112
-
BiroAndras #112 "Másrészt attól mert profitorientált akkor az teljesen rendben van ha bóvlit sóz az emberre?"
Nincs rendben. De sajnos megtehetik, mert nagyon sokan megveszik tőlük.
Egyébként szerintem mostanra már az MS egész jó OS-t rakott össze.
"Ha szar cipőt veszel gondolom nem viszed vissza kicseréltetni, mert tudod hogy a cipő gyártója nem te rézanyu, hanem csak a pénzedre hajt."
Ilyenről szó sem volt. De azt meg kell érteni, hogy minden cég próbálja a legtöbb pénzt kisajtolni az termékeiből. Viszont nem tud kötelezni a vásárlásra, tehát ha RókaBőr(tm) 12.0-t árulnak, nem kell megvenni, és kész.
"Szerintem meg a cégek nem azért vannak, hogy pofátlanul pént csináljanak, hanem hogy üzletet hozzanak össze, és ez különbség!"
A kettő közt nincs éles határ.
"Ezen kívül növekedjenek, esetleg hogy a vásárlókban az áruikkal jó érzést keltsenek."
Ez többnyire nem cél, tisztelet a kivételnek.
"Ennek ugye bizonyos feltéte a profit. De nem az a cél!"
Minden cég fő célja a profit, ez tény. Hacsak nem szeretnél inkább kommunizmusban élni. -
#111 Egyrészt azért a M$-t kell most szídni mert a cikk róla szól.
Másrészt attól mert profitorientált akkor az teljesen rendben van ha bóvlit sóz az emberre?
Ha szar cipőt veszel gondolom nem viszed vissza kicseréltetni, mert tudod hogy a cipő gyártója nem te rézanyu, hanem csak a pénzedre hajt.
Szerintem meg a cégek nem azért vannak, hogy pofátlanul pént csináljanak, hanem hogy üzletet hozzanak össze, és ez különbség! Ezen kívül növekedjenek, esetleg hogy a vásárlókban az áruikkal jó érzést keltsenek. Ennek ugye bizonyos feltéte a profit. De nem az a cél! -
BiroAndras #110 "Azért mert minden nagyválalat így nyúlja le az embereket, akkor ez már jó dolog?"
Egy szóval sem állítottam, hogy jó. Azon lehetne vitatkozni, hogy mennyire szükséges. De az biztos, hogy nincs értelme ezért külön szidni az MS-t, amikor a többi cég se jobb. Mindenki tudja, hogy ez egy profit orientált cég, és nem a Vöröskereszt. -
Caro #109 Én tudom a szövegkörnyezetet, mert ott voltam :)
Persze, kicsit ferdítés csak így ezt az 1 db. hozzászólász beidézni, de nekem ebből annó az jött le, hogy nem szereted...
Bár nekem végülis mindegy :) -
#108 Na ezzel a hozzászólással most jól egyet értek!;)
Csak néhány gondolatom támadt:
A M$ és a NASA hasonló problémákkal kűzd, óriási bonyolultságú projektek, több ezer mérnökkel, fokozott biztonsági követelmények nyomása alatt.
A M$ úgy tűnik az új módszerével megtalálta a szentgrált. Kérdés hogy a módszer működött vagy az hogy újraírták az egészet? Szerintem az utóbbi.
Ha maradnának ennél a bonyolultsági foknál akkor valszeg a módszer hatékony maradna, de szerintem a köv OS-ük megint sokkal bonyolultabb akar majd lenni.
Másrészt, ki a franc kérte őket hogy írjanak egy új OS-t???
Persze ők ebből élnek.
De igazából senkinek nem hiányzik, egy ilyen programszörny mint a vista biztos nem. Ettől még lehet, hogy jó OS lesz, de nem hiszem hogy lényegesen jobb lenne mint pl az XP. A gond az hogy az OS ekkel szemben inkább minimális elvárásaik vannak az embereknek, ha extrát akarnak akkor futtatnak egy külön progit.
Ezért viszont egy olyan OS-nek rengetegen örülnének, ami kicsi, hatékony, kompatibilis a windózzal és a DX-el, esetleg open fejlesztésű. -
FTeR #107 akkor félreértetted, vagy nem vetted figyelembe az előzményeket. abban a vitában végig az ment, h szemét ms tökretette ezt meg azt, ellenben a kugli milyen jó fej. erre írtam azt, amit idéztél.
használom a keresőt, mert jó eredményeket dob, de nem párosítok hozzá ideológiákat és nem hiszem, h teréz anya reinkarnációi.
kugli ugyan olyan multi cég mint az ms és a maga területén ugyan úgy monopolban van és ennek megfelelően viselkedik. -
Caro #106 Ez így van.
Csak a profi OS alá profi és szabványosított hardver is kéne.
És a profi OS-hez kellenének új szabványosított protokollok, kódolási eljárások, stb..
És ez lenne a lényeg: a szabványosítás.
Ennek ma pont az ellenkezője megy. A gyártó lenyomja a termékét, te meg rakhatod fel hozzá a drivert, ami ha bénán írják meg, szédszedi az OS-t. -
BlackRose #105 "Asszem nem is lenne semmi bajom az M$el ha profik lennének, de amatörök, mindig is azok voltak."
erre most azt kell mondanom (tapasztalatból), hogy egyrészt igazad van, a másik rész meg az, hogy mindenki amatőr, csak van aki eldugja azt ami nem a legjobban sikerült neki (és ezért profinak látszik), a Microsoft nincs ilyen pozicióban, mert egyrészt mindenki figyeli, másrészt meg ...
már elég régóta dolgozok a szoftverfejlesztésben és tudom, hogy mennyire nehéz dolog egy relatív bezárt (nem téma a kompatibilitás stb.) projectet amely 50 - 100 ezer SLOC, 10 emberrel levinni, próbáld elképzelni hogyan is menne ez 50 millió SLOC, 7000 ember és a project mindennel kompatibilis kell, hogy legyen... na azthiszem meglátod, hogy az amatőr szó megváltoztatja jelentését. Ez éppen olyan mint ha a Cessnás faszi aki rutinossal repül minden nap azt mondaná a NASA-nak, hogy amatőrök, mert problémákkal jár majdnem minden missziójuk, a baj csak az, hogy amit a NASA csinál arra még nincs válasz a Microsoft is olyan projecten dolgozik amelyre nem lehet találni összehasonlítható dolgot a szoftverfejlesztésben és ezért elég sok jól bevált metódus nem biztos, hogy működne, 7000 ember között csak a kommunikációt elképzelni, már elég, hogy elmeneküljek a helyszínről (néha 10 ember között is olyan kommunikációs problémák alakulnak ki, hogy az nevetséges - pedig mindég nagyon odafigyelek, hogy ez OK legyen). Na de nem akarom itt a MS-ot védeni, csak rámutattam néhány dologra amit nem szabad szemelől veszíteni, főleg ha mindez a végtelen bonyolúltság mellett, a kód minősége javult (ez kétségtelen, XP sokkal jobb a 98-nál, SP2 még jobb...), és ami még fontosabb változnak, hogy ez továbbra is így maradjon.
Pl. felteszem magamnak a kérdést, ha én vagy akárki más egy projectet annyira elszúrna, mint pl. Jim Allchin a Longhornt (2-3 évet késik, valszeg néhányszorossan áttőri az elsődleges költségeket, és még nem is tartalmaz minden featuret ami a specifikációban van - he he aki szoftverprojecteken dolgozik az tudja, hogy ez a kombináció TOTAL FAILURE, keresnénk e még valamit a szakmában, valszeg kivágnának bennünket, hogy ... és ez így igaz, de elfelejtünk valamit, ez egy olyan nagy projekt, amely összehasonlíthatatlan más dolgokkal, sokszor az az érzésem támad, hogy könyebb lenne egy teljessen új Windows-like OS-t fejleszteni, de mindazok a zűrzavaros problémák nélkül amit a legacy kód és még jobban a legacy architektúra okoz, mert éppen úgy mint az építészetben, nem lehet funkcionális és problémamentes épületeket emelni egy régi városnegyedben... így van ez a Windows-al is, a Vista pedig bár amennyire ismerem a dolgokat (és most ez a cikk is erre utal), elég komolyan belement ebbe a New Design-ba, nemcsak marketing alapon mint az eddigi Windows-ok ("A legújabb technológia bla bla bla... néha nevetséges"), hanem tényleges technológiai újítás is észlelhető. Különben maga Dennis Ritchie is már elmondta, hogy a UNIX-al is ez a baj, 30 éves filozófia, 30 éves technológia, 30 éves akadályok vannak benne még ma is...
Michael Hammer 15 évvel ezelőtt írta:
"It is time to stop paving the cow paths. Instead of embedding outdated processes in silicon and software, we should obliterate them and start over. We should "re-engineer" our businesses: use the power of modern information technology to radically redesign our business processes in order to achieve dramatic improvement in their performance"
és
“Nearly all of our processes originated before the advent of ERP technology. They are replete with mechanisms designed to compensate for “information poverty”. Although we are now information affluent, we still use those mechanisms, which are now deeply embedded in automated system.”
ő itt az üzleti folyamatokra gondolt, de ugyanez igaz a technikai folyamatokra is. Gondold el, hogy mennyi mindent sokkal jobban meglehetne ma oldani, mint 30 évvel ezelőtt amikor sok olyan problémára nem volt megoldás amire ma már megvan. A hardware és a software pedig annyi olyan tulajdonsággal rendelkezik amely akkor nem is létezett... pl. az AMD álltal bevezetett no-execution flag, csak egy apróság, ma már hardware szinten 1000x nagyobb biztonsági szintet lehetne elérni mint amennyit a sokmindennel lekötött szoftver el tudna képzelni. Na amatőr Microsoft ide vagy oda, most már ideje lenne valaki profinak írni egy OS-t... na ez szépen hangzik csak... éppen olyan, hogy mi lenne ha vólna, szép de sajnos nincs, és nem is lesz, bár nem a mi életünk idejében. -
#104 Jó kis cikk.
A végső pozitiv hangvételtől függetlenül én egy kicsit másra helyezném a hangsúlyt.
Te azt mondod, hogy milyen jó ez a M$ mert végül mindig valami inovativ lépéssel áll elő.
Én meg azt mondom, hogy valóban előálltak egy innovativ módszerrel, csak éppen már mindenki 10 éve a száját tépi hogy milyen szemét kódja van a winnek, és ez előbb utóbb megbosszulja magát. Másrészt csak az után léptek hogy idóben jelentősen csósztak, a konkurencia eléjük került, ráadásul mind ez hatalmas extra kiadást is jelent nekik.
Asszem nem is lenne semmi bajom az M$el ha profik lennének, de amatörök, mindig is azok voltak. -
#103 Látszik, hogy te sem vagy tisztában a hw árakkar, ha tudsz nekem szerezni 60 ért egy használt p4 es laptopot, csak szóljál és én rohanok ezerrel. Pár éve sajna még csak ez jött ki ennyi pizbő. Mint mondtam netezésre, fórumokra lükegyerekeknek jóbeszólni ez is jó.
Szal, csak röhögjél, fő a jó kedv. ;)))
De hogy a kocsiknál maradjunk, én asszem elcserélném az új Suzukimat egy 20 éves Ferrarira ha megtehetném. Mert tudod a minőség az 20 év múlva is minőség.
De gondolom te máshogy vagy ezzel.
Másrészt ahogy mesterem, Dzsúz mondta a Ponyvaregény c. klasszikusban: Bazmeg, ha nem akarsz látni akkor ne láss!
-
#102 komolyan modom kezd elegem lenni belőled, áálandóan jössz itt a 10 éves konfigurációkkal.... p 233-ast nyugat EU-ban már a szemétdombon sem találsz... LOL
egy p4 celeront 60 rugóért simán kapsz amin megy XP ezerrel.. akinek meg nincs ennyi pénze az ne vegyen gépet...
Az meg hogy 20 éves amigához hasonlítod az XP-t... erre nem mondok semmit... mindenesetre jókat röhögök a hülyeségeiden... elmehetnél bohócnak -
BlackRose #101 http://online.wsj.com/article/0,,SB112743680328349448,00.html?mod=todays_us_page_one
egy érdekes cikk a Windows fejlesztési problémáiról, miért késik a Vista... stb. És esetleg magyarázatot is ad minden olyan dologra amit már olyan sokszor elmondtam, csak esetleg nem annyira részletessen mint ahogyan ebben a cikkben előadják... -
BlackRose #100 Nézd még véletlenül sem nézem így a dolgokat.
Rövid életfilozófiám erről szóló része:
Az embernek két különálló élete van (bár a nyugati életstílusu embernek), az egyik a professzionális élet a másik a privát élet. A kettő keverését maximálissan kerülöm, annyira, hogy már volt amikor veszekedés lett belőlle (pl. amikor a főnökök... na de ezt már tudjátok), mindenképpen, hogy az embernek minőséges legyen a magánélete, néhány dolgot be kell biztosítania... a baj a mai világgal ott van, hogy ennek a néhány dolognak 90% pénzbe kerül, tehát, hogy minőséges magánélete legyen az embernek, elég komolyan kell, hogy hozzááljon a professzionális életéhez... de a kettő annyira kötött, hogy nem tudom elképzelni, hogyan tud valaki jól dolgozni, ha kimarad neki a magánélete... tehát egyik a másik nyomában van körbe... ezért nem tudom elképzelni, hogy milyen lehet az a csak professzionális, vagy csak magánélet... szerintem ha egymást kizárják akkor nem sok értelme van a dolognak. -
#99 Akkor most elmondom az őszintét hogy szerintem miről szól az üzlet a XXI. szd elején.;) tehát egy kicsit offolok:
Kezdjük Adam Smithszel meg a klasszikus piaccal:
sok szereplő, vállalkozó fejéből ötlet kipattan, banktól kölcsönvesz, létrehoz egy termelő egységet. Termel, cél a minőség, mert a vásárló valszeg arra hajt. Állam éjjeliőr. A társadalom középosztálya erősödik.
Kevés szereplős, monopol kapitalizmus:
kevés szereplő, monopol-mamut a kis cég szellemi tulajdonát felvásárolja, más üzletágból átszivattyúzott pénzből termelőkapacitást kiépíti, terméket piacra dobja, költségeket hatékonyan lenyomja, profitot maximalizál. Állam ellenőrzi és óvja a mamutot nehogy olyat csináljon amit maga is megbánna. A társadalom leggazdagabb rétege gyarapszik.
Warez kapitalizmus.
A legális piaci szereplők mellett egyre nagyobb mennyiségű a monopolista kapitalista államok által nem mindíg elismert gazdasági szereplő. Ezek "eklektikusan";) és szabadon használják a mások által előállított szellemi tulajdont. A IT ipar biztosította eljárásokkal hatalmas mennyiségben tudják az olcsó és viszonylag jó minőségű sokszor illegális másolatokat gyártani. A sűrű fillér elvvel biztosítják a pénzügyi hátterüket. Gyorsabban reagálnak a piaci kihívásokra mint a mamutok, a piacokon maguk is forradalmi változásokat indukálnak (pl hagyományos levelezés, hirlapárusítás visszaszorulása) Egyfajta újraelosztást csinálnak a társadalomban, az olcsó, féllegális és illegális termékek elsősorban az alsóbb rétegekhez jutnak el.
Az állam ambivalens módon viszonyul hozzájuk, de a megszorító intézkedések jobbára hatástalanok. A jogi szabályozás folyamatos késésben van.
A warez kapitalizmus manapság talán leginkább 2 fő területen nyilvánul meg, a szórakoztató termékek illegális másolásában, és a rettentően olcsó távolkeleti termékekben.
A M$ és a kirakatban levő cégek általában fáziskésésben vannak, egymással harcolnak miközben az egész már másról szól.
Ki lehet állni a törvényesség és a jog meg a korábbi gazdasági modellek mellett, de amikor a piaci szereplők nagyrésze nagy ívben tesz erre akkor valami újat kell kitalálni.
Gyakorlatilag a PChez kapcsolódó IT-ben a piaci korszak véget ért. A vállalatok nagyrésze átállt a szabad forrású IT-re, eközben az USA mesterségesen és törvényellenesen tartja életben az utolsó titánt ezzel is hatalmas pénzt kiszivattyúzva a rendszerből, annak óriási károkat okozva.
További szép napot kívánok;))) -
Caro #98 Azért ennyire nem kell merevnek lenni.
Az üzlet is létezik, de nem lehet mindent csak abból a nézőpontból nézni, nem lehet csak azt csinálni, ami profitot termel.
Szerinted hol tartanánk most, ha ez így lenne? -
Caro #97 :)
oks, te mondtad, akkor most jöjjön az arschsg módszer(bocsánat, már kbupdate!):
© FTeR 2005. jún. 29. 18:28 | Privát | Válasz | #30
a szemét kugli tönkretette a jahút, pedig eleinte mindenki azt használta. volt amikor kugli ugyan így bejelentette, h lenyomja jahút és így is lett...
nem tudom mit kell ezen ennyire háborogni.
dez, nem csalódtam benned ;)
Válasz 'Hege15' üzenetére (#21)
:)
Forrás: Google :D -
BlackRose #96 "És mielött itt jönnél nekem hogy levagyok szarva, mert az igazi felhasználó az nem én vagyok hanem a vállalatok, szerintem idézd fel magadban, hogy minek is a rövidítése a PC és kiknek is találták ki ezt a kategóriát!"
1. nem mondanám ezt, te is tudod, hogy nem szoktam igy beszélni.
2. a felhasználók gorombán 3 részre oszthatók (consumer, poweruser és corporate user), na most ha a poweruser-e koncentrálnának (különben én is ide tartozom, de pl. tőlled eltérően nekem a corporate is fontos), akkor nem is léteznének, már régen, tehát ebből a szempontból a Windows high-end rendszer (nem technikailag), a userek túlnyomó része a corporate és a consumer (ezért van az, hogy a Windows ezt a két célcsoportot tartja a legfontosabbnak). Különben nem is érdekes, mert úgysem tudunk kihatni ezekre a dolgokra, ezért vetted észre, hogy érzik rajtam a vállalati duma, egyszerűen azért mert ez az ami mindent átsző és persze ez az amiből fizetem a számlákat... de jó lenne ha nem így volna. Tudod egy érdekes dolog jut most itt eszembe, egy nagyon jó haverom szokott sokszor azzal érvelni, hogy mi lenne ha... erre meg én azt válaszolom, hogy de ez nincs. Most itt hasonlóan beszélgetünk, hipotéziseket és reális világot nem lehet összehasonlítani és valamire való észrevételt levonni, erre már rájöttem, mert mindkettőnknek igaza van a saját keretein belül. A végén mindég az a fontos, hogy mivel zárult a nap... :) -
Caro #95 Én spec azért használok...
Linux alatt:)
Most ne gyertek nekem azzal, hogy de ebben is van bug, mert persze, van, de amíg egy zárt forráskódú terméknél a programozók a körmüket rágják, csak nehogy észrevegyék, addig a nyíltnál pont az a cél, hogy vegyék észre, és így a fejlesztők minél előbb kijavíthassák.
De még ha baj is lenne az FF-el a linux szigorú jogosultságkezelése nem teszi lehetővé spyware/trojan/egyéb bejövetelét a gépre.
És a kernelnek azon részében bizony nincs hiba. -
FTeR #94 honnan veszed, h nem kedvelem a kuglit?
az egyetlen kereső amit használok, sztem a napi lehívott oldalak 50% egyenesen kugli, a másik felét meg azzal találom meg.
Csak nem vagyok (érzem magam) elvakult(nak). -
Caro #93 Tudom, hogy te nem nagyon kedveled a Google-t. :)
Ezzel én is tisztában vagyok. De nem is azt mondtam, hogy nem fontos a profit, csak a két különböző filozófiát állítottam szembe.
Azt mondtam, hogy a Google-nél a felhasználó az _első_. -
#92 Azért mert minden nagyválalat így nyúlja le az embereket, akkor ez már jó dolog? -
#91 Az a helyzet, hogy nem tudom mit szólnál ha lenne monnyuk dácsia logan (ez a win) mint középkategóriás autó, meg valami kisteher (ez a Linux). Ma már sajnos ez a szitu PC OS fronton.
Na most lehet itt az értékről beszélni napestig, de én mint felhasználó messze nagyívben teszek rá, hogy a M$-nek és a vállalatoknak mit jelent az érték (neki alapvetően ez pénzt meg egyéb tőkét jelent de engem had ne izgassanak ezek a dolgok).
Nekem mmint júzernek jobbára a használati illetve valami elvont érték számít (hogy mennyire tetszik).
Használati értékben a win xp sem jelent semmiféle előrelépést egy 20 éves Amiga OS-hez képest! A tetszési indexet meg szintén hagyjuk.
És mielött itt jönnél nekem hogy levagyok szarva, mert az igazi felhasználó az nem én vagyok hanem a vállalatok, szerintem idézd fel magadban, hogy minek is a rövidítése a PC és kiknek is találták ki ezt a kategóriát!
Azt mondod hogy te semleges vagy én még is azt érzem hogy ugyan nem elvakultan de nagyon is vállalati szempontból nézed a dolgokat.
De könyörgöm ezek a gépek nekünk/nekem egyéni felhasználóknak készültek, had ne más mondja meg nekem hogy mit akarok ezekkel a gépekkel csinálni! -
BiroAndras #90 "Szal erre felrakok egy openszórsz ingyenes böngézőt és a pokolból a menyországba kerülök."
Azért tedd hozzá, hogy a böngésző nem ezer éves volt. Inkább egy netcápa 3.0 illett volna oda. -
BiroAndras #89 "Azon kivül a profitmaximalizálás egyik eszközeként termékeit és szolgáltatásait részekre bontja ugyan azt a terméket többször is eladja a vevőnek. (Pl "Új" vindóz verziók. Gyakorlatilag ua os új szkinel néhány nagyobb ráncfelvarrással!!!!)"
Én úgy vettemészre, hogy mindenki ezt csinálja. De az MS legalább tényleg hasznos dolgkat is pakol a win-be. Ellenben pl. a mobil telefonokat csak haszontalan funkciókkal tömik, miközben a használhatóságuk csak romlik. -
#88 megalol
Lefordítom a hozzászólásom miről szólt.
Kezdjük ott hogy szerintem annnyira még te sem vagy ügyes hogy egy 233-as MMX-es penyós 64MB os gépre (2GB vinyó) felvarázsold az xp-t;)
Netezésre, pasziánszozásra szerintem nagyhülye aki ennél jobbat vesz, de ez magánvélemény.
Csak arra akartam rávilágítani, hogy adott egy ezeréves szutyok OS (Made by M$) és egy manapság már szintén ezer éves brózer (szintén médbáj M$)
és úgy szopattyák szét egymást hogy öröm nézni. (Erre mondhatod hogy de hát ez régen volt, csak éppen régen is volt olyan OS ami nem halt be csupán attól hogy rendeltetés szerűen használtad a géped)
Az újabb osekkel annyival jobb a helyzet, hogy van monnyuk beépített tűzfal.
Szal erre felrakok egy openszórsz ingyenes böngézőt és a pokolból a menyországba kerülök.
Amúgy a saját gépemet én is meg tudom védeni, csak éppen az egyszeri felhasználó (jelen esetben a barátnőm) összerombolja a gépét ha nem képes ügyeskedni. -
FTeR #87 "Azért van ez, mert a Google-nél a felhasználó az első, míg az MS-nél a profit"
talán te is belátod, h ez nagyon naív beszólás volt. a kugli alapítói pár év alatt felkerültek a világ leggazdagabjait felsoroló listára. Biztos nem fontos nekik a profit :) -
BlackRose #86 Minden amit megycsinálsz, legyen az autó, gyerek vagy éppenséggel nukleáris erőmű egy dologra igényes, hogy fennmaradjon (pénzre), a Google nem mondom szép és jó dolgokkal jön elő (és ne gondold, hogy én szeretném, ha a Google a Microsoft áldozata lenne), de messze elmarad özleti értéke a Microsoft termékeinél, szolgáltatásainál. Persze a Google-nek is van egy erőss alapja (a search) mint annak idején és még most is a Microsoft-nak a Windows (igazábból a Win32 API), de ennek közelről sem akkora az értéke mint a WIndows-é - ha pl. valami miatt leesik a Google (tegyük fel 2 napra) az üzlet megy tovább, az emberek ármennek a yahoo-ra, msn-re stb. szinte kiesés nélkül működne minden, viszont ha reggel bemennél a munkádba és a gépeden nem lenne a Windows... na gondolom tudod mire gondolok (most itt ne gyere azzal, hogy a Linux meg xyz, mert a Google felváltása Yahoo-ra vagy MSN-re nem kerül sem pénzbe sem időbe, míg a Windows felváltása sokszor olyan sokba kerül időben is meg pénzben is, hogy eltemetné az üzletet). Éppen ezért a Google szétszórva kóvályog, mert technikai értelmiséggel nem lehet üzletet csinálni, ide ennél sokkal több kell, a Google meg értékének nagy részét a Windows platformon formálja (pl. GoogleEarth, Blogger plug-in for MS Word... stb.), ahelyett, hogy egy API-t készítene. Bill Gates nemrég azt mondta, hogy a Google hibája (és ez szerintem is így van), hogy az emberek információit szervezni akarja, míg a Microsoft az embereket el akarja látni olyan eszközökkel, hogy információit maguk tudják kezelni (API) és ha elfogadod, hogy ez igaz (mond meg miért nem) akkor szerinted melyik hozzáállás a nyerő? -
BlackRose #85 "Ha te most azért vagy behalva..."
nem vagyok én behalva (sőt már mint tudod neutrális vagyok), de próbáld meg úgy figyelni a dolgokat, hogy pl. a Microsoft a szoftveripar Ford-ja (ha már az autóipart hoztad fel), tehát meghiszem, hogy a Bentley, Maseratti vagy Ferrari jobb minőségű, de nekem pl. Ford Mondeom van, 7 éve tekerve van és 169.000 km, soha semmi baja nem volt, kivéve kipufogót cseréltem rajta (egyszer), meg olajat... na most ez lehet, hogy technikai szempontból nem elégíti ki egy Ferrari fánt, de nekem megfelel, főleg ha az árát vesszük tekintetbe. (persze itt most ez nem a legfelelőbb összehasonlítás, mert az autóiparnak nincs Open Source megfelelője ).
"...nem az áru valódi értéke, hanem amiért el lehet adni..."
na szerintem itt van a baj, amikor egy termék (vagy akármi) a piacra kerül, akkor a valódi értékét mi magunk (akik kitettük a piacra) elcseréljük azzal amennyit a piac hajlandó fizetni érte, tehát ebben az esetben a valódi érték nem létezik, amikor valamivel kereskedünk akkor annak már nincs "valódi" hanem csak piaci értéke, míg a szoftvereknél egy termék értéke nem az, hogy mennyit lehet érte kapni (én itt amikor az értékekről beszéltem, nem egy Windows (termék) egyéni értékére gondoltam, hanem globális értékéről, vagyis egy termék értéke attől függ, hány terjesztési pontja van és hány terméknek támogatja értékét, miközben ezeknek a támogatott termékeknek nagyrésze ezt viszonyozza - pl. a Windows értéke egyszerűen elképesztő mert pl. cégek milliói mindennapi munkájukat jelenleg ez nélkül nem tudnák elvégezni és ezáltal, hogy a Windows nekik nagyon fontos, ők azok akik valóban értéket adnak a Windowsnak) vagyis gondolom, hogy érted, hogy egy termék értéke a használati körétől függ, ha pl. nekem most lenne egy ideális szuper OS-em a fiókomban (teljessen ideális, bugok nélkül stb.), persze elméletben , akkor ennek szerinted lenne értéke? Üzleti szempontból persze, mert technikai szempontból kétségtelen, hogy igen, és ha ezt kezembe venném délután akkor éppen úgy mint te is fantasztikussan érezném magam, de ez nem változtatna azon, hogy az üzleti értéke kimaradna, mert túl sok más aszpektus kell, hogy kilegyen elégítve (technikain kívül), hogy egy terméknek üzleti értéke legyen, vagyis, hogy sikeres legyen. A Linuxnak éppen ez a baja - technikailag nagyon jó, viszont üzleti szempontból sok minden hiányzik (kétségtelen, hogy napról napra javul a helyzet ezen a téren, de a Windows üzleti értéke fényévekkel jobb és ezt biztosítja az az átszőtt infrastruktúra, userállomány, alkalmazás (termék) állomány és partner meg fejlesztői állomány amely ezt az értéket a kezében tartja - a Microsoft éppen úgy működik mint minden üzlet kevés pénzel ellenőriz sok pénzt -- kevés tényezővel ellenőrzi a piacot).
-
kbupdate #84 "Azok a lámák akik nem értenek hozzá, meg ne szóljanak be. ;)"
Látod Caro, ezzel én is egyetértek! :)
(Csak kicsit annyiban más: Microsoft Windows-t használok, és boldog, elégedett vagyok vele) -
Caro #83 Hmm...
Megynyitottam ezt a topicot, hogy veszem rá a fáradtságot, és elolvasom.
A hozzászólások olyanok, mintha egy MS fogadóbizottság várt volna rám itten.
Ahelyett, hogy flame-war olnék, bár tehetném, mert nagyon csúnya dolgokat írogattatok, inkább visszatérnék a cikkhez.
Ami bizony arról szól, hogy az MS már túl van a csúcson.
Nem igaz BlackRose megállapítása, hogy az MS le fogja nyomni a Google-t. A Google olyan stabil alapokon nyugszik, amik szinte megingathatatlanok. Olyan még az MS-nek sem jutott eszébe, hogy egész Amerikát lefedő WiFi/WiMAX hálózatot építsen ki, hogy az emberek ingyen telefonálhassanak! Miért? Mert ez az MS szerint nem üzlet. A Google mégis kihozta, hogy ez neki üzlet.
Ahogyan a kereső is: mi lehet a Google-nek üzlet egy olyan keresőben, amiből nem jön be reklámbevétel?(és nem is fog, mert az egyszerűség a Google szimbóluma! Ráadásul próbálnak minél inkább függetlenedni azoktól a minimális reklámoktól, amijük van.)
Ennek ellenére mára az IT szektor meghatározó cégévé vált.
Kinek jutna eszébe könyveket digitalizálni, ha nem a Google-nek?
Azért van ez, mert a Google-nél a felhasználó az első, míg az MS-nél a profit. És ezért van az, hogy az emberek megbíznak a Google-ben, a Microsoftban pedig egyre kevésbé.
Mellesleg én linuxot használok, és boldog vagyok vele.
Azok a lámák akik nem értenek hozzá, meg ne szóljanak be. ;)
Szerettel és Peace!:Caro -
kbupdate #82 lol, Windows 98... ügyes vagy, johogy nem win3.11-et hozod fel. Windows 98 már régóta nem mérvadó. De úgy látom te még csak ott jársz MS termékeit nézve. Így nem csodálom, hogy nem vagy elégedett:DDD
"Érdekes módon, nekem XPSP2+minden update mellett IE-ben rohadtul nincs egy toolbar sem. Érdkes.. Pedig nap mint nap több órán át csak IE-t használok, bármiféle netezésre. ÉRDEKES? -
FTeR #81 aham, erre gondoltam én is :)
Érdekes az is, amit a szabadalmakról ír. -
FTeR #80 van egy olyan az eszközök menüben, h "Bővítmények kezelése...", arrafele próbálkozhatsz. -
Luminas #79 Boldog szülinapot Microsoft :) -
abelr #78 ...én is boldog szülinapot kivánok! de akkor sincs igasság!!!!! -
#77 Kicsit a böngészőtémát is melegen tartva:
Most a barátnőm széteső w98 laptopjáről irok, egy órán keresztül próbáltam az IE alol kiirtani a túlbárokat, a szemetet, meg életben tartani, hogy legalább a kezdő oldalon ne fagyjon le.
Gyorsan felraktam a FFot azóta két halálközeli élménye is volt a rendszernek, de a böngésző az megmaradt;)))))
De ti csak fényezzétek az M$t, biztos rengeteg tervük van arra nézve hogy fognak milliárdokat kihúzni a zsebetekből. (Higgyétek el mindig megfuzethetőre fogja az árait megszabni, ahogy a szunyog is csak egy kis vért vesz le tőletek és talán a világon a legelterjedtebb rovar. Szal lehet azokat is dicsérni)
Szerintem a közeljövőben valószinűleg bevezetik az IT adót is ("részletfizetési lehetőség"), én azt tenném;)))) -
#76 Kösz, azért nekem is jól esett (volna;)))))
De mindegy;)
Kinek a pap kinek a paplan, ugye. -
Orgi-CRPD #75 (Ahhh..... felrenyomtam, vagy valami gixer adodott! A #74-es hozzaszolasomat BlackRose-nak cimeztem a #72-es hozzaszolasahoz!!!!)
Elnezest!
-Orgi- -
Orgi-CRPD #74 Udv!
Remek!
"Copy-paste"-ztam az irasodat utolagos engedelmeddel.
-Orgi-
u.i.: Kicsit sajnalom, hogy igazad van es egyet kell Veled ertenem.
-
#73 Khm....!????
"De, hogy a siker biztos legyen, figyeli konkurenseit és ezek termékeinek értékét csökkentő stratégiákat dolgoz ki (pl. ilyen volt az IE vs. Netscape). Éppen ezért soha nem fogadom el, hogy ez monopól helyzet kihasználás volt, mert ez igazábból egy olyan lépés volt, ami a Netscape értékét átöntötte a Windows-ba (nem az IE-be mint ahogy sokan gondolják, az IE itt csak arra szolgált, hogy a Windows értékét növelje, a Windows meg már annyira értékes volt, hogy ezt a lépést lehetővé tette - a Microsoft hülye lett volna ezt nem kihasználni), az Office (eleinte a Word) is csake erre szolgált, de idővel kinőtte magát olyan terméknek ami önmagában is érték és ezért most termékek és szolgáltatások ezreivel növelik az Office értékét és ezáltal a Windows értékét is."
Amiket itt leirsz az nagyjából kimeriti a monopol helyzettel való visszaélés fogalmát-amire a M$ kifejezetten torekszik is!
Azon kivül a profitmaximalizálás egyik eszközeként termékeit és szolgáltatásait részekre bontja ugyan azt a terméket többször is eladja a vevőnek. (Pl "Új" vindóz verziók. Gyakorlatilag ua os új szkinel néhány nagyobb ráncfelvarrással!!!!) Ezt a módszert először vagy 20 éve olvastam és egy sarlatán használta ahogy az agykontrol szerű tanfolyamaiból gazdagodott meg.(kezdő, haladó, középhaladó, intermédiátápperlevöl, proffessional, beginer júzer hómedisön meg amit csak akartok, természetesen a felhasználó minnél nagyobb elégedettségére;))))
Ha te most azért vagy behalva mert egy monopol pozicioba igyekvö cég marhára jól ki tudja más monopol cég (IBM, intel) plusz az állam támogatását használni, akkor valszeg könnyes szemekkel emlékezel a Videotonra meg más nagy állami cégekre az előző rendszerből, mert kb annyira nagy művészet ezek után üzleti sikert csinálni, mint azoknak, az akkori "versenyhelyzetben" fennmaradni (BRG MK27 rulezzz;))))))
Szerintem egy olyan ember aki hajlandó elfogadni a piac által meghatározott "értéket" (nem az áru valódi értéke, hanem amiért el lehet adni, ez lehet több is kevesebb is az áruban megtestesülö értéknél) és feladja a MINŐSÉGET az soha nem is volt igazán teknikaimegszállott. (Mint ahogy itt egyesek céloznak rá csak a menedzserek, akiknek ez üzleti érdeke, csak azok fogják agybafőbe dicsérni valamelyik autógyártó cég nevesincs kisautójának ezévi kitudja hányadik inkarnációját, de olyan hülyeséget ők sem mondanak, hogy ez csak azért mert ebből adnak el a legtöbbet emiatt sokkal jobb mint egy Bentley, vagy egy Maserati).
Szal én nem téveszteném össze az üzleti értéket, a használatival, meg a minőséggel.
Az M$ termékei használati érték és minőség szempontjából kb megegyeznek a 20 évvel ezelőtti termékekkel (természetesen nem az M$ termékekkel mert azok szarok voltak), az árukat meg úgy választják meg hogy a legmagasabb profitot tudják kihozni belőle.
Ez engem mint minőség és technikai megszállottat jobb esetben hidegen hagy, rosszabb esetben meg utálom mert látom hogy mennyien bedőlnek neki és engem néznek hülyének mert nem hiszek a rekrám szövegben. (Pedig ugye az intelligens mosópor....;)))))