6060
Segítség!
-
#1469 Nincs mit!
Vertex-eket, csúcsokat lehet összehegeszteni a "Select... Quadr és Submesh...Weld parancsal. SELECTED MODE nem kell.
Értem a "L" alak dolgot. Ez csak attól függ, hogy az új elem létrehozása után milyen szögben helyezed el a két objektumot egymáshoz viszonyítva illetve, hogy milyen nézetben dolgoztál! Lehet ez egy teljesen sík felület is.
Te arra gondolsz, hogy egy sík lapból hogyan lesz íves felület.
Ezt kicsit később megpróbálom képekkel illusztrálni.
-
#1468 Köszi a gyors választ!
A síklapot csak példának akartam hozni, de az a módszer érdekelne, amit a #1422-es hsz-edben a RÁBA-n is látható pl. a tetőn (az sem sík, hanem van egy íve, vagy még jobban látható az irányjelző körüli karosszériaelemen, ami ívben teljesen elölről hátra, azaz oldalra hajlik.
Az utolsó bekezdésben írtakat így első olvasatban nem egészen értettem meg, de ha mégis, akkor azzal a módszerrel egy "L" alakú, sarkos idomot kapok, viszont az én célom nem ez lenne, hanem az, amit fentebb leírtam.
Ugyanakkor ez a hegesztéses dolog hogy működik? -
#1467 Az új poligonokat "Polygon" módban vagy külön-külön textúrázod, ( ez ugye ha csak pár darab van akkor nem probléma ) vagy ugyancsak "Polygon" módban kijelölöd az új "lapot" és a "Detach" - "Separated" parancssor segítségével külön választod az eredeti alkatrésztől és ezt textúrázod! Ezután lehet megint egyesíteni őket.
Vagy, ha hozzátettél poligonokat egy már meglévő objektumhoz és megnézed az ( objektum ) tulajdonságait akkor látható, hogy ha eddig pl.: a color1 textúrát használta, most a Multiple material-t ( asszem ).
Ez azért van mert használja az eredeti color1-, illetve az új Default material-t, vagyis a textúra nélküli poligonokat is!
Ilyenkor egyszerűen lehet orvosolni a problémát: a tulajdonságoknál megint megadod neki a "color1" mat.-ot és immár egyben lemap-olod az egészet!
Sajna nincs a közelemben Zmodeler pedig akkor képekkel lehetne demonstrálni a dolgot!
A sík lap folytatásával kapcsolatban itt nem a skálázásra gondolsz ha jól értem, hiszen azzal a már meglévő poligonokat méretezed át, a poligonok mennyisége megmarad.
Van egy 10x10 poligonból álló lapod.
Csinálsz egy annyi poligonból álló síkot, amennyi poligon van azon az oldalon amit szeretnél megtoldani. A kettőt összeilleszted, "attach"-al egyesíted, majd vertex módban összehegeszted a csúcsokat. ( Ez utóbbi akció nem feltétlenül szükséges )
-
#1466 "Ha esetleg fordítva kerülnének be a lapok, akkor azokat majdan "Polygon" módban a "flip" parancs használatával meg lehet forgatni!"
Ezt külön hogyan lehet megcsinálni, mert a textúrázást csak szétszedést után tudtam elvégezni, akkor ebből kiindulva én ezt sem tudom külön kezelni, vagy igen? De akkor hogy, mert amint megcsináltam a fedőlapot, azonnal egybekezelte a régi alkatrésszel, s külön nem tudtam kijelölni.
Még egyszer köszi! -
#1465 A második bekezdésben feltett kérdést annyiban pontosítanám, hogy "single polygonokból" ugyan létre tudtam hozni a fedést, de csak akkor tudtam letextúrázni, ha egy másolat után kitöröltem az eredeti alkatrészt. Az ott maradt "fedőt" így már letudtam textúrázni és ezt követően egyesítve a régi alkatrésszel egy egységet alkot. Lehet, hogy csak ez a megoldás és nincs másik?
Ugyanakkor érdekelne, hogy egy sík idomot hogyan tudok térben kiterjeszteni, ill. folytatni? Nem a múltkori módszert kérdezem újból, mert az minden pontját "nyújtja", hanem az érdekelne, amikor csak az egyik oldalát akarom továbbszerkeszteni, de már egy másik irányba? (Hasonlóan, mint az itt bemutatott karosszériaelemeken is látható.)
LezFeddler:
Mire befejeztem az írást (egy kis dolgom akadt írás közben), addigra már válaszoltál is, de most mát hagyom, hogy én mire jutottam. Köszi a "kinfe"-ra vonatkozó tippet is, amit majd kipróbálok! -
#1464 Sziasztok!
Hülyeséget nem akarok írni mert még sohasem használtam de mintha a "knife" parancsot "Edge", tehát "él" szerkesztési módban lehetne használni! Hogy milyan parancsok szükségesek mellé, fogalmam sincs, utána kell nézni.
Hiányzó oldal esetén tedd a következőt!
A szerkeszteni kívánt objektumot kapcsold "vertex" módba, majd válaszd a perspektív-, vagy used? ( nincs előttem Zmodeler ) nézetet. Itt fogunk dolgozni!
Create.. Polygon.. és mondjuk Single parancs használata de ez már rajtad áll, hogy melyiket favorizálod.
Itt szépen a csúcsok közé be lehet húzni a poligonokat.
Ha esetleg fordítva kerülnének be a lapok, akkor azokat majdan "Polygon" módban a "flip" parancs használatával meg lehet forgatni!
-
#1463 Igen, tudom. -
#1462 És hogy tudom rávenni a "knife"-ot hogy működjön is? Vertex módban próbáltam kettévágni egy alkatrészt, de azon kívül, hogy pontról pontra "húztam egy vonalat", de a végén nem történt semmi. Milyen feltételnek kell még teljesülnie?
Illetve hogyan tudom egy már meglévő alkatrész hiányzó oldalát utólag lefedni, ill. hozzászerkeszteni egy "fedőlapot", hogy zárt legyen? -
#1461 Ha jól emlékezek még te javasoltad nekem ezt a műveletet:)
Igazán nincs mit:) -
#1460 Köszi mindkettőtöknek! Így valóban működik! -
#1459 Bizony, ez az eset más!
Ahogy tuzfal3 is írja, a tükrözés után mindig ez lesz a helyzet!
Tükrözés után: -flip aztán calculate. -
#1458 Object nézet, és a tükrözött alkatrészen Surface->Normals->Calculate? -
#1457 Sajnos én is szembesültem a világos - sötét alkatrész problémájával!
Egy alkatrészt tükröztem és ezt követően csuma fekete lett és hiába próbálom eljátszani a LezFiddler által leírt módszert a világosításra:
(- Kapcsolj ki minden alkatrészt a világosabb tető kivételével!
- Válaszd a vertex módot.
- Jelöld ki az egész tetőt majd ezen az útvonalon: Surface... Paint.. Color, válaszd ki a sötétszürkét.
( Alaphelyzetben a kék van kiválasztva )
- Ezután nyomj a Fill selection gombra.
A tetőd alapszíne szürke lesz!
Ha esetleg nem találtad el elsőre az árnyalatot, akkor sem kell megijedni, mert vagy használod a visszalépés
parancsot és újra próbálkozol vagy:
Properties.. Vertices... Format és a Diffuse Color-ból pipát ki - Apply - pipát be - OK.)
de nem történik semmi, továbbra is csuma fekete az alkatrész, pedig a fent idézett lépéseket csináltam meg!
Az a legrosszabb az egészben, hogy így textúrázni sem tudom, mert nem látszik rajta semmi, hiába rendelem hozzá. Szóval valahogy rá kellene bírni az alkatrészt, hogy kezdjen el világosodni, mert feketén nem maradhat, de az Istennek se akarja magát rábeszélni!
-
#1456 De erről nem Papi tehet. Ez a moderátorok sara, ami nagyon szomorú. -
#1455 Na ha sikerül neki, akkor az óriási bunkóság lesz Blumra nézve -
#1454 Gratulálok, ha feladod, gondolj rám! :D
Sok sikert a HG-s pályádhoz. -
#1453 Mostmár csak azt kell elérni hogy a modik berakjanak HGnak... -
#1452 A szavazás lezárva. Köszönöm, illetve köszönjük Falkon-nal együtt annak ki szavazott.
Az eredmény 4-1 lett.
Sajnálom hogy senki más nem jelentkezett, sok alkalmas ember lenne itt! :) -
#1451 Köszönöm, neked is papi!
Csak az a bánatom hogy valahogy megkéne hajlítani az ajtót, de nagyon úgy nézki hogy polygononként kell majd:S -
#1450 Ügyes vagy! -
#1449 Rozsdamentes alapozóval tökéletes, azt nem kell festeni:D -
#1448 A míniumos alapozóra gondolsz szerintem.
Nem hiszem, hogy csak alapozták volna az alvázat aztán hadd szaladjon!
Az a festék, festék. -
#1447 Nagyon szép modell! -
#1446 Köszönöm. -
#1445 Fasza lett!
További sok sikert! -
#1444 Sziasztok!Kicsit munkálkodtam a projectemen.Íme az első zárt darab ami majdnem végleges, márcsak a kasztnihoz kell igazítanom az ajtó ívét.
A képek:
Vélemények jöhetnek... -
#1443 Mindenkinek szíve joga, hogy dönt-e vagy hogy kire!
(papi KO-val fog győzni :) ) -
#1442 Nagyon szép munka, gratula! -
#1441 +1 -
#1440 Köszönöm szépen!
A fellelhető képek között az Ő általa készített makett is segítségemre van!
Láttam más fórumon az autóit, szépek!
Ha minden kötél szakad és nem boldogulok akkor megkeresem.
Köszi még egyszer! -
Blum #1439 Akkor nem tudok mit mondani: BA**ZÁK MEG! -
#1438 Én meg erre azt mondom, hogyha neked nem válaszoltak akkor a többieknek sem fognak! -
Blum #1437 Miért indulnék,ha előzőleg is ba**tak válaszolni 17levelemre?! Ez nálam azt jelenti,hogy "húzz a francba". -
#1436 Köszönöm szépen!
A voksolással kapcsolatban pedig annyit fűznék hozzá, hogy napjában többször benézek ide ( is ).
-Papi08-t egyáltalán nem ismerem.
-Falkon-t "ilyen" szempontból nem ismerem.
( Ez tény, remélem nincs harag! )
Veled mi van?
Te nem indulhatsz mert nincs meg az 1 éves reg.-ed?
Neked toltam volna 1 pontot de nincs nyoma, hogy Te is aktív jelölt lennél!
-
#1435 Kamion makettekkel is foglalkozok és van egy emberke, aki csinált ilyen gépet 1:24-ben. Mindenféle adattal és elég sok képpel tudna szolgálni Neked. Szerintem érdemes lenne megkeresned.
Rába makett
Sorry a kicsit off-ért a többiektől... -
#1434 ...és egy szavazat papi08-nak. Falkonnak pedig egy sör, amiért vállalta a megmérettetést -
#1433 Üdv!
Azt szeretném meg kérdezni hogy egy kamion konvertálásánál mire kell át írni a matt fájlokat?? -
#1432 hopsz, egy mentessel többet írtam xÐ -
#1431 Az nem divat, hanem a rozsdamentes mentes festék színe piros volt anno.:) -
Blum #1430 Azt hittem,hogy az általad készített képek alapján munkálkodsz.
De akkor mégnagyobb respect!