119
  • Esrohnoil
    :D
    De a mi parlamentünk legalább sokkal szebb. :D
  • Esrohnoil
    No nem baj, az idegenek már megvették a technológiánkat. :)
  • burninhell
    kitelepítik a cigányokat a holdra...:)
  • jonnie
    És láss csodát itthon is van repülőgépgyártás. Igaz hogy csak egy kis cég,amirő tudok, és kis 2-4 személyes gépeket gyárt, de gyárt, és van rá kereslet.
  • kicsizoz
    Elolvasva a cikket, de néhány dolgot nem értek.. Bár igaz, láma vagyok a témában:
    "stabilizáló hátsó idomok pedig 180 fokos fordulatot tesznek": akkor nem ugyanúgy állnak? (igaz megfordítva)
    "légbeszívásos hajtómű leválik": lehet, hogy már le is vált, vagyis az még nincs a képen?
    "6 g körüli terhelést ": minden utas bírni fogja?

• ZaJanga
    Az a baj, hogy a hozzászólások nagy része nem igazán a témába vág, hanem az irígység rasszizmussal fűszerezve hatja át.
    Próbálkoznak!
    Tény ha került bele kormányzati lé azt nem igazán erre kellett volna költeni!
    Szerintem lenne M.-on is hasonló törekvés de nincs rá magántőke kormányzati meg.....
    Maradjunk a tárgynál és ne távolodjunk el a nacionalizmus felé!
    peace
  • NEXUS6
    Azért nem lenne rossz, ha nálunk is lenne valamilyen milliárdos aki megtámogatna egy ilyen vállakozást.

Bár az elhatározás, meg a pénz önmagában kevés, nemtom, Magyarországon van-e elegendő szakértelem, mert ugye Romániában nem csak ultrakönyű gépeket gyártogatnak, hanem "kicsit" komolyabb gépeket is.
    Nálunk meg már jó pár évtizede a repülőgép ipar nem létezik!!!

Na most lehet tovább röhögni.
  • pafi
    ekkorát rég röhögtem...
  • [NST]Cifu
    Egy magáncégről van szó. Szerinted mi köze ennek az árvizekhez?

Kicsit meg vagyok ütközve a sok popularista szövegtől itt, mi a fenéért nem tud senki elvonatkoztatni az egysíkú, előítéletes frázisoktól?
  • [NST]Cifu
    Az ARCA oldalán is csak utalnak rá, hogy egy olcsó, egyszer használatos, "kissebb, mint 19kN" tolóerejű sugárhajtóműről (feltehetően torló-sugárhajtóműről) lenne szó, amelyet ~17km-es magasságba emelkedéshez használnának. Erről a hajtóműről képet, vagy konkrétabb adatot az ARCA oldalán sem találni.

Egyébként lent valószinüleg LizardX is erre célzott: légbeszívásos hajtómű -> sugárhajtómű.
  • uniu
    Olvass ra ujbol a hozzaszolasomra, aztan rajossz, h nem a roman neppel van a baj.
  • Fityfirity
    Én azért nem hasonlítanám a "csövikhez" a román lakosságot, mert azért Ők dolgoznak, csak momentán a pénzükért nem kapnak semmit.
    Ja és akkor még jött ez a "kis" árvíz.
  • uniu
    Az ehezok segitese nem viszi elobbre a gazdasagot! Mibol adnal segelyt? S segelyre szorulok penzebol ? Te is ad6sz a csoviknek annyi penzt amennyit csak akarsz, csak felelik, de inkabb megisszak. Miert baj ha valaki fel mert mutatni valamit a sardagonyaszason kivul ? Bar sztem is egy kicsit a V2-esre hasonlit, de hat biztos ugy gondoltak, hogy az mar bizonyitott:) Ugyan ez az eloitelet volt a "balkani" szoftverfejlesztokrol is 5-10 eve. Most pedig eleg csak a jatekipart megnezni.
  • rosszver
    Hat raketa az kell vagyis kellene a hatterben latszo epiteszeti remekmube mikor telthaz van de hogy urraketa mikor igy is sz*ba van az orszag es a rovidebbet pedig mindig a paraszt huzza, hat eleg morbid dolog b*sza meg meghogy urraketa
  • nugarD
    Azt az összeget, amibe ez került, nem a Román nép megsegítésére kellett volna költeni?
    Az árvízkárosultaknak most mit tudnak nyújtani?
    Röhej. Ez nagyzási mánia. Közben ki van a seggük.
  • jonnie
    ja, és itt a honlapjuk:
    http://www.arcaspace.ro/en/home.htm
  • jonnie
    CSak érdeklődnék hogy azt honnan veszed hogy a románok előttünk járnak?
    Történelem: Úgy jutottak el Pest alá hogy a magyaronkak azt mondták hogy ha nem állnak ellen akkor olcsóbbn úszhatjuk meg az első világháborút-t, de persze ennek ismerjük atz eredményét.
  • Caro
    Én is örülnék, ha lenne egy magyar is. :)
    Van ötletem a meghajtásra :D
  • Klapanciusz
    Légbeszívásos hajtómű... Aha. Lát ezen valaki beömlőnyílást? Sima rakettának tűnik kéremalássan. Bár a helikopterről indítás nagyon tetszik. Milyen magasra is tudná maximum felvinni egy helikopter? Gondolom csak a fontos, hogy ne a fölfről induljon, mert ugye a futómű az már komplikált dolog. (Mondjuk ilyen alapon indulhatna hőlégballonról is.) Majd a Drakula parkban megnézhetjük működés közben is.
  • irkab1rka
    jópár év alatt. Már egy ideje elöttünk döcögnek, csak ugye a magyar sajtóban ezt nem illik hangoztatni. Amúgy ez meg csak kormányzati támogatással épült, nem full magánerő.

A dilettáns hozzászólásokról meg annyit, hogy a románok már jártak Budapest alatt, és ehhez nem kellett nekik rakéta.

Inkább dolgozzatok szorgalmasan, ne szavazgassatok popularosta politikusokra, ellenőrizzétek le, mire megy el az adótok, és majd akkor mi is össze tudnak majd rakni egy rakétát. Amúgy kíváncsi lennék, hogy a "Román Horizont"-ban :) mennyi magyar cucc van bent (műszerek, élőmunka, szabadalom...)
  • Sir Quno Jedi
    Engem a nácik embervezette kamikaze torpedóira emlékeztet, mindenesetre az utazás ezen valszeg. hasonló eredménnyel jár a pilóta egészségi állpotára... :D
  • juzosch
    Maximum az albánokat hagyják le. A magyar gazdaság gyorsan fejlődik, ha politikailag egy 0 is. De ha a hibákat nézzük, az romániában hatványozottan megtalálható. Nyomorognak, a pénzt meg ilyenekre szórják el. Románia soha nem fog az űrbe menni. Kínának sem könnyű. 3500km/h? Az utasszállítókat ijesztgethetik vele esetleg. De még mindig jobb, mint merlini papírrakétája:)
  • jonnie
    Miért mi a probléma a cikkel?
  • LizardX
    Ne haragudj, kedves cikkíró, de te, az írásod alapján, kevésbé értesz a repüléshez. Ha gondolod, szívesen segítek a szakszövegek fordításában/lektorálásában, mél jöhet, vagy vannak még használható emberek pl. a "Haditechnika" topic-ban is.
  • Kapa2000
    remélem igazad van
  • jonnie
    Én még mindig azt mondom hogy ez csak egy nagyobbacska tüzijátékrakéta, kicsit kicicomázva.
  • uniu
    Miert baj ez ? Lehet, hogy a gazdasagukat ezzel huzzak ki...
  • Kapa2000
    "pilóta ki --> robbanófej be és már csak egy jó célpont kell "

na igen... ami 17 km magasra tud jutni, az kicsiny országunk bármely részén képes lehet lepottyanni, da akár messzebb is... 1-2 év, bevásárolnak indiában know-how -t és szomszédunk egy szuperhatalom... út nincs ott se, de rakéta az kell...
  • jonnie
    Érdekes ez a képsorozat amit bemutattak, leginkább a Dávid Merlini féle balliasztikus rakéták kategóriájába sorolnám.
  • ReTeK
    pilóta ki --> robbanófej be és már csak egy jó célpont kell
  • Bret
    Loptak egyet :)
  • dirty dogg
    azok a "szar románok" pár év alatt úgy állvahagynak minket gazdaságilag mint a huzat.
  • mrzool
    "lehetne egy magyar nevezés is már..."

Volt, vmi antigrav csészealjat akartak építeni honfitársaink, aztán megsértődtek, hogy nem fogadták el a nevezésüket.:)))))))))))))))
  • morpheus133
    Ezek is inkább forditanák a pénzt az emberekre. Nyomorvan, éhség de azért irány a világűr.
  • Fenjoy
    összhangban, tehetséges...

jó reggelt
    :)
  • Fenjoy
    Off: nem kötekedés, de a hozzászolásod második sora, nincs összehangban a Signodban lévő mondattal:)

On: Sajnos hogy itthon a sok tehetség embereket, kutatokat meg nem karolják fel, így... lehetne egy magyar nevezés is már...
  • Antifasiszta
    hát ebbe se ülnék bele.
    szar románok...
  • joebacsi
    hát nem szenvednek ambícióhiányban, az biztos :)
  • Seaweed
    Hat eleg erdekesen nez ki...inkabb a SpaceShipOne...
    (bazi nagy tartaly, szarnyakkal....made in Romania )