Dell-gyár: Magyarország helyett Lengyelország lesz a befutó?

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Kis-Bob
Hollandia

Laci73
Amit mindenki elfelejt: a székesfehérvári IBM sztori.

A kilencvenes évek elején piros szõnyeggel, kormányzati hajbóklással, külön TV-reklámsorozattal, szalagátvágós partival avatták a Nagy Kék Székesfehérvárott létrehozott üzemét. Egyesek odáig mentek hogy már-már a "magyar szilíciumvölgyet" vízionálták a Bakonyból kisímuló mezõségi tájra.
Az IBM pedig jó kapitalista volt: igénybe vette az állam kedvezményeit, sz.rért-h.gyért dolgoztatta a jórészt iskolázatlan, betanított munkásait (korabeli hirdetésekben "ügyes kezû, mûszaki érdeklõdésû" embereket kerestek, ez gyakorlati szinonímája a kulinak) Jól ment az IBM-nek,szó se legyen róla: az üzem (amelyról kiderült hogy sima, fõképp merevlemezeket összetákoló szerelõüzem) tíz év alatt a beinvesztált tõke négyszeresét hozta vissza, aztán astala vista. Miután az állam által biztosított kedvezményes határidõ lejárt, egy õszi napon úgy elmentek mint a darumadár: csak nem egészen délre, hanem délkeletre, mivel a thaiföldi kuli még olcsóbb. Októberben bejelentették hogy szép volt, novemberben már nem lesznek itt, és a gulás nagyon finom volt.

Én állítom: nem sokat vesztettünk. Majd ha tudományos-technikai kutatóapparátust építenek valahol (akármelyik IT cég - bár erre nem nagy az esély, ugyanis a kutatókat inkább bevonzani szeretik), nos, majd arra tessék pályázni. A valódi hátteret ugyanis õk jelentenék, nem pedig pár ezer embernek "munkát adó" multinacionálés dologházak.

Szeretem a ráncaimat, mert azt mutatják hogy éltem. Szeretem a beteg rózsákat, Hervadva ha vágynak, a nőket, A sugaras, a bánatos Ősz-időket

Enkil
1 eselyéjel kevesebb hogy infos munka helyem legyem geci ország fuj blehh fuj

Enkil
faszom

hát ja, ha megfigyeled akkor minden váltásnál a kukába dobtak oylan hosszútávú terveket amik talán még hasznosak is lehettek volna, de amit az elõzõ kormány csinált az csak rossz lehet 😊
sztem meg aki látta azt a részét a z irigy hónajmirigynek h új lakótelepet építenek... azért jó itt merrt egyrészt(esetleg) fejlõdik a piac, de sokkal jobban ránk tuggyák zúdítani a szennyet(pl ottvan h indiában h dolgoztatják éhbérért a munkásokat: lekaparják az integrált áramköröket, közbe rákos daganatokat kapnak a füst stb miatt ot a sok szemét) ez csak egy durvább plda volt

te télleg h amegnézzük a környezõ országok adóját, szlovákia egy kicsit másképp gonolja. és most gondolkoznak hogy hmm talán csökenteni kéne itt is az adót..😄
hát hmm nemkéne annyit sikkasztani.

lehet h ok nemlátom be a politika minden oldalát de régen pl görögök nem az kapott pénzt aki opolitizált hanem az politizálhatott akinek volt pénze... sjanos itt a választásokon azért harapsdálnak h kié lehessen a "fõnyeremény" aztán xarunk bele, 4év alatt megszedjük magunkat, lényeg h tök ellenkezõjét csinájjuk mint az elõzõ párt..

Dr.BrainMaster-Az Agyrém \"Képzeletemnek csak agyam mérete állíthat korlátot.\"

"Szerinted a lengyeleknél nem kell adózni? Vagy esetleg ott 10 ft-ért osztják literét a benzinnek?"
Az adóterhek meg az ÁFA tudtommal csak Romániában magasabbak az ittenieknél, közterhek meg szerintem nálunk.
Ha jól emléxem 100.000-es bruttó fizura (amibõl ugye sokkal kevesebbet kapsz kézhez) valami 220-240.000-et kell kipengetnie a munkáltatónak.
Másrészt az áfa ugye halmozódik, és azt meg az üzemanyagárból jövõ különbözettel a bért figyelmen kívül hagyva is vagy +30% a reszi itt. Szerintem.

Kis-Bob
Figyelj, én nem haraxom rád, meg semmi ilyesmi, nem is beszólni akartam. Leírtad a véleményed. DE!!! Az én véleményem szerint, aki így leegyszerûsíti a kérdést (itt nem csak rád gondolok, pl. ilyen Frei is), és a dolgok azon oldalát fogja meg, amivel könyen, és öncélúan lehet irányítani a közvéleményt, az igenis DEMAGÓG.

Elnézést, ha a véleményem sért bárkit is, nem állt közvetlen szándékomban! <#wave><#wave><#wave>

"Demagóg"? <#ejnye1>
Ezeka tényezõk igenis fontosak egy betelepülni kívánó gyár cég számára. Az adók, az azokban rejlõ lehetõségek és a politikai/gazdasági stabilitás. Ha utána olvasol pl. az index-en (ami neméppen ellenzéki lap) mondjuk a gazdasági témában láthatod, hogy a független szakemberek is komolyan aggódnak manapság a befektetések üteme miatt. Gondolok itt az euro bevezetésének sokadik elcsúsztatására, a benzin magas jövedéki adójára... de még sorolhatnám.
Úgyhogy nem kell rörgtön "demagóg"-ot fröcsögni ha valaki egy kicsit megkritizálja az adórendszerünket.

a balettpatkány

schrank
na ja ezek a gyárban készült képek kamuk itt kelet-európába ne gondolja senki hogy gépek rakosgatják a 20kg-s gépeket a dolgozók 1/4-e van bejelentve a többi munkaerõközvetítõn keresztül gályázik szarér hugyér általában borsodi és nyírségi romákkal csináltatják; én melóztam 3 évig ilyen gyárnak a másik részlegén csak a sok pc buzi hiszi azt hogy ez az álmaik netovábbja "egy pc gyárba" dolgozni <#ejnye1>

schrank[HUN] \"kiakirály\" \"jobb ha az okos hülyéskedik mint ha a ....\"

lpapi
Érdekes ez a gyár, hogy vigyorognak a dolgozók... Sony-ba nem így volt/van : >

Sztm sok kicsi sokra m1. ami okok fel lettek sorolva, az mind mind kiváló, hogy NE...

\"Az igazi nagyság mértéke az, hogy mekkora szabadságot adsz másoknak, nem pedig az, hogy menyire tudsz másokat arra kényszeríteni , amit te akarsz.\" /Larry Wall/

akyyy
Jó lenne h amégis magyarországon lenne! tuti lenne munkám!😊

&#778; &#778;&#778; &#778;&#778;&#778; &#778;&#778;&#778;&#778; &#778;&#778;&#778;&#778;&#778; &#778;&#778;&#778;&#778;&#778;&#778; &#778;&#778;

vgez
vagy nem kaptak elég adókedvezmény ígéretet <#circling>

szerintem valahol a minimálbér emelkedése és tervezett újabb emelése rémíti õket...mittomén

Hi! I\'m a signature virus. Copy me into your signature to help me spread.

Nem baj! Majd veszünk HP-t az iskolákba.
IBM-et nem, mert kakaóbiztosak...
Kis-Bob
Szerinted a lengyeleknél nem kell adózni? Vagy esetleg ott 10 ft-ért osztják literét a benzinnek?

Sokkal összetetteb egy ilyen döntés meghozatala, mintsem, hogy ilyen demagóg dolgokat vágnál a köztudatba.

Ki érti ezt?
(Csak nincs valami köze ahhoz, hogy nálunk ilyen magasak az adó és járulék terhek, az ÁFA, meg még az üzemanyag is bazi drága?)

Még várunk vele. Háha meggondolják magukat.

Hát pedig kb.: 250-300 Dell gépet vettünk volna. Na de így?