A Vajdasági magyarok helyzete
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Magyarország! Ne feledd halottaidat, mint vádlók élnek õk.
Egész pontosan 1.4 millió magyar él egész Romániában, ami kb egyenlõ az erdélyi magyarsággal.
Ha azt nevezed problémamegoldásnak, hogy mindenféle utópisztikus elképzelést szándékozol megvalósítani, meg halva született forradalmakat, akkor valóban nem vagyok része ennek a problémamegoldásnak.
A te számaid szerint (ezt nem volt erõm ellenõrizni) erdély lakossága kb 7 millió. Erdélyben utolsó infóim szerint 3 millió magát magyarnak valló lakik.
Az erõsen román területeket kivágva bõven összehozható az 55%
De vegyük alapnak székelyföldet.
Idéznék engedelmeddel (magyarok világszövetsége): "Székelyföldön, amely megközelíti az EU-tagállam Szlovénia nagyságát, összefüggõ területen élõ közel 1 millió lelket számláló népesség 87%-a magyar anyanyelvû õslakos."
Tehát még egy 1,5-2 székelyföldnyi területen is bõven megvan a 55%-os magyar többség, ahol meg nincs, ott a városok maguk dönthetnek népszavazással (mint tette sopron is!), hogy hova akarnak tartozni.
Hogy a románok nem néznék jószemmel? Hát persze, ettõl rettegnek már majd 100 éve. Ez persze nem azt jelenti, hogy megfelelõ magyar média támogatottsággal ne tudnák a románok maguk ellen haragítani az EU-t, ami nem tenne éppen jót nekik (szóval keserû pirula tipikus esete)
Továbbra is azt látom, hogy te olyan problémás ember vagy, nem problémamegoldó. Legalábbis eddig SEMMIFÉLE megoldási javaslatot nem tudtál leírni, csak hõzöngsz.
Be part of the SOLUTION not the PROBLEM !!!
Star Trek fan vagyok, tehát egy IDEALISTA. Viszont magyar is vagyok, tehát egy HARDCORE REALISTA.
Most nézzük a jelenlegi helyzetet:
Románia lakossága kb 21 millió. ebbõl kb 1/3a lakik Erdélyben, 75%os román abszolút többséggel. Ebbõl 20% a magyar.
Tehát legjobb esetben is kb az erdélyi lakosság kb 40%a támogathatná kb az elszakadást! Gondolod hogy ez elég?
Jó tegyük fel. Kitör a forradalom. Szerinted mennyi esélye van kb 3 millió embernek a maradék 18 millió ember ellenszenvével vagy passzívitásával szemben?
Kikiáltják rendbontásnak, és bevetik a hadsereget, rohamrendõröket. Tényleg nagyon esélyes lenne a dolog. Jó eséllyel mégjobban elnyomnák õket, és ráfognák a magyarokra.
Szóval felejtsük el a tündérmeséket, meg ahogy móricka elképzeli dolgokat. Ez nem ilyen egyszerû, egy válságmentes országban.
Szóval vicces, hogy a rendszerváltó forradalommal hoztad összefüggésbe a dolgokat.
Tomcatezés meg azért volt, mert egy az egyben benyeled Tomcat világmegváltó baromságait.
És mivel nem problémafelvetõ, hanem problémamegoldó jellemû vagyok ezért itt egy egyszerû megoldási terv:
1) Erdélyi árnyékkormány megalakítása (3 nap)
2) Kapcsolatfelvétel EU-val, elszakadási akarat kinyilvánítása feléjük (1 hét)
3) Erdélyszerte kihirdetni, hogy népszavazás lesz a függetlenségrõl XY idõpontban (2 hét - 1 hónap)
4) Montenegró 2 év ottlakást követelt meg, hogy szavazhasson valaki, ezt itt 10-re emelném (ha bukoltan csalni akarok, mivel az új Erdélyi köztársaság hivatalos nyelve a magyar lesz, ezért mindent csak magyarul -hova kell menni szavazni pölö-, ezért még az EU sem pampoghat :P)
5) Választás úgy, hogy minden szavazóhelyiségnek még a környékét is magyar (sorry, erdélyi) rendõrökkel (+kamerákkal) keményen védetni, román rendbontókat (elõsször csak hagyni egy darabig és filmezni, majd) keményen lecsukni úgy, hogy kamerák veszik a rendbontást (ezzekkel a felvételekkel a teljes EU-t egy csapásra az erdélyi függetlenség mögé lehet állítani), az erdélyi magyar lakosságot meg a végletekig a médiában feltüzelni, hogy nem magyar az aki nem megy el a függetlenségre szavazni.
6) bevonni az egész kampányba a magyar médiát (mert ebbe nem tudnak a románok belepofázni, és sokan nézik romániában) kb egy olyan beetetéssel, hogy most valami olyasmi fog történni itt, mint amikor a Chaucescou-t (jól írtam? már a nevére is alig emlékszem :P) megbuktatták (akkor is mindent élõ adásban adtak, mert azért a magyar média nem érdektelen az erdélyi események iránt, csak mint már említettem nem kezdeményezhet senki semmit magyarországról, mert revizionistának kiáltják ki)
7) A betelepült románokat beetetni, hogy az egyébként szegényebb románia kiszipolyozta erdélyt (mellesleg igaz is), tehát ha ez megszûnik (és erdély magyar támogatással villámgyorsan csatlakozik EU-hoz, míg románia csatlakozása igencsak el fog nyúlni -teszünk róla?!-), akkor nagyon gyors növekedésnek indul az ország, illetve könnyû lesz erdélyi állampolgárnak nyugatra menni dolgozni.
8) Erdélyi valutának alapból az eurót bevezetni. Itt lehet gond az EU meggyõzésével, illetve lehet, hogy 2-3 év múlva engedi EU csak, akkor vagy addig a forint mint fizetõeszköz (és a Mo-al együtt váltani EU-ra), vagy vadiúj saját valuta addig (ez a veszélyesebb)
9) szavazatok összeszámolását követõen kinyilvánítani az elsõ Erdélyi Köztársaságot
Ez egy lehetséges megoldási terv. Várok jobbakat :PP
Star Trek fan vagyok, tehát egy IDEALISTA. Viszont magyar is vagyok, tehát egy HARDCORE REALISTA.
Emlékszel még egyáltalán rá, hogy is zajlott le európa egyik "nagy" zsarnokának megdöntése?
Nem, itt nem az Auróra lövésére indult el a cári palota ostroma ...
Nem, itt nem kellett ezreknek meghallnia a bevehetetlen erõdök ostroma közben ...
Nem, itt nem kellett a kivezényelt katonáknak golyózáporral fogadni a lázadókat ...
Csak össznépi akarat és egypár bátor felszólalni képes ember kellett hozzá, a többi ment magától (ezt ha jól emlékszem úgy hívják, hogy a történelem hajtóereje, ha valaminek be kell következnie -mint egy zsarnok bukása-, akkor elég pár bátor ember a változáshoz)
Ezt a "le"Tomcatezõs marhaságot meg inkább felejtsd, ez csak rád nézve minõsítõ <#shakehead>#shakehead>
utálják a szerbeket, és viszont.. szal itt nem történik közelsem olyan beolvadás.. nemtom h Romániában h lehetett.:(
Egyébként ez egy általános hangulat (ism.körömben), hogy ha nem tesznek semmit, akkor elfogadták, akkor meg mi minek törjük magunkat értük? (ha elfogadták, akkor már csak magyar nyelven tudó románok, NEM romániai magyarok)
Ezzel persze csak azt érik el, hogy mégjobban hontalanok lesznek.
Szóval ha csak feleannyit tennének, mint a nagy román diktátor megdöntéséért, akkor már rég túl lennének az egész procedúrán.
Vagy az a korosztály már eltûnt onnan ?
Szal szerintem nem románok, hanem romániai magyarok, ennyi.
E van, de ha meg se próbálják még az 1)-es legkönnyebb utat sem (vagy 3-ast válasszák), akkor mégis miért támogassuk õket ???
De most komolyan, ha semmit sem mernek tenni a mostani helyzet ellen, akkor az azt jelenti, hogy nekik ez jó és elfogadják. -> Ha elfogadják, akkor fogadjuk el, hogy õk már nem elszakadt magyarok, hanem románok. -> Ha õk már románok, akkor meg felejtsük el, hogy bármi módon támogassuk vagy segítsük õket (szomszéd, idegen, sõt! ellenséges nemzet).
Röviden, ennyi.
Van egy kérdésem. Ismerek egy lányt a Vajdaságból, és múltkor kérdeztem, hogy mi jelenleg a helyzet ott, szerbek és magyarok közt. Aztán kijelentette, hogy errõl nem szeretne beszélni, de elégedjek meg azzal, hogy bekességben élnek. Nem nagyon értem, hogy miért reagált így. Arrafelé ez kínos téma, vagy mi?
Vajdaságban egész nyugottan elindíthatnánk egy olyan népszavazást hogy önállósuljon -e vagy ne.. ezzel csak az a baj hogy az EU nekünk még nagyobb limitet adna valószínûleg, de még az 50% se hinném hogy most ebben a helyzetben elérnénk... mert vannak ugyan magyarok itt, vannak olyan szerbek is akik még azoknak a leszármazottaik akik még akkor Vajdaságban éltek mikor magyar terület volt, vannak Horvátok(én is félig horvát vagyok), vannak makedónok st. akik valószínûleg az elválás mellett szavaznának.. csak az a baj hogy még rajtuk kívül meg kellene az elválásról gyõzni egy rakás betelepült/ített szerbet mert amugy kevesen lennénk, Vajdaságban kb. 2000000 ember él..
De ha tervezünk ilyen hullámot azt nemsokára elkéne kezdenünk mert egyre több hazafias szerb fog áramlani Montenegróból.. a híreim szerint amiket általában a szerb tv csatornákból vagy az ujságokból hallok , hát lehetséges hogy a Montenegrói szerbeket át fogják telepíteni Vajdaságba..
De ha megtörténne Vajdaság elválása akkor jobban élnének a Vajdaságiak mint most amikor az egész szerbiát kell ellátni... igaz áramellátást a szomszédos országoktól kellene venni világpiaci áron, de ez nem okozna különösebb problémát mert Vajdaság -nak ebben a helyzetben lenne arra pénze.. Vajdaságrengeteg Exportálásra alkalamas árút birna elõállítani..
Tehát a mostani helyzetnél sokkal jobb lenne.
Régesrégen úgy csatolódott el Vajdaság magyarhontól hogy az ottlakó szláv népség megszavazta a magyarországtól való elválást és az akkori SZHSZ királysághoz való csatlakozást, ebbe Vajdaság akkoriban beleegyezett.
Vajdaság hivatkozhat nyugottan arra hogy nem Szerbiához csatolódott akkoriban hanem egy olyan államhoz/királysághoz ami már azóta nagyonnem létezik.
Szóval a népszavazásra itt is lenne lehetõség, csak erõs részvétel kellene.
De eljön az a nap amikor lesz önálló államunk.
Ezeket felejtsük már el... ilyen békés úton soha nem lesz.
Ami a módszereiket illeti, gondolom mindenki sejti hogy a "kisajátítás", illetve "elüldözés" nemes és nemzetes eszméi szerint fognak eljárni (mert megtehetik)
Akkor valyon mennyi esélye marad a vajdaságnak bármiféle önnállóságra?
/* Utópia ON */
Ja, és az erdélyieknek most kellene ugyrálniuk, hogy visszaállítsák a török hódoltság idelyén utoljára független erdélyi fejedelemséggel közel megegyezõ szabad országukat.
/* Utópia OFF */
a montenegróiakhoz semmi közünk!
senkit nem akarok basztatni, se kóstolgatni, sem okoskodni.
Mert a bûn az csak bûn marad, kezükhöz vér tapad. Istentõl embertõl ne várjon irgalmat! Ezernyi áldozat most sírjából felmutat, gyilkos és áruló, szent földben nem nyughat!
Mert a bûn az csak bûn marad, kezükhöz vér tapad. Istentõl embertõl ne várjon irgalmat! Ezernyi áldozat most sírjából felmutat, gyilkos és áruló, szent földben nem nyughat!
avagy a szétesett YU megmaratt fentartó darabja
és te kevered a dolgokat megint mivel én egy szóval nemmondtam h létezik Yugoslavia... azt mondottam hogy a szerbek sose ismerték el a felbomlását..
Hivatalosan NEM létezik Jugoszlávia. Ennyi erõvel kitalálhatnám, hogy Magyarország is Magyar Királyság.
Miért Crna Gorazol állandóan? Elhiszem, hogy tudod a régi nevét, de most Montenegrónak hívják :P
és én nemazt mondtam hogy Jugoszlávia még mindig létezik, hanem azt hogy ha megkérdezel egy szerb állampolgárt vagy politikust akkor az le fogja tagadni és ma is még tagadják a szétesését és ez a kõkemény valóság nem az a hogy te olvastad az ujságban hogy szétszakatt.. a szerbek nem ismerik el.. és még most sem hogy Crna Gora kivált.. de még Koszovo-t se ismerik el önállónak mai napig..
ez van... ha Vajdaság el akar szakadni akkor nem kell neki a te indokod.
Te nem érted, hogy baromi kicsi az esély az elszakadásra ilyen indokkal! Világ minden országában vannak régiók, ahonnan csak elvesznek, mégsem szakad szét a világ törpeállamok tízezreire!
Én az elszakadás mellett vagyok, de nem látok sok esélyt rá. Max a teljes autonómia visszaállítására.
Ha ez itt nekünk komoly indok akkor komoly indok,,és csak ugy hozzáteszem hogy indok még az is hogy Vajdaság annak idején nem Szerbiához csatolódott hanem Jugoszláviához.. mivelhogy ez már nincsen mióta Crna Gora kivált,, mert Jugoszlávia megszûnését igen igen idáig halasztották. és többmintvalószínû h még most se ismeri el a szerb állam..az hogy Milosevic beolvasztotta az nem gátol meg bennünket az elszakadástól... mint a magyar mint a szerb vajdasági politikusok ezt vallják..
Lécives ezt az erõltetett okoskodást jó lenne már hagyni...X|
Véleményem szerint manapság az elszakadás vagy csak vallási vagy nemzeti alapon történhet.
"nem tudom miért lenne érdeke egy szerbnek elszakadni az anyaországtól"
azt az anyaországot sok vajdasági szerb is utálja mert csontig kihasználja vajdaságot.. ugy irják a tankönyvekben is h "Vajdaság az ország éléskamrája"
amit itt vajdaságban a dolgos emberek nehéz munkával megkeresnek azt BELGRÁDBAN
költik el.. ennyi asszem elég lesz..
Montenegronál megértem az elszakadást hisz ott majdnem 50%os a montenegróiak aránya a 32%os szerbekkel szemben. Ott is kb kizártnak tartom, hogy a szerbeknek számottevõ része az anyaország ellen szavazott volna.
Amikor a vajdasági népek szerbiától való elszakadásáról beszélek akkor nem a magyarságot értem népek alatt hanem a Vajdasági szerbeket, horvátokat, bosnyákokat, magyarokat, bunjevacokat stb.
te komolyan azthitted hogy a 14% magyarral akarok különálló államot csinálni..
Minden 1es normális Vajdasági, legyen magyar vagy szláv, belátja vajdaság elszakadásának fontosságát... szóval ha Vajdaság külön állam lesz akkor nem a szerbek fognak egyedül irányítani,, nemis a magyarok.. hanem eggyütt fogunk létrehozni egy stabil köztársaságot.
Romániában is szépen csökkennek a százalékok, ha figyeltétek a legutolsõ választásokat:(
szóval ez egy köztudott adat hogy Crna Gora-ban a lakosság viszonylag(szerencsére nemelég) nagy százaléka be lett telepítve politikai célokból..
A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idõ után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsbõl pálinkát lehet fõzni!\"
Ha ez a szám akár megközelítõleg is stimmel és a szavazás ratifikálódik, akkor többszázezer szerbbel kell valamit kezdenie az anyaországnak.
Áttolják õket a Vajdaságba?
A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idõ után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsbõl pálinkát lehet fõzni!\"
a #742 -essel csak ezt akartam kijavítani.. nem kis történetet irni.. ugyanis mint mondottam a te 450000 emberedbõl aki nem akar kiválni 300000 mesterségesen politikai célokból betelepített vérbeli szerb