72
 • Epikurosz
  #72
  Egy kicsit túlbecsültem a jelentőségét, de most, hogy dokumentálódtam, helyére került a sztori.
  Mindenesetre, biztos, hogy jól jött nekik az anyag, kukába nem dobták az biztos.
 • BiroAndras
  #71
  "hanem ahogy ott is írják, kb. 20%-át adta az amcsi atomnak a német uránoxid."

  Azt írták, hogy 1 bombához kb. 5x több urán kell. Azt nem írták, hogy ténylegesen felhasználták vagy sem.
 • BiroAndras
  #70
  A dolog neheze épp a dúsítás. Persze ha belebotlottak egy nagy kupac urán ércbe nyílván nem hagyták ott, de hogy bármiféle fontossága lenne az eseménynek azt kétlem.

  Eredetileg ezt írtad : "A dúsítot uránt nem az amerikaik állították elő, hanem egy német tengeralalljáróról szerezték."

  Mint kiderült nem dúsított urán volt, tehát nem volt nagy ügy.
 • Epikurosz
  #69
  "560kg uránium-oxidból csak kb. 3.5-4kg U-235-öt lehet kinyerni, ami kevés akár csak egyetlen bombához is"

  Na jó, annyiban alábbhagyom én is, hogy nem mind német alapanyagból készültek a japánra ledobott A-bombák, hanem, hanem ahogy ott is írják, kb. 20%-át adta az amcsi atomnak a német uránoxid.
 • Epikurosz
  #68
  Mondjuk ez is érdekes:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Japanese_atomic_program
 • [NST]Cifu
  #67
  Én utánanéztem, de nem találtam semmiféle bizonyítékát annak, hogy az U-234 tengó fedélzetén lévő Uránium-oxid lett volna a Little Boy és a Fat Man bombák töltete. Egyfelől azért, mert 560kg uránium-oxidból csak kb. 3.5-4kg U-235-öt lehet kinyerni, ami kevés akár csak egyetlen bombához is, tehát már itt megbukott a dolog. A másik fele meg az, hogy túl rövid volt az idő, ennyi idő alatt nemcsak el kellett jutattni Oak Ridge-be, de ott ki is kellett belőle nyerni az U-235-öt (a Fat Man esetén ráadásul ugye Plutóniumról van szó!), majd abból bombát építeni.

  Valószinű, hogy az az uránium-oxid is fel lett használva atombombák létrehozásához, de erősen kétlem, hogy ez a Little Boy, és szinte kizárhatónak tartom, hogy a Fat Man legyen...
 • Epikurosz
  #66
  Fiúk!

  Ne idegesítsetek! Most nincs időm töketlenkedni. :-)

  Annyit megtehettetek volna ti is, hogy bepötyögitek a google azt, hogy:
  uranium German submarine Japan surrender

  Ennyi!
  És mi mindjárt az első találat?
  Ez: http://vikingphoenix.com/public/JapanIncorporated/1895-1945/nzisub4j.htm

  Tessék olvasni, és utána nyilatkozni, és engem nem idegesíteni.

  Na bummm!!
  :-)
 • BiroAndras
  #65
  Érdekes lenne, ha az állandó erőforrás hiánnyal küzdő porig bombázott Németország több uránt dúsított volna, mint a szinte korlátlan erőforrásokkal rendelkező, és semennyire sem bombázott USA.
  Az USA embertelen sok pénzt ölt a bombákba. A katonai költségvetésben jelentős tétel volt a projekt, ez pedig szép teljesítmény háború idején.
 • juzosch
  #64
  Az lehet, hogy foglaltak le német dúsított urántm vagy akármi más atombomba alkatrészt, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy ezek nélkül az amerikaiaknak nem lett volna már meg ugyanez előtte is.
 • NEXUS6
  #63
  Azt hogy német eredetű uránt zsákmányoltak én is hallottam/láttam/olvastam valahol, csak a dátum szerintem más, kb '40 körül, úgy Franciaország lerohanása idején.

  És nem is magát a dúsított uránt hanem a valamelyest feldolgozott uránércet nyúlták le.
 • Laci73
  #62
  A németek az európai háború utolsó napjaiban a rakétahajtóművet és a gázturbinát ( ez utóbbit úgy tudom egy komplett Messerschmitt-262-vel együtt) szállították Japánba tengeralattjárón. El kell ismerni: nagyon bátor akció volt. Minden bizonnyal elvitték a V-1,V-2 fejlesztési/kutatási eredményeit is. Ezen a tengeralattjárón elméletben elvihettek urániumot - bár Norvégiában ellenállók elsüllyesztették azt a nehézvizet szállító hajót, ami kulcsfontosságú lett volna az urándúsításhoz.
 • [NST]Cifu
  #61
  Én nem azt vetem el, hogy az USA nem szentel kiemelt figyelmet Iránnak, sőt, valószinű, hogy folyamatosan jönnek és mennek az újabb és újabb stratégiai elemzések Irán katonai lerohanásának lehetséges forgatókönyveiről. Ezen tehát nincs vita köztünk.

  Amit én kétségbe vonok, hogy ehhez a Discovery-nek bármi köze is lett volna. :)
 • [NST]Cifu
  #60
  Nem verik nagy dobra a médiában, de azért a katonai elemzésekben ott van feketén-fehéren, hogy az USA katonai erejét döbbenetesen leköti az Afganisztáni és különösen az Iraki harctér. Gyakorlatilag nem lennének képesek most akár egy 30.000 fős, teljesen felszerelt sereget egy héten belül bevetni mondjuk akár Észak-koreában, akár máshol a világon. Kénytelenek tartalékosokat, sőt NG és ANG (Nemzeti Gárda) behívni, hogy kellő mennyiségű katonát küldhessenek Irakba. Amely egységek nincsenek ott, azok jó része éppen pihen a forgás miatt (aztán megint mehet vissza Irakba). A harcjárműveik, az első vonalbeli egységeik, a logisztikájuk nagy része Irakban dekkol.
 • [NST]Cifu
  #59
  A rakétatechnikát sose vitatnám, történelmi tényekkel csak az elvetültek vitatkoznak. :)

  De ez az urán-dolog egy kicsit erős, nehezemre esik elhinni, hogy a németeknek sikerült komolyabb mennyiségű uránt dúsítaniuk, és az amerikaiaknak nem - miközben a német atomprogram jelentéktelen léptékű volt a Manhatten-tervhez képest. Ettől persze még lehet igaz. :)
 • Laci73
  #58
  Zool: Akkor vegyél egy fotelt. Nem a Discovery kapcsán hoztam fel a háttérhatalmat hanem Irak és Irán kapcsán. A Discovery "hirtelen" fellövése számomra gyanús, és csak az én magánvéleményem. Amúgy Caroll Quigley és Lyndon LaRouche munkásságát ajánlom figyelmedbe (sajnos angol és francia nyelven elérhető). Cifu meg fog minket ölni, mert offra tesszük a fórumot.
 • mrzool
  #57
  "Mr.Zool: köszönöm kérdésedet, inkább egyfajta izgalmat okoz. Különösebben nem áll szándékomban bántani ezzel senkit, talán egy kicsit fárasztó, de nem kötelező sem elhinni, sem elolvasni. Neked azért eldicsekszem: az amerikai értelmiségi elit hasonlóan szánalmas eszméket vall, én öreg anarchista meg utánuk kukorékolom. De legalább nem magamból indulok ki..."

  Az amerikai értelmiségi elit azt vallja, hogy csak azért lőtték fel a Discovery-t, mert a Közel-Keleten balhé van? LOL. Azt hiszem inkább bele sem megyek ebbe, mert a röhögéstől nem tudok sem gondolkozni, sem a székemen megülni.
 • Laci73
  #56
  Pipaxy: úgy értette Cifu, hogy a kutatók örültek annak, hogy nem több tonnás mennyiség kell a láncreakció beindulásához. (Nagy öröm)

  Cifu,Nexus6: Iránnal lesznek még bajok. Érdekes feltevés az iráni atomfegyver: ez választ adhat az amerikai "tétlenségre". Ne feledjük: Bush azonnali katonai csapást ígért 9/11 után a "lator" országokkal szemben. Irakkal kapcsolatban: nem hinném hogy az USA kivonulna és a szervezetlen iraki karhatalomra hagyná a rendfenntartást. Irak azonnal széthullana három részre, a kőolaj elveszne (én igenis ezt érzem fő oknak) és beismerné az USA politikai vereségét.

  Mr.Zool: köszönöm kérdésedet, inkább egyfajta izgalmat okoz. Különösebben nem áll szándékomban bántani ezzel senkit, talán egy kicsit fárasztó, de nem kötelező sem elhinni, sem elolvasni. Neked azért eldicsekszem: az amerikai értelmiségi elit hasonlóan szánalmas eszméket vall, én öreg anarchista meg utánuk kukorékolom. De legalább nem magamból indulok ki...
 • NEXUS6
  #55
  Hát azért nem eszik ilyen forrón a kását!

  Persze, akár úgy is nézhetjük, hogy van elég atomja az egész világ számára.
  Csak kérdés mire megy majd egy romhalmazzal, meddig éli túl ellenségei pusztulását.

  Hagyományos konfliktusban viszot még Irak is bőven elég neki!
  Ahhoz hogy gerrillákkal szemben egy reguláris haderő fenntartsa a rendet legalább 4-5X-ös létszámbeli fölény szükséges!!!!
  Ez 100 ideális esetben 200 ezer embert jelent Irakban. Aminek a folyamatos cseréje 500 ezer 1 millió embert jellent.
  Az USA egyéb szerepvállalásait tekíntve, már el is fogyott a katonája.

  Persze lehetne besorozni is, de a civilek már így is torkig vannak Bushsal!
  Tanyán még van népszerűsége, de a városokban lassan közelít a zéróhoz.
 • pipaxy
  #54
  majd miután kiderült, hogy a bombához nem több tonnányi, hanem csak egy-két kilónyi U-235 kell, a munka gőzerővel beindult

  Egy-két kiló? Attól azért jóval több kellett egy bombához.
  A Little Boy töltete kb. 60 kilogramm volt.
 • Epikurosz
  #53
  "Másrészt az USA már nemhogy 2 de másfél katonai konfliktust sem tud vállalni párhuzamosan."

  Erre én nem vennék mérget.
  Az USA még simán be tudná vállalni Iránt, sőt szíriát, Észak-Koreát és Kubát is, ha erre szükség lenne, csak akkor nem bánna kesztűys kézzel az ellenféllel, hanem Blitzkireg szerűen nem hagyna követ a kövön (radír).
  Ami most egyelőre Irakban van, az kesztyűskezű háború, amikor az emberjogi szempontokat is figyelembe veszik.
  Késhegyre menő háborúban az USA gyors és totális lerohanást és rombolást választana, majdnem minden eszközzel, nem sokat totojázna.
 • mrzool
  #52
  Te rosszul érzed magad, ha nem sejtesz vhol egyből összeesküvést? Szánalmas...
 • Epikurosz
  #51
  Abban persze tévedtem, hogy Hermann Oberthet a középkorba "dobtam" vissza. :-)

  1894 az már újkor. -:)
 • Epikurosz
  #50
  Megvan a rakétatechnika atyjának neve:

  "Nagyszeben/Sibiu/Hermannstadt
  Ebben az erdélyi szász városban született 1894-ben és 1930-tól Erdélyben tanított a német és amerikai rakétatechnika atyja: Oberth Hermann. "
  http://www.kfki.hu/fszemle/archivum/fsz0012/roman.html
 • Epikurosz
  #49
  Reklamálj az egyik tudománynépszerűsítő csatornánál (már nem emlékszem, hogy natGeo, vagy discovery), onnan koppintottam én is.
  Elsőre én magam is meglepődtem, de utána végig gondolva, hogy miért csak 44 máj. 8 után tudták az amcsik kifejleszteni az atomot, ráadásul még 3 hónapra volt szükség, akkor összeáll a kép.

  azt azonban látom, hogy a rakétatechnika elrablását a németektől, te sem vitatod, ez eléggé nyilvánvaló.
 • NEXUS6
  #48
  Irán elleni akció:

  Had ismételjem a téveszméimet:
  Irán egy viszonylag elszigetelt állam, még a közelkelet viszonylatában is.
  Viszont a szürke eminenciás a Pakisztán a maga 250 milliós lakosságával atombombájával.
  Néhány tény:
  - Van atombombája
  - Az atom/rakéta technológiát bevallottan közvetíti Irán, É-Korea, Kína között!!!!!
  - Szélsőséges iszlám erők találhatók a területén, Oszama is valszeg ott bujkál.
  - Nem riad vissza attól, hogy támogasson terror akciókat (Indiai parlament elleni támadás)

  Másrészt az USA már nemhogy 2 de másfél katonai konfliktust sem tud vállalni párhuzamosan. Amíg Irakban vannak, addig az akció valószínűsége 0.
  Ha megtámadják Iránt akkor valszeg az iraki ellenállók is fokozzák tevékenységüket.
  Ráadásul az iráni hadsereg sokkal jobb állapotban van mint az iraki volt.
  Irak után senkinek nincs illúziója, az ellenség nem számíthat kíméletre (titkos börtönök, börtön kínzások), a barátokat meg nem képesek az amerikaiak megvédeni.

  Iránhoz képest Irak egy menyország.
 • [NST]Cifu
  #47
  Erős kétellyel fogadom amit állítasz. 1942-ben a Menhattan project keretében hatalmas urándúsítót építettek Oak Ridge-nél, majd miután kiderült, hogy a bombához nem több tonnányi, hanem csak egy-két kilónyi U-235 kell, a munka gőzerővel beindult (akkoriban még többféle eljárást is vizsgáltak párhuzamosan).

  Egyébként a második atombomba ('Fat Man') nem uránium, hanem plutonium töltetű volt.
 • [NST]Cifu
  #46
  - Mélysivatagi bázisok létesítésére irányuló kutatások. A legújabb tervek szerint - szemben az eddigi, nem túlságosan hatékony "városi őrjáratozásokkal" - kisebb létszámot, és jóval hatékonyabb fellépést lehetővé tévő katonai bázisokat építenének a sivatag mély, eldugott részein, amelyek ellenség általi megközelítése önmagában is nagyon nehéz, ugyanakkor a mobilizált US katonai egységek könnyen csapást mérhetnek egy adott pontra, és gyorsan odébb is állhatnak. Vérbeli militarista ötlet, működhet is, gyakorlatilag a "tanulj az ellenségtől" kiváló példája. Tkp. az USA hadserege lesz a gerilla-sereg. Zseniális.

  Ez az egész amit leírtál, egy zöldség. :)
  A városi őrjáratokra azért van szükség, mert a rendfentartást nem képesek a helyi erők ellátni. Ha kivonulnak a városokból, a helyi miliciák, rosszabb esetben a felkelők veszik át a hatalmat, amit nem akarnak. Az is elég vicces, hogy az ellenség által nehezen megközelíthető helyekről beszélsz. A helyiek biztos sose jártak még arra, és nem is veszik észre. :)
  A mobilizálhatóságról meg annyit, hogy Afganisztánban a tengerészgyalogosok öszvéreket bérelnek a helyiektől, hogy az ellenség után tudjanak menni a hegyekbe, miután a helikopterek alkalmazása a korábbi tapasztalatok alapján veszélyes (több Chinook heli is odaveszett a Talibánok/Al-kaida katonák tüzétől) , a terepjárók meg nem képesek megbírkózni a hegyvidékkel. Nesze neked csúcstechnika.

  - Irán elleni akció. Több, washingtoni forrás szerint (idősebb, nemtetszésüket kifejező katonatisztek) az USA valódi háttérhatalma katonai akciót - megszállásra, de legalábbis kontrollálásra vonatkozóan - készít elő Irán ellen. Irán az utolsó jelentős, oda nem illő darab a Közel-Keleten (a gyengébb, nem olajgazdag Szíria mellett) ami az USA, erre az évszázadra vonatkozó tervének útjában áll. Ennek a tervnek a lényege: a maradék kőaolajkészletek biztosítása a legfőbb felhasználó - maga az USA - számára. Ráadásul sietniük kell: ha Észak-Koreához hasonlóan az iráni vezetés is atomfegyver birtokába kerül, a terv léket kaphat.

  Nem oda illő közel-keleti ország? Jordánia és Szíria mellett? :)
  A kőolajat is marha komolyan biztosították Irakban: gyakorlatilag senki sem tudja, mi lesz a megoldás, mert jelenleg a szövetséges erők védik a kutakat, a kőolajvezetékeket, és azt a kevés finomítót, ami működik. Ha a kivonulnak, akkor ez a jelenlegi iraki rendszerre hárul, amely képtelen ezt a feladatot ellátni, tehát akár az olajexport leállását is eredményezheti.
  Ezen kívűl még véletlenül sincs akkora befolyása a közel-keletre az USA-nak, mint gondolod. Az meg egyenesen fantazmagória, hogy rátennék a kezük a kőolajkincsükre. Még a korábban jó barát Szaud-Arábiára sem tudnak olyan szinten hatni, mint akár csak 10 évvel ezelött.

  Irán ráadásul komoly hadsereggel rendelkezik, és nehéz lenne komoly veszteségek nélkül legyőzni, akárcsak e pillanatban.
 • [NST]Cifu
  #45
  Hogy halgatsz le egy irányított rádióhullámot? Nagyon nehéz és bonyolult (pl. lehalgató műholdak, amelyeket viszont észlel a légierő műholdkövető rendszere). A Discovery ráadásul nem rendelkezett semmilyen, a célra megfelelő felszereléssel (a rakterében az MPLM tehermodul volt). A KH-11/-11A műholdakhoz fogható érzékelőrendszere tehát mégcsak elméleti szinten sem lehetett....
 • n0k0m
  #44
  Jövő harctere? Végig a múltról van szó :P
 • Laci73
  #43
  Szia Kamov!

  És ha ismerem a kulcsot?
 • kamov
  #42
  A jelek nyalábolása és a kódolás ennél nagyságrendekkel olcsóbb.
  Persze előfordulhat hogy a világ 2050 beli összes számítókapacitása pártíz év alatt képes lehet a dekódolásra...
 • Epikurosz
  #41
  Majdnem elfelejtém: az amerikaik (sőt, az oroszok is, Ciolkovszkij ellenére, de ott volt az erdélyi szász=német tudós is, akinek neve most nem jut eszembe, és aki a rakéta elvet a középkorban, ciolkovszkij előtt, feltalálta) a rakéta-technikát a németektől rabolták.
 • Epikurosz
  #40
  "Szükség volt az urándúsítás titkára: tkp. ez volt az egész Manhattan-projectnek is a lényege "

  Te kis naív.
  A dúsítot uránt nem az amerikaik állították elő, hanem egy német tengeralalljáróról szerezték.
  Május 8 után német tengeralattjáró útban Japán felé megadta magát. emiatt két japán kísérő katonatiszt öngyilkos is lett.

  Az USA pedig, az így megszerzett uránt ledobta Japánra.
  Hülye németek is voltak, mindig.
  Egyébként, én nem vagyok biztos benne, hogy a világ rosszabb lett volna Hitler győzelme esetén.
  Valahogy a kommunista diktatúrákhoz hasonlóan előtt-utóbb ott is puhadiktatúra lett volna, és következett volna egyfajta demokratizálás.
  Példának említeném Spanyolországot vagy akár Portugáliát, sőt a legtöbb dél-amerikai államot.

  Lehet, hogy ha a német alaposság győz, akkor ma nem lenne ennyi trehányság a világban.
 • Laci73
  #39
  Az okokra térve: gondolom ez Téged is érdekelni fog, és természetesen másokat is.

  - Mélysivatagi bázisok létesítésére irányuló kutatások. A legújabb tervek szerint - szemben az eddigi, nem túlságosan hatékony "városi őrjáratozásokkal" - kisebb létszámot, és jóval hatékonyabb fellépést lehetővé tévő katonai bázisokat építenének a sivatag mély, eldugott részein, amelyek ellenség általi megközelítése önmagában is nagyon nehéz, ugyanakkor a mobilizált US katonai egységek könnyen csapást mérhetnek egy adott pontra, és gyorsan odébb is állhatnak. Vérbeli militarista ötlet, működhet is, gyakorlatilag a "tanulj az ellenségtől" kiváló példája. Tkp. az USA hadserege lesz a gerilla-sereg. Zseniális.

  - Irán elleni akció. Több, washingtoni forrás szerint (idősebb, nemtetszésüket kifejező katonatisztek) az USA valódi háttérhatalma katonai akciót - megszállásra, de legalábbis kontrollálásra vonatkozóan - készít elő Irán ellen. Irán az utolsó jelentős, oda nem illő darab a Közel-Keleten (a gyengébb, nem olajgazdag Szíria mellett) ami az USA, erre az évszázadra vonatkozó tervének útjában áll. Ennek a tervnek a lényege: a maradék kőaolajkészletek biztosítása a legfőbb felhasználó - maga az USA - számára. Ráadásul sietniük kell: ha Észak-Koreához hasonlóan az iráni vezetés is atomfegyver birtokába kerül, a terv léket kaphat.

 • Laci73
  #38
  Olyan jelentések és elemzések készítése, amelyek a műholdak - lehallgatható - kommunikációs rendszerén át nem közölhetőek. Persze ez megoldható lenne visszatérő kémműholdakkal is, de minek ha ott a Discovery. Automatizálásra sincs szükség, hiba esetén ott a személyzet.
 • [NST]Cifu
  #37
  Olvasd el a cikk első részét. A kémműholdak idején mi szükség lenne a Discovery ilyen irányú felhasználására?
 • Laci73
  #36
  Cifu:"A Discovery biztos hogy nem végzett katonai feladatot (a különféle programok nevei akkor is nyilvánosak, ha katonai célúak, és az Discovery űrsikló személyzete által elvégzett feladatok között nem volt katonai besorolású)."

  Írod vagy hiszed is? :) Érdekes egybeesés hogy pont akkor szedik elő a Discovery-t, amikor a közel-keleti térségben ismét balhé van (Irakban a lázadók, Iránban az atomprogram) vagy említhetném Észak-Koreát... ne vegyél mérget arra, hogy csak a "Holdat nézni" mentek fel. Nyílvánosságra érthetően nem hozzák: elég fejtörést ad a héjáknak az iraki helyzet tálalása a nemzet felé, nemhogy újabb problémás dolgok feltárása.
 • Laci73
  #35
  Kukacos: Nem tudták volna megalkotni, legfeljebb a hatvanas évek derekára. Kurcsatov biztos kiváló atomfizikus volt, de a gyakorlati része a kutatásnak közel sem egyszerű. Szükség volt az urándúsítás titkára: tkp. ez volt az egész Manhattan-projectnek is a lényege - a megfeleő minőségű (dúsítású) és mennyiségű hasadóanyag. Végül is megállapítható, hogy a világ nagy szerencséjére történtek így a dolgok, a PAX ATOMICA, az atom békéje megakadályozott egy újabb háborút. A kémkedésre és az orosz atombombára visszatérve: feltételezhető, hogy az USA-t valójában irányító háttérhatalom vezérei közül jónéhányan előre tudták azt, hogy jobb ennek így lennie, mintsem az USA megmaradjon kizárólagos birtokosaként az atomfegyvernek.

  Juzosch: "...előtte végigatomozzák a partot."
  Ehhez kellett volna jópár atombomba is, ami a negyvenes években még csak pár darabban mért mennyiség volt. A cseppnyi radioaktivitásról - ahogy Human is írja - nem is szólva...
 • NEXUS6
  #34
  Rosenbergék télleg nagyot szoptak.

  Azért belőlük csináltak bűnbakot, mert az amerikaiak tudták, hogy kik az igazi kémek de azt akarták, hogy az oroszok úgytudják, hogy ők nem tudnak arról, amit az oroszok tudtak arról, amiről az amerikaiak is tudtak;)))))
 • NEXUS6
  #33
  Télleg jó kis cik.


  Nekem is lene egy ötletem, pl a nagyhatalmak titkos meg nem valósult repülőprogramjai;)
  Pl F-108 Rapier elfogó vadász.link