49
  • rigidus
    "vagy amikor az üzem inkább kifizeti a büntetést, a helyett, hogy szűrőt rakna a kéményre; stb..."
    Az igy befolyt osszegeket pedig pl autopalya epitesre hasznositjak - ujabb erdoirtasi projektek kisereteben, - ami jotekonyan erinti a koolaj-kitermelest... stb.
  • Cat #48
    o, nem a szén felhozatalával van baj, hanem hogy a szénnel történő energiatermelés borzasztó sok széndioxidot termel, és ez a kyotói egyezmény árnyékában nem nyerő dolog.
    Egyébként tényleg rengeteg szén van, olcsó is felhozni, ráadásul ugytudom 50-60 dolláros olajár felett megéri már olajjá alakítani - ugyanis ezt is lehet!
  • Dj Faustus #47
    Kedves Mice!
    Olvasd el 2005. aug. 30. 18:35 (#16) hozzászólásomat, melyből kiderűl, hogy 2005. aug. 30. 13:31-kor (#8) MÉG egyezett a két kép (melyet más is észrevett lásd a #3-as bejegyzést), és addigra kijavították (amit ezúton köszönök a szerkesztőknek) az egyezést.

Egyszóval a hibát javították, erről a részről a témát lezártnak tekintem.

"A mai technika az energia hatásfok-kutatás modellezésében szerintem jó úton halad, legyünk egy kicsit optimisták, talán ez a megoldás."
    Talán az emberek HOZZÁÁLLÁSÁN is változtatni kéne - lásd mikor egy autóban egy ember űl (közben otthon a másik kocsival a család másik tagja hasonló irányba megy); vagy amikor az üzem inkább kifizeti a büntetést, a helyett, hogy szűrőt rakna a kéményre; stb...
  • Horváth János
    Kissé eltúloztam a kijelentéseimet, persze van még szén, de ennek felhozatala és hasznosítása rengeteg másodlagos emberi, gépi energiát emészt fel.Jelenleg Kina szenved a sok bányakatasztrófáktól, a másik megjegyzésem a szél-nap-vízi erőművek megvalósítása.. ; nyílvánvaló hogy a jövő az elektromos motoroké,amiket csak vezetékes áramellátással, vagy magavihető üzemanyagcellákkal lehetne használni.
    És megint itt van a villanymotorok lelkének anyagprobléja, a -RÉZ - ( lehet hogy lenne más vezető, "szupravezető" anyag, ez legyen a mai tudósok feladata.)Argentína, Chile adná a réz nagyobbik részét ha még lenne elég.Persze van még belőle a földön, csak ki kell bányászni,== ERDŐÍRTÁS NÉLKÜL!! ==
    A mai technika az energia hatásfok-kutatás modellezésében szerintem jó úton halad, legyünk egy kicsit optimisták, talán ez a megoldás.
  • BiroAndras
    "A szén már kifogyott"

Én úgy tudom, hogy még 100-200 évre elég. És van még földgáz is.

"az olaj még kb.10-20 évig éli világát, és utána mi marad?"

Maradnak az elektromos és üzemanyagcellás autók. Meg addig is terjedni fognak a hibrid megoldások.
  • BiroAndras
    http://eyeball-series.org/kat01/katrina-01.htm
  • Cat #43
    igen, mi baj vele?
    irtam hogy afrikától indul, végigmegy az egyenlítőn, és északnyugatra megy felfelé
  • irkab1rka
    Gondolom nem néztél körül CNN-en, hogy pontosan mi is történik ott most. Szvsz akibe szorult egy csöpp inteligencia, az nem viccelődik 1000 ember halálán és 60k ember nyomorúságán. Persze nem akarlak befolyásolni, csak ajánlok egy linket ok?
    cnn.com
    Menj a videókhoz, és nézd meg, hogy mi történik másokkal, akik kicsit máshol laknak.
  • Mice
    most én vok vak vagy csak az én monitoromon van ÉNY-abbra a hurrikán a másodikon?
  • Mice
    "akkor Katrina magáénak mondhatja a legköltségesebb amerikai hurrikán címet." ahaaaa aztám meg még majd áfát igényel vissza a bush bácsi...
  • Horváth János
    Térjünk vissza a tudomámyos oldalra..
    A mai hírekből ; borzasztó pusztítást végzett ez a hurrikán!
    Visszatérve a tg.előtti írásomhoz-- köszönöm a bomba-elméleti hozzászólásotokat,-- én ezt csak egy megoldásnak képzelem el.De valamit lépni kellene ezen katasztrófák ellen. Nem volt elég pár nappal előbb figyelmeztetni az ott lakó embereket, a kitelepítés is részben sikerült, nem beszélve az otthagyott értékekről,városokról.
    A MEGELŐZÉSEN van a hangsúly, ez pedig tényleg nem lehet egyik napról- évről megvalósítani.
    Amerikában a légszennyezést (ipar-közlekedés-stb.) még mindig az OLAJ okozza, tartja fenn,pedig vannak a Földön más energiaforrások, szél, nap, víz - eröműveket kell kiépíteni, ami beleillik az ÉLET-be.
    Én visszamennék egy-kétszáz évet az időben, amikor csak emberi, állati erő, netán gőzgép adta az energiát.A szén már kifogyott, az olaj még kb.10-20 évig éli világát, és utána mi marad?...Itt vannak az új autócsodák,csak ezek tiszavirág életűek lesznek, utána meg környezetszennyező vas,müanyag,gumi szemetek.
    Na vissza a TUDOMÁNY- hoz; Talányos kérdés: melyik közlekedési eszköz okozza a veszélyes légkörszennyezést? 1.Egy 424-es v.akármilyen gőzmozdony? vagy egy Boeing 747-es utasszállító gép- A SAJÁT ÉLETE során? ( alsó-felső légkör, eloszlás,emisszió,stb.)
    Szerintem a mozdony nyer. Utazzunk csak szépen lassan,lássuk az utat, szagoljunk bele a levegőbe, - ne csak lezárt agyonellenőrzött utastérben űcsörögjünk pár órát, és nem látunk semmit.

• plamex
    csak még egyik terrorszervezet se vállalta magára a felelőséget ;)
  • Cat #37
    afrika partjaitól indulnak, az egyenlitő tájáról, ahol meleg a tengervíz
    a passzátszelek folyamatosan nyugatra sodorják, és kissé felfelé, azaz végigmennek a karib tengeren, kubán, majd floridában szoktak partot érni
    persze közben folyamatosan erősődik
  • Razgon
    Szerintem a hurrikánt is terroristák csinálták. :)
  • Megamanó
    Én beszéltem erről régebben a fizikatanárommal, és ő azt mondta, h a hurrikán szemében nem lefelé áramlik a levegő, hanem a forgás miatt szívó hatás alakul ki. A tornádót mondta példának, ami ugyan másabb, de ott is hasonló dolog játszódik le, csak ott nagyobb a szívóerő. Amúgy senki nem tudja, h akkor most a Csendes óceán felett, vagy a Mexikói öböl felett alakulnak ki ezek a hurrikánok? "A Katrina a 11 olyan csendes-óceáni vihar az idén, amelynek nevet adtak" Én úgy tom, h a Mexikói öböl felett kéne, h kialakuljanak.
  • CSOCSO
    fl ben meg 3 dodo minimum
  • the Godfather
    Ja..a mai nap a benzin ezmiatt 1,2 dollar lett Torontoban....az ejjel esett de mar ki volt gyengulve ez a Katrina...
  • Cat #32
    nemrég olvastam egy hirt egy tanulmányról, mely szerint ugyan a hurrikánok száma nem változott, de hosszabb ideig tartanak, és erősebbek mint korábban

http://index.hu/tech/tudomany/viha878/
    szóval a statisztika nem minden
  • zhy
    Nem tudom hogy jó ötlet az olaj árával viccelödni .. mert mi magyarok isszuk + a levét ennek is!!!
  • Mijo
    A hidrogénbomba tényleg atombombaként indul, de ott nem az "atomos" rész okozza a pusztítást, ezért az a kritikus tömeg közeli. A bombában jelenlevő hidrogén (és izotópjai) alakulnak át, ez adja az energiát a pusztításhoz. Mellesleg ez a kevesebb sugárzás nagyobb területen oszlik el, így (jóval) kisebb a veszély.
  • BiroAndras
    "Egyre több kiszámíthatatlan vihar lesz sajnos. Az árvizekről ne is beszéljünk. Ez már mind az emberi tevékenység miatt van."

Azért még 2 dolgot figyelembe kéne venni:
    1. Azért is hallassz egyre több természeti katasztrófáról, mert egyre jobb a hírszolgáltatás (nem minőségi, hanem mennyiségi értelemben). Tehát régebben sok katasztrófáról nem hallottál (de ettől még voltak). Ráadásul a SZU és Kína területéről csak nemrég óta jutnak ki a hírek, tehát ma ennyivel is többről hallassz.
    2. Egyre több az ember, és egyre több helyen telepednek le, tehát ugyanaz a katasztrófa ma több embert érint, mint 20 éve. És az anyagi kár is egyre nagyobb, ahogy nőnek a városok, és fejlődik az infrastruktúra (pl. 20 éve még nem volt internet).

Emellett persze sokmindenért felelős az ember is.

Egyébként tud valaki hiteles adatot arró, hogy hogyan változott a természeti katasztrófák gyakorisága és mérete az utóbbi 100-200 évben?
  • BiroAndras
    "Nem, de melyik nagy ipari ország az, aki az össz légszennyezés nagyobb részét termeli, ÉS nem írta alá a Kiotói Egyezményt? Figyeld meg, egyre durvább viharok lesznek (lásd 2004), mi meg itt Magyarhonban áttérhetünk lassan a rizstermesztésre a térdig érő sárban ..."

Nincs feltétlen összefüggés a kettő közt. Régebben is voltak nagy viharok.
  • John Wayne #27
    Mert senki nem olyan hülye, hogy megvegye a házát:).
  • plamex
    a hidrogéboba úgy működik hogy egy sima normál atombomba "gyújtja" be a fúziót ...
    Nézz utánna de szerintem van. Lehet hogy te a Neutronbombára gondolsz ...
  • nenad
    asszem a hidrogen bombanal nincsen.
  • Bret
    Bangladesben nem tud ekkora pusztítást okozni semmi, nincs mit rombadönteni :(((
    Amúgy én elköltöznék jobb vidékre, miért nem teszik ezt itthon sem az ártéren lakók?
  • wapee
    Egyre több kiszámíthatatlan vihar lesz sajnos. Az árvizekről ne is beszéljünk. Ez már mind az emberi tevékenység miatt van. Abba kellene hagyni a szennyezést meg a felelőtlen növény/erdőírtást. Csak ez nem megy 1-ik napról a másikra.
  • CSOCSO
    Egy budos szot nem mondtatok arrol hogy FL ben is volt..
    pedig majdnem 4 napig voltam aram nelkul emiatt!!!!!
    es ha jol emlexem itt valami 900 ezer lakas maradt aram nelkul.. ja.. 1 eskent indult.. ehhezkepest a tavalyi nemtom hany (5-6) hurrikan negyed ennyit nem rombolt itt miami kozeleben...
    majd mutizok kepeket
  • plamex
    és a sugárzás ?
  • Horváth János
    Van egy régi digiképem,pont a mexikói öböl feletti hurrikánt látni,szinte mint a habostorta. Annak határozott, sötétkék "szeme" volt,leomló fehér falakkal.Ennek viszont sekély,elmosódott a közepe, tehát nem olyan erős az áramlás, lehet hogy vízhegy látszik.
    Szerintem ha Portugáliában repülőről vízzel oltják a tüzet,-- a vizet és a szelet tűzzel kellene eloszlatni.Vegyük elő talán a régi öreg hidrogén bomba kissé szelídített változatát,--Teller Ede bácsi is magyar volt-- ..
    Az Amcsik még kidekázhatják a szuperszámítogépükkel azt a hatásos helyet és időt ( az óceán felett )hogy egy magassági bombázóval nagy magasságban berobbantsák a "szemet". Tudtommal a középpontban alacsony a nyomás, és piszok hideg levegő áramlik le a felsölégkörből. Ez a hidrogénbomba - hőt, és nyomást- robbantana a középponba, amitől szétesne a spirál.
    Ha netán utópiás hjséget írtam volna, elnézést kérek.
  • juzosch
    Úgy tudom USA és még pár a Kiotói egyezményt alá nem író ország csinált egy másik egyezményt, mert a kiotóiban nem tetszett pár dolog benne nekik. Részleteket nem tudok, remélem nem valami kirakatpapír, ami mellett ugyanúgy szennyezik a levegőnket. Csak rájönnek, hogy nem kéne. Fékezni kell a kibocsájtást, akkor is ha gdp nem fog nőni miatta. Mert különben csak addig nől, amíg ki nem pusztul minden élőlény.
  • Dj Faustus #18
    Vagy nézd meg ezt.
  • Dj Faustus #17
    Talán erre gondolt.
  • Dj Faustus #16
    Most már ki van cserélve.
    Az előbb (13 óra 21 perckor) a két kép még ugyanaz volt.
  • Megamanó
    Nem értek annyira hozzá, és csak halkan jegyzem meg, de én úgy tom,h ezek a hurrikánok a Mexikói öböl felett alakulnak ki, és nem a Csendes óceán fölött. Ha rosszul tom, javítsatok ki.
  • memphis23
    mi a xar az a haarp???
  • xdl55
    Egyébbként a különbség anyi hogy a másidok késöbb készült(közelebb van a parthoz) :)
  • bigjoe
    A Jenkik szerintem még Istent is terroristának bélyegeznék, ha az érdekükbe állna és simán lebombáznák a menyországot.

... akkor Katrina magáénak mondhatja a legköltségesebb amerikai hurrikán címet.
  • plamex
    akkor most visszafelé sült el ?
  • plamex
    és mi van ha van elrejtve egy pixel eltérés ? :)