6060
  • bela96

bocsi a kép.
  • bela96
    Cseno ha gondolom erre a sorokra gondoltál.de most itt mit irjak át?minden jol van.
  • zsolt015
    régen meg tudtam csinálni az ablaknak a matját de most nem megy sehogy se valaki ötlett?
  • bela96
    cseno kosszi mindj meg csinálom.zsolti nem kell átirni a matokat hagyd igy.
  • zsolt015
    2.2.2 zmodot használok és az a kérdés hogy a matokkat át kell zmodba írni vagy nem?
  • CseNo
    A kamion def fájlban át kell írni a színeket. (255,255,255 + alpha) ez a fehér szín RGB kódja.
  • CseNo
    Felmerült egy számomra új probléma:
    Ma meglepődve tapasztaltam miután exportáltam egy interior-t, hogy a ZModeler nem írta meg a tobj fájlokat. Eddig viszont gond nélkül működött, elállítgatva sem lett. Ha meg kézzel szerkesztem, attól meg összeroppan a játék :D Valakinek ötlet? Próbáltam már a 2.2.3-at is, dettó ugyanez.
  • bela96
    válaszokat elore is kosszi
  • bela96
    sziasztok.csináltam egy scania 2.2.2-es zmodban és a zmodiban végig fehér volt a kabib még a dds is fehér a játékban pedig narancssárga lett.ja és a scania_a helyén van.
  • hungaro
    Köszi szépen a többiek nevében is! Én tudok már mappolni, ha valakit érdekel akkor a következő videóról könnyű megtanulni!(címét ne nézzétek, teljesen úgy kell minden zmodba!)
  • gogabi79
    köszi,szépen én már elis mentettem ezt.Hisz jol jön!
  • LezFiddler
    Köszi!
    Remélem valaki hasznát veszi.
  • Blum
    Ment bannerba!
  • LezFiddler
    Sziasztok!
    Hátha valakinek segít az alkatrészek újra map-olásában!

Alkatrészek újra map-olása: (példánkban a fülke újra-textúrázásáról van szó)

Ahhoz, hogy szép skin-t lehessen csinálni, kell egy nagyméretű textúra. A legjobb szerintem, ha rögtön 2048x2048-as felbontású .dds-t csinálsz! Ha nem szeretnél rá komolyabb, összetettebb mintát vagy feliratot, akkor elég az 1024x1024 is.
    A lényeg a dologban, hogy újra kell map-olni a fülkét! Ez a legésszerűbb megoldás.
    Arra azért figyelni kell, hogy ha a fülkén kívül más alkatrész is használja a fülke textúráját, akkor értelemszerűen annak a színe is változni fog, tehát valószínűleg majd azokat is újra kell map-olni!

A fülke újra map-olásának menete:

Zmodelerben ki kell választani a fülkét, csak azt!
    Ha szerencséd van, akkor több darabból van, és azok nincsenek összecsatolva.
    Ha az egész fülke egy objektum, akkor érdekesebb a dolog, mert szét kell szedned darabokra!
    Természetesen ha csak pl.: az autó két ajtajára szeretnél feliratot, vagy mintát, akkor nem szükséges az egész fülkét szétbontani, elég csak az ajtókat különválasztani a fülke többi részétől. ( Persze a két ajtót is külön-külön kell szedni! )

Tehát megvan az új .dds fájlod amire ráfestetted a mintát vagy feliratot.
    Ha nem akarsz a bajlódni a .mat fájlokkal, akkor a legjobb, ha ugyan azt a nevet adod a .dds-nek mint az eredeti textúra neve.
    Tehát ha eddig pl.: bodybasic volt, legyen ezután is az a fülke textúra neve!

Lehet map-olni a fülke alkatrészeit, figyelve arra, hogy mikor, melyik nézetben dolgozol!!
    Kiválasztod pl.: a jobb ajtót, ilyenkor a "right" nézetben dolgozol.
    Ha az autó elejére szeretnél textúrát, akkor a "front" nézetben dolgozol, stb.

Kiválasztottad a Zmodelerben a jobb ajtót, "right" nézetben, object szerkesztési módban, majd "Surface.../Mapping..../Edit UV.

Rányomsz az ajtóra, megadod neki, hogy melyik textúrára szeretnéd rámap-olni és OK.
    ( Ha meghagytad az eredeti .dds nevét akkor minden marad a régiben, ha viszont megváltoztattad, akkor azt kell kijelölni. Ilyen esetben ne felejtsd el az alkatrészt ehhez a textúrához hozzárendelni! )

Most átnézel az UV Mapper nézetbe és kiválasztod, ( vagy megjelenik ) az új textúra amit kiválasztottál + az ajtó is ott lesz valahol.
    Én ilyenkor hozzá nézem a 3D nézetet is, és úgy mozgatom, skálázom az alkatrészt, hogy oda kerüljön, és olyan méretben, ahol szeretném rajta látni a mintát, ill. feliratot.
    Kicsit fordított helyzetnek tűnik, hogy ilyenkor lényegében nem a textúrát viszed fel az alkatrészre, hanem az alkatrészt teszed rá a textúrára.
    A végkifejlet ugyan az.

Minden lépést nem írok le, gondolom pl.: az alkatrészek szétbontása nem okoz gondot, stb.
  • péistike
    ment Pü
  • zsolt015
    nahh én meg nem tudok mappolni:S próbáltam sokszor de nem ment:S
  • péistike
    az enyémhez 2-ő tartozna de én újra mappoltam egyre amibe mindegyik benne van és kész!:D

#3053:Szép!

#3054:Mappold újra azokat a részeket amelyikre nem kell a műszerfalas! nekem is megvan az az interior és én is lemappoltam! jobban jársz majd úgy ha lemappolod!
  • zsolt015
    | #3051 kerestem de nincs mindegyik külön van:s
    #3052 jaja nagyon nehéz de így ilyen 20matnál járok:S
  • Gis80s
  • Gis80s
    Mindegy igazából, hogy milyen gép, de szerintem sokkal nehezebb ennyi dds-sel dolgozni. Itt van pl az egyik munkám....van benne "anyag" rendesen és mégis 9 dds tartozik csak hozzá.

#3049: A belsőhöz is szerintem bőven elég 2...
  • péistike
    én a helyedbe használnék egy Műszerfalat meg egy olyat amibe benne vannak azok a színek amik még kellenek a belsejébe!
  • zsolt015
    most csak kettőt használok mert van még műszerfal stb... szal ilyen 4 biztos hogy kell
  • péistike
    a belsőtérhez hány dds-kell?
  • zsolt015
    azért mert le töltöttem egy Scania R480-ast és át akarom egy picit alakítani és 24dds kell hozzá:S és próbáltam a legfontosabb 13-14-et ki válogatni de nem sikerült:S:S erről a 480-asról lenne szó
  • Gis80s
    Pfff...elállítódott a mat és az kavart be
  • Gis80s
    Aham, de ugyanez...
  • 94mike
    az alapmodel szinét probálltad már sötétíteni?:S
  • Gis80s
    Uraim....ilyenkor mi a bánatot kellene tennem, hogy ez megjavuljon...?
    (Vertices/Formatban bármit állítok, akkor is ugyanez a végeredmény)

• atila4
    2.2.4 -es Buildba nem találom az object/unit select menüpontot? Hova tették el?
  • péistike
    Sziasztok!

Csinálok egy interiort a SCANIAm-hoz és a névtáblák benne átlátszóak azt hogy tudnám megcsinálni hogy az interior-ba is átlátszó legyen? Ugyan úgy kell mint ahogy a kamionba csináltam?/Mat,pmg/???? Előre is köszönöm a segítséget!
  • Gis80s
    ...de minek annyi?!
  • zsolt015
    köszi;)
  • Blum
    2.2.2 ajánlott (vagy újabb)
  • zsolt015
    melyik zmod kell ahhoz hogy , több mint 15 dds legyen?
  • SuSu1992
    videó kártya drájverében
  • Ricsi234
    Elsémítást hogy tudnám beállítani?
  • Ricsi234
    szar a szín
    milyen-re cseréljem?
  • imihaver
    S*ar a modell.
  • nenus
    A fülke mér ilyen rohadt fényes?
  • Maktoko