Olvad Nyugat-Szibéria

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Roli! A kérdésed az volt, hogyan gyûjteném be a metánt? A válasz: esernyõvel. De ne holmi hagyományos esernyõre gondolj! A lényege az, hogy a felszálló gázt egy pontba vezesse ahol magától besûrûsödik és begyüjthetõ. A többi már egyértelmû igaz? Persze, a beruházás nem olcsó, de a napkollektornál sem. Mégis kezd az is elterjedni! A héten az M1 es autópálya egyik benzinkútján tankoltam, ott láttam, hogy a kút elektromos áramszükségletének nagyrészét ott helyben nyerik kollektorokkal. Ez csak egy kis kitérõ volt, bocsi, ha valakit nem érdekelt.

Mindenki csak a saját hibáiból képes tanulni, pedig a máséból olcsóbb!

zoozoo
Jajj a lényeget nem mondtam. A Föld a tökéletes rendszer, amiben az ember a vírus; de a Föld mindig meg fog gyógyulni ;)

zoozoo
Azt mondták, hogy a Golf-áramlat - ami alapvetõen befolyásolja a Föld idõjárását (meleg áramlat és az Atlanti-Óceánon áramlik a déli féltekérõl az északira)- megszûnt a Mexikói-öbölben és emiatt beáramolhat európába a Grönland felõl érkezõ hideg. Ezt kapjuk most egész nyáron. Ez nem móka.
Mondjuk volt már õserdõ Mo-n - lehet nem véletlenül, de nem vagyok ellene a havas tájaknak is, ahol újra óriás farkasokkal kell megküzdeni bazi nagy kardokkal.

Ezt már olvastam én is. A középkorról is hogy tényleg sötét volt, mert akkor is valami gubanc volt a természetben. Igen ez egy körfolyamat mindig minden változik, de nem ennyire és nem ilyen gyorasan!

lehet, hogy ez most fura, de alapjáraton is teljesen természetes, hogy idõnként változik a klíma. most mit hittetek, ez van évmilliók óta?
Nenrandil
<#integet2><#nezze><#nemtudom><#buck><#buck><#buck><#buck>...jah és a vicc...Nagyon ott volt :)

\"A book is a book\" Clive Barker

Azért a dumáláson kívül is lehet tenni valamit: tömegközlekedni/biciklizni, a vasutat használni autó helyett, mértékkel fogyasztani, és nem használni nyáron a légkondit.
ezért helyett ezzel

A Földet nem nagyapáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.

Jó volt olvasni a hozzászólásodat egy-két emléket bennem is felidézett. Azt azonban szeretném leszögezni, hogy a globális felmelegedés egy természetes folyamat ( a glaciálisok és interglaciálisok váltják egymást a Föld történetében). A civilizált ember azonban képes ezt a folyamatot némiképp megváltoztatni. Jelen esetben jelentõs mértékben elõsegíteni a felmelegedést. Félek csak az utolsó utáni pillanatban kapnak észbe az illetékesek akik ezért tudnának is valamit kezdeni. Már sajnos most is késõ a folyamatot megállítani, esetleg lelassíthatjuk.

maestro85
"Néha már sírhatnám van, hogy senki nem tesz érte semmit, mi is csak itt dumálunk, de azon kívûl, hogy egymásközt megbeszéljük vajon ki látja még? Valami illetékes olvassa a fórumot?"

Bushnak kéne olvasnia , meg az európai nagyhatalmaknak. Szánalmas mennyire csak a bukszájukra tudnak gondolni. Undorító. <#rinya> Itt már csak sírni fogunk hogy mi fog velünk történni.

és egy akkora területrõl hogyan gyûjtöd be? Szalma a vicced nagyon tetszett és sajnos el is szomorított egyik szemem sír a másik nevet rajta!

Hát mit mondjak? Egyre nemnormálisabb az idõjárás! pár éve ilyenkor még lestük a még este 11kor is meleg betonlépcsõn maminál a csillaghullást és láttunk egy csomót(az ideibõl, meg a tavalyiból sem volt semmi)
Emléxek még általános iskolát kezdetm, mindig Mikulásra már volt hó, most meg még Karácsonra sincs. A kocsolya már berozsdált sztem azt sem tudom hol van mert a kertünk végén a kis folyócska nem tudom mikor fagyott be úgy, hogy az egész környék ott korizott, meg biciklizett a jégen és szánkóval jött mindnenki. Egy 2-3 év alat annyira megváltozott minden, hogy az nem igaz. Épp néztem unokaöcsémet, hogy még nem látott igazi hóesést(2éves) ja meg normális nyarat. Horgászni sem érdemes, mert nem kapnak a halak! Néha már sírhatnám van, hogy senki nem tesz érte semmit, mi is csak itt dumálunk, de azon kívûl, hogy egymásközt megbeszéljük vajon ki látja még? Valami illetékes olvassa a fórumot?
Ja még valami 1996 egyik júniusi napját sosem fogom elfelejteni. Addig jóformán azt sem tudtam mi a vihar. Akkor jött egy kisebb felhõ olyan fekete, amilyet addig egyet sem láttam. Olyan csetepatét csinált, hogy csak na. Remegett a lábam, a kutyánk nem akart a vihar elõtt egy fél órával kiengedni biciklizni. Fátkat csavart ki a környéken, villámltt dörgött. Azután rendszeressé váltak az ilyen viharok. Mára már el sem nagyon tudom képzelni azt a fajta csendes esõt amibe akár ki is áll az ember, mert vagy szakad vagy villámlik vagy minden együtt. Arra az esõre gondolok, amikor még süt a nap, de már elkezd szemetelni és kellemes pont jókor jön a nagy melegben egy kis frissítõ zápor. Még szivárvány is volt közben vagy utána. Már egy csomó minden másképp van nagyon idegesít! bocsi a sok szövegért!

Igen volt egy ilyen verzió is az elsivatagosodásról. A tudósok 1-2 évet jósoltak annak, hogy az Alföldünket hivatalosan is félsivatagos területté fogják nyílvánítani. Majd meglátjuk.

maestro85
Azért sem lehet hogy mi a melegedést érezzük, mert a globális felmelegedésbõl, sokmindent következik. Hallottam is, de gondoltam is már rá, hogy a melegedéssel együtt, felgyorsul a csapadék körforgása is, ergo felhõsebbek lesznek a napok. Vagyis inkább szélsõségesebb lesz az idõjárás, mert amikor felhõtlen az ég kegyetlen meleg van, amikor meg felhõs akkor hideg. nem? <#lookaround> Pár éve még azt hallottam, magyar tudósok szerint elsivatagosodás lesz magyarország terültetén. Szóval a hideg azért kicsit nem reális. Ha megnézed a telet, alig volt, és az se volt vészes.
Tetszett szalmának a vicce. Valahol igaza van/lesz ha így folytatják a világhatalmak vezetõi. <#nemtudom>

Ez a némileg eltérült áramlatok (légköri és tengeri) miatt van. De a globális átlaghõmérséklet nõ.

CH4+2O2->CO2+H2O Ha a metánt elégetjük víz és szén-dioxid keletkezik... Ugyan ott vagyunk.
mit vársz tõlük, amikor némelyikük szerint ázsiában lakunk?

Hi! I\'m a signature virus. Copy me into your signature to help me spread.

El kell huzni innen Európából, itt lesz a legszerebb. Ausztrália és Uj Zeland!!
Figyeljétek meg, pl. a Holnapután c filmet. Az egész Földön hurrikánok voltak, csak errõl a térségrõl feledkeztek meg :))
dirty dogg
"...leesett a hó...irány a konyha..." - hogy akarjunk másik bolygóra menekülni, amikor még egy ûrrepülõt sem tudunk biztosan összerakni, hogy rendesen oda menjen meg vissza is jöjjön? - metán...szívás. Ez a felmelegedés nekem nem tiszta. Amióta errõl beszélnek, azóta egyre hidegebb a nyár....és nem csak nálunk.

If it ain\'t broken, don\'t fix it.

Azért elég sokáig bírta ez a kis bolygó, lassan keresni kéne 1 másikat.<#wilting>

Egyébként nem sorrendiséget szerettem volna felállítani csak speciel erre a fajta metánképzõdésre nem tudom mi lehetne a megoldás. Elégetni ugye nem lehet.

A sorrendrõl fogalmam sincs. De a bocipuki mellé írjuk fel a bociböfit is, kérõdzés során metánt böfög fel az állat :)

(A metán jóval könnyebb a "levegõnél", a CO is, a CO2 viszont már nehezebb.)

Szeretettel:
Szalma
Lehet, hogy hülye vagyok ehhez, de a metán (ch4) nem nehezebb a levegõnél? Akkor viszont hogy okoz üvegházhatást? (bár a co2 is nehezebb... akkó' télleg nem értem...)

Dr4gonlord
Vannak sokkal *SOKKAL* rosszabb dolgok az óceánok mélyén, mint a metán, pl. pokolian erõs mérgek (ha jól tudom, idegmérgek), na ha *az* felszabadul, nos, akkor már nem leszünk itt, hogy gondolkozzunk rajta :D. Jut eszembe, va egy olyan dínókihalós elmélet is (asszem), hogy *rengeteg* (óceánok elõtérben) metán felszabadult (pontosabb infókat nem tudok róla, de egészen jól kitárgyalták), begyulladt, és *POOF*.

Dr4gonlord
Majd az USA elõáll a világmegmentõ ötletével, hogy dobjanak le egy atomot szibériára, az majd elégeti a felszabaduló metánt.

Ez kb. úgy hangzik, mint mikor az Ob-ot akarták elterelni.<#ejnye1>
A metánt meg nem lehet csak úgy elégetni. Azért a gyulladáshoz messze nem elég a sûrüsége. Szép is lenne! Lerobbantanák Szibériát.

\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy

NEXUS6
Egyszerû, a metánt el kel égetni, ha már annyival szarabb mint a CO2.;)

Amúgy Putyin bácsit kidobták valamelyik konferenciáról, mert azt mondta, hogy õt ugyan nem zavarja a felmelegedés, legalább normális idõjárás lesz Szibériában és végre tudják majd mire használni azt a bazi nagy területet.

Azért tartok tõle, hogy ennél egy kicsit bonyolultabb lesz a dolog.

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

Újabb pozitívum: Ha ez felolvad, még a balassagyarmati tájházba is jut majd egy komplett mamuttetem.
Pluskast
Tavaly volt egy mûsór a discovery-n a metán káros hatásáról az üvegházhatással kapcsolatban. Ott mondták, hogy az amazonas folyó azon részén ahol beletorkollik az óceánba, szintén nagy mennyiségû metán található, ami mostanság kezd felszabadúlni az éghajlatváltozásnak köszönhetõen. A tudósok szerint több millió tonna található az óceán azon részén.

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

Atomreaktor
:DDDD

A legtöbb metánt a kínaiak állítják elõ a rizstermesztéssel (víz alatt rothadó növényi anyag, mint a mocsár), ehhez képest szerintem ez az egyszeri szibériai olvadás nem igazán fog sokat hozzáadni. A bocipuki csak a második helyezett.

("Két bolygó beszélget:
-Te, elég rosszul nézel ki!
-Ne is mond! Homo Sapiensem van!
-Áááá! Az nem gond! Nem kell piszkálni, emlúlik magától.")

Szeretettel:
Szalma
Jól hallottad. A metánt el lehet égetni, melyet nagyszerûen fel is lehet használni pl. fûtésre (biogáz), ezt szerencsére egyre gyakrabban használják a szeméttelepeken fejlõdõ metán esetében. Azonban ezt nem lehet minden esetben megvalósítani. Gondolj bele. Az egyik legnagyobb metántermelõ térség India, azon belül is a szent tehenek jelentik a legnagyobb problémát. A tehenek kérõdzésük során igen jelentõs mennyiségû metánt termelnek.

Mára befejezem az agyalást, Holnap 2,25 kor kelek

Debrecenben vannak Metán autóbuszok. Gondolom máshol is! Csak szakszerüen bekell gyüjteni, éppúgy mint a direkt erre a célra épített biogázképzõ üzemekben, tárolni, csomagolni, értékesíteni....minden roszban van valami jó! Valaki ebbõl is jó pénzt fog keresni.

maestro85
Szerintem ezt nagyon komolyan fogjuk szívni éveken belül. Egy napja hallottam az infót, és azt mondták, hogy állítólag a metán, töbszörössen erõsebb hatással van az üvegházhatásra mint a Co2. :( Ez kellemetlen hír mert több milliárd tonna metán akkor hány 10milliárd tonna CO2-nek felelne meg? :( Melette meg ott az állandó CO2 szennyezés. Egyébként nem lehetne a metánt felszabadulása közben valahogy elégetni, persze ez csak akkor jó, ha égés közben nem termel CO2-t. - szarban a haza -

A felmelegedésnek is megvannak az elõnyei:a rövidnadrághoz kevesebb müszál kell, olcsóbb is, továbbá, nem kell finomszõrü állatokat lemészárolni, hogy bundát készítsenek belõlük!

Nenrandil
<#ejnye1><#buck><#buck><#buck><#buck>

A New Scientist - ha valóban onnan van az infó - sajnos nem épp egy bulvárlap...

Túlnépesedés, autós - lusta - környezetet semmibe vevõ önzõ emberek (társadalom) = globális szívás (sajnos ez a környezetet tisztelõ embereket is ugyanúgy érinti)

!!!Mi lesz velünk EMBERTÁRSAIM!!! :D

"1,4 és 5,8 Celsius fok közé"... nem tudom komolyan venni azt a felbecsülést amely tizedekkel játszik de a fõ számokat sem tudja meghatározni. Na ezt félretéve azt hiszem, hogy a felmelegedés tényleg komolyan beindult és ki tudja mi lesz a vége, de azt hiszem semmi jó...

Intel.DZ77RE-75K.Core.i7-3770K.32GB.RAM.360GB.RAID.SDD.8TB.RAID.HDD.GTX660Ti.Dual.NEC.Windows.10.Enterprise Apple.Mac.mini.Core.i7-3615QM.16GB.RAM.1TB.HDD.OS.X.El.Capitan

Addig nem döglök meg míg nem játszottam a Duke Nukem Forever-rel!

aha jóvan

szerintem meg király lesz ha kijön a Duke Nukem Forever!!!

Szorul a hurok. :-(

Kara kánként folytatom tanításom.

Esrohnoil
Vinter=Winter?
Jó neve van az ipsének. :D

War, war never changes... War doesn\'t determine who was right, only who is left.

Nenrandil
<#ejnye1><#ejnye1><#nezze><#ejnye1><#nemtudom><#buck><#buck><#buck><#buck><#buck>