265
-
matrac #185 Ez olyan aranyos volt.
"mindez köszönhető az ms erőfeszítésének ezen a téren, és a hatalmas támogatásának." ...
Bakker ez a hozzászólás akár ms reklámszövegnek is elmenne.
-
pemga #184 hmm? ez equ kérdésére volt a válasz, sehol nem volt benne legjobb v. legrosszabb dologról szó. Konkrétan egy kernel patch-ről szólt :). Vagy másik hozzászolásra akartál reply-t nyomni? -
pemga #183 a bugjavítás a fejlesztők dolga, tehát nem az enyém. Igen, alapvetően itt van a különbség. Ezért is más a két kultúra, alapvetően más a hozzáállás. (Emiatt szerintem más a célközönség is, legalábbis ha az unstable-t nézzük. De nem mindenki így nézi-e. A stable már más, de nem tudom mit "dobozolnak be" a disztribútorok.)
Nem feltétlen kell ismernem az egészet hibajavításhoz. Az csak akkor igaz, ha 1. hülyén csinálták meg a rendszert és flat az egész; 2. complex a hiba. Ne gondold, hogy minden alapvető hiba előjön egy stress teszten. Minél többen használnak valamit, annál inkább előjönnek a hibák. Ezekre a reagálás ami eltér. -
FTeR #182 nemtom mér jó az neked, h zártból a legrosszabb példát veszed. míg nyíltból a legjobból kiindúlva általánosítasz. ez marhára nem segíti az objektivitást. -
pemga #181 Ezt hívják rogue patch-nek, amikor nem rakod vissza a közösbe, vagy elutasítják. Ekkor persze, hogy nem követik a fejlesztésben. Nem véletlenül nem javasolják az ilyesmit. -
Equ #180 ennél már csak az a jobb, mikor az "okos" ember belebarmol egy nyilt forrású cuccba, "testre szabja" aztán az első patch-nél jó esetben ugrik az egész munkája, rossz esetben kifekszik az egész rendszer, mert nem müködnek a kernel hívások az új verziójú komponensekkel. (megtörtént eset...) -
#179 Nem kizartam, tenyt kozoltem. :-) -
FTeR #178 egy kis zárt swnek kicsi a támogatása, egy kis nyílt swnek ugyan úgy kicsit, ha nem akarod bevoni az ms-t az összehasonlításba, akkor leszel szíves, nem egy kis prog szupportját hasonlítani egy nagy opensourcéhoz.
#175: hívd aminek akarod, nézőpont kérdése. ha te magad akarsz javítani rajta, akkor minimum ismerned kell az egészet (egy felhasználónak ez nem dolga), ha megtalálod a hiba forrását, akkor azt csak magadnak javítod, persze vissza adod a közösbe, de ettől még nem fog minden egyes példány is javítódni.
én eleve úgy állok hozzá, h ha kapok egy progit, akkor én annak felhasználója leszek. a bugjavítás a fejlesztők dolga, tehát nem az enyém. -
Equ #177 " céges exchange nem támogatta az imaps-ot, holott nekem az kellett volna."..."Install tetszőleges free mailserver megoldotta a problémát."
Juj, akkor az nagyon komoly hozzáértésre utal, ha valaki exchanget használ egy olyan környezetben amibe egy ingyenes játékszer is jó... Ágyúval verébre kategória.
(megjegyzem 3 évvel ezelőtt is 3 éve piacon volt az exchange 2000, ami helyből tudja) -
Equ #176 "En mondjuk meg nem hasznaltam, ugyhogy arrol nem tudok velemenyt alkotni."
Azért az nagyon durva, hogy még az iskolapadot nyomod, életedben nem láttál még msdn-t, de ki mered jelenteni, hogy "linux/unix ala programot irni a legjobb a foldon"...
Emiatt van sok cég bajban az IT-vel, mikor mindenki azt hiszi magáról, hogy szakértő, pedig olyan messzi van tőle... És ez nem sértegetés, csak be kell látni, hogy egyetemistaként minimális rálátása van az IT-re még a legnagyobb géniusznak is. Majd, ha egy évtizedes éles IT tapasztalat lesz a hátad mögött rájössz, hogy a legtöbb dolog nem úgy van, ahogy az ember egyetemista korában elképzeli.
A linuxos fejlesztés java homokozó nélkül egyébként egy rémálom. A fene nagy szabadságtól gyakorlatilag semmilyen library-t nem feltételezhetsz, hogy jelen lesz a célrendszeren, mindegyik más és más, mig ha winre írsz egy átlag programot az másfél évtizednyi verziókon fog hibátlanul futni, mert pontosan tudhatod, hogy melyikben mi van, linuxon erre esélyed sincs. -
pemga #175 Valóban, így keletkeznek a hack-ek :). Amikor elkezdik az emberek gyűjteni a listát, hogy: "és azt a függvényt ilyen körülmények között ne használd, mert nem fog működni; helyette inkább ezt írd be, mert kiküszöböli azt a problémát, amit még mindig nem javítottak ki." Valóban, így is lehet :). Vagy Te mire gondoltál? -
pemga #174 ld. zárt fejlesztések kívülről javíthatatlansága, ld. nem kifejezetten MS-ről beszélek, mivel velük nincs support tapasztalatom (hála minden transzcendensnek :)).
Én legutoljára akkor kerültem kapcsolatba velük amikor a céges exchange nem támogatta az imaps-ot, holott nekem az kellett volna. Ne kérdezd melyik verzióról volt szó, kb. 3 évvel ezelőtt volt. A válaszuk kb. az volt, hogy az nem tudja, please insert zsák pénz, upgrade és akkor tudni fogja. Na neeem :)). Install tetszőleges free mailserver megoldotta a problémát. -
FTeR #173 hibát anélkül is ki lehet küszöbölni, h belenyúlnál a forráskódba és újra fordítanád. ha egy hiba miatt a forráskódban kell piszkálni az már rég rossz. -
FTeR #172 nem, azt mondtam, h ha már mindenáron a kommunitit részesíted előnyben (a névtelen fórum tagot), akkor azt ms termék esetén is megteheted. csak msnél van másra is lehetőség, ennyi. -
FTeR #171 nem veszekszünk, érvelünk a véleményünk mellett.
a windows platformra sokkal könnyebb és gyorsabb fejleszteni, mint bármi másra. mindez köszönhető az ms erőfeszítésének ezen a téren, és a hatalmas támogatásának amit nyújt.
ms legnagyobb érdeke, h minnél több alkalmazás fűződjön az ő rendszeréhez. ezért mindent meg is tesz, h segítse a fejlesztését.
ez a segítség több szintről jön, elsősorban a win felől mint fejlesztési platform, ezzel biztosítja az egységességet (a lin disztribek még egymás között sem kompatibilisek), rendelkezésre bocsájtja a hozzá való apikat és sztandardokat állít fel. aztán jön a támogatás dev toolok terén, ez az említett visual studió, a .net framworknek köszönhetően, akár még linuxra is gond nélkül lehet fejleszteni (mono ügye). és végül a különböző szoftver támogatások, mint pl az ofisz, aminek egyes részeit akár a saját alkalmazásodban is meghívhatod, ezzel is elősegíti a gyorsabb és minőségibb alkalmazás fejlesztést.
de ha nem akarunk ilyen messze menni, akkor maga a vs programozó felülete egymagában akkora segítséget nyújt, h még egy kezdő is minőségi programot készíthet benne, de egy pro is megtalálja a számítását. aztán programozásni nyelvnek ott a C#, ma -elfogultság nélkül- ki lehet jelenteni, h az a legjobb alklamazás fejlesztési nyelv (cél hw programozásra ott a C vagy a assembly), mivel minden más eddigi nyelv előnyeit egyesíti, és közben nem szenved semilyen negatív hatást. ez nem marketing szöveg, ez is tény, mégha nehéz is elfogadni. -
pemga #170 Ja, meg a zártrendszerű fejlesztések igénytelen reagálásával; és azzal, hogy képtelen vagyok kód nélkül kijavítani magam bármi hibát is, mert rá vagyok utalva valakire akit én absz nem érdeklek :)). -
pemga #169 Hmm? Ki beszélt az MS-ről? MS-hez nekem semmi közöm nincs, amíg fut rajta melóhelyen az X, addig nagyon nem érdekel. Én nem fogok azért pénzt kiadni, aminek van ingyenes és tök jó alternatívája :). Olvasd már el mit írtam :). A gondom nekem a zártrendszerű fejlesztések hotline jellegű supportjával van, ahol NINCS community. Te azt írtad, hogy:
3. lehet, te mint magáneber megbízol egy névtelen fórumozóban, de lásd be, h komoly felhasználóknál ez nem működik. Most meg már te jössz azzal, hogy: kommunititől szerezz segítséget. :)) -
ddfg #168 Hmm, igazad van, msdn... En mondjuk meg nem hasznaltam, ugyhogy arrol nem tudok velemenyt alkotni.
Nem azt mondtam, hogy a linux/unix tele van olyan nyelvvel, ami winben van :DDD standard c/c++ van mind a ketton, elsosorban arra gondoltam. De nem a visual studio, meg .net meg hasonlokra...
Megegyszer, nem azt mondom, hogy vki ne hasznaljon wint, csak nekem az nem volt olyan "kenyelmes".
De ezen nem akarok veszekedni piiisz! -
FTeR #167 lehet nem hiszed, de még php is van vs-ben, csak nem az alap csomagban. de ms lehetőséget biztosít, h bármilyen nyelvet bele tegyél.
azért én a helyedben nem sajátítanám ki a programozási nyelveket a unixnak, attól, mert az a legöregebb rendszer a vidéken. -
FTeR #166 mi tart vissza, h a kommunititől szerezz segítséget ms termék kapcsán? ha ide beírod a gondodat én is szívesen segítek és nálam jóval szakképzettebb rendszer adminisztrátorok is szívesen adnak tanácsot. a kugli is a barátod.
ha ms-sel nagycéges licenszed van (egy vállalkozásnál más nem nagyon éri meg), akkor rendes fejlesztői supportot kapsz. nem a júzer helpdesknél kell zaklatni, ha komolyabb bajod van.
egyébként írtam már, ez a kommuniti szupport csak ismertebb alkalmazásoknál működik, és azok vannak kevesebben.
a tájékoztatást meg arra értettem, h nem konkrétan segítenek, vagy olyanokat kérdeznek, h ha tudnád a választ, akkor nem lenne szükséged a segítségükre. -
FTeR #165 egy komolyabb sw fejlesztésénél már apróbb hw különbségek hatalmas gondot jelentenek (legfőbbképp a videórártya és a processor terén), a külnböző verziókról nem is beszélve. az os ezt hivatott egységesíteni (és nem a javaVM), ha még az os sem egységes, akkor van csak megszivatva a fejlesztő.
egy szimpla böngészőben, már az apróbb eltérések is megduplázzák a fejlesztési időt és költségeket. pedig ott az osekhez képest egységesség uralkodik.
billi fizetése meg senkit nem érdekel. nekem legyen minnél kevesebb munkából minnél több pénzem. és billi vállalata ezt nagyon megkönnyíti nekem. -
#164 Mert a programnyelvek fejlesztoi vettek a faradtsagot, es portoltak Usenixrol Windowsra. Forditva nem igaz. Ennek ez a magyarazata.
Azert a Visual Perl .NET-et varom mar :)
Esetleg Visual Studio Brainfuck .NET :D -
assdf #163 Ó emberek, asszem kicsit el vagytok tévedve(vagy csak én gondolom rosszul). Vegyünk egy példát: pl van a világon 1 milliárd (most csak mondtam egy számot) számitógépfelhasználó. Ennek csak kb. a 10% az ténylegesen ért a számitógéphez, azaz aki némi utánolvasás segitségével szinte bármit feltud telepiteni a gépére és be tudja jól konfigurálni azt. Ebbe a 10%ba tartoznak azok többsége akik ebben a fórumban irnak, mert ez a szakmájuk, ezt tanulják vagy csak nagyon érdekli őket ez a téma és ezért elmélyedtek benne. De ez mind lényegtelen.A maradék 90%nak lövése sincs arról hogy mi az az op rendszer, meg hogy hogy is müködik,meg hogy nyilt forráskód vagy nem, hisz ugyis a többség vmi hackelt programot haszál( tegye fel a kezét akinek legalásis win van a gépén..), ellenben ők azok akik nap mint nap használják a gépüket vmi egyszerü kis feladat, pl szövegszerkesztés, vmilyen adatbázistkezelő program használata stb, stb... Ez a 90% az aki a munkahelyen is számitógéppel dolgozik de nem ért hozzá tulzottan, viszont egy sima wines rendszert szinte még egy hülye is fel tud rakni a gépére mert vmilyen alapbeállitásokkal futni fog.Ez a 90% az aki a fő jövedelmét adja a Microsoftnak akár közvetve akár közvetlenül és ők azok akik nagy része soha az életben nem fognak tudni egy linuxost rendszert kezelni, mert az már nekik tul bonyolult,és különben is lusták megtanulni egy új rendszert ha a régi is tökéletesen elég nekik. Ez az amiért az ms nem veszi túl komolyan az opensource termékeket,mert nagyon is jól tudja hogy ezek az arányok nem fognak a közeljövöben túl nagy mértékben változni. Az meg kit érdekel hogy 50 év mulva mi lessz. -
FTeR #162 eh, programozáshoz nem a win súgó kell, lol, az a felhasználóknak van.
majd látogass el az msdn-re és szólj, ha akár valmai hasonlót is tudsz felmutatni a másik oldalról. aztán nézd meg a visual studiót meg a .Net-et (az egész keretrendszerre gondolok) és gondold újra ami mondtál.
aztán segtís már létszives, mert nem tudom milyen programozási nyelv van unix/linux alatt, ami nincs winen. fordítva tudok többet is, de előbb te jössz. -
pemga #161 Eddigi tapasztalataim alapján a levlisták inkább adják a komolyabb "supportot", mint a fizetősek, de ez egyéni meglátás. Mindenesetre engem az ideg szokott borzolni, a "fogadtuk a kérését, kérem várjon" jellegű levelektől :). De mondom ez már túlmutat a linuxon, az "csak" egy példányosítása a community based "support"-nak :). Mit értesz tájékoztatás alatt? Számomra (definíció szinten) a tájokoztatás egyirányú kommunikáció, amikoris egyvalaki _közöl_ valamit sok valakivel, és nagy ívben nem érdekli mit válaszolnak rá. :) (ld. sajtótájékoztató, vagy "tájékoztatjuk kedves utasainkat, hogy...") Szóval számodra mit jelent a tájékoztatás? :). Nem lovagolok, tényleg nem értem hogy jött össze neked ez a két fogalom...
Tévedsz, most kifejezetten nem a zárt rendszerű fejlesztést hasonlítottam össze a nyílttal, hanem a community-based supportot a fizetett hotline-al, mivel Te azt húztad elő. (Ha a rendszert hasonlítanám össze azt mondtam volna, hogy a hibákat mi kijavítottuk kézzel, és nem vártunk volna heteket amíg ők kegyeskednek megoldani). És nem, nem csak a programozói lehetőségekről beszélek (developer's guide), hanem a hibajavításról IS (bugtraq).
De valóban ez elég meddő dolog, mivel kb 95%-a fejlesztéseknek nem nyíltpiaci, hanem egyedi :). (Ez Raymond, de amennyire én látom, igaza van.) -
whitehawk #160 "egyáltalán nem lenne a jó az olyan részesedés, az os nem az a piac amin jó a megosztotság. egekbe szöknének a fejlesztési költségek. kiveszne az egységesség. az os nem olyan mint egy böngésző és 1-1 os között is sokkal hatalmasabb különbségek vannak."
Ezt speciel kétlem. Legfeljebb Bill Gates nem 1 millát kapna évente. És akkor mi van? Nézd már meg: a windows mennyibe kerül, talán ha összesen 100 ember fejleszti, és mennyit adnak el belőle. A pénz nem a fejlesztésre, hanem a marketingre, meg a PRra megy el. A Suse meg a Redhat is megél valamiből pedig kisebb a piaca mint az MSnek, sőt még az általam említett 20%-nál is kisebb!! -
ddfg #159 Miota egyetemen vagyok (elotten nem lattam se linuxot, se unixot, hala az igenytelen kozepiskolanak) az a tapasztalatom, hogy linux/unix ala programot irni a legjobb a foldon Mert az egy jol dokumentalt rendszer, ha ertelmes nyelven akarsz programot irni, akkor egy csomo man lap segit... A windows sugojat hadd ne minositsem, az csak propagandagyujtemeny. Ezen kivul nem tudok beepitett segitsegrol (persze ettol meg lehet, de nekunk sehol se emlitettek)
Attol fuggetlenul hasznalom mind2-t (mindkettore kell programot irni), de ha megtehetem, gentoo-t hasznalok, mert az jol bekonfiguralva sokkal testhezallobb _nekem_ mint barmelyik win. Mindenki azt hasznal, amit akar, szive joga, (bar ez se teljesen igaz, van sok kenyszerhelyzet) en nem leszek egyik allaspont profetaja se, abbol kinottem, remelem. Viszont a velemenyemet elmondom, aki ertelmes, fontolja meg, aztan csinaljon amit akar -
kbupdate #158 Szerintem is a palacsinta jobb! Sőt:)))
Ma csinálni is kéne:) -
FTeR #157 a hír arról szól, h ms nem tartja ellenfélnek a opensourceot. erre beírták, h pedig kéne neki, mert a linux (mint opensource zászlóshajó) jön fel mint a talajvíz. erre írtuk, h marhára nem így van és eddig minden év a linux évevolt, mégsem történt semmi. erre írták, pedig jó az, mi meg írtuk, h nem úgy van az. aztán jött, h de hiszen ez meg ez, így meg úgy.
sztem végig témánál maradtunk (ms, ms termékek, opensource, opensource termékek) -
#156 Nem tudsz olvasni a sörök között. Az OS csak példa, itt a modell a lényeg. :) -
assdf #155 Valaki felvilágositana hogy most miről is szól itt a vita? Mert meglátásom szerint már köze sincs az eredeti hirhez, inkább csak arról hogy ki melyik OS-t szereti. Én a palacsintát szeretem, de utállom a spenotot. Nosza rajta szivesen megnézném a palacsintaevők és a spenótevők vitáját, amint bebizonyitják hogy akkor is az ő kajájuk a jobb...
No comment -
FTeR #154 2. nincs ezen semmi érthetelen, akkor amikor a 2000 volt 60-70%on, és közeledett az xp, még simán 20%on volt kliensen a 98 (leginkább a se).
3. nem mondtam, h a fórum nem jó. én is ilyen helyekről szerzem az infót. ha komoyl online írt támogatás kell ms-nél ott az msdn. ha ott valami nincs, az nem is létezik és nem is lehet megcsinálni.
nemtom a svéd zárt rendszered milyen lehetett, de nem kéne összehasonlítani egy nagy közösséggel rendelkező nyílt termékkel.
azért egy levelező listát nem lehet supportnak nevezni. az inkább tájékoztatás.
ezek a nyílt dolgok akkor működnek, ha elég nagy népszerűséget elért egy program. azért lássuk be, ilynek vanna kissebségben. -
pemga #153 1. Nemtom, nem ismerem a SUSE filozófiáját. Ők nyilván a saját nevükben beszéltek, nem a Linuxról úgy általában.
2. Ez viszont benne volt, ha valakinek NEM KELL az újítás, akkor ne kényszerítsék a váltásra. Annak valami oka van, hogy még mindig 15-20%-os elterjedtsége van a Win2K-nak. Előző melóhelyemen is az volt, a válasz: stabil, bevált, gyors, amit tudnia kell azt tudja. Itt XP-k vannak, de tökmindegy, mert cygwin-en keresztül X-eltem a ser verre ott is, itt is :).
3. Tévedés, nem _EGY_ névtelen fórumozó, hanem levlista. És igen, a legtöbb dologra levlistákon találtam rá. Dolgoztam jópár zárt rendszerrel, amihez képtelenek voltunk hozzányúlni a zártsága miatt, a supportot fizette a cég mint katonatiszt, és nagyrészt nagy ívben nem törődtek velünk. (Elég nagy nevekről volt szó, volt köztük svéd és amerikai is :)). Nézz meg egy normálisabb oracle fórumot, többet és gyorsabban lehet megtudni onnan, mint bármely support hotline tudna neked válaszolni. Ez nem linux sajátosság, ez egy community Vs fizetett support... (Ld. orákulum példa) -
FTeR #152 egyébként a valóság nem más mint az agyad által feldolgozott elektronikus jelek. álomvilágban éltél! :P -
FTeR #151 1. a videó mondanivalójára reagáltam
2. jön a vista, ideje, h lecseréljék.
3. lehet, te mint magáneber megbízol egy névtelen fórumozóban, de lásd be, h komoly felhasználóknál ez nem működik.
ha valami speckóra akasz os-t (pl klaszter), akkor sufnituningold a linuxodat ahogy akarod. addig is win majd uralja a legnagyobb piacokat. -
pemga #150 FTER, én a klippet mondtam hogy érdemes megnézni, mert szórakoztató. Messzemenő következtetéseket én nem vontam és nem is akartam h. bárki is levonjon.
De pár tényecske még belefér: Ha nézel statisztikákat, akkor a Win2K még mindig 15-20% körül mozog. (Az XP meg 60-70%.) Igen, ez EGY statisztika a sok közül, mint tudjuk minden statisztika hazudik, a valóság nem más mint valamivel alátámasztott hit, stb-stb. :))
Még egy apró különbség: ha valamit akarsz, akkor linuxnál meg tudod csinálni v. csináltatni, mert a kezedben a forrás. W2K-nál meg nincs. Én a magam részéről Debian-t használok, mert bízom a fórumokban :). -
izb #149 ami szar az szar
-
FTeR #148 értem én :) -
FTeR #147 ezzel nyugtasd magad esténként és légy boldog. -
#146 Csak egy kis artatlan provokacio :)