265
  • h4x0r
    Ez lehet, en a hivatalosat irtam, de a koznapi hasznalatban a Linux mindharom gyujtoneve. Tudom, mondtad, nem kell idezni. A Free/Open/NetBSD-ket is BSD-nek emlegetik. De bocs, hogy offoltam.

ON: WinSuxxx, LinSuxxx, BSDSuxxx, OpenDOS Rulez :)

Komolyan szolva ertem en a Linux kepessegeit illeto ketelyeket, de miert lenne halott? Vagy miert nem elt soha? Jelenleg is eleg sok helyen hasznaljak, desktopban ritka, de pl. clustereken, webszervereken meg mindig jelentos tenyezo. Akikkel az MS-nek szamolnia kell. Ez a leszarom veszelyes lehet.
    Pont mint egy gyerek, kezeben egy kessel: siman artalmatlanna tehetned, de szarsz ra, igy hatbaszur. :) Csak egy hulye peldakent...
  • FTeR
    lehet, h nem hiszed, de kettőtök közül te vergőtsz.
    azt hiszel amit akarsz. csak nyilvánosan ne dacolja tényekkel.

a win mobile, leánykori nevén winCE ugyan azon az elven készült mint az nt. a kézi eszközökön folyamatosan nagyságrendekkel növekszik a win részesedése, miközben mindám másé csökken.
    a többire majd Equ reagál ;)
  • Aspirin
    A mindennapi júzer szívesen használna linuxot, ha:
    - normális meghajtók lennének hozzá (egy multifunkciós HP-vel 2 év után sem lehet mit kezdeni Linux alatt)
    - lennének normális gamék - bizisten nem kellene ingyért;
    - tényleg jobban kihasználná az utasításkészleteket és az erőforrásokat (mutassatok egy linuxot P3 alatt, hogy menjen úgy mint P4 alatt a win)
    - miért kell olyan temérdek változat belőle, hiszen elég lenne egy szerverekbe egy palmizékba, egy meg a mindennapra mindengéphez;
    - a vállalatnál meg azért nem ér hozzá senki, mert egy 32 oldalas könyvet adtak hozzá, azt sem lehetett tovább olvasni a felénél. Költséghatékony megoldás, így kiképzés sem folyt. A szoft bele van integrálva a linux disztribúcióba - nem Red HAt, nem Debian valami Fedora implement - 1 éves, ez a legújabb. Sajnos a fiúk akik kijönnek, nem is akarnak többet megmutatni, hogy mindig ki kelljen őket hívni. Ez a híres felhasználóbarátság?
  • FTeR
    így lenne, de nézd vissza ebbe a topikba 3 hozzászólásban volt leírva,h GNU/Linux. 1 a tied, 1 dnes82, és 1x az enyében.
    disztribnek talán 2x volt az uhu, aztán téged leszámítva csak én említettem más disztribeket.
  • h4x0r
    Nem okoskodni akarok, de elvileg a Linux a kernel, a GNU/Linux az oprendszer, a Debian, Mandrake, UHU, stb. pedig a disztribucio. Asszem igy lenne korrekt.
  • Caro
    Kedves winfan barátom, nagyon szánalmasak a válaszaid.
    1) nem én tudom, a Microsoft ismerte el
    2) szóval nem
    3)
    a/a pda-kon nem windows, hanem windows mobile fut, a kettőnek az égvilágon semmi köze egymáshoz
    b/ez sokkal inkább a palmsource bénázásának tudható be
    c/az okostelókon a sorrend: symbian-linux-windows
    4)önmagadat ismétled.
    5)jó, akkor mondj példát, hogy egy chroot jailben futó program feltörése mit okozott a rendszernek?
    6)ez nem igaz. soha nem tettem neki fel linuxot. De mások rengetegen használják, gond nélkül

+1) én már azt is megkockáztatom, hogy egy jó disztrib felhasználóbarátabb a winnél.
  • FTeR
    egyáltalán nem lenne a jó az olyan részesedés, az os nem az a piac amin jó a megosztotság. egekbe szöknének a fejlesztési költségek. kiveszne az egységesség. az os nem olyan mint egy böngésző és 1-1 os között is sokkal hatalmasabb különbségek vannak.
  • FTeR
    keres már rá lécci, h hányszor írtam azt, h ms vagy windows rulzz és hány felkiáltó jelet írtam utána.
    legtöbbször, csak simán vissza fikázom.
  • Equ
    "mert ott már az 1 platformra való írással is gondok akadtak."

te már csak tudod, megjelenés előtt 1 évvel... :))

"Használtál már 64 bites wint?"

Arról írok, jó minőségű hardverrel-driverrel az ég világon semmi gond nincs vele.

"A windows az x86-on kívül soha nem volt elterjedt."

Ez jó volt... :))
    A valóság viszont az, hogy az x86-on kívül semmilyen platform nem volt elterjedt. Ami elterjedt vagy megtérülőnek látszott ott azonnal megjelent a win. (alpha, itanium) De beszélhetünk még az állítólag beágyazott rendszereken nem létező winről, ami a pda piacot 2 év alatt teljesen átvette, fél tucatnyi platformot és processzort támogatva.

"Mi volt előbb szerinted? "

ACL alapjú jogosultságkezlés mégpedig winben. Potom egy évtizeddel előbb mint linuxban...

"Linuxba pedig már installkor normálisan beállítottak a jogosultságok minden egyes file-ra."

Win alatt is. 2003 alatt talán még túlságosan is.

"És futtatásnak ott a chroot jail, ami a legeslegbiztonságosabb"

Sajnos process jogosultság terén is fényévekkel előzi a win a linuxot, de ha még idevesszük a .NET CAS jogosultságait, akkor a chroot jail csak egy szánalmas játékszer. Ja, hogy a linuxosok ezekről mit sem tudnak, mert csak végigkattintgatták a telepítő next gombját és azt hiszik értenek a winhez?

"a szar driverekkel ugye.."

Hát igen, az már minősíti a linux helyzetét, hogy egy linux fannak van egy ismerőse akinek egy játékot sikerült működésre bírnia linux alatt. Szép teljesítmény :))
  • FTeR
    ha lesz rá kis időm, akkor átgondolom rendesen és leírom neked. de pl BlackRose már rengetegszer kifejtette. én is már rengetegszer próbáltam rávilágítani, h egy osnél nem az a fontos, amit a linuxosok annka hisznek. ennek legnagyobb bizonyítéka a piaci részesedés.
  • NEXUS6
    "nem vagyok ms fan, a wint sem fanolom, csak nem bírom, amikor baromságokat beszélnek.
    nem arról beszélek, h a win jobb oprendszer mint a linux, hanem hogy a linux nem annyira jó, mint egyesek szeretnék. remélem érzed a különbséget.
    nekem semilyen életérzés nem fűződik az operációs rendszeremhez. az OS (operating system és nem open source) egy eszköz és nem maga a cél."

Hát ezen könnyesre röhögtem magam!!!!;)
  • whitehawk
    Szerintem ez a divat-linuxozás szánalmas. Én Gentoot használok otthon és teljesen jól megvagyok vele. Nem azzal kezdtem, hanem UHUval. Nekem nem okozott gondot az, hogy a kezelőfelület megváltozott, mert hasonló. Annak van baja vele, aki a különbségeket látja, és mint ahogy annyiszor mondtam, megzavarodik ha nem kis zászló van a sarokban, hanem mondjuk egy fogaskerék. És ez az elvonatkoztatás hiánya. A legtöbb ember úgy használja a gépet mint egy betanított muunkás. Ez olyan mintha valaki meg tudná oldani a 2+3= egyenletet de az 5+7= nem menne neki. Mert nem az elvet tudja hanem a megoldást autómatikusan. És ez valahol szánalmas.

Egyébként meg nem zavar ha valaki windowst használ. Mindenki használjon amit akar. Csak az volna jó, ha nem a Microsoft meghatározó szerepe nem eröltetné az emberek nagy részére a wint. Az volna jó, ha az emberek 20%-a wint 20%-a OSX-et 20%-a Linuxot 20%-a BSDt és 20%-a mondjuk BeOSt használna. (Nem muszály pont ilyen százalékokkal és ezeknek a rendszereknek lenniük, csak példa)Így pl egy vírus nem irtana le egy hálózatot percek alatt, mert valszeg az immunis gépeken megakadna a terjedése.

nincs értelme a "microsoft nélkül még mindig konzolon gépelnénk" megmozdulásoknak mert X előbb volt meg a windows sokkal egyszerűbb meg, meg a linuxot tanulni kell is ló*asz, mert ez csak az előbb említett okokkal magyarázható (elvatkoztatás) Meg az nem tudása a windowsnak, hogy elkattintgat a titkárnő. Ezt lehet linux alatt is.
  • FTeR
    az rövidebb lenne, h miben nem jobb :)
    röviden: jobb használni és jobb rá fejleszteni, ez kettő meg gerjeszti egymást.
  • FTeR
    egy egész topik elment arra a vitára, h a linux csak 1 kernel (gyk, "ezért ne is szídjuk a használhatóságát"), közben mégis mindig azt mondják, h linux így meg, megy úgy felment erre meg arra, és ilyen-olyan jó. közben ha rámutatnék neked egy random linux disztribre, tuti nem tudnád bebizonyítani rajta az összes állítást.
  • FTeR
    1. ez gyenge szöveg.
    2. könyörgöm a win98 már 7 éves, vagy 10 éve kezdték fejleszteni, a win már le is tért arról a vonalról. minek hasonlítod egy mai linuxhoz?
  • Caro
    Akkor írd le nekem, hogy a windows miben jobb.
  • Caro
    FTeR, ezt már ezerszer elmondtad, de senki nem jelentett ki ilyesmiket...
  • FTeR
    ja nem mondtak ilyet, csak azt mondogatják, h a linux a legjobb. írd be kugliba, h "best os" és 10ből 9 valamilyen linux lapra fog mutatni. és ez nem azért mert valóban jobb, csak kényszeresen minden linuxos ezt hangosztatja.

mitől mondaná,h nem ellenfél a win, mikor ő a kicsi?

imertebbé? arra gondolsz, h kliens gépen már 1,9% helyett 2,1% az az elterjedsége?

(btw, sosem én kezdem a flémet, mindig csak a baromságra reagálok)
  • Caro
    1)Ez még az nt-nél ment, de egy vista szintű op'rendszerrel semmiképpen, mert ott már az 1 platformra való írással is gondok akadtak.
    2)Használtál már 64 bites wint? Ha használtál volna tudnál, miről beszélek.
    3)A windows az x86-on kívül soha nem volt elterjedt.
    4)Mi volt előbb szerinted? Már az ősrégi ext2 filerendszerbe is beépítve van a jogosultságkezelés. Persze, az NTFS-be is. Csak épp senki nem használja. Linuxba pedig már installkor normálisan beállítottak a jogosultságok minden egyes file-ra.
    És futtatásnak ott a chroot jail, ami a legeslegbiztonságosabb(főleg daemonokhoz).
    5)Mondok valamit: haverom(nevezzük gémernek) állandóan tolja az America's Army-t. Egyszer megkeres engem, hogy segítsek neki linuxot rakni a gépére, mert a neten azt mondják, hogy sokkal jobban fut rajta, mint win alatt... a szar driverekkel ugye..
    De ferdítesz, mert nem driverekről, hanem szoftverekről volt szó.
  • FTeR
    valahogy nem jó ez a linux terminológia. nem elég egyértelmű.
    mert ha azt vesszük, h linux = kernel, akkor egy shell nélkül még júzer inputot sem képes fogadni, így nemhogy jobb valaminél, de még csak nem is jó semmire.
    ha azt mondjuk, linux = OS, akkor túl általánosak vagyunk, mert linuxnk ezerféle verziója van és még a disztribeket nem is említettük.
    az egésszel az a gond, h minden linux előnyeit 1 kalap alá veszik és ez alapján kijelntik, h a linux tökéletes. a valóságban közben, kiderűl, h ezek fele sem teljesűl 1-1 disztribre.
    winnél mindíg 1db aktuális verióról beszélünk. egyszerre max 2 generáció él (esetleg van pár nem számottevő 3.), de ez is csak 2db operációs rendszert jelent. ezzel szemben linuxnál káosz van, ezért is nehéz rá fejleszteni, főleg, h még egymás közt sem 100% kompatibilisek.

egy özönvíz előtti gépnek már múzeális értéke van, ez annyit tesz, h egy modernebb gépet olcsóbban megúszhatunk. ha valakinek a sufniban régről megmaradt 1, az élvezkedjen vele, ha jól esik. ilyennek nincs is piaca, így egy piaci szereplőnek nem is kell figyelembe venni az igényét.
  • lmisi
    1. Gondolom itt mindenki jogtiszta windows alol szólt hozzá. És soha nem rakott föl senkinek, még havernak sem illegális példányt!!!!
    2. Multkor kínlódtam egy win98 vs. Adsl ügyben. A gépre nem fért föl az xp, megméegelődtem és felraktam egy Ubuntu linuxot. Mondtam, netezni officezni ezzel is tudsz, hamarább felment relatíve. Minden hardwert felismert, szinte csak az ADSL-t kellett beállítanom. Persze érteni ehhez is kell. Legalább a többi ismerős nem piszkál bele.... (Önjelölt winszakértők)
    Olyan hardwert is támogat amire winnél még esély sincs. /Mivel régi alkatrészekből raktam össze/
    3. - A linux/BSD 5% részesedése inkább csak desktop környezetbe érvényes.
    - Az IT piaci részesedésnél probléma, hogy pénzben mérik, eladásban és mivel a Linux/Bsd nem kell megvenni.... Azaz Ha egy ezer gépes Clustert Linuxxal (És inkább csak erre van példa)csinálnak meg nevetséges költségek jönnek ki Software oldalról egy gépre vetítve, de ha winnel csínálnák akkor rögtön horribilis költségek jönn(ének)ek ki.
    Azaz akár dupla tripla költségvetés. Magyarán hiába lehet hogy a webes infrastruktúra zömében open source-s (Linux/Bsd, Apache, Mysql, postgresql, PHP, Python, Perl...) IT költség szempontjábol a win-es cuccok mégis fölul múlhatják azaz IT részesedésük nagyobb, holott a munka zömét OpenSource végzi.
    -Nem is beszélve a Cisco routerek és a többiekről akik szintén linuxot futtatnak.
    - Jah sok olcsó DVD lejátszó is linux alapon fut.
    - PS3 belső oprendszerét is talán a "linux" ihlette.
    3. Lehet hogy desktop részesedés 5% alatt van de utána senki (Apple inkább csak az USA-ban jelen). Csak nem gondoljátok hogy a rapszódikusan működő MS-nek kéne 100% max 30% bőven elég lenne. Legalább 2 szereplő de inkább 3 kéne.
  • Equ
    "jön egy architektúrális váltás, és sehol nem lesz a win. "

Aha, ezért futott tökéletesen alpha platformon az nt4 is, pedig az elterjedsége szinte 0 volt, mégis pár hónap alatt portolták rá. A wint nagyon könnyű szinte bármilyen platformra portolni, csak az a lényeg, hogy megtérüljön a befektetés. (az alpha nem térült meg, be is szüntették) Ne legyenek kétségeid, ha jön egy új platform (ami nem egyik napról a másikra hanem évek alatt fog jönni) ott lesz rajta a win...

"Még a 64 bites verziót se bírták eddig normálisan megcsinálni, a linux pedig már réges-régóta rajta van."

Mi a gond vele? A driver ellátottság, semmi köze a ms-nak hozzá. Akik szabványos drivereket írtak már korábban is azoknak gyakorlatilag egy csak más paraméterekkel kellett újrafordítaniuk a drivert és tökéletesen megy 64 bites winen. A programokra ez ugyanúgy vonatkozik. A 64 bites linux meg még fejletlenebb és mégjobban nincs rá nativ alkalmazás mint a 32 bitesre igy össze se hasonlítható a winnel.

"Úgyhogy a win és az x86 össze vannak láncolva. "

Legalábbis a te kis világodban, a valóságban máshogy van, lásd alpha, itanium stb.

"A linux sokkal szigorúbban kezeli a jogosultságokat, mint a win. Ezt jelenti a UNIX."

LOL. Melyik jogosultságot kezeli szigorúbban? Egyelőre ott tartunk, hogy az ACL alapú jogosultságot egy évtizede kezelte a win, mikor pár ével ezelőtt sikerült a linuxba is belelopni. Ennyit a linux jogosultságkezeléséről...

"akkor vajon egyre nagyobb cégek miért adnak hozzá ki egyre több szoftvert?"

hogy a linuxosokról is lehúzzanak egy adag pénzt. Lásd linuxos videokártya driverek. Fényévekre vannak a wines verziók tudásától stbilitásától, de kiadják, mert igy a linuxosokat is megkopasztják a hardver eladásokkal. Bőven megtérül az pár programozóhónap, amíg egy gagyibb verziót kiadnak linuxra is, hiszen az a kb 5%-os linuxos inkább azt a hardvert fogja preferálni amelyiknek van linuxos verziója is. Ha azt az 5%-os eladásból származó bevétel felét valaki zsebre teszi már megérte... Szoftverekkel dettó, csak ott jóval nagyobb befektetést igényel linuxra portolni valamit és kissebb a megtérülés esélye, a linuxos mentalitás (ingyenszoftver) miatt. Hát ezért tart ott a linuxos szoftver és driver ellátottság ahol.
    Ilyen egyszerű az egész...
  • Drawain
    Azért látszik, hogy ki a fanatikus, bármit is mondd: Aki minden létező Windows vagy Linux topicban az igazát próbálja bizonyítani.

Egyébként meg aki szidja a linux marketinget az kétszer annyira szidhatná az m$-ét az sem jobb sőt, én soha nem hallottam ilyen nagyképű nyilatkozatokat a linux fejlesztőitől, hogy "nem konkurencia a windows". Egyébként meg lehet mondani, hogy divattá vált a linux, de hozzá kell tenni, hogy éppen ez a divat tette ismertebbé, ezért szerzett nagyobb részesedést a piacon. Legalább valamelyest nőtt a linuxhoz értők száma.
  • FTeR
    1. linux nem haldoklik, sosem élt ;)
    2. subjektív véleményed, h a gnome a legjobb, nem vagy vele egyedül, de ez nem jelenti azt, h _valóban_ jobb mint más. az, h adott esetben több fícsör van benne semmit nem jelent, ha a használhatósága a fícsörök számával fordított arányosan változik.
    3. az nt eredetieg nem is a x86ra kélszült, hanem a intel megnem jelent nTen architektúrájára, amikor kiderült, h nem lesz belőle semmi, elkezdték vagy 3 másikon próbálni, ebből volt az egyik az x86. semeddig nem tartott nekik átportolni. a 64bites portolás inkább azért akadozik, mert mással van elfoglalva az ms és mivel nincs igazi piaci igény nem éri meg külön foglakozni vele, amikor a vista úgysi kezelni fogja.
    4. a szerveres dolog sem egyértelmű, mert kis és közép kategóriában a unix alapú (nem linux és nem mac) szerverek vannak holtversenyben 24-24%on a win2003mal, a mindenféle linux 12% körüli, a win2000 10%.
    itt sgn is volt ez a statisztika.
  • strogg
    A t***m kezd telelenni, hogy akárhányszor idenézek állandóan a win linux vita folyik. Az m$ kezdi éppűgy lexarni a linuxot, mint az fordítva. Ez a "vallásháború" egy mesterségesen generált ökörség.
    Én kliensen is linuxozom évek óta, köszönöm remekül megvagyok vele. De nem fikázom aki winezik, mert tökmindegy:) Kinek pap, kinek a papné.. (nekem a lánya ;)

gnome: http://enlightenment.org/ Szerintem meg ez a legjobb, és egyúttal még mindíg az egyik leg erőforrás takarékosabb ablakkezelő. Imádom:)
    Prószáljátok ki, nekem tetszik.

Az elfogultságról: Én tavaly amolyan kihívásképpen telepítettem linuxot egy notira, 386SX proci, 2mb (!) RAM. Működött X-el, és egy text editorral. De a tény, hogy 2 percig tekerte a lemezt, mire valami történt, akármit csináltál. Ez az alsó határ grafikusan. OpenDOS került rá, egy free GUI rendszerrel. Így lett start menüm, ikonok, és faxán használható az a kövület. Tanulság: Ne fanatizáljunk jó! Egyszerűen azon nem ment, a megoldás nem a "akurvaéletbeakkorisazleszrajta" hanem az ész. Például ez külömbözteti meg a jó szakembert a rossztól :) (ezzel nem azt mondom, hogy jó szaki vagyok, mert mindíg van mit tanulni)

• Caro
    Veled egyetértek, csak van egy kis gond a rendszerek közötti kommunikációval.
    Semmi sincs rendesen megoldva.
    Nálam nagyon jó ideig a Samba tökéletesen kiszolgálta a wines gépeket. De linux mint hozzá kliens... azzal már gondok vannak.
    Persze nem arra való.
    Aki a wint isteníti: jön egy architektúrális váltás, és sehol nem lesz a win. Még a 64 bites verziót se bírták eddig normálisan megcsinálni, a linux pedig már réges-régóta rajta van.
    Úgyhogy a win és az x86 össze vannak láncolva. Márpedig az x86 alapú PC ipar egyre inkább a gányolásra kezd hasonlítani, 10 éven belül tuti lesz frissítés, mert azért egy addigra 30 éves architektúra...
    A linuxal kapcsolatos tévhitekről, hogy "biztos az is kapna be vírust":
    Ez közel sem annyira biztos. A linux sokkal szigorúbban kezeli a jogosultságokat, mint a win. Ezt jelenti a UNIX.
    Az igaz, egy profi bűnöző valóban könnyedén feltöri mindkét rendszert.
    A gnome-ról:
    A legjobb ablakkezelő, amit valaha használtam. Habár teljesen még mindig nem ismertem ki :)
    És akik szerint a linux haldoklik: akkor vajon egyre nagyobb cégek miért adnak hozzá ki egyre több szoftvert?
  • assdf
    A szokásos értelmetlen vita ez a fórum megint. Használj a gépeden xp-t, és tegyél a szerveredre linuxot. Az egyiket erre a másikat meg arra találták ki.Csak a sok hülye divatemberke ezt szépen összekeverte, mert milyen menő már linuxot használni a még hálóba sem kötött számitógépen. Minden szakember tudja hogy sokkal jobb ha a szervereken linux fut, mert jobban bekonfigurálható mint a win. De azt is tudja hogy a felhasználok gépére win kell, mert az meg sokkal egyszerübben használható és rengeteg felhasználói program van hozzá. És remélem egy linux mániás sem hiszi hogy az ö rendszere feltörhetetlen, egy linuxot egy valódi hacker ugyanolyan gyorsan feltöri, mint egy wines rendszert.Ha nem igy lenne, nem lenne netes bünözés.
  • aliens
    nyugodt lehetsz már rég megbánták (münchenben)
  • FTeR
    max a "linuxhoz", de az IThez biztos nem.
  • FTeR
    a "van rá példa", meg a "jellemző" között, azért elég nagy az eltérés.
  • Totinkhamon
    A linuxxal meg a vírusokkal kapcsolatban meg csak annyit, hogy ha a linux lenne olyan elterjedt, mint most a windows (tehát 90%feletti), vajon nem lenne rá több vírus? Nem derülne ki több problémája? Valszeg igen, és az lenne az igazi mérce a linux számára. Ezzel nem akarom a windowst nyálazni, de a linux sem maga a tökély.
  • Equ
    Linux vs stabilitás ill. visszatérés a winre: http://www.theage.com.au/articles/2005/09/26/1127586780339.html?from=top5&oneclick=true

Sok ember naivitását tükrözi innen, hogy 2000 óta minden évet a "linux évének" kiálltják ki, hogy majd elsöpör mindent, elvégre ingyenes. Az elmélet jó is, ha legalább csak megközelítené a win tudását, kezelhetőségét, programtámogatását már rég nem lenne sehol a win. Ehelyett dollármilliárdokat költünk rá minden évben, mert a linux csak egy játékszer az esetek 99%-ban.
    De azért ti csak reménykedjetek tovább a tényekkel ne is foglalkozzatok, dugjátok a fejeteket a homokba és várjátok a linux térhódítását...

"Biztos véletlen, hogy egyre több válalat, kormányzat tér át linuxra"

Jó, hogy beszopsz minden linuxos marketing szemetet, majd ha felébredtél nézzél is körül mire is jutottak az "átállók".
    (münchenben félidőben kifutottak költségvetésből, a programok nagy részének nincsen használható linuxos alternativája ezért vmwareben futtatnak évekig windowst linuxon, a költségek az egekben, ráadásul még egy db pc-re sem mertek éles környezetben linuxot tenni 2 év elteltével!)

Egy kis olvasnivaló a témában:
    http://pcforum.hu/hirek/9708/Kesik+Munchen+Linuxra+valtasa.html

http://www.hwsw.hu/hir.php3?id=29719&count16=1
  • bakterrier
    akinek sikerül feltenni egy gentoo-t az igenis jobban ért az it-hez :D
    nekem sikerült egyszer :D
  • bakterrier
    én a vista jön és minden jó lesz emberekre gondoltam
  • FTeR
    winnek a gnu/linux olyan lehet mint egy pattanás a s..én, a gnu/linuxnak meg a win elismertségével egyenes arányosságban (esetleg négyzetesen) változik (nő) a fusztrációja. :P
    köhöm, én kérek elnézést. (nem kell mellre szívni, csak viccoltam, írónikusan gúnyolódtam)
  • FTeR
    nincs. a linux azért divat, mert aki használja (felteszi), az azt hiszi, h ettől több (jobban ért az IThez) mint más.
    ez egyértelműen a divat jele.
  • FTeR
    bírom amikor bedobják, h a linuxot tegnap telepítettem a 486osomra és milyen jól megy rajta. annak a linuxnak (disztribnek) semmi köze ahhoz, ami egy normális gépre esetleg felkerül. windows kernele is elfutna azon a 486oson, mivel a kernel ugyan az ami '93ban megjelent, csak azt ms nem "árúlja" külön.
    azt is bírom, amikor bedobják, h a Gnome is tud olyan csicsát mint a vista, csak közben elfeletkeznek róla, h paks sem elég az optimális futáshoz (azon a bizonyos 486oson meg biztos nem futna).
    felhasználóbarátságra meg egyből az UHUval jönnek, rendes linuxosok közben meg kiröhögik (kicsit ilyen, kicsit olyan, de a milyenk. igaz?). a debian UNjúzerfrendliségét, meg senki nem vitatja. a redhat meg éppen hogy csak opensource és a legkevésbé ingyenes.
  • FTeR
    nem vagyok ms fan, a wint sem fanolom, csak nem bírom, amikor baromságokat beszélnek.
    nem arról beszélek, h a win jobb oprendszer mint a linux, hanem hogy a linux nem annyira jó, mint egyesek szeretnék. remélem érzed a különbséget.
    nekem semilyen életérzés nem fűződik az operációs rendszeremhez. az OS (operating system és nem open source) egy eszköz és nem maga a cél.
  • dnes82
    Na, legalabb mostmar a picipuha is ugy all a GNU/Linuxhoz, mint a GNU/Linux a picipuhahoz. Nagy ivben letojja. :) Pont az emlitett ev sotete dijasok (mindket oldalon vannak) miatt nem is lehet maskent ezt a dolgot kezelni. A ket "rendszert" nem lehet, es eppen ezert nem is szabad osszehasonlitani.
  • lpapi
    nekem má csak a divat hacker hiányzik, kb olyan abszurd lenne mint ezek a kifejezések, lehet túl csökönyös az agyam, de ilyen nincs, valaki divatból nem fog debian telepítéssel szórakozni... aki 1szer komolyabban leül 1 linux elé, úgy is magábaszippantja a világ, az életérzés...

persz, átlag otthoni felhasználók és a butus titkárnénik-nek is van megoldás és nem kell azzal jönni most, hogy: "igen, de nehéz", mert nem nem és nem