapuló beléptetési/azonosítási, jogosultságokat kiosztó rendszerem van. Ez phpban úgy 2-3 hetes munka (ne egy szimpla loginre gondoljunk!), itt meg nem töltök el vele 5 percnél többet.
    Egyszerűen összehasonlíthatatlan.

    persze el lehet mondani, h phphoz is letölthetők mindenféle modulok apache vagy szimpla kód szinten. de azok nem egységesek, legkevésbén sem testreszabhatók, szinte sosem teljeskörűek (vagy épp jóval többet tudnak a kelleténél -> így bonyolítva az egészet), a modosításuk meg szinte mindig lehetetlen (inkább ír magának az ember 1 sajátot).
  • FTeR
    #23
    asp1.0-ről (és tsa.) még el lehetett mondani, h szép kezdeményezés, de egy rendesen feltuningolt php ellen nem sokat ért. ez most megváltozni látszik, a vs web devjéről nem is beszélve. dreamwever elbújhat a mami szoknyája alá. még ha nem is asp-re programozok, html/css/javacsript szerkesztésére ezt fogom használni mostantól. a vs standard meg még csak nem is drága (60-70HUF).
    és kis szerencsével egy lelkes csapat készít egy php modult hozzá, mint ahogy ezt vs2003nál is tették (igaz nem volt valami nagy eresztés, de legalább most nagyobb a motiváció).

    az asp2.0 form kezelése melett a php pear-ja igencsak röhelyesnek tűnik (nem mintha eddig nem lett volna nehézkes használni).
  • BlackRose
    #22
    A Netcraft szerint kb. 20% szerver IIS (Windows) alapú, persze jelenleg ennek kis része támogatja .NET 2.0 (ASP.NET 2.0), de ez idővel rendeződni fog. Most ez lehet, hogy probléma, hogy ha a megrendelő adott szolgáltatóhoz van kötve, aki kimondottan UNIX alapú szervereket működtet, habár a komolyabb szolgáltatók támogatják a UNIX-ot (Linux, BSD, Solaris) és a Windows-ot is. Mindenesetre a .NET jobban illeszkedik az intranet megoldásokhoz, meg ha az embernek saját szervere működik... és akinek komoly alkalmazás kell, annak ez meglehetőssen elfogadható megoldás, akinek meg az alkalmazása kihelyezett szerveren működik az legtöbbször egy LAMP megoldással is egésszen kijöhet. Persze egy nagyszabású alkalmazás is mehet LAMP-on, sőt... de a .NET 2.0 platformon sokkal egyszerübb és olcsobb a fejlesztése, és gondolom a fenntartása is. A legfontosabb dolog, hogy nem szabad a dolgokat légüres térben figyelni, alkalmazástól eltérően az egyik vagy a másik megoldás választható.
  • ReTeK
    #21
    megrendelőknek is jó ez ?
    csak azért kérdezem mert a szerverek többsége unix alapú (nem?) vagy ez nem szokott gondot jelenteni ?
  • BlackRose
    #20
    Egy magánvélemény. Mivel általában naponta néhány órát töltök a Visual Studio-ban és a csapatom meg egésznapját itt tölti, és mivel komolyan dolgoz{ok}(unk) a 2005-el még a Beta1 óta, a Beta2-vel már kommerciális fejlesztésben is voltunk, és ez szépen folytatódik az RTM-en, egy nagyon pici változással... és mivel a 2003-as verzió volt az elmúlt néhány év pénzgenerátora (számomra), elmondhatnám, hogy a 2005-ös valóban forradalmi térmék. Tapasztalatból, kb. 50% (vannak területek ahol akár 10x kevesebbet) kevesebbet kell kódolni, de az igazi érték abban van, hogy sokkal kevesebb időt kell költeni a tesztelésre, ugyanis nagyon jó analizálja a kódot és gyengén látható "hibákat" és biztonsági halasztásokat vesz észre automatikussan. Tehát ha az előző verzióhoz hasonlítom akkor nagy a különbség. Open Source fejlesztői környezetekkel nem akkora a tapasztalatom, hogy komolyabb összehasonlításba induljak, és habár az Eclipse tetszik, mondhatom, hogy inkább a Visual Studio 2003-al hasonlítható össze (ha valakinek van komolyabb ellenérve, szívessen várom...)
    Na most a végén elmondhatnám, hogy a Visual Studio-nak is vannak betegségei, de egy olyan dolog elé állítja az embert, hogy nem lehet mást választani, mert annyi időt takarít meg az embernek, hogy a pici betegségei olcsóságnak tünnek. Összehasonlítás, amit egy 6 tagú fejlesztői csapatomal a 2003-assal 8 hónapig fejlesztettünk, egy annak megfelelő project a 2005-össel ugyanennek a csapatnak 3 hónap max. Na ez szerintetek mennyit ér? Ha esetleg egy nagyobb projectről van szó és a Team System is bekerül a dologba, akkor azt hiszem az arány legalább 1:5 és ez ellen normális ember nem szólhat egy szót sem.
  • FTeR
    #19
    nyafogás? mért is? sírt a szám, h vmi nem tetszik? arról írtam, h milyen frankó felfedezést tettem. ha gondolod belinkelheted a hupra :) a szerzői jogokat nem tartom fenn.

    #15 :P
  • tomo
    #18
    az en celom, hogy kapjon visszajelzest, ez igy olyan oncelu nyafogasnak tunik inkabb.
  • Pheel
    #17
    #11
  • tomo
    #16
    sztem egy probat megerne. mert itt meg nem ugatjka le senki, es ez igy nem kerek.
  • Pheel
    #15
    Gratulálok a 15. hozzászóláshoz a témában! :-P
  • Pheel
    #14
    A hup.hu-n sem vitapartnereket találna, hanem durván elfogult arcokat, akik úgyis csak leugatnák, a másik oldal minimális ismereteire alapozva. Persze ez magánvélemény.
  • tomo
    #13
    erdemes lenne megnezni , mi szolnak hozza a hup.hu olvasoi, esertleg kuldd be a velemenyed oda is.
    itt az sg n sztem nem nagyon talalsz vitapartnereket.
  • Thanatos
    #12
    ott a pont :DDDD
  • FTeR
    #11
    ha az lett volna a célom, akkor nem az élményt írom le, hanem összehasonlítom a kettőt és értékelem. párhuzamokat állítok és idétlen példákat hozok fel. írtam volna, h milyen szar a linux és milyen jó a win. már biztos úgy 100 fele járna a flém.
  • Sephi
    #10
    Ha elered a 15 hozzslst akkor grutulalok!
  • FTeR
    #9
    #2 félreértések elkerülése végett: ha egy geeknek fél nap megoldani a problémát az fél napi munkadíj. ez még akkor is sok, ha egyébként az óradíja alacsonyabb mint másnak. miközben ms platformon 1 láma fél óra alatt megoldhat 1 hasonló problémát.
  • FTeR
    #8
    #2 az az ember akit felveszek rá, vagy ha magam próbálom megoldnai, lampnál 1-1 átállítással napokig is eltökölhetek, még ugyan ez a másiknál lehet, h csak fél perc. ez egyébként elmondható általánosságban a 2 OSről.

    #5 mintha már kapható is lenne. a VB a szintaktika miatt nem tetszik...

    #6 java helyett asszem hamar el fog terjedni a kliens oldali C# mivel a frameworköt bárhova lehet telepíteni (lin alatt ugyan necces még, de jól alakul). a VBscriptel meg annyi a bajom, mint magával a VBvel :)