896
Ti mit gondoltok rólunk? Vajdasági magyarokról.
-
#570 Ha véleményem és a hozzáállásom más egy adott dologhoz mint másik embernek aki véletlenül ugyanott született mint én akkor had legyen már meg a jogom hogy vitába szálljak vele!! Nagyon sokan elmossák a vitákat azzal, hogy magyarok vagyunk mindketten ne vitázzunk... pedig ez csak szőnyeg alá söpri a problémát megoldani nem fogja... szép dolog az összefogás de nem nemzeti hovatartozás szintjén kéne megavlósítani hanem együttélő közösségek szintjén... Én mondhatok ötleteket a Felvidéki magyaroknak, hogy mit csináljanak de tőlük 500 km-re kurvára átlátom ám hogy mi ott a helyzet... Szóval csak meg kéne tanulni elfogadni a másikat akár magyarországi magyar akár szerbiai akár felvidéki akár román akár szerb akár horvát vagy szlovák és ugyanezt mondani a szerbeknek is mégha nehezen is értik meg. Nem a kettősállampolgárságtól lesznek magyarok szal túl nagy feneket kerítettek az egésznek anno. Az összefogásról beszélni meg felesleges mert egyáltalán nem jellemző Magyarországra... nézd csak meg a parlamentünket(nem politikai a célzat hanem az összefogásra utal) 4 csapatnyi idóta a saját érdekeiket nézve vitatkozik ahelyett hogy arról szólna a dlog, hogy értünk tegyenek valamit. Ha az itthoniakért nem képes semmire a politikai élet akkor a szerbiai vagy Felvidéki esetleg erdélyi magyarokért hogy tudna tenni bármit is??? -
Impi #569 SZÍVEMBŐL BESZÉLTÉL!
Vissza is kanyarodtunk az oktatáshoz és médiához -
blaholl #568 Szerintem el kell dönteni, kik vagyunk, hova tartozunk és azt, hogy egy nép vagyunk-e.Ha nem akkor az egész tárgytalan de ha igen akkor félre kell tenni minden ellentétet és ott segíteni egymáson ahol lehet. Szomorúan tapasztalom ,hogy ti is ha lehet a legapróbb dolgokon veszekedtek. Nézzétek, egy néphez tartozunk, az őseink eggyütt jöttek ide és szerintem nekünk is össze kell tartani.A magyarveréstől kezdve az összes többi dolgon át. -
#567 "Mert egy kisebbség ki akart erőszakolni valamit... Nonsense...."
pedig szerintem mindíg az van/volt/lesz hogy egy hangos kissebség kierőszakol valamit -
Impi #566 Munkatársam mesélte, mikor áthozták Romániából a nagyapjukat, hogy mit kért suttogva az öreg, mikor megáltak egy xxxxxxxx bolt elött.
Sosem találnátok ki!
Zokogva evett egy poharastejfölt -
Impi #565 Azon embereknek akiknek azt írjátok, hogy elkell jönni onnan ha nem tetszik,
azoknak még az a lehetőségük sincs meg, hogy elolvassák amit írunk.
Pl. vannak falvak ahol 20 ingatlan árából sem tudnál venni itt egyet. Az
örül ha......
Még mi jártunk jól amikot áttelepítettek -
Garfield #564 Szerintem ha megnézzük Magyarországon Trianon visszacsatolását követelő emberek családi hátterét, elenyésző kisebbségben találunk olyat, hogy azért akarnák a visszacsatolást, mert családtagjuk rekedt odaát. -
#563 Nem a család többi tagja, hanem a területek.
A család többi tagját ugyanis valszeg boldogan adná Románia is. -
Impi #562 A fenti dolgot már írás után láttam, hogy sántít :(
"Trianon visszacsinálása meg nem lenne más, mint holmi "történelmi juss" visszakövetelése"
A családod többi tagja, aki a túloldalt maradt, hogyan lehet történelmi juss?
-
#561 Körülbelül. -
Garfield #560 Nna, az ilyen mentalitású emberek szerb kiadása veri odaát a magyarokat... -
Garfield #559 Trianonra ma is van példa, ld. Gázai övezet! Letelepítenek zsidókat, más földjén, majd változik a politika és a zsidó telepes, hogy védi a földjét!
Érthető, hogy szar ha menni kell, de hát ha nem az ővék a terület.
Kifejezetten rossz példa.
Azon a területen két népnek kellene megoldania a békés egymás mellett élést, amelyet az elmúlt 50 évben nem sikerült megtenni, csak irtották egymást fegyverrrel.
Trianon visszacsinálása meg nem lenne más, mint holmi "történelmi juss" visszakövetelése. -
#558 ha már riogatások, akkor azért volt itthon egy 23 millió román munkavállalós riogatás is ...
Tény, hogy vannak magyarverések. Ilyen v. olyan okból de verik őket, megalázzák, és nehéz ezt elviselnie egy kisebbsgének más országban. Erre oda kéne figyelni, ahogy pl. Kongresszusi-ügy lett Amerikában is a kérdés egy hosszú folyamat eredményeként. El lehet érni kisebbségbe került hazánkfiai számára pozitív eredményeket is. Ilyen pl. a szelmenci határátkelő esete, vagy a romániai egyházi javak visszaadása, határon túli magyar egyetemek elindítása, stb.. Ennek ellenére az is igaz, hogy pl. a szabadkai magyarokat ez nem vigasztalja, mert nap mint nap érik őket atrocitások, főleg olyan rosszsorsú illetve máshonnan a Vajdaságba települt szerbek részéről, akik mondjuk Koszovóból "kellett", hogy elmenjenek és oda kerültek. Ilyenkor valahogy mindig megvan az a tudat, hogy amit kaptam, azt szépen visszaadom az ott élő kisebbségeknek és kemény vagyok. Ha ezeket elmeszelné a szerb rendőrség, még az elején leállítaná őket, akkor megszűnnének a magyarverések, és más felé irányulna a szerbek figyelme. Pl. rendbe hozhatnák a gazdaságukat. Sajnos egyfajta erős kiábrándultság jellemzi az ottani szerb többség egy részét, és nem a bajokból való kilábalás, hanem a revans hajtja őket pl. a magyrok ellen, ha már a bosnyákokon, albánokon és horvátokon nem igazán tudnak törleszteni.
Sajnos, ez van! -
#557 Igazából a politikusok mohósága miatt léptünk be az oroszok elleni háborúba. (a franciáknak angoloknak csak szövetség miatt üzentünk hadat hisz át kell előbb taposniuk Németországon hogy elérjenek minket az meg erősen nulla esélyes volt akkoriban:D) Az oroszok elleni gyors előrenyomulás után pedig senki nem kételkedett a néemt győzelemben így csatlakoztunk a diadalmenethez (akkoriban így irták le a fasiszta erők masírozását) ami rémálomba torkollott Hitler idióta parancsai és az orosz medve felébredése miatt. -
Impi #556 Nem csak a kiugrásnál volt gond, hanem, hogy belerángattak.
Máig nem tudjuk, hogy ki bombázta Kassát, vagy kinek utasítására ölték meg Telekit.
A többi dologban egyetértek... -
#555 És Szlovákia? -
#554 A baj (vagyis nem baj) az, hogy ez most ki van fejlesztve, gyártásra kész.
Itthoni kapacitás viszont ha van is rá, már mind külföldi kézben valszeg.
Annyira jó lenne, ha hallana a világ erről.
Mármint hogy mi... -
#553 Észtország Lettország Litvánia ha jól tudom a 2. VH végéig nem is létezett:D -
Impi #552 No a végén kiderül, hogy mindenki követel valamit :DDD
Kína-Taivan, Görögök-Török, Orosz-Norvég-Japán, Palesztin-Izrael, stb.... -
#551 Ha nincs pénz kifejleszteni nem szabad ülni rajta hanem el kell adni másnak vagy el kell menni oda hol adnak pénzt hogy megcsiáld!!! Egy találmány értéke nulla ha nincs belőle termék érted???? ÉS ha nincs elég szemfüles befektető aki belevágna akkor el fog süllyedni.. Bár a mdaárinfluenza gyógyszerrel nem lesz baj mert arra lesz állami támogatás... -
#550 Az igazi gond, hogy egyik háborúból sem ugrottunk ki időben... A történelem jusztifikálta volna a döntést... konfliktusokban valahogy mindig rossz oldalra állunk. Vagyis állnak a politikusaink. Ennyiben irígylem a románokat... volt eszük és amint jöttek az oroszok hátraarcot toltak a harcmezőn és a németeket tmadták... nem várták meg míg a németek partot vernek náluk... Vagy az Olaszok megvolt a partraszállás és azonnal megtámadták az északi szövetségest.. mindkét állam győztes államként ülhetett a tárgyalóasztalhoz.. mi pedig megint a szívófélen voltunk...
A gázai övezetet azért nem lehet trianonhoz hasonlítani mert míg Gáza elfoglalásakor nem volt világháború és a győztes fél foglalt önkéntesen. És nem idegen szövetség osztott fel. A Franciák soha nem fogják elismerni, hogy trianonnál rossz döntést hoztak és ha el is ismernék annak már beláthatatlan következményei lennének... egyetlen lehetsőgée van a határon túli magyaroknak az pedig az alkalmazkodás. Szembeszállni a hatalommal kisebbségként öngyilkosság. Ezt a történelem többször is bizonyította... vagy Szeretnéd ha a hírekben ez menne, hogy "Magyar terroristák akik a Vajdaság függetlenségéért küzdenek rajtaütöttek és felrobbantották a Szerbia Montenegrói légitársaság egy utasszállítóját. 200 halott A merénylők is életüket vesztették" Mert ha kisebbség ellenáll abból radikalizmus lesz terrorizmus és válaszul népírtás lesz... És ezt pedig azok szívják meg akikért harcolnak... Van ennek értelme??? A Palesztinok és az izraeliek gázáért 50 éve harcolnak!!! Sokszázezer palesztin és izraeli halt meg háborúkban és alattomos terroristatámadásokban sokszor olyanok akik támogatták volna talán a palesztinok törekvéseit vagy semmi közük nem volt az egészhez. És miért?? Mert egy kisebbség ki akart erőszakolni valamit... Nonsense....
Lehet sarkítottam de a kisebbség egyetlen lehetősége egy országban (pláne ha olyan jelentős politikai erő tud lenni mint a magyarok nagy százaléka a szomszédos országokban) ha összefog és politiki síkra tereli a vitát és kisebbségként viselkedik. Nem az anyaországba kiabál haza hanem ott kint próbálja megteremteni a normális élet körülményeit. Ha nem képes rá vagy nem fogadja el amit el tud érni akkor meg elmegy onnan. Adott rá a lehetőség.
De az itthonról buzdítás mikor mi nem kockáztatunk semmit undorító és gyáva dolog. Menjen ki és ott keltse a hangulatot... rövid életű emberke lesz szerintem... -
#549 Akkor arról sem olvastál, hogy egyes német területeket a lengyelekhez csatoltak, mire most a németek gondoltak egyet és követelik ezen területek árát :)))) -
Impi #548 Azért EZ ad némi bizakodást. Vén fejemmel erről most olvasok először -
#547 Köszönjük az építőt.
Nem baj, ha mostantól nem írsz ide.
Más szóval: menjél játszani! -
Impi #546 Ugyan úgy mint a Videoton világon egyedülálló 3D-s képmegjelenítő megoldását fogják. Nálunk a találmányoknak 3 sorsa van
A cégvezetők eladják szarért-húgyért, hogy pillanatnyi pénzéhségüket kielégítsék, elvégre jön a karácsony.
Másik megoldás, hogy az írígyei (bocs elírtam, magasabb vezetői) addig tökölnek civakodnak amíg aktualitását veszti.
Harmadik a feltaláló küzd-küzd, majd mikor megunja, külföldre távozik és az
eszét ugyebár nem hagyja itthon.
-
abonyitomz #545 nehogymá ellegyenek nyomva a magyarok külföldön , mocskos külföldiek!! az a mi területünk volt évszázadokon át , a külföldiek csak hulladékok a mi földünkön!
hozzám jönne valaki megkérdezné hogy magyar vagyok e a pofájába köpném hogy igen és agyonverném -
#544 Ahogy szokták, megveszik a liszenszt bagóért, majd a kész árut piszokdrágán árusítják
Mindjuk vicces volt a német csatikon látni, hogy piszkosul nyomják a saját nemigazánhatásos szar gyógyszerüket, és csak úgy érintőlegesen említik, hogy ja a magyarok már az oltást is kifejlesztették ellene
CNN-en meg egy szó se esett róla, szóval megveszi XY gyógyszergyár, aztán CNN azt fogja harsogni, hogy mi hős Amcsik feltaláltuk az oltószert, és már gyártjuk is .... LOL -
#543 Előre kiváncsi vagyok, hogy ezt a védőoltás-adut hogyan éneklik ki a csőrünkből. -
Impi #542 Hidd el fontosak vagyunk és nem csak nekik!!!
Csak hát az a fontos, hogy lenyomjanak, bűntudatot érezz azért mert létezel.
Képzeld mi lenne Európa közepén egy nagy, erős, értelmes, leleményes, nép élne.
Ahol netán még a szellemi értékeket is okosan a nemzet fejlődésére használnák.
Az értelmes és leleményes most is igaz :) Már csak a többiben kel fejlődnünk! -
#541 Ilyen szempontból kircsi lenne, ha fontosak lennénk mondjuk az usának.
De sajna nem vagyunk. -
Impi #540 Nem szőrszálhasogatásból írtam :)
Trianonra ma is van példa, ld. Gázai övezet! Letelepítenek zsidókat, más földjén, majd változik a politika és a zsidó telepes, hogy védi a földjét!
Érthető, hogy szar ha menni kell, de hát ha nem az ővék a terület.
No lehet ez rossz példa volt :( -
#539 Szőrszálhasogatsz. -
Impi #538 "Aki meg trianon viszaállításáról beszél nem tudja mit beszél.... Emberi jogokat lehet citálni de visszaállítás esetén ki fog gondolkodni azon emberek jogairól akik nem magyarok de már azon a területen születtek amiket 1918-ban másoknak ígértek... Erre adjatok választ..."
A válaszért olvasd el saját leveledet :)
De beillesztem: "de ha valaki nem bírja a verés költözzön el!!!! "
Egyébként kiszab gátat, hogy ma Magyarországon valakinek is kettős állampolgársága legyen? Kivétel a cigányok, ha jól tudom hazájukból megfutamodott népcsoport, akik szétszéledtek a világban! Vagy van cigány állam?
Azt a sorodat sem értem, hogy "a háborúk is ilyen nagyon régen elfeledett sérelmekből erednek " Ha valami elfeledett, az elfeledett. Te sem feledted Trianont, mert írtál róla és azt is tudom, hogy utána olvastál a valóságnak illetve az igazságnak. Az megint más dolog, hogy egyenlőre nincs rá megoldás.
De ha nem feledjük, csak eljön az az idő, hogy lesz. -
#537 Alapvetően parlamentáris demokrácia-szerűen kéne gondolkozni és a kinti magyarság megmozdulását tekintve jó úton haladnak, hiszen békés demonstrációval próbálták felhívni a figyelmet magukra.
Ha legközelebb többen mennek, tán nagyobb visszhangot kelt és azt is többen észrevehetik, hogy nem akarnak balhét, csak élni. -
#536 Elkezdtem olvasni a topicot és elegem lett a közepén.. nem megy más mint a Magyarok elküldik a picsába a másik magyart (egyikük sem él itthon) kis 14-18 éves gyerekek kiélik jobboldali imádatukat mikor a témáról és a jelképekről szart sem tudnak a Moderátorok meg adják a lovat a népek alatt.. Azt hittem a POL fórum eltűnt erről a fórumról.. Ez a topic pedig bőven beleillik... Ja csak lehet hogy a Modiknak tetszik a topic?? sry nem szóltam...
Egyébként van nagyon sok Vajdaságból áttelepült vagy Erdélyből áttelepült ismerősöm (mivel déli részen élek elég sokan jönnek Szegedre/Makóra járnak itt suliba és élnek együtt azzal, hogy ők vajdasági magyarok vagy erdélyiek) Akiben megvan az elszántság az átjön dolgozik él és tanul és megkapja az állampolgárságot. Népszavazást összeírogatni a legnagyobb baromság mert ahhoz mindkét/mindhárom ország "népének" el kell fogadnia a kettős állampolgárságot mind a Magyar Köztársaságnak mind a Román Köztársaságnak és Szerbia Montenegronak is. Nem csak a magyaroknak akik ott élnek hanem a szerbeknek, románoknak, albánoknak, horvátoknak és magyaroknak. Itthon sem szeretjük, ha a kissebbség (értsd cigányok, szlovákok vagy egyéb Mária Terézia alatt megtelepedett népek) ugrálnak és autonómiát követelnének bizonyos nem magyarok által lakott területeken. vagy éppen a Svábok Németországtól elkezdenének itthonról kettős állampolgárságot követelni..
Szerinted bárki is komolyan venné őket???
Sajnálom azokat akik szélsőséges eseteknek esnek áldozatul,de ha valaki nem bírja a verés költözzön el!!!! HA engem minden nap megvernének valahol vagy állandóan belémkötnének egy olyan dolog miatt amiről nemtehetek egy ideig visszaütnék aztán eljönnék...Okos enged szamár meg szenved az a véleményem...
A Gyűlölködés és Idegengyűlölet (ugye szerbellenesség) szításának témáját meg ugyanúgy látom mint Hunnenkoenig: Nem old meg semmit ha te visszaütsz mert ő megütött és ő megüt megint mert te visszaütöttél... Ez nem vezet sehova és a háborúk is ilyen nagyon régen elfeledett sérelmekből erednek amiknek lehet hogy egy másik háború volt az oka. Ennek soha nem lenne vége amíg az egyik fél abba nem hagyja. ÉS mint tudjuk az oktalan ellenállás csak szenvedést hoz. Aki meg trianon viszaállításáról beszél nem tudja mit beszél.... Emberi jogokat lehet citálni de visszaállítás esetén ki fog gondolkodni azon emberek jogairól akik nem magyarok de már azon a területen születtek amiket 1918-ban másoknak ígértek... Erre adjatok választ... -
#535 Te, én elhiszem, hogy rendes emberek, szerintem egy szóval nem mondtam mást. Ismerek is pár átmenekültet, barátaim...
DE, és ez a nagy DE, nem állnak össze és nem állnak ki magukért.
Semmibe nem tartana népszavazást kiíratni, csak minden 3. helyi magyar aláírása elég lenne, de ahhoz kell annyi bátorság, és kell annyit kockáztatni, hogy aláírja.
Nem fogja.
Mi pedig innen nem tehetünk így értük semmit, szóval vagy egy emberként megmozdulnak végre, vagy örökre ott ragadnak.
Ha eldöntik végre, a magyarság mögéjük fog állni, ha hezitálnak elhalasztják ezt a történelmileg kedvező lehetőséget
És sajnos nem fognak lépni semmit .... -
#534 Nem kértem, Te ajánlotad föl:)
-
#533 akkor hagyd a 3.14(PI)-be.
végülis rajtad áll. de ne én adjak már tanácsot amikor 12.es vagyok:) -
#532 És ha nincs?
-
#531 akkor BME nekem valo, ugy fogom fel hogy a matek a szükséges rossz a proghoz