265
  • Axon
    Akkor te tökéletes vagy
    ... és
    ne
    ne is mentegetőzz!
    Arrólj mesélj ezek után hogyan használhatsz vindózt?
  • FTeR
    ööö??? mire gondolsz?
  • kbupdate
    nyugi, én szívesen átveszem a helyét majd... :)
  • FTeR
    lehet, h te nem mondtad, de a hívek a jövő "kereskedelmi" modeljének tartják és arra vágynak, h minden nagy cég kövesse az elvet.
  • FTeR
    nem rémlik, h poénkodtam volna és viccet meg egyáltalán nem meséltem. elvétve ironizáltam.
    előbbiek nevettetésre vannak, az utóbbi inkább cukkolás (intelligens/finom sértegetés).
    létenznek nagyon jó ms/win viccek is. szeretem is őket, mert értem és szeretem a viccet és van öniróniám. nem egyet linkeltem/másoltam már be, kérdezd meg h4x0rt vagy caro-t, nekik is tetszett.

kicsit elmentünk offba.
  • h4x0r
    Namivan, formalodik az elit? :)
  • h4x0r
    Nem is mondtam.
  • Axon
    A te poénjaidon viszont szanaszét szakadunk a röhögéstől...
  • Axon
    Igen jól látod a dolgot ;-)
  • FTeR
  • immovable
    muszlim fanatic - muszlim rajongó
    nemhogy örülnél, hogy kötöszködök - miután szakmai téren kivitatkoztad magad a többiekkel itt vagyok én egyszerű "sárdobálós levezetéssel"
  • FTeR
    fogalom zavarod lehet. a fan a fanatic rövidítése és finom fordításban rajongót jelent (a szószerintviel talán megbirkózol). én nem rajongok semilyen ms vagy egyéb használati alkalmazásért.
    fanolni lehet egy játékot, de nem egy operációs rendszert.
  • immovable
    hát rosszabb vagy náluk...
    ők legalább vállalják, hogy ms fanok...
    ebben legalább egyenesek, ellentétben veled...
  • FTeR
    a humor nem az erőséged, és sajnos ezt nem lehet gyakorolni.
    egyébként a linuxosok között te a legrosszabb vagy (sz-szvsz). ha komolyan egy lapon említenélek h4x0rral biztos megsértődne, de lehet még nexus is kikérné magának.
    én sem szeretem, ha egylapon említenek a window logósokkal.
  • immovable
    m$ töri:
    - pár programozó összejött egy garázsban
    - megegyeztek abban, hogy az eddig a számítástechnikában "szájról-szájra" terjedő programokat és ötleteket összeszedik és egy programba gyúrják össze
    - lett egy nagy szar belőle, de még mindig egyszerűbb, kezelhetőbb és barátibb lett, mint sok szétszórt "maszlag"
    - tetszett az embereknek, hogy mindent egyben kaptak
    - így a pár garázs programozó igen sok pénzt keresett és amit lehetett elloptak (ötleteket)
    - mikor megvolt minden létrehoztak egy kompakt OS-t ami hiányosságai ellenére igen népszerű lett
    - így egy eddig kihasználatlan piacon mindent elfoglaltak amit lehetett
    - ettől fogva nem kellett, új dolgokon törni a fejüket, elég volt ha pár "bértolvajt" felfogadtak akik összegyűjtötték, majd egybe gyúrták a dolgokat, a többit pedig a hatalmas anyagi háttérrel rendelkező marketing gépezet megtette (teszi)
    - miután ennek köszönhetően, hogy mindenkit eltettek az útból nem maradt választása a júzernak
    - a többi lázadót aki pedig nem elégedett meg a moslékkal amit kapott, fizetett fanokkal (akik saját tudatlanságuk köszönhetően) örömmel igyekeztek csendesíteni, lejáratni őket
    Csak hát a mozgalom örök!!!

• FTeR
    ezzel nincs gond, csak akkor ne hangoztassák, h opensourceból meg lehet élni.
  • FTeR
    nem fényezem az m$-t, téged cáfolgatlak folyamatosan. sőt konkrétan nem is az m$ről volt szó.
    amikor ibmmel kölcsönösen elhagyták egymást (ibm gyak megsértődött, mert ms nem pont azt csinálta amit előírt), gondolhatott, h ibm mindent megtett, h tönkre vágja a "hálátlan fattyút", nem sikerült neki. egyébként van egy írás a az ibm os/2 részlegéért felelős vezető projekt menedzser tollából, ahol szépen leírja, h mi is az igazság. ha megtalálom, belinkelem neked, remélem az elég jó lesz neked a másik oldal véléményéről.
  • h4x0r
    Az MS eleve penzt akart keresni, Linus es tarsai eleve nem.
  • NEXUS6
    1. no comment
    (illetve, ahogy Kuncze mondja: erre a szintre sajnos keszonbetegség nélkül nem tudok lesűlyedni!)
    2. Nem rosszul tudom, csak éppen én nem csak a M$ hivatalos álláspontját ismerem.
    "Az igazság mindíg odaát van". Ha meg akarod tudni mi a valóság a kedvenc céged körül akkor nem árt megismerni (és néha elfogadni) azt amit az ellenfelei mondanak.

Marhára nem értem minek fényezed a M$-t, ha nem vagy M$-fan, vagy nem fűződik ehhez anyagi hasznod?
  • FTeR
    ismerem a téglás kampányt.
    az ms ugyan úgy 0 pénzből a garázsban kezdte, mint a linus és lám mekkora különbség lett.
  • h4x0r
    "pénz kell, de az opensource megveti a pénzt és fennen hírdeti jelentéktelenségét."

Azert a penz mindig jol jon. FSN adomanyokbol tudott venni szervert. A tegla project volt, gondolom ismered a dolog lenyeget.
    De a dolog elve nem allhat szembe egy milliard dollaros marketinggepezettel. Nem is ez volt a cel. Windows meg 1.0-as volt, amikor az OpenSource elindult. Es ezert oromteli az a 0.1%-os novekedes :)
  • FTeR
    pénz kell, de az opensource megveti a pénzt és fennen hírdeti jelentéktelenségét.
  • FTeR
    3. ajánlott olvasmány neked és okításul megint csak neked.
  • h4x0r
    #76: Nem eletkepesseg kerdese. Keves tamogato kerdese. Tudod, a jo indulashoz penz kell, a penzhez befutottsag, a befutottsaghoz pedig egy jo indulas. :)

#77: Elolvastam. Csak azt irod, hogy tobbnyire fan. Azok kozt is vannak mondjuk erdekes jatekok, pl. (gamerek, ez szentsegtores lesz szamotokra :)) Battle for Wesnoth. Jo jatek, a regieket idezi a stilusaval.

#78: Akkor a pokol jeges lenne. :)
  • Mice
    nem beképzeltek csak most kezdik felfedezni, hogy nyílt egy új környezet akitől könnyebb lopni...
  • Equ
    "A valóság viszont az, hogy az a cég maradt versenyben aminek a legjobb üzletpolitikája volt, és a dominancia megszerzése után már sikerült anyira eltorzítania a piacot hogy az új belépőknek esélye sincs, bármilyen minőségű legyen a termékük!"

BS. Hogy egy jól elterjedt rendszerrel szemben egy másik fizetős termék nehezen jut be a piacra az OK. Bár annak sem lehetetlen, de ahhoz tényleg jobbat kell alkotnia. De hogy egy INGYENES rendszer ne tudjon elterjedni, ha akárcsak megközelíti a fizetős rendszer tudását az hülyeség, open source BS. A piac vígan felvenné az ingyenes open source cuccokat, ha használhatóak lennének, az esetek 1%-n kívül is ahol ma használják őket.

A pda piac pedig aztán végképp rossz példa erre, hiszen ott nem futnak a sima wines programok, tehát ugyanúgy "új" versenyző volt a win, mint a linux. Ráadásul ott volt a palm is igen erős szoftverellátottsággal és kiforott technológiákkal, gyakorlatilag egyeduralkodóként. Pont mint a win és a linux esetében, csak most a win indult a nulláról és mégis le tudta nyomni a piacvezetőt 2 év alatt. Ráadásul nem ingyenes termékkel próbálta megfolytani a vetélytársakat mint a linux, hanem tudással, progrmelátottsággal, supportal. (pedig pénzügyileg röhögve megtehette volna, hogy ingyen adja az embedded win-t, meg se kottyant volna neki)

"Próbáltad már az XP-det a PDA-dra telepíteni"

Nem, ahogy pl. egy full fedorát se, csak egy butítottat. Ugyanígy winből is a butítottat kell pda-ra telepíteni. A kernele viszont nagyon remekül futna rajta, ha lenne értelme önmagában futtatni, sőt win95-öt is lehet rajtuk gond nélkül futtatni :))

Bizony csúnyán elverte ezen a piacon is a win a vetélytársakat pedig a NULLÁRÓL indult, szó nem volt erőfölényről, sőt. A linuxnak még előnye is volt, úgy tudom a win ce előtt már futott linux pda-n, mégis semmire nem jutott az előnyével a win elsöpörte a palmmal együtt.
  • FTeR
    1. cinikus voltam. kár, h az inteligenciád nem ér fel idáig.

3. marhára rosszul tudod.

+1. ugyan nem nekem szólt, de azt hiszel amit akarsz. mindenféle kifogást próbálsz taláni, h mért elterjedtebb a win, mint bármi más, ahelyett, h elismernéd, h tényleg jobb.
  • FTeR
    és ha linux windows lenne :P
  • FTeR
    az, h van ré példa nme jelenti azt, h az a jellemző. egyébként sem kizárolagossággal írtam (olvasd el újra). egyébként carmak is egy fan...
  • FTeR
    legalább belátod, h a opensource mennyire nem életképes.
  • h4x0r
    "a fejlesztő programok 90 % windowsra van csak és ez köcsögség"

Piaci kocsogseg. Sajna az emberek ilyen kocsogok, hogy csak a sajat rendszerukon akarnak fejleszteni. :)
  • h4x0r
    Hat, a Quake portolasa nem a fanok muve, a gyarto (ID???) adta ki OpenSource-kent (marmint a motort). Van is egy-ket jatek, ami erre a motorra epul. Es jo jatekokrol van szo, nem tictactoe-rol :)
  • Enkil
    a fejlesztő programok 90 % windowsra van csak és ez köcsögség
  • h4x0r
    Azert vedd azt is figyelembe, hogy a Microsoft nem ket forintbol marketingel, a magyar FSN csapatnak meg gyujtest kell pl. szerveznie arra is, hogy uj szervert vegyen. Szoval ahol a marketingre is nagysagrendekkel tobb a penz, mint mashol az elemi dolgokra, ott nem biztos, hogy a termekkel van gond.
    Tobbek kozott ezert is tud az MS mindenhol nyomulni. Van ra kerete. Es azt remelem elismered, hogy a marketing az egyik legfontosabb tenyezo.
  • Enkil
    Ha linux alatt alapból futnának az .exe-ék és pl a játékok stb akkor már bizttos hogy nagyon sokan azt használnák, ígymeg ahogy most van nincs választási lehetőség
  • NEXUS6
    "1. linux nem haldoklik, sosem élt ;)"
    Áááá egyátalán nem savazol ugye?;)
    Neked mi a zélet? Ha valamilyen cég nem telepszik rá 99%-ban a piacra az neked már nem is "élet"?

"3. az nt eredetieg nem is a x86ra kélszült, hanem a intel megnem jelent nTen architektúrájára..."
    Urban legend rulez. A winNT-t eredetileg úgy hívták hogy OS2 3.0!!!! Aztán a IBM-el történt szakítás után természetesen átkeresztelték.
    Szal igazad van abszolút "semmi köze" az x86-hoz;))))

""A windows az x86-on kívül soha nem volt elterjedt."

Ez jó volt... :))
    A valóság viszont az, hogy az x86-on kívül semmilyen platform nem volt elterjedt. Ami elterjedt vagy megtérülőnek látszott ott azonnal megjelent a win. (alpha, itanium) De beszélhetünk még az állítólag beágyazott rendszereken nem létező winről, ami a pda piacot 2 év alatt teljesen átvette, fél tucatnyi platformot és processzort támogatva."

Tökre igazad is lenne ha a mostani piaci helyzet annak következtében állt volna elő, hogy a legjobb platform meg a legjobb OS maradt versenyben, a roszabbak meg kiestek. A valóság viszont az, hogy az a cég maradt versenyben aminek a legjobb üzletpolitikája volt, és a dominancia megszerzése után már sikerült anyira eltorzítania a piacot hogy az új belépőknek esélye sincs, bármilyen minőségű legyen a termékük!
    Az hogy a M$ rámozdult a PDA-kra az nem azt jelenti, hogy a win milyen univerzális, hanem hogy egy jól hangzó ismert márkanévvel adják a termékeiket. Próbáltad már az XP-det a PDA-dra telepíteni?;))))))
  • FTeR
    amikor egy játék 1-2 éves, vagy akár évtizedes késéssel jön ki, azt nem említeném példaként a játék támogatottság terén. és az a pár játék ami ilyen késéssel kijön linuxra még mindíg sehol sincs, ahhoz a mennyiséghez, ami winre megjelenik.
    arról nem is beszélve, h a portolások többsége lelkes fanok műve és nem a játék fejlesztőjé.
  • FTeR
    :)
    ---
    általános szervereken folyamatos térnyerése van a winnek. és ez a térnyerés jelentős, nem olyan mint amikor 1-2 opensource dolognál a 0,1%os növekedést már pezsgőbontással ünnepelnek (mint írtam közép és alsónál meg már simán vezet a linuxal szenben).
    a klaszterek meg teljesen más tészta. azon azért lehet linux mert fejlettebb mint a unix és mivel egyébként olyan os ami kernel szintetn van fogalombanm így maximálisan _házilag_ rászabható a cél hw-ra.
  • Equ
    "nem én tudom, a Microsoft ismerte el"

persze, akkora gondot okoz nekik, hogy az elejétől fogva vállalták a multiplatform (32-64 bit) egyidejű kihozását szemben az xp64 4 éves csúszásával. Nagyon értesz a témához... :))

"szóval nem"

"pda-kon nem windows, hanem windows mobile fut, a kettőnek az égvilágon semmi köze egymáshoz"

kb annyi mint egy beágyazott linuxnak, nagyon hasonló kernel, .net esetén a desktop programok gond nélkül futnak beágyazott rendszeren stb-stb. látszik, hogy még képről se láttál embedded wint. (nekem 2 pda-m van és fejlesztek is rájuk)

"az okostelókon a sorrend: symbian-linux-windows"

forrás? Már rég nincsen a symbian sehol a programok 80% winre jön ki. És ezt 2 év alatt érték el a semmiből! (a linux meg sose volt sehol sem ebben a szegmensben, azt nem kellett letaszítani)

"akkor mondj példát, hogy egy chroot jailben futó program feltörése mit okozott a rendszernek?"

minek égeted magad... egy superuseres chroot jailezett process röhögve hazavágja az egész rendszert, egy sima mountal meg lehet kerülni az egész chroot jailt és onnantól azt csinál amit akar. .NET CAS-ben hiába van minden joga process identitynek, akkor se tud kilépni a neki megszabott környzetből. Hát ennyit a biztonságról. (hogy mennyivel finomabban korlátozható a wines process space, hátmég a CAS azt már megemlíteni is felesleges)

"De mások rengetegen használják, gond nélkül"

És mennyivel többet nem használják a gondok miatt? Arányok... :)

"én már azt is megkockáztatom, hogy egy jó disztrib felhasználóbarátabb a winnél."

Szíved joga. Ennyi szakmai bukta után rontani már nem tudsz a megítéléseden... :))
  • h4x0r
    "A mindennapi júzer szívesen használna linuxot, ha:
    - normális meghajtók lennének hozzá (egy multifunkciós HP-vel 2 év után sem lehet mit kezdeni Linux alatt)"

Ez bizony a legjobb csaladban is megeshet.

"- lennének normális gamék - bizisten nem kellene ingyért;"

Quake, Doom, stb. eleg jok? :-)

"- tényleg jobban kihasználná az utasításkészleteket és az erőforrásokat (mutassatok egy linuxot P3 alatt, hogy menjen úgy mint P4 alatt a win)"

mplayer tudtommal maximalista ezen a teren. De szegyen es alazat, hogy a P-II-es sajat kernellel meg mindig gyorsabb, mint a WinXP az en gepemen(P-III), lecsupaszitva. Bar itt lehet, hogy ez az en hibam. :)

"- miért kell olyan temérdek változat belőle, hiszen elég lenne egy szerverekbe egy palmizékba, egy meg a mindennapra mindengéphez;"

Sok a fejleszto. Meg ilyen az evolucio.

"- a vállalatnál meg azért nem ér hozzá senki, mert egy 32 oldalas könyvet adtak hozzá, azt sem lehetett tovább olvasni a felénél. Költséghatékony megoldás, így kiképzés sem folyt."

Tja, hulye kutya nem tanul uj trukkoket.

"A szoft bele van integrálva a linux disztribúcióba - nem Red HAt, nem Debian valami Fedora implement - 1 éves, ez a legújabb. Sajnos a fiúk akik kijönnek, nem is akarnak többet megmutatni, hogy mindig ki kelljen őket hívni. Ez a híres felhasználóbarátság?"

Ez a szar support.