Doctor Who (TV)

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Dzsini
Spoiler (katt a megjelenítéshez)
"Az Olvasónak
Lagash a miénktõl erõsen eltérõ, idegen világ, ezért nem szeretnénk azt az érzést kelteni önökben, hogy az események a Földön játszódnak, még ha megértik is a szereplõk beszédét és ismerõsnek találják az általuk használt kifejezéseket. Ezek azonban pusztán megfelelõi az idegen fordulatoknak, már ahogyan a regényírók külhoni hõseiket beszéltetni szokták. így amikor a lagashiak mérföldrõl, kézrõl, autóról, számítógéprõl beszélnek, saját mértékegységeiket, mellsõ végtagjaikat, gépjármûveiket, információ-feldolgozó masináikat értik alatta. A Lagashon használt számítógépek nem szükségképpen hasonló szerkezetûek, mint a New York-iak, londoniak vagy stockholmiak, s a könyvünkben emlegetett "mérföld" sem feltétlenül egyenlõ az angolszász országokban használatos 5,280 lábbal. Mégis egyszerûbbnek s kívánatosabbnak találtuk, hogy az olvasónak ismerõs szavakkal írjuk le ezt az egyébként olyannyira idegen világot, mintsem cirkalmas lagashi fordulatokkal tûzdeljük meg beszámolónkat.
Mondhatnánk éppen, hogy az egyik figura felhúzta quonglis-hát, mielõtt hét-forknyi útra indult szülõznúbja fõ-glíbisén, és teremthetnénk ezáltal rejtélyesnél-rejtélyesebb hangulatokat. Egyúttal azonban elérnénk azt is, hogy szavaink értelmét alig lehetne kihámozni, amit pedig mindenképpen szerettünk volna elkerülni. Kieszelhettünk volna számtalan furánál furább kifejezést, de történetünk lényegét nem ez alkotja. Azt szerettük volna leírni, miként viselkedik a miénkhez részben hasonló világon élõ, hozzánk bizonyos mértékig hasonlító embercsoport, amikor szembe kell néznie egy, a földi ember számára teljesen ismeretlen helyzettel. Az adott körülmények között célravezetõbbnek véltük tehát, ha azt mondjuk, hogy az illetõ felhúzta cipõjét, mielõtt hétmérföldes útra indult, mintsem hogy quonglisht, forkot, glíbist emlegessünk.
Az olvasó persze, ha úgy akarja, behelyettesítheti a mérföldet "forkra", az órát "glizbízre", és "szem" helyett is olvashat "sleshtrepet". Vagy kitalálhat más, kedvére való válogatott kifejezéseket. Mit számít, forkot vagy mérföldet mondunk-e, ha felizzanak fejünk felett a csillagok?"
Isaac Asimov, Robert Silverberg: Leszáll az éj (elõszó)

Ennyi, nem kell az ilyesmikkel foglalkozni, mert a történeteknek nem az a lényege - és ezért egy zseniális dramaturgiai ötlet a TARDIS fordítórendszere, mert nincs nyûglõdés azzal, hogy vajon ki milyen nyelven beszél, ír, stb. A történet szempontjából úgyis az a lényeg, hogy MIT mond vagy MI van odaírva, nem az, hogy hogyan.

Persze megvannak a kivételek, de azoknak okuk van - vagy titokzatosság, mint az õsi gallifrey írása a Doktor bölcsõjén és ugyanebben a részben az imalevél feliratának megfelelõ késleltetéssel fordítása, vagy akár a komédia, amikor Tennant a Judoon õrökkel beszél, vagy Smith ugat a Rings of Akhatenben.

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

"csak a TARDIS fordítja a nézõknek a feliratokat is."

Óbazz, tényleg, az ilyesmi kimegy a fejembõl a hosszú szünetek miatt... 😄

Dzsini
Nem-nemes gallifreyi nyelven írja, csak a TARDIS fordítja a nézõknek a feliratokat is.

legalábbis azokban az esetekben, amikor ez dramaturgiailag indokolt

A jubileumi elõl ne hagyd ki a Night of the Doctort és az apróságokat se, plusz ott a Five(ish) Doctors reboot és az Adventure in Space and Time is, ami szintén fontos része a jubileumi sztoriknak.

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Vagy hogy a Doktor a jubileumi részben miért angol nyelven lõ üzenetet a falba... 😛

Apicsába, direkte fél éveket várok, hogy legyen mit nézni, de akkor meg rossz sorrendben kezdek neki. 😛

Megnéztem a karácsonyi részt az évfordulós elõtt.

Dzsini

Dzsini
Behind the Lens

Rengeteg érdekességgel, és megható pillanatokkal.

Narxis
Ezt felolvasták neki valami Doctor Who show-ban ahova eljött és bemutatkozott meg ilyenek. Durva, hogy valóra vált az álma. 😄

Értem én, csak leszarom. :) Nem kell válaszolnod, igazam van.

Dzsini

Dzsini
Az angyalok érintése máskor se volt kötelezõen idõutazós. Az idõurak meg nem férnek át egy ekkora repedésen bolygóstul 😊

Narxis
Azért volt pár fura jelenet pl.

A weeping angyalok mikor megérintették Clarát akkor el kellett volna tûnnie, nem? Meg amikor Clara beszélt a repedésen át akkor miért nem jöttek az Idõlordok, jó lenne ha végre már végleg átjönnének vagy mondjuk 1 évad erejéig. 😄

Dzsini

Narxis
Ez brutális volt gyerekek! Ilyen specialokat kellene csinálni, évente kettõt.

kopa1

='(

,,Linuxot a stabilitásért, Macintosht a produktivitásért, Windowst a pasziánszért\" -.-\" 4ever / A lényeg lényegének lényege lényegében lényegtelen /

Fabio Capello
Hmmm...

Dzsini
Köszönöm szépen, tudok angolul.

És üdv Capaldi 😊

Narxis
Stream-en nézni?? Há' a feliratot ki várja meg? 😄

Dzsini
Pár perc és kezdõdik... a stream mûködik, sütemény karnyújtáson belül...

Narxis
Holnap este The Time of the Doctor!!!!!

Dzsini

Dzsini

Dzsini

Rule 1: Moffat lies.

Fabio Capello
Valamelyik Moffat interjúban olvastam, hogy tudja, hogy ez baszkurálja a fanok csõrét, és ezért a karácsonyi részben normálisan ki lesz fejtve, hogy mi történik, hogyan és miért.

Az én tippem egyébként a miniepizódban látott Elixir of Life. Tudjuk, hogy anno a negyedik Doktor megpróbált lopni belõle, simán elképzelhetõnek tartom, hogy "hálából" kapott egy adagot a Sisterhood of Karntól azok után, hogy segített nekik.

De ez amúgy megint egy érdekes kérdés, az utóbbi évadokban elég rendesen el lett szórva, hogy tulajdonképpen nem regeneráció van, hanem regenerációs energia (amit River átad neki, vagy éppen amivel meggyógyítja River törött csuklóját az Angels in Manhattanben). Szerintem ezt is elõ fogják húzni a kalapból, valamilyen formában, majd meglátjuk.

Egy dolog viszont biztos, a prequelek kivételével nem fogok teasereket, meg trailereket nézni ezúttal, mert számomra az 50. elõtt kiadott cuccok borzasztóan lelõtték a dolgoka 60-70%-át.

Dzsini
Direkt hagyták nyitva az egészet, az egyéni értelmezés lehetõsége fennáll. Még olyan is van, hogy az egész Galéria (esetleg a Black Archive) a megjavult TARDIS, hiszen az utóbbiban eléggé biztosan nem tud önmagában leszállni (kivéve néhány esetet), az elõbbiben pedig ott vannak a "kerek dolgok" a falon. A kurátor pedig tényleg õ, ahogy mondja is, újralátogatva egy régi kedvencet, és a sálat õ adta Osgoodnak (ami nem magyarázza, hogy miért más a kötésmintája, mint bármelyik régi sálnak).
Ahogy tetszik, ez is olyasmi, amire vannak utalások, de úgysem lesz konkrétan megmondva - lásd Face of Boe, az idõs hölgy Rassilon mögött és ilyesmik.

Karácsony közeledtével azzal még mindig komoly baj van, hogy ha minden igaz Smith az utolsó, 13. testben van most, hiszen 1-8, War Doktor, 9, Tennant kétszer (amikor átlõtte õt egy Dalek, akkor regenerálódott, csak ugyanabba a testbe), és most õ - és ezért nyûglõdik Trenzalore miatt - és hogy fog beleférni Capaldi és az összes késõbbi test (hacsak River nem adta neki a regenerációit a Let's kill Hitlerben - bár ez olcsó megoldás lenne, és miért mondták azt a jubileumi részben, hogy "mind a 13", amikor nem is
- na ezekkel nem foglalkozok már mélyebben, egy mókás sorozat, amit mindenki úgy értelmez, ahogy neki tetszik.

Fabio Capello
A spolieres részben nincs igazad szerintem,

Elisabeth I a levelében, amit a Doktor elolvas, egyértelmûen kijelenti, hogy õt nevezi ki az Undergallery kurátorának

Dzsini
Mutass egy olyan részt, ahol nem 😊

Rászoktam arra, hogy inkább szórakozok a részeken, minthogy ízekre szedjem és azon nyûglõdjek, hogy a Blinovitch effektus miatt komoly tüzijátékoknak kellett volna lennie, hogy Osgood (a hosszú sálas leányzó) egy vágáskor olyan 4,5-5 méter magas lehet, vagy hogy mekkora paradox a fez a sztoriban, amit a 11. Doktor dob vissza a múltba, hogy bekerüljön abba a múzeumba, ahol õ megtalálja.
Inkább egy szórakoztató rész, és ennyi.

Narxis
Senki nem háborodik fel azon, hogy megszegtek pár törvényt?

Narxis
Na megnéztem én is, brutáljó volt de azért lehetne találni 1-2 furcsaságot.

A topik címébõl meg már szvsz ki lehet szedni a Torchwood-ot.

Fabio Capello
trololololo

BoneDragon
Holnaptól tölthetõ telefonokra a Doctor Who: Legacy! <#finom>

Dzsini
A 7. sorozat eleje 2012-ben ugyanígy a 2011-es karácsonyi rész után szeptemberben kezdõdött.

Ha tényleg nem bírnád ki, van kb. ezer lehetõség, hogy kitöltsd az idõt a régi sorozatokból válogatástól kezdve a könyveken át a hangjátékokig.

BoneDragon
Wait... majdnem 1 évet kell várni az új részekre? Nem fogom kibírni. <#sir>

Dzsini
Karácsonykor special Smith - Capaldi váltással, utána valószínûleg õsszel 8. sorozat, mert még el se kezdtek forgatni.

BoneDragon
Ööö mikor lesznek az új részek? Lehet valamit félreértek itt...

Dzsini
Õszig, a sorozatoknál az lenne elvileg az alap kezdési idõpont - nyáron úgyis kint rohangálnak a gyerekek szombat délután, de szeptemberben már korábban sötétedik, együtt a család, és szombat este vacsora környékén leül megnézni a Doctor Who-t.

Moffat mondta is, hogy a sok szétdarabolt meg sorozat közepére rakott special után vissza akar térni a "klasszikus" kezdéshez és teljes sorozathoz 😊 (ami onnan érdekes, hogy a 2005-ös újraindulás óta még csak a 7/1 félsorozat kezdõdött szeptemberben, március-április volt az általános)

Akkor legalább jövõ télig várnunk kell az új évaddal? Hú de gáz. :'(
Dzsini
A legjobban az idétlenül vigyorgó cyberman-fej tetszik 😊

Dzsini
Mivel még nem álltak neki, télen pedig nem fogják magukat szivatni külsõ helyszíneken, így tavasszal forgatnak és õsszel.

Addig is karácsonykor The Time of the Doctor (egy-két pletykaoldal szerint ez lesz a címe)

Azt már lehet tudni, hogy mikor indul az elsõ évad az új Dokival?
BoneDragon
Még mindig nem térek magamhoz annyira jó volt ez a rész, keresem az államat!!! Jó volt látni újra Tennant! 😊

OMG, de jó lett ez az 50. évfordulós rész. 😊
Gordis2k
The Five(ish) Doctors Reboot: iszonyat jo lett ez is😊 nagyon klassz kis add on.

Shanway(Sieghard)81MM/78ST/79DC/75DA HUNCsuzlee 81/79/77/58 BestBD BD(Franz) Tikirino PPR(Franz)ShAnGron TH(Franz) Shanael KamaNOOB(Sieghard)

Dzsini
És persze a Five(ish) Doctors Reboot -ot még kötelezõ megnézni 😊

Dzsini
Volt benne zûrzavar rendesen, ízekre lehetne szedni, megtalálni az összes plotholet meg mindent (vesd össze a sztorit a Master által megjelenített Gallifrey-el), de ez nem arról szólt. Adott egy korrekt irányt a sorozatnak, megágyazott a következõ sztorikhoz, volt hozzá egy egész jó történet, és bõségesen kiszolgálta a rajongókat. Ebbõl az utolsó volt elvárás, a többi a csokimáz a tortán.
és nagyon örülök, hogy nem volt "ó, doktoj - ó róz" összeborulás, Pipert mégis közmegelégedésre beletették. Baker pedig tényleg "csak" egy kurátor, aki vicces hangulatban van, és beszélget egy furcsa látogatóval 😊

Fabio Capello
Agyam eldobtam, felvettem, eldobtam még egyszer.

Az öreg Tom Bakert a bannerba, Capaldi után? 😄

Dzsini
Ejjjjj de jó lett.

Szép volt Moffat.

Dzsini
vigyorgok mint a tejbetök 😊

Dzsini
nézd az SD streamet itt vagy itt, aztán majd megnézed holnap újra 1080p-ben 😊

Fabio Capello
A következõ lesz életem leghosszabb két órája, mire tölthetõ lesz a rész 😄

Dzsini