Fényt bocsát ki az emberi kéz
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
akkó it nem is vót kamu?
én montam.....
Rusher
Akkor ez végül is a Bose-Einstein kondenzátum nem?
A kozmikus háttérsugárzás elsõdleges forrása az õsrobbanás. De majdnam minden csillagászati jelenség hozzáad valamennyit.
Azért, mert "kölcsön" energiából keletkeznek, amit vissza kell fizetni. A gamma sugárra már nem marad energia.
"Ha õk nem bocsátanak ki gamma sugarakat az egyesüléskor, akkor nem is "igazi" anyagról beszélhetünk."
Pontosan. Ezért hívják õket virtuális részecskéknek.
mondok 1 nagy hülyeségeT:
és ha ez a háttérsugárzás forrása?
Kara kánként folytatom tanításom.
Trükkös kérdés. A legegyszerûbb a töltése, vagy a normál anyaggal való kölcsönhatása alapján felismerni az antianyagot, de ez egy távoli galaxisnál nem megy. A kibocsátott fény spektruma majdnem pontosan ugyanaz. Hajszálnyi különbség lehet, ami miatt "rendes" anyagból van több, de nem tudom, hogy ez a különbség kimutatható-e a spektrumból.
Lehetne még vizsgálni az onnan érkezõ neutrínókat, de azokat meg rettenetesen nehéz elfogni.
Rémlik, hogy valahogy mégis meg lehet mondani, de most nem jut eszembe.
Semeddig nem lesz tele. persze kell még két feltétel ehhez. Nem lehet töltésük, mert amiatt taszítanák egymást, és nem lehet túl sok energiájuk, mert akkor meg gázként viselkednének.
Ha egy fekete lyukhoz össze kell lapátolnod 100 naptömeget (anyagot), akkor honnan tudnál te öszeszedni ennyi antianyagot? Sehonnan.
Az antianyagban épp az a kunszt, hogy ami kicsi keletkezik, az mindjárt meg is semmisül, amikor érintkezésbe lép az anyaggal.
Halvány sejtelmem van azonban arról, hogy a vákuum t.képpen egymásba átalakuló anyag-antianyag, de itt meg párban van a kettõ, nem válnak el, és különben is kicsi a sûrûség (bár a világegyetem szintján már számottevõ, és hozzájárulhat a végtelen tágulás leállításához. De ez már nekem is magas.).
Nem olyan mint a foton ? Bármennyit tölthetsz a vödörbe sose telik meg fénnyel :)
Azért nincsenek antianyag-fekete lyukak mivel a világegyetem tudtommal sima anyagból és nem antianyagból áll. Tehát a feketelyuk egy napnál pl. 100 szor nagyobb normál anyagú csillagból keletkezik.
Amúgy az engem is érdekelne hogy pl egy antianyag galaxist meg tudnánk e különböztetni egy normál anyagú galaxistól és ha igen akkor hogyan ?
Mondjuk ha lenne egy antianyag feketelyuk akkor azt szerintem mégnehezebb lenne megkülönböztetni egy normáltól mivel a gravitációja ugyanolyan.
The existence of spin was suggested by the Dutch-born American physicists Samuel Abraham Goudsmit and George Eugene Uhlenbeck in 1925. "
http://www.angelfire.com/vt/VortexTom/Infinite.Particles.html
Miért nincsenek antianyag-fekete-lyukak?
Ha a bozontokból bármennyit tölthetünk a vödörbe úgy, hogy sosem lesz tele, akkor meddíg lesz megtöltve a vödör?
Mit tudnak a II. és III. generációs kvarkok és mitõl lesznek többgenerációsak?
SecondOrb: A legjobb internetes városépítõ stratégiai játék. www.secondorb.hu
Még olvasnom kell.
Tényleg, a végén ki nyer? (A lyuk beszív mindent, vagy a kis részecskék lassan "széthordják"?)
Itt arról van szó, hogy az eseményhorizont közelében keletkeznek részecske-antirészecske párok, és néha az egyikük beleesik a lyukba. Ekkor az a részecske már nem jöhet ki, és nem egyesülhet a párjával. Mivel azonban ezek csak ideiglenesen létezõ "virtuális" részecskéknek indultak, a tartós létezéshez valahonnan energiát kell szerezniük. Mivel a feketelyuk nyelte el az egyiket, így rájuk kényszerítve a létezést, ezzel egyben energiát kellett hogy adjon nekik. És mivel az energia és a tömeg egyenlõ, a feketelyuk energiavesztése azt jelenti, hogy a tömege is csökken.
ez persze egy erõsen leegyszerûsített kép, de a részletekhez már csúnya egyenletek kellenek.
A kvarkok spinje 1/2, és az elektroné is. A spin iránya (merthogy az impulzusmomentum az vektor) változhat, külsõ elektromágneses mezõ hatására rögzítõdik csak egy adott irányba.
A spin lehet 1/2, 1, vagy 2.
A nem egész spinû részecskék a fermionok, ezek a legismertebbek (proton, neutron, elektron, stb.).
Az egész spinûek a bozonok. Ezek érdekes tulajdonsáag, hogy bármennyi lehet belõlük azonos kvantumállapotban. Tehát ha egy vödörbe folyamatosan bozonokat töltünk, soha nem lesz tele. A szupravezetés ennek a tulajdonságnak a következménye (elektron párok állnak össze, melyeknek egész a spinje).
Az antianyag minössze attól anti, hogy a "rendes" anyaggal ütközve mindkettõ megsemmisül, és gammasugárzássá válik. Ha van töltése a részecskének, akkor a párja ellentétes töltésû, minden egyéb tulajdonságuk megegyezik.
A te kedvedért nem a 0 pontban volt a kezdõlökés, hanem utána egymilliárd milliárdod másodperccel.
(Különben megsúgom, hogy az õsrobbanás ideje a mínusz végtelen.)
- NA ...
- Ma egy új játékot találtam ki.
- MIaz ??? Mondjad ! mondjad !
- Találjunk ki elemi részecskéket ... kvarkokat meg ilyeneket ... MIT SZÓLSZ ??? :)
- Húúúú dejóóó
:))))
https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8
Ennek késõbb még lehet jelentõsége.
Huh, most jön megint a "Capacity denial". :-)
Van nekem egy vázlatom, amit Prof. Rockenbauer Antal DSc. volt szíves ideadni anno.
Abból idézek, szabadon, hogy érthetõbb legyen:
Atomok:
- három elemi részecske: elektron, és nukleonok (proton és neutron).
Magfizika:
Könnyû részecskék (neutrinó), közepes (mezon, mûon), nehéz részecskék (hadronok stb.)
100 fölötti elemi részecske van!
Az elemi részecskék alkotóelemei: a kvarkok.
Három generáció kvark van:
* Proton (1): 2up+1down kvark alkotja
* Neutron (0): 1up+2down
II. Kvarkok második generációja:
Charm (bájos),
Strange (különös)
III. Kvarkok harmadik generációja:
Top, vagy Truth (Felsõ, igazság),
Bottom, vagy Beauty (alsó, vagy szépség)
- Összegzési szabályok (színek, ízek)
- Kvark-antikvark (anyag-antianyag)"
Namármost, ami számok ott láthatók: 0, +1, -1, 1/3, 2/3 azok - nem fogjátok kitalálni - a spinek.
<#wow2>#wow2>
A hidrogénatomban van egy elektron is... :)
Egyébként itt a "perdület" szerintem nem a szokásos mechanikus forgásra utal, ez inkább kicsit olyasmi, mint amikor pl. színekkel, és egyéb érdekes tulajdonságokkal ruházzák fel az egyes részecskéket. Bár ez talán közelebb áll a valósághoz.
a spin, a forgás iránya (!), adja az elektromos töltés milyenségét.
minden elektron spinje -1 és - remélem jól mondom? - az óramutató járásával megegyezõen forog.
Ha antianyagot akarsz csinálni, akkor szükséged van olyan pozitronokra, amelyek tömege megegyezik az elektronéval, és ellentétes irányba forognak.
Valamint olyan negatronokra, amelyek a protonok párjai.
A neutron aszem alapból okés.
És ott vannak még a többi részecskék: leptonok, hadronok stb.
Ha mindennel kész vagy, keverd össze, adj hozzá csipetnyi neutrínót, és kész van az antianyag.
Hûtés után fogyasztható. :-)
elektromos töltés = spin
nincs spinéd, nincs elektromos töltésed.
eccerû, nem? :-)
Vagyis van eredendõ forgása, amelyhez a kezdõlökést valszeg az õsrobbanáskor kapta, és azóta is boldogan forog, mint Törõcsik Mari a ringlispílen. :-)
Nos, a spinnek az elektromos töltéshez bazi nagy köze van, mert spin nélkül nincs elektromos töltés. <#taps>#taps>
(Már nem is merem megemlíteni, de azért megteszem <#ravasz1>#ravasz1>, hogy a kvarkoknak a spinje nem egész szám, hanem tört szám. Míg az elektroné ugye -1, a pozitroné +1. A szimpla hidrogénatom - nem deutérium, nem trícium - spinje is különben +1, mert a neutronnak nincs spinéje, õ csak gyertyatartó.)
Ha vki jobban tudja, javítson ki.
<#taps>#taps>
Forgatónyomaték egyenlõ erõ * erõkar. Na most egy elektronnak ereje talán még lehet, de hogy még karja is? :)
A spin forgatónyomaték.
Az elektronnak az ellentéte villamosságilag valóban a proton, de tömegük különbözik, jócskán (1848x - ezt a forradalomról tudom megjegyezni).
Akkor mirõl beszélünk? <#nemtudom>#nemtudom>
És ha jól tudom az elektronnal ellentétes töltésû részecske a proton? Vagy nem??
Az elektronnak az antija a pozitron, annyi a különbség a kettõ között, hogy ellentétes a töltésük, vagyis a spinjük.
Tehát a trükk adott: fordítsd meg egy elektron spinjét, és máris kész a meleg, ropogós antianyag.
Hát, ha biztos lennék a dolgomban, akkor nem itt lennék :-)
A gravitációt sokan, én is megpróbálják az elektromágnesesség analógiáján elképzelni.
Leegyszerûsítve aszondják, hogy az elektromágneses hullám hordozója a foton, amely Janus-arcú: részecske és hullám.
A gravitációt is megpróbálják a graviton alapján megmagyarázni. A gond csak az, hogy a fotonnal ellentétben gravitont még senki sem érzékelt.
Ez persze nem lenne olyan nagy gond, ha legalább elméletben ki lehetne okumlálni a létét, mert a kísérleti tapasztalásra lehetne várni, de még elméletben sincs leírva a graviton. Tudtommal.
Épp ezért, lehet, hogy ilyen állat nincs is.
Én a gravitációt a következõképpen képzelem el:
A Nagy Robbanáskor kialakult a téridõ szerkezete, szövete. Ez a szövet maga a gravitáció. Ha az anyag valahol összecsomósodik, ott a gravitációs háló (textúra) helyileg zavart szenved, és ez a zavar, mint amikor egy pókháló szálaiba belegabalyodik egy rovar, azonnal továbbgyûrûzik a téridõn, de persze az intenzitása a zavar forrásától távolodva folyamatosan (négyzetesen) csökken. A csökkenés oka az, hogy a téridõ textúrája a Nagy Robbanáskor kialakult, rögzült, és a szálakat megpiszkálni csak energiabefektetéssel, ergo energiaveszteséggel lehetséges.
Hogy honnan van ez az energia? Mivel a gravitáció arányban áll a tömegel, egyértelmû, hogy a tömegbõl származik az energia.
Vagyis, ha egy szûk kabátot magamra öltök, akkor a kabát el kezd feszülni, a varrások kezdenek szétszakadozni. Az erõ tõlem, a tömegtõl származik, és a kabát szövetének módosításában nyilvánul meg. A kabát szövete önmagában nem tágulna, nem menne össze, úgy maradna örökre ahogy az Isten megteremtette. Minden változása a tömeggel hozható összefüggésbe.
A tömeg tudjuk, hogy az anyag tulajdonsága, népszerûen maga az anyag.
A gravitáció a keret, amelyben ez a tömeg mocorog. Így nem hiszem, hogy valamikor is felfedezzük a gravitont.
Lehet kötekedni. :-)
A kvantum-fluktuációkban nem feltétlen anyag-antianyag pár keletkezik. Itt is sokan eltévesztik/nem tudják, de az antianyagnak IS pozitív a tömege, és pontosan ugyanolyan gravitációs tere van, mint a "normál" anyagnak. Egy hipotetikus antigravitációért nem az antianyag lenne felelõs (hanem az úgynevezett "egzotikus" anyag, amelynek valóban negatív lenne a tömege, de ilyet mai napig senki sem látott, és rendes elmélete sincs).
A kemény munka a késõbbiekben megtérül. A lustaság viszont azonnal.
A kemény munka a késõbbiekben megtérül. A lustaság viszont azonnal.
3.14159265358979323846264338327950288419716939937510582097494459230781640628620899862803482534211706798214808651328230664709384460955....
Mondjuk, folyamatos nem , elég ha 1x befekteted a sok anyagot, összesûrítéssel.
Amúgy meg, miért beszélsz kibocsátásról, amikor a gravitáció nem valaminek a kibocsátása, hanem maga a valami.
Úgy értem, a gravitáció a téridõ csomósodása, olyan, mint az elektromágneses tér, amelynek az erõvonalai szintén lehetnek sûrûbbek, vagy ritkábbak, ergo az intenzitása is nagyobb, vagy kisebb.
Az elektromágneses tér hordozója a fotonhullám.
A gravitációs téré a gravitonhullám.
A különbség annyi, hogy a foton max. sebességét ismerjük, a gravitonét nem.
A fotonról tudjuk, hogy kétarcú: részecske és hullám.
A gravitonról nem tudunk sokat: hullámtermészetét érzékeljük, kvantumát nem tapasztaltuk még, lehet, hogy a fénnyel ellentétben nincs is kvantuma neki, nem Janus-arcú, hanem egyarcú. Vagy az is lehet, hogy háromarcú. Minden lehetséges. <#alien>#alien>
"Amúgy a Hawkin legutóbb valami olyasmit is mondott hogy nincs is klasszikus értelemben vett eseményhorizont."
Hát úgy tudom, hogy a klasszikus értelemben vett eseményhorizont ott található, ahol a szökési sebesség megegyezik a fénysebességgel. Ilyen meg kétségtelenül van.