A Vajdasági magyarok helyzete

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

mrzed001
Hát, utálnak minket északról (cseh-szlovák), délrõl (teljes exjugó), keletrõl(román, orosz?), még (már) tán nyugatról nem
E van, körbevesznek jóbarátok s rosszak ... és mind tíz körömmel ragaszkodik ahhoz a kis (NAGY) szar területehez amit tõlünk zsákmányolt

Star Trek fan vagyok, tehát egy IDEALISTA. Viszont magyar is vagyok, tehát egy HARDCORE REALISTA.

ROKICA
2006. június 1. <13:46:21>
"Gátat vetni déli szomszédunk alattomos soviniszta politikájának"
Meèiar pártját nyugtalanítja a magyar kormányprogram

A Vladimír Meèiar vezette szlovák ellenzéki erõ nyilatkozatban adott hangot aggodalmának, mert a most alakuló magyar kormány programjának külpolitikai részében Meèiarék a szlovákiai belügyekbe való folyamatos magyar beavatkozás szándékát vélik tetten érni, írja az MTI.
A TASR szlovák hírügynökség sajtószolgálatánál közzétett állásfoglalás szerint a Meèiar nevével jegyzett Néppárt - Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (LS-HZDS) szerint véget kell venni annak, hogy Gyurcsány Ferenc alakuló kormányának programjával nyugtalanító módon tovább "borzolja a szlovákok idegeit."
A párt szerint nem csak a kormányprogram zárófejezete teszi ezt, amelyben a magyar kormány kinyilvánítja, hogy az európai elvekkel összhangban támogatja a határon túli magyarok autonómiatörekvéseit, hanem "az a dal is, amelyet Magyarországon kazettán és CD-hanghordozón vidáman 500 forintért forgalmaznak, s melynek refrénje, a Mindent vissza! szerint minden völgyet, tölgyet, hegyet, folyót, a pozsonyi sétateret és a kassai várromot" egyként visszakövetelnek.
"Ha bizonnyosságunk lesz afelõl, hogy a nevezett haghordozó kiadását valóban támogatta a budapesti önkormányzat is, akkor az LS-HZDS a maximális diplomáciai erõfeszítéseket is kész megtenni azért, hogy gátat vessen déli szomszédunk eme alattomos soviniszta politikájának" - zárul a két hét múlva esedékes szlovákiai választásokon ismét jelentõs kormányzati ambíciókkal induló, a zsigerí magyarellenességérõl elhiresült Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párttal (SNS) egyszer már együtt kormányzó és Szlovákiát európai szalonképtelenségre kárhoztató Meèiar vezette párt nyilatkozata.

ROKICA
forrás : vajdaságma.info

2006. május 29. <17:33:10>
Kristian Schwartz-Schilling, a nemzetközi közösség bosznia-hercegovinai fõképviselõje: "Nem vonható párhuzam a boszniai Szerb Köztársaság és Montenegró esete között, mert nem létezik történelmi Szerb Köztársaság, amely kiválhatna Boszniából."

2006. május 29. <16:11:50>
Sulejman Tihiæ: [i]"A boszniai szerbek nem válhatnak ki Boszniából, mint ahogyan a szandzsáki bosnyákok vagy a vajdasági magyarok sem szakadhatnak el Szerbiától."

A két emberke állítása szerintem ugynézki cáfolja egymást.. én inkább az elõbbinek adok igazat, mert a második valószínûleg hirtelen felindulásból mondott olyan hülye szöveget:)

Mivelhogy az elsõ állítás szerint a Boszniában élõ szerbek nem válhatnak ki boszniából mert nemvolt soha nem volt történelmi szerb köztársaság ami kiválhatna boszniából..

a második pedig azt állítja hogy hasonlóan a boszniai szerbekhez, a vajdasági magyarok sem vállhatnak ki.. holott léteztett történelmileg független vajdaság..

De persze lehet h a csávó ugy értette hogy csak a magyarok válnának ki vajdaságból.. de akkor nemmondtam semmit:)

mrzed001
Ez a hír még még talán tavaj nyár környékén repdesett az éterben. Aztán hogy mi lett belõle??

Star Trek fan vagyok, tehát egy IDEALISTA. Viszont magyar is vagyok, tehát egy HARDCORE REALISTA.

Láma!
én nem tudom, . ezekröl nem hallottam, de gyanitom hogy a srác mondta volna ha van ilyen, mindig szokott mesélni a tv-n belüli dolgokrol.

mrzed001
Akkor csak meg akarta ?
Vagy csak a Permira->SBS (TV2 tulaj) vásárlás körül voltak ilyen hírek?

Láma!
kizárt hogy megvette volna. tesom sogora tv2-ben (is) dolgozik) és szo nem volt még ilyesmiröl.

Balo
Mondjuk tudják ám bonyolítani, mert ha nem a TV2-t veszik meg, hanem az SBS-ben lesz többségi tulajdonuk, akkor csak közvetetten tulajdonosok:S

&#8222;Aki tudja a hogyant, mindig fog találni munkát. Aki ismeri a miértet, mindig a fõnöke lesz.&#8221; - Emerson

mrzed001
Volt valami hátter tranzakcióról szó jópár éve, ahol a RTL megszerezte (meg akarta szerezni?) a TV2 többségi tulajdonát. Úgy hallottam sikeres volt a tranzakció (az ilyet persze nem szokták pölö a híradóban bemondani)

Balo
Az RTL Klubé nem a RTL Group a TV2-é meg az SBS Broadcasting SA?

&#8222;Aki tudja a hogyant, mindig fog találni munkát. Aki ismeri a miértet, mindig a fõnöke lesz.&#8221; - Emerson

Lteebee
Ok.

Magyarország! Ne feledd halottaidat, mint vádlók élnek õk.

mrzed001
Persze valós verseny nincs, egyértelmû. Mióta megvette az RTL a TV2-t azóta meg pláne nincs. Tudod, ezt érdemeljük ...

Lteebee
Nos a többi csatornáról inkább ne beszéljünk, mert azok a legfinomabban fogalmazva is csak versenytársak.
A bulvársajtó meg minél durvább kifejezésekkel illet valamit, annál sikeresebb.

Nekem az egészbõl az jött le, hogy csúnyát mondtak Viktorral kapcs., ezért bünti van.

mrzed001
Hát, amikor az összes többi csati azt szajkózta hogy milyen durván bebuktak vele (õk persze kussolnak, mint az égõfarkú Mynok), sõt még lehet, hogy Frei-t le is ültetik ezért a kis prádukcióért ... amit persze sikerült elsinkófálniuk a "szabad sajtó" és "szólásszabadság" szlogenje alatt, meg persze a hirdetõknek sem az az üzlet, hogy a terméküket bármiféle kapcsolatba hozzák a "lopás", "csalás", "hazugság" vagy "büntény" szavak bármelyikével

Lteebee
Szégyent?
Egy kereskedelmi csatornának?
Ez nem a lovagkor, itt nincs ilyen, hogy szégyen!
Ez egy kereskedelmi csatorna. Minél nagyobb a botrány, annál több a hirdetõ.

mrzed001
Majd piszoknagy szégyent ...
Szóval nem tudom, hogy ki és miért és hogyan nyomja Frei-t, de ennél kevesebbért is tûntek már el emberek a (TV/Föld)színterérõl.
(ha nõ lenne azt kérdezném, hogy: hát ezt meg ki b-ssza?)

aston shell
huha... bocs, ezt a rohogo fejet akartam... :D

\"I will always use google, before asking dumb questions!\" Tudtad, hogy a sorozatgyilkosok sokat kerdeznek? Tudtat? He? Nem? Na? Meg mindig nem tudod??? The goodest place in the world is EILAT!

aston shell

\"I will always use google, before asking dumb questions!\" Tudtad, hogy a sorozatgyilkosok sokat kerdeznek? Tudtat? He? Nem? Na? Meg mindig nem tudod??? The goodest place in the world is EILAT!

Lteebee
Az álorgyilkos sztori iszonyat nagy nézettséget hozott a csatornának.

ROKICA
Balo
Bocs, errõl nem hallottam.
Indexes hazugságre sem emlékszem, pedig biztos volt. (melyik médiumban nem?)

Balo
A Magyarok Világszövetsége sem kevésbé elfogult. Erdély nem nagyon hangoztatja politikai fórumokon, hogy független szeretne lenni, tény, hogy nem sok lehetõséget kap rá. Az a baj, hogy akármit akarnak, nem nekünk kell kezdeményezni, hanem saját maguknak.
Szerintem a legjobb amit tehetnek, hogy autonómiáért lobbiznak.

Miért, kelet és nyugatnémetország ?? Észak és délkórea ??? Hány példát kérsz még ?
Nyugat- és Kelet-Németország, Észak- és Dél-Korea esete merõben más, mert ott erõszakkal tartották fenn a két államot.

Azért gondolom nem lenne meglepõ, ha azért érintkezne magyarországgal is
A történelmi Székelyföld nem érintkezik Magyarország jelenlegi határaival.

1) erdély ugyebár nem pár évig volt önmagát irányító állam
Jó tévedtem, nem soha nem volt, hanem évszázadok óta nem.

Gazdaságilag és infrastrukturálisan törpeállam.

mrzed001
De rövid egyeseknek a memóriája !
Hány olyan húzása is volt a Hazudós Frei-inek amire fény is derült?
Most így hirtelen egy jut eszembe, a másik kettõ durva sajnos nem: (Ál)orgyilkos. Vazze, csak ezért az egyért ki kellett volna hogy tiltsák a Tv közelébõl is (jobb esetben is, rosszabb esetben meg még mindig ott a régi jól bevállt módszer a kátránnyal és a tollal -ne minket nézzen már madárnak :P- )

mrzed001
Mos elõsször is talán színt kellene vallania a romániai magyaroknak.
Ha magyarok, akkor elmennek szavazni -> Székelyföld szabad
Ha románok, akkor nem mennek el, vagy nem-el szavaznak -> Õk maguk is MÁR románok -> mindenféle magyartámogatást/kedvezményt, beszüntetni feléjük, ezek már nem leszakadt hazánk fiai, hanem CSAK szomszédok

Na meg a nemzetifront.hu. Ez már sokkal objektívebb, mint az index.hu
Ööööö ... elolvastad egyáltalán az elsõ sort ??
"A Magyarok Világszövetsége közleménye" ééérteeed ??? Nem õk írták a cikket, hanem egy az egyben betették a Magyarok Világszövetsége által készített közleményt. Ééééérteeeed???

A cikk alapján beláthatnád, hogy ez az elszakadás nem 3 év alatt zajlódott le
miért, mióta is akar erdély szabad lenni? Hja, minimum 80 éve :P

akkor hogy létezhetne két nemzetállam
Miért, kelet és nyugatnémetország ?? Észak és délkórea ??? Hány példát kérsz még ?

Szerinted életképes lenne Romániával körbevett
Azért gondolom nem lenne meglepõ, ha azért érintkezne magyarországgal is

önmagát eddig soha nem irányító törpeállam
1) erdély ugyebár nem pár évig volt önmagát irányító állam
2) idézek: Székelyföldön, amely megközelíti az EU-tagállam Szlovénia nagyságát

Balo
Mondj róla egy pár hazugságot, ne csak a levegõbe beszélj. Ja meg Freitõl is légyszi. Ja igaz elfelejtettem, hogy Mo.-n ma csak pár igazmondó médium van: kuruc.info, nemzetifront.hu, mariaorszaga.hu, nemnemsoha.hu stb.:)

Balo
Hát egy biztos: nem népszavazással kellett volna eldönteni ezt a kérdést, és utánna meg jajgatni, hogy alig vettek részt a szavazáson, meg amúgyis leszavazták, és jajj szegény magyarok de buták.
Na meg a nemzetifront.hu. Ez már sokkal objektívebb, mint az index.hu<#taps>
A cikk alapján beláthatnád, hogy ez az elszakadás nem 3 év alatt zajlódott le, nem kívülrõl indult, és ami a legfontosabb: Montenegró eleve egy szövetségbe lépett be, melynek tagköztársasága volt. Na ez nem mondható el Székelyföldrõl.
Továbbá azt sem értem, hogy ha szerinted Erdélyi Köztársaság lenne, akkor hogy létezhetne két nemzetállam? Vagy beolvadna Magyarországba?
Említetted, hogy Székelyföld lenne független. Szerinted életképes lenne Romániával körbevett egy önmagát eddig soha nem irányító törpeállam?
Melyik terület tudna szerinted független lenni? Kovászna, Hargita és Maros megye?

ROKICA
elég látogatott lett ez a topic mióta mindenki azzal foglalkozik hogy egymásra rácáfoljon<#taps>

mrzed001
Ezzel pedig teljesen egyetértek. Személyeskedni azok a vérpistikék szoktak, akik egyszer csak azt veszik észre, hogy az ellenfelet jóval alulmúlják IQ-ban, vagy elfogyott/megcáfoltatott minden észérvük és már csak az marad, hogy: csak.

mrzed001
Na foglaljuk össze:
Tehát akkor ezek szerint belátod, hogy Székelyföld most is bármikor egy népszavazás alkalmával könnyûszerrel szedné össze a 55%-os szavazati többséget a függetlenséghez (én azt mondom 1,5-2 Székelyföldnyi erdély is lehetne a szavazás alapja, mert ott is bõven meglenne az 55%)
Belátod, hogy mindezt könnyûszerrel vérmentesen el tudná érni, mint tette montenegró is

Ez idáig stimt ?

mrzed001
Sok részeg disznó van ott, találkoztam egypárral, DE jópár nemzetközi tekintélynek számító ember is. És amit ezek az emberek írnak azt azért érdemes elolvasni és elgondolkodni rajta

mrzed001
Magyarán nincs megoldásod, sõt még ötleted sem. Egy kis BrainStorming?
Az persze, hogy te arra a következtetésre jutottál, hogy ennek a helyzetnek nincs megoldása nem jelenti azt, hogy nállad okosabb emberek nem találták már meg

mrzed001
Az index egy hazugsággyár, kb Frei-el egy szinten van a valós tényközlési skála legalján

Index aztán tényleg bulvársajtó... van bulvár része is, de ez speciel nem abban volt. Egy egyetemi szakértõ cikke volt.
Most akkor mégis hol a fenébe volt és mi volt ???
Dobjál már minimum egy linket, hogy mégis mirõl beszélsz <#ticking> !!!

Lteebee
Attól, hogy nem tetszik, amit mond nem biztos, hogy személyeskedned kell.

És ez persze másokra is vonatkozik itt.

Lteebee
A Magyarok Világszövetsége szerintem sem tekinthetõ irányadónak, mert hiteltelenné váltak több nyilatkozatukkal is.

Az index pedig az utóbbi idõben határozott fejlõdést mutat különbözõ beállítottságú emberek szerint is.

aston shell
:)

I.C.ram
Inkább nem mondok megoldást, monthogy hozzádhasonló egetrengetõ baromságokat írjak, mint forradalom meg lázadás.
I.C.ram
Index aztán tényleg bulvársajtó... van bulvár része is, de ez speciel nem abban volt. Egy egyetemi szakértõ cikke volt.

Imádom az olyan buta embereket, akik rögtön kommunistáznak, bulvársajtóznak, ha nem akarják belátni, hogy faszságoakt beszélnek.
I.C.ram
Ne legyél nyomi...

Ami igaz, azt nyilván nem fogom megcáfolni. Vagy kötelezõ megcáfolni minden mondatot, ha már cáfolni kezdek?

Ez már kicsit izzadtságszagú kapálódzás részedrõl.
mrzed001
Ha elõítélet nélkül elolvasnád a cikket, akkor láthatnád egy tanult történész véleményét.
A szerbek maguknak köszönhetik Trianonjukat cikkre gondolsz ?
Elolvastam nemegyszer. Szép, igen, ÉSSS ????
Mégis mit szerettél volna megcáfolni erre a cikkre való hivatkozással ??

A magyarok világszövetsége csendben maradhat azután amilyen cirkuszt csináltak a népszavazással
Nos, mint minden csoportban itt is vannak buta, illetve megvezethetõ emberek. Saccolj ki vezetett meg kit, de ezt inkább hagyjuk. A jó ügy érdekében rossz utat választottak ... valamiért.

Viszont ha valami tartalmasat akarsz olvasni tõlük, akkor javaslom a következõt: A Magyarok Világszövetsége közleménye: Székelyföld autonómiája ...

Balo
A magyarok világszövetsége csendben maradhat azután amilyen cirkuszt csináltak a népszavazással. Ha elõítélet nélkül elolvasnád a cikket, akkor láthatnád egy tanult történész véleményét.

mrzed001
Najó... kb félperc alatt megcáfoltam az egészet
87%-os Székelyföldi magyar arány? Megcáfolva? Hol???

Egyébként megjelent az indexen a témáról egy cikk
Persze, inkább hiszek a bulvársajtó legallja szemetének, mint a magyarok világszövetségének .... LOL ... MEGALOL ... az index ??? <#nevetes1>

Nem tudok megoldás
Hát, azért legalább egy kicsit megerõltethetnéd magad :P

I.C.ram
Najó... kb félperc alatt megcáfoltam az egészet, erre most meg követeled tõlem a megoldást, hogy eltereld a dolgról a fiygelmet :P

Nem tudok megoldás, de a forradalmat ÓRIÁSI nagy baromságnak tartom!

Egyébként megjelent az indexen a témáról egy cikk. Olvasd el, és meglátod, hogy a hozzáértõ szakértõk is hasonló véleményen vannak velem, azaz nem olyan egyszerû ez, hogy csak fingok kettõt, aztán bûdõs lesz...
mrzed001
Én bejötteket ismerek onnan, és õk ugyebár már legalább annyit azért megtettek hogy átjöttek, szóval ezek alapján elég jól meg lehet saccolni, hogy mi az ami maradt.
Az ottmaradt idõseket sajnálom igazán

Lteebee
Az a baj, hogy ismerem a kintieket és látom én, hogy sírnak feszt, de ha kitalálok valami bizniszt, meg sem mozdulnak.

mrzed001
Igen, úgy látom te is belátod mire utaltam. Pozitív :)
Szeretek olyan emberekkel vitatkozni akik észérvekkel meggyõzhetõek <#eljen>

Lteebee
De ha kivitelezhetõ, akkor meg miért nem csinálják?
Igazad lehet abban, hogy ha nem akarják, mi sem verhetjük magunkat.

mrzed001
Ez igaz is, meg nem is. Egy újonnan létrejövõ állam esetén nincsenek eleve fennálló hatalmas tartozások, így nulláról lehet kialakítani a gazdaságpolitikát (lásd új kis államok inflációja).

Erdélynek Székelyföld szvsz csak egy része
Ezért is írtam, hogy vagy székelyföld, vagy 1,5-2x székelyföldnyi terület, ahol még így is jóval 55% feletti maradna a magyarság aránya, illetve ettõl függetlenül (!) megszavaztathatók a környezõ erdélyi megyék/városok

Magyarország nemzetközi politikájához szerinted illik az effajta tevékenységek nyílt támogatása?
Ööööö mirõl is beszélünk? Nos, IGEN, Magyarország nemzetközi politikájához illik az effajta tevékenységek nyílt támogatása, mint ahogy a Montenegrói függetlenségi törekvés nyílt támogatása is illett hozzá.
Sõt, nemzetközileg egyenesen hülyén venné ki magát, hogy az idegeneknek segítettünk, a barátainkat/rokonainkat meg le se szartuk

Lteebee
Az euro bevezetése gyakorlatilag elképzelhetetlen szvsz egy újonnan létrejövõ állam területén, ahol szinte biztosan átmeneti, vagy elhúzódó pénzügyi, gazdasági válságra lehet számítani.

A 87% igaz lehet Székelyföldön, de Erdélynek Székelyföld szvsz csak egy része.

Tehát akkor most Erdély, vagy Székelyföld.

Magyarország nemzetközi politikájához szerinted illik az effajta tevékenységek nyílt támogatása?
Szvsz hiteltelenné válnánk politikailag, miután senki eddig még a megválasztot kormányok közül nem vállalta fel ezt.

mrzed001
Egy szóval sem mondtam, hogy könnyû, de megoldható:
5) Választás úgy, hogy minden szavazóhelyiségnek még a környékét is magyar (sorry, erdélyi) rendõrökkel (+kamerákkal) keményen védetni

Szóval elsõdlegesen ezt nem tartod megvalósíthatónak. Na nézzük, miért is az szerintem, illetve hogyan.
Szavazóhelyiségek védelme:
- az erdélyi magyarok között toborzás, és egy nagyszámú ideiglenes rendõrség felállítása (max 1 hónapig kellenek, egyébként elég tökös legények szóval amúgy is képesek lennének fenntartani a rendet, csak így engedélyt kapnak rá, hogy verjék a román csürhét)
- ENSZ és EU megfigyelõket: elõzetesen a románok durva túlkapásairól készült videóval sokkolni az EU-t (van bõven mibõl válogatni, legjobb lenne hírként kihozni valami aktuális helyi balhé nyomán, hogy bejárja a világsajtót)
- magyar média igencsak kíváncsi az erdélyi fejleményekre (6-os pont), ezt nem tom miért tartod elképzelhetetlennek, szóval már csak õk is jópár kamerával ott lennének a választásokon. Nemzetközi sajtó szintén, fõleg ha az elõzetes kampány alapján vér szagot fognak, hogy itt bizony erõszak lesz (még ha nem is lesz)
- a magyar állam további filmes csoportokat küldhet semmi pénzért, hogy "dokumentálják" ezt a magyarság szempontjából nagyon fontos eseményt
- a szokásos sallang, magyar filmeseket könnyes szemû nénikék fogadják/üdvözlik ... mindenki az elnyomásból felszabadításról beszél ...

7)-es: mi nem tetszik ebben? A románoknak igen csak be tudunk fûteni az EU csatlakozással kapcsolatban, és szerintem ezt kellene tennünk. Ha érzik a betelepültek, hogy ez a rész viszont gyorsan fog csatlakozni, és jobban fognak élni, akkor ez azért érv. Mellesleg a 87%-os többség mellett le vannak sz--va

8) a valutával kapcsolatban kíváncsi lennék a véleményedre, mert bár nem vagyok amatõr a témában, azért ez nem egyszerû kérdés

9) ez meg már csak a Fun rész

mrzed001
Nos, nem tom honnan maradt meg bennem a 3 milliós szám, de tényleg hamis.
Egész pontosan 1434377 vallották 2002-ben magyarnak magukat (meg 535250 cigány)

VISZONT (!!!!!) a 87%-os Székelyföldi magyar arány valós, ebbe ugyan miért nem akarsz belekötni? Ja, hogy abba nem tudsz :P
(már nem tom hol és miben is olvastam, meg nem is tökéletesen szó szerint emlékszem rá, de találó: csak a gyáva az ki csak oly csatákba kezd, melyet könnyedén meg tud nyerni, s kerüli az igazi kihívásokat)

Továbbá még EGY megoldásra hasonlító ötletet sem láttam tõled, szóval, lássuk mit tudsz :P
Vagy szerinted az a probléma megoldása, hogy nincs megoldás? Na erre írtam azt, hogy akkor felejtsük is el a romániai magyarokat (aki akar megkönnyítjük az átköltözést, a többieket meg elkönyveljük, mint magyarul tudó románok)