79
  • droland
    "Tudjátok, az megy szaktanárnak, aki nem ért (túl hülye) a szakmájához, ezért nem tud abban elhelyezkedni"

Teljes mértékben egyetértek! Teljes mértékben!

De hogy mégis belédkössek : Akkor a történelem tanár mennyen el régésznek?
  • mrzed001
    Én ezért írattam le velük, hogy nincs tartalék szerver, tehát bármikor bármennyit állhat a rendszer. Egyszer volt, hogy nemtetszésüket jelezték, hogy nem megy, erre én lazán lobogtattam a papírjukat. Aztán inkább mégis vettek +1 szervert :)))
    De ott még mindig van olyan szerver (ősöreg P2-es IBM !), amit se lecserélni, se tartalék se bővíteni se semmin még csak gondolkodni sem akarnak, pedig ügyfélkritikus :)))
  • BiroAndras
    "Aztán nem cseszegettek, hogy miért áll már megint 2 napja az az átkozott rendszer, miért nem lehet soha használni, ha szükség lenne rá ?"

Persze cseszegettek, de szó sem volt arról, hogy az én hibám lenne, hogy áll a rendszer, csak 5 percenként jöttek megkérdezni, hogy jó-e már.
    Egyébként legtöbbször a kedves Fatáv miatt álltunk, mert nem ment valamelyik bérelt vonal. Meg egyszer a tartományvezérlő alól halt ki a vinyó (6 év után), és volt 1 vírusunk is, ami egy céges laptoppal jutott be megkerülve a tűzfalakat (ráadásul elsők közt kaphattuk be, mert amikor a neten először rákerestem 1-2 találat volt csak, pár órával később meg már sokezer).
  • mrzed001
    Valamit valamiért.
    Aztán nem cseszegettek, hogy miért áll már megint 2 napja az az átkozott rendszer, miért nem lehet soha használni, ha szükség lenne rá ? :))
    Ez olyan magyaros :))
  • BiroAndras
    Mondjuk annyiban igazuk volt, hogy nem volt katasztrófa ha állt a rendszer, így nem feltétlen érte volna meg milliókat beruházni a biztonságra.
  • mrzed001
    tesztnek 3-4 nap, max 1 hét elég szokott lenni, ennyi idő alatt bőven kijönnek a hibák, és esetleges memóriafolyások is
  • droland
    "Mit jelent az alapos teszt? Mennyi időt? Ez az, amit sajnos pontosan soha nem tudni!"

Ezt a kérdést úgy értettem, hogy mi van akkor ha egy adott patch, csak adott esetben jön elő, tehát nem felrakom és akkor elromlik minden, hanem mondjuk 12 nap múlva. Erre értettem azt, hogy "Mennyi időt? Ez az, amit sajnos pontosan soha nem tudni!" Tehát a kérdést így értettem, nem pedig úgy, hogy MI IS AZ A TESZT, hogy a rendszer pontos mása... okéoké, de nem úgy értettem, hanem így, hogy: "semmi sem tuti soha!".
  • mrzed001
    Hát igen, ez a mi kis hazánk :) A biztonság minenek mögött.
    Nekem is meg kellett harcolni a teszt szerverért (előző helyemen, itt hál isten senki sem mert belekötni :) )
    De ha belegondolsz, egy banki/számlázó/elszámoló/humán/jelentésgyártó rendszer ilyen szintű tesztelés nélkül kb annyit ér, mintha szerver helyett PC-n futtatnák és a jelszava 12345 lenne (Űrgolyhók :)) )
  • BiroAndras
    Azért ilyen tesztet elég kevesen engedhetnek meg maguknak. Ahol én dolgoztam, még tartalék szervert sem engedtek venni. Persze nem is banki rendszer volt.
  • mrzed001
    Látod, én fel se tettem. Ha tényleg agyatlan öldöklésre vágysz, inkább Serious Sam 2 :))

Hogy mit jelent az alapos teszt:
    - Az éles rendszer pontos mása (lehetőleg azonos hardver, élsről backup felrak tesztre, teljes könyvtárszerkezet másolása át....)
    - Az éles rendszerrel a lehető legpontosabban lemásolt párhuzamos működés minimum 3-4 napig
    Eredmények:
    - Bármely hiba, ami csak a teszten lép fel, és az élesen nem (vagy csak az élesen)
    - logok teljes azonosságának ellenőrzése (itt kapásból kiderülhetnek lassulások/gyorsulások)
    - teljes adattartalmi ellenőrzés, tehát adatbázisok tételes összehasonlítása (autoinc mezők kivételével, azok eltérhetnek)
  • kbupdate
    (akartam írni, hogy ha ismered a doom3-at ,akkor semmi újat nem tapasztalsz single-ben. ha Q3-at ismered, akkor szintén semmi új a multiban...)
  • droland
    "hogy alapos tesztelés után kell feltenni a Patch-eket" - Mit jelent az alapos teszt? Mennyi időt? Ez az, amit sajnos pontosan soha nem tudni!

UI: 10 perc után letöröltem a játékot a francba!
  • mrzed001
    Láttam már banki rendszert leállni Patch miatt, meg láttam már banki rendszert leállni Patch fel nem tétele miatt is.
    Tehát továbbra is azt mondom, hogy alapos tesztelés után kell feltenni a Patch-eket
  • droland
    Egyébként is, most hoztam haza a quake4-et, szeretném kipróbálni, ugy hogy most hagyjatok békiben játszani ;)
  • droland
    "2-3 hónapja volt, hogy megjelent egy windows patch és a nagy CNN meg mittom én milyen cégeknél nem tették fel a patch-t a nagyon okos rendszergazdák, és pár nap mulva az egész hálójuk meg volt fertőzve..." - sajnos ez a másik oldala a dolognak, hogy ha óvatosságból várunk, akkor hamarabb kijönnek ezekre a dolgokra az "ellenszerek", amíg mi várunk, hogy akkor most jó a patch, e vagy sem. Inkább kockáztatok, mint sem, azt kelljen magam előtt hordani, hogy "FELTÖRTEK!".
  • droland
    Ha ennyire kíváncsi vagy, engem senki sem ellenőriz, senki sem vizsgál felül. Teszem a kis dolgokat az IGEN PICIKE kis szerverekkel, melyek pár 50db kliens szolgálnak ki (igen, nem vagyok NASA), mind fájl, mind internet szinten, minimális php és email, mint szerver tulajdonsággal. A szerverek mindegyikének FIX ip címe van, és már kértem fel egy két nagymenőnek gondoló emberkét, hogy ugyanmár mutassanak egy két hiányosságot, nem sikerült! Én csak büszke vagyok arra, hogy ez így működik, amióta 2 éve üzembe raktam őket, köszönik azóta is, hogy jól vannak, és elégedett vagyok magammal, mivel nem is kell hozzájuk nyúlni, nyilván, ha kijön egy olyan update, amit auto nem kap meg, akkor fogom és én ráteszem mindenféle gondolkodás nélkül manuálisan, és még 1x mondom, lehet hogy mákom van, de ez idáig no gond, és örülök, és büszkén jelentem ki!

"Egyébként egyszer volt mindössze (2-3 éve talán?), hogy egy MS patch komoly gondokat, és fennakadásokat okozott. Akkor hirtelen "rájött" mindenki, hogy hát mégse kéne csak úgy teszteletlenül feltenni ezeket." - én ezt elhiszem, de én ezzel most nem tudok mit kezdeni, ha még 1x mondom: ilyennel még hálistennek nem volt szerencsém találkozni.
  • kbupdate
    Sztem abszolút de mindegy hogy hol tartja a szervereket, még ha az oviban is akkor is. Működik.

2-3 hónapja volt, hogy megjelent egy windows patch és a nagy CNN meg mittom én milyen cégeknél nem tették fel a patch-t a nagyon okos rendszergazdák, és pár nap mulva az egész hálójuk meg volt fertőzve...
  • mrzed001
    Egyszerűen arra voltam kíváncsi, hogy mennyire vagy (te és a rendszereid) auditálva (belső és független auditor által), ellenőrizve, felülvizsgálva biztonsági és üzemeltetési oldalról.

Egyébként egyszer volt mindössze (2-3 éve talán?), hogy egy MS patch komoly gondokat, és fennakadásokat okozott. Akkor hirtelen "rájött" mindenki, hogy hát mégse kéne csak úgy teszteletlenül feltenni ezeket.
    Bár azóta is jöttek ki komoly problémákat okozó patch-ek, de a megfelelő előleges tesztelések miatt nem okoztak problémákat az éles rendszerekben
  • droland
    "akkor probálkozol a füstszűrős cigarettával!"

Tipikus... addig addig próbálkozol, míg eléred, hogy csak azért is neked legyen igazad :)

Ugyanis, ha most a NASA-t említeném, akkor jönne a következő kérdésed, hogy és milyen programok futnak azon a szerveren.

Utána válaszolnék a kérdésre, jönne a következő, hogy na jó, de hány kliensgépet szolgál ki az a szerver, mennyire komoly? :D

Egy lényeg, ha van rajtam sapka, akkor azért, ha nincs akkor azért!
  • droland
    "akkor miért feltételezed másról (az internetes kiszolgálók 30%-a a világon), hogy egyszerűen felteszi ??? "

Különben nem jelennének meg olyan hírek, hogy a Microsoft legújabb javítása XY gépen okozott problémát XY helyeken.

"És hol tartod fent ezt az 5 szervert? Multi, mobil társaság, ipar, ipari fejlesztés, bank, biztosító, KSH, állami szervezet (minisztérium, polgármesteri hivatal), rendőrség, katonai elhárítás ..."

Szerintem jogosan állapítom meg azt a tényt, hogy ha már van rajtam sapka, akkor probálkozol a füstszűrős cigarettával!
  • dokar
    flém a topigban???
  • mrzed001
    És hol tartod fent ezt az 5 szervert?
    Multi, mobil társaság, ipar, ipari fejlesztés, bank, biztosító, KSH, állami szervezet (minisztérium, polgármesteri hivatal), rendőrség, katonai elhárítás ...
    Szóval mennyire komolyak azok a szerverek? És te mennyire komolyan veszed őket? És mennyire vagy üzemeltetésileg auditálva?

Mert ha te sem használod az autoupdate-et, és te is teszteled előzőleg a Patch-eket, akkor miért feltételezed másról (az internetes kiszolgálók 30%-a a világon), hogy egyszerűen felteszi ???
  • droland
    Mellékesen jegyzem meg, hogy (ez talán köszöhető annak, hogy a konfiguráció pont olyan volt, hogy szerencsém volt), de HÁLA ISTENNEK, még nem volt gondom egy update-al sem, holott még azokat is felteszem, melyek hivatalosan megjelentek, de a hivatalos update lapon nem.
  • droland
    Bocsánat, 2 év 2 hónap!
  • droland
    "így viszont szimplán sértegetés." - így van, a többi hozzászóló finoman, szépen megfogalmazva nyilvánult meg és neked pont engem sikerült kifogni. Bocsánat, CSAK ENGEM! Na ezt hívják személyeskedésnek!
  • droland
    "Ebből is látszik, hogy soha életedben még csak üzemeltetés közelében sem jártál" - igazad van, a most már 2 éve fenntartott 5 db (igen nem 100 hanem csak, de ez ilyen kis dolog neked én tudom!) windows server, amit én látok el az semmi! Büszke vagyok a 2 éves uptime-ra, de te már csak tudod, hogy én mit csinálok!

KÖSZÖNÖM SZÉPEN!
  • mrzed001
    Ha nem lett volna az első mondatod:
    A következő mondatok MINDENT ELMONDANAK a hozzászólóról, szaktudásáról és persze intelligenciájáról
    akkor akár szarkazmusnak is felfogható lett volna a többi, így viszont szimplán sértegetés.
  • droland
    "Amiket leírtál egyébként 50%-ban humbuk és sületlenség"

1-et mondj! Csak egyet, de légyszíves vedd közben figyelembe, hogy a leírtak része GÚNYBÓL van, és értelmezd úgy, ahogy kell, nem pedig szó szerint!
  • droland
    Te most szó szerint VETTED A hozzászólásomat? Tényleg nem vetted észre, hogy DIREKT ÍROM?

"Amúgy nem fog 5 percenként fagyni"

ERRE ÍRTAM ÉN DIREKT GÚNYBÓL, HOGY: "így van, az internetes kiszolgálók 30%-a a világon úgy általában 5 percenként fagy..."

Te tényleg mindent szó szerint vettél? ÉN GÚNYBÓL ÍRTAM MINDENT!!!

Nem igaz, hogy nem lehetett észrevenni, EZT KOMOLYAN MONDOM NEM HISZEM EL!
  • mrzed001
    Elősszös is M$ user vagyok, ezt használom és programozom már a 3.11, NT 3.5 Server óta (láttál olyat?).

Nos droland tanárúr, szaktudásról beszélsz.
    Bár gondolom sose dolgoztál pl multis/bankos környezetben, üzemeltetőként/fejlesztőként kritikus rendszerek mellett .... szóval, honnan is tudnád, hogy mit is okoznak/okozhatnak Windows Patch-ek.
    Gondolom soha nem láttál még Patch miatt elhalt szervert, operációs, vagy egyéb rendszert.
    Szóval, miért is lennél pont TE szakismeretek birtokában ????

Amiket leírtál egyébként 50%-ban humbuk és sületlenség, a többi 50% meg max szarkazmus, szóval megpróbáltam volna válaszolni, de mivel érdemi része nem volt a hozzászólásodnak, így nem igazán volt mire válaszolni.
    Az a pár:
    az internetes kiszolgálók 30%-a a világon úgy általában 5 percenként fagy
    Ebből is látszik, hogy soha életedben még csak üzemeltetés közelében sem jártál. Minden éles rendszernek "szokás" jobb helyeken üzemi teszt rendszert fenntartani, a Patch-eket elsőnek ide engedik fel, pár hét teszt, hogy kiderüljön okozott-e komoly gondot, vagy sem, majd utána mehet az élesre

"tartott vagy 2 óráig, mivel szinte az összes után újra kellene indítan ia gépet" - ezek szerint JOGOS és VALÓDI az MS megnyilvánulása ebben az ügyben
    Szóval mivel a win/linux installálása eltarthat 1-2 óráig, és kell jápár újraindítás, akkor szted az is veszélyes, és szedje le mindenki. MEGALOL

Idéznék, egy szakközepes (és egy egyetemi) szaktanárom is a következőket mondta:
    Tudjátok, az megy szaktanárnak, aki nem ért (túl hülye) a szakmájához, ezért nem tud abban elhelyezkedni
    No ennyit talán az inteligencia részről

De sztem elég legyen ennyi az off-olásból, és térjünk vissza a topic-ra :p
  • droland
    A következő mondatok MINDENT ELMONDANAK a hozzászólóról, szaktudásáról és persze intelligenciájáról:

"az ms javítócsomagok köztudottan szarok, és veszélyesek." - így van, az én gépemen is fenn van az összes hibajavítás, most is éppen le van fagyva, de azért vakon írok, hátha mégis eljut az agyadig...

"Amúgy nem fog 5 percenként fagyni" - így van, az internetes kiszolgálók 30%-a a világon úgy általában 5 percenként fagy...

" flame meg lyó, mert amúgy is kezdődik a fűtésszezon" - nagyon jól mondod! Kiegészítve azzal, hogy annak jó, aki egyébként értelmes, korrekt, érvelő magyarázatra amúgy sem képes.

"csak annak aki nem ért a winhez" - egy hivatalos SP feltételéhez semmi köze a szakértelemhez! Azért ne hozzunk össze olyan dolgokat, amiknek nincs köze egymáshoz!

"mondjuk a winnek elvileg az az előnye, hogy elvileg nem kell érteni hozzá." - ez soha nem volt igaz! Ugyanis egy OS-hez való szakértelem nem csak desktop és hardver beállítás, illetve programtelepítésről szól!

"Egyeses javítocsomagok veszélyesek, sőt, volt már, hogy hibásak voltak, és komoly problémákat okoztak." - így van, ez mindenhol előfordulhat, mivel "egy programban elvileg végtelen számú hiba található", és mivel a patch is egy program, így SEMMI nem zárja ki azt, hogy abban is végtelen... ha ezt a fogalmat ismerted volna, ezen a saját magad írt mondatom pl. nem csodálkoztál volna!

"Aki úgy mond nem ért a winhez, az azt sem tudja, hogy létezik ilyen" - sajnos nem, ugyanis nagyon sok az önjelölt "ONLINE admin" :) ...

".......de mégis furcsa volt, hogy alig van szabad memóriám, holott nem fut semmi..." - ha ismernéd az OS fogalmát és működését, akkor nem írnál ilyet, hogy nem fut semmi!

"Mókamester megérkezett" - mókamester annak, akinek viccnek tűnik az a hozzászólás, aminek tán igazság tartalma is van... ez a mókás, hogy számodra meg az...

"Ezt a hotfix packot nem ajánlo msenkinek, én felraktam, de tartott vagy 2 óráig, mivel szinte az összes után újra kellene indítan ia gépet" - ezek szerint JOGOS és VALÓDI az MS megnyilvánulása ebben az ügyben... JÉÉÉÉ, csak igaza van MEGINT az MS-nek.... fáj ugye?

"MODERÁTOROK!

ajánlom a #34-et torolni, ezzel az uzenettel egyutt, semmi koze a cikkhez..." - én ajánlom az összes olyan hozzászólást is MÉG mellette törölni, ahol a hozzászóló megnyilvánulása azt mutatja, hogy SEMMI KÖZE az egész informatikához, ugyanis akkor MINEK ír ide? Én sem ülök le varrógép elé... ILYEN EGYSZERŰ! Aki csak azt hiszi, hogy tudja miről van szó, az ne írjon ide, mert csak feleslegesen terheli az SG szerver háttértárát, tehát tessék törölni!

"Azért érdekes, hogy én nem vagyok M$ fan, aki eddigi hozzászólásaimba beleolvasgatott, az tudja, de ez már nekem is kezd erős lenni." - látjátok? NEM MS funként is lehet értelmesen megnyilvánulni! Sajnos a többségnek ez nem sikerült! Talán nem is véletlenül olyan a világ, amilyen!

"Egy száraz szardarabról sem kezdel el mondani" - ezzel az erővel MINDEN számítástechnikából, vagy programról ugyanezt el lehet mondani, mivel: "egy programban elvileg végtelen számú hiba található", így örülök, hogy te ahányszor egy BÁRMILYEN gép elé ülsz le, remélem érzed a szarszagát :)

droland
  • Garrett27
    Pedig egész egyszeru a dolog, nemtom mér kell minden ilyen, és az ehhez hasonló (winfosos) hírbol cirkuszt csinálni...meg ugyebár mindenen megsértodni és mindenre feleselni (#43,#41 stb.) a nem MSben készult "SP"-t soha nem fogja az MS támogatni, hacsak nem ok bíznak meg egy kulso céget az elkészítésével - az újítások letoltése szukséges, ha tettszik, ha nem - amíg emberek fognak tokéletlen szoftokat gyártani és amíg lesznek mások, akik mindig találnak egy hátsó kaput, addig kellesz is az új SP és a frissítés.
  • Garrett27
  • dokar
    Hagyd abba az okoskodást! Végy példát a 'nuki-pistáról', ő csak szimplán hülye. Ellenben te egy MEECROB!

pista: Ezt vedd megtiszteltetésnek!
  • fflx
    Tipikus felremagyarazas, amit muvelsz. Ugy nehez vitatkozni, hogyha szandekosan felremagyarazol!
  • NuCLEARScoRp
    Na azért a száraz szardarabhoz hasonlítani a Wint...
    és még te akarsz kultúrvitát... gratulálok

Én ugy fogalmaznék hogy ti fanatikusok mindent fikáztok/leszaroztok ami MS és Win. Képtelenek vagytok beismerni, hogy a hiba bennetek van...

• kbupdate
    Én szóltam már vmi "építőt", de egyesek azt meg kimoderáltatják!...
  • smv
    Ja azt a mondatot most mind a két fél magára veheti. ;> Csak végre ne a civakodás menne, hanem valami építő jellegű hozzászólások, vagy valami kultúrvita.
  • kbupdate
    "Egy száraz szardarabról sem kezdel el mondani, hogy az hű de fasza dolog, mert mindenki tudja, hogy szar..."

így van.
  • smv
    Azért érdekes, hogy én nem vagyok M$ fan, aki eddigi hozzászólásaimba beleolvasgatott, az tudja, de ez már nekem is kezd erős lenni. Mi a fenéért kell mindig flame délutánt rendezni az M$ híreknek?

Az M$ olyan amilyen, a Win is, ezt tudja mindenki, max nem ismeri be. Egy száraz szardarabról sem kezdel el mondani, hogy az hű de fasza dolog, mert mindenki tudja, hogy szar...