854
  • JAS 39
    Érdekes.
  • Jeff Gordon
    összefog a Renault a McLarennel
  • Istencsászár
    Leglább láttunk egy előzést amiatt:D
  • JAS 39
    Hakkinen-nek volt esze ő ott hagyta őket mikor már csak szenvedés volt.

Remélem Kimmi-nek is lesz ennyí sütni valója bár állítólag jó sok elkölthető zsetont kinálna neki a merci.
  • Zsoltika 007
    Nem. Az a lényeg hogy megint elb@szták a kerékcserét. És mindíg elb@sznak vmit. Amit más csapatoknál senki sem szokott.. Egy rohadt versenyt nemtudnak lassan lefutni hiba nélkül. Egyszerűen olyan mintha el lennének átkozva.
    A másik meg hogy év elején siralmasak. Egyedül talán 2003-ban voltak igazán jók év elején. Azóta mindíg év közepére szedik össze magukat. Akkor meg rendszerint régen késő.
  • Istencsászár
    Ahhoz képest földbe gyalázta Buttont, de behozta és ez a lényeg nem?
  • Zsoltika 007
    Nem is ő füstölt ne nézz már hülyének. Mondták hogy hidraulikai problémájuk volt. Azt hitték lehet be sem tudják hozni a kocsit.
  • Istencsászár
    Hát ezvan, mer az Ferrari az meg Mercedes az tud olyat csinálni, ezek nem.
  • Istencsászár
    Mit láttál? kivülről semmit, Palik sirt hogy füstöl? hát ott a rajtnál mindeki füstölt mer indulásnál ez alap, utánna meg fékezett de azt is motor füstnek vette :DDDD
  • Zsoltika 007
    Jah láttam a mostani futamon is..

Az egész csapat nevetséges minardi szinten van a Ferrarihoz képest. Sebességben nagyon ott tudnak lenni de mit érnek vele?? Semmit mert ha nagyon ki vannak hegyezve mindíg lerohad a kocsi. A ferrarinál ilyen miért nincs? Ja és mclaren fan voltam 2002 óta de már a tököm tele van a lámaságukkal és már nem is nagyon követem az f1-et.
  • Jeff Gordon
    tavaly rengeteget hibáztak és rengeteg pechük volt(monty többszöri kilökése) és még igyis majdnem megnyerték a csapat vb-t, bár azis igaz hogy a majdnem kevés...
  • Istencsászár
    Azér idén elég megbízható...
  • Zsoltika 007
    Hát ha van esze akkor nem a mekiben az tuti. Komolyan vicc ez a csapat. Annyi bakit engednek meg maguknak hogy már nevetséges az egész bagázs. Egyszerűen szét van esve az egész. Folyton hibáznak és nem tudnak megbízható technikát felmutatni.
  • Istencsászár
  • JAS 39
    Kimi hol folytatja?
  • Jeff Gordon
    az egész biztos.
    egyébként ez a McLarennel nem új keletü hogy nembirják felrakni a hátsokerekeket, 1999ben a Német és az Angol nagydijjon sem tudták Mikának rendesen rögziten, eredmény: mint2x kiesett.
  • Chili7
    Ennyi hiba egész szezon alatt nem jön össze a ferkákat és a rönókat együttvéve!
  • Istencsászár
    Hatalmas volt az öröm a McLarennél a szombati időmérő után, ahol Kimi Raikkönen megszerezte idei első pole pozícióját. Igen ám, de később kiderült, a finn pilóta azért tudott az élen végezni, mert nem kapott elegendő üzemanyagot az utolsó etapja előtt, így a versenyt is annak tudatában kellett megkezdenie, hogy pár kört követően már ki kell állnia tankolni.

Kimi számára nem volt egyszerű a mai verseny, hiszen első kiállása alkalmával a szerelők nem tudták problémamentesen lecserélni abroncsait, majd később egy hidraulikus probléma nehezítette az életét.

"Volt néhány problémánk a tegnapi időmérő második körében, így nem kaptam elegendő üzemanyagot" - magyarázta Kimi. "Több benzinnel akartuk megkezdeni a versenyt, de ezen már nem tudtunk változtatni. Éppen ezért nagyon korán ki kellett állnom a boxba, majd a második gumigarnitúrám elkezdett hólyagosodni."

"Aztán egy kisebb hidraulikus probléma is felbukkant, így pozíciót vesztettem Buttonnal szemben. A motorom nem ment teljes fordulaton, és néha a fokozatok sem voltak rendben, így nagyon örülök a harmadik helynek."

"Azt is meg kell említenem, hogy az első kiállásom sem sikerült túlságosan jól, ám szerencsére elég gyorsak voltunk ahhoz, hogy behozzuk lemaradásunkat, ám a Ferrarik túlságosan messze voltak" - tette hozzá Raikkönen, akire a verseny után még tűzoltó munka is hárult, ugyanis autója lángra kapott.

"Volt egy kis tűz, de semmi komoly" - nyugtázta az esetet a finn versenyző.
  • Istencsászár
    :))

Kimi Raikkönen: "Remek, hogy sikerült megszerezni ma a pole-t, hiszen az autóm egész hétvégén nagyon jól működött. A múlt heti teszten kipróbáltunk néhány új fejlesztést, és mostmár egyértelmű, hogy ezek a megfelelő irányba mozdítottak el minket. Nyilvánvaló, hogy a mai nap csak a történet fele, de szeretem ezt a pályát, és majd meglátjuk mi történik holnap a versenyen. Sajnos az utolsó gyorskörömön kicsúsztam, tudtam, hogy lassabb voltam, mint az első próbálkozásnál, szóval egy kicsit keményebben nyomtam, és a kanyarban elfogyott a hely. Ilyen megesik, de semmin nem változtatott." ez hatalmas beszólás volt ^^

Pedro de la Rosa: "A harmadik szakasz egy kicsit összevissza volt a számomra, és a kilencedik hely nem az, amire számítottam az első két szakasz után. Az autóm könnyen kezelhető volt egész hétvégén és a gumijaink is megbízhatók. Sajnos Ralf Schumacher nekem jött a hajtűben, aminek következtében eldurrant a bal hátsó kerekem. Egyértelmű, hogy ez egy félreértés volt mindkettőnk részéről. Amikor beértem a boxba, a fékcsatornában gumidarabok voltak, ami egy kisebb tüzet okozott. Ettől függetlenül várom a holnapi versenyt, ahol versenyképeseknek kellene lennünk."
  • Chili7
    Jé! A meki volt a leggyorsabb!
  • Chili7
    Na majd az időmérőn kiderül!
    Ennyi erővel akár a Meki lehetne a leggyorsabb!
  • Istencsászár
    Ferrari ezidáig használta, 1 hét után Brawn is bevalotta, ezen a 7végén szerelték ki először... McLaren nem nyilatkozott, őket nem érinti annyira ugytünik.
  • Chili7
    Ez a lengéscsillapító betiltás a McLarent mennyire érinti?
    És a Ferkát?
    A rönóra 3-4 tizedet mondanak.
  • Chili7
    Hááát... Én már rég lemondtam Kimiről. Ízlelgettem egy Renault-Kimi vagy egy Ferka-Kimi párosítást. De ezek zserint, ha még nem döntött, akkor megnőhetnek a McLaren esélyei is!
  • Istencsászár
    McLaren: Minden rendben

A McLaren pilótái a pénteki első edzésen csak egy-egy felvezető kört teljesítettek Hockenheimben. A második szabadedzésen Kimi Raikkönen 9 kör megtétele után 1:17.040-es idővel a negyedik helyen zárt, míg csapattársa, Pedro de la Rosa 10 kör után 1:17.516-es idővel a nyolcadik lett.

Kimi Raikkönen: "A szokásos pénteki programunkat sikerült teljesítenünk annak ellenére, hogy esett egy kis eső. Kiválasztottuk a megfelelő Michelin gumikat és dolgoztunk a versenybeállításon. Az autó jónak tűnik, és úgy néz ki, hogy a gumik is jól működnek, szóval elégedett vagyok.

Pedro de la Rosa: "Pozitívan kezdődik a hétvége. Amikor elkezdett esni, egy kicsit aggódtam, hogy nem fogunk tudni elég kört teljesíteni száraz gumikon, de aztán a pálya nem igazán lett vizes, tehát folytatni tudtuk a programunkat és használható eredményeket kaptunk. Az autóm gyors, és elégedett vagyok az elért köridőkkel."

• Istencsászár
    A Mercedes csak egy lépésre van a győzelemtől

Kimi Räikkönen még egyszer sem tudott célba érni Hockenheimban, azért úgy gondolja éppen itt az ideje annak, hogy megszakadjon ez a rossz sorozat. A Mercedes hazai versenyén "szeretnénk dobogóra állni. 2005-ben is sikerült nyernünk, és azóta nem felejtettünk el semmit." – jelentette ki Norbert Haug.

"Már csak egy lépésre vagyunk tőle, és garantáltan sikerülni fog. Talán jobbak is lettünk tavalyhoz képest, azonban a két vetélytárs többet fejlődött. A Ferrarit is leírták már, aztán egymás után két futamot megnyertek."

Kimi Räikkönen még nem döntötte el, hogy melyik istállónál folytatja pályafutását. Haug maradásra bírná a finn versenyzőt. "Csak azt javasolhatom Kiminek, hogy maradjon nálunk. Akkor megmutathatja, hogy ki a jobb, ő vagy Alonso."

Mielőtt döntene szeretne jó eredményt elérni Hockenheimban. "Az autó elmúlt hetekben sokat javult. A jerezi tesztek is eredményesek voltak. Remélhetőleg ez lehetővé teszi a számunkra, hogy a maximumot hozzuk a lehetőségeinkből."
  • Istencsászár
    Vagy a csapatra, összehangra, hangulatra, szerelőkre, mérnökökre, közegre gondolt... kitudja.
  • G_ArchAngel #507
    "Természetesen győztes autót akarok vezetni, azonban nem csak ennyiről van szó. Akad egy csomó apróság, amelyek mások számára esetleg nem tűnnek fontosnak, nekem viszont számítanak."

Gondolom kicsit szabadabb életre vágyik és önállóságra...
  • Istencsászár
    Räikkönen: Még nem döntöttem

Mivel Fernando Alonso már tavaly aláírta a McLarenhez szóló szerződését, és egyre valószínűbbnek tűnik, hogy Michael Schumacher marad a Ferrarinál, a Forma-1 három szupersztárja közül már csak Kimi Räikkönen sorsa bizonytalan.

Ezért nem meglepő, hogy a finn versenyző jövője állandó találgatások tárgya, s bár egyes értesülések szerint előszerződése van a Ferrarival, ő maga a stuttgarti Mercedes-múzeumba való látogatásán azt mondta az újságíróknak, valójában még nem választott csapatot.

"Majd ha pontosan tudom, hol folytatom, el fogom árulni, de egyelőre nincs mit közölnöm" - szögezte le a 26 éves Räikkönen, aki 2002 óta versenyez a McLarennél. - "Mindenki azt hiszi, tudja, hogyan döntöttem, mert az egyik héten a Ferrarinál, a következőn a Renault-nál vélnek látni, aztán pedig azt állítják, maradok itt."

"Mulatságos olvasni az újságokban, hogy milyen ötletekkel állnak elő, de kedvező helyzetben vagyok, mert rajtam áll a döntés."

A Renault-nál egyértelművé tették, hogy Räikkönenre vadásznak, miközben a Mercedes sportigazgatója, Norbert Haug maradásra buzdította a finn sztárt, mondván: a McLarennél azonos technikai feltételek mellett mutathatná meg, mire képes a világbajnok Alonsóval szemben.

Räikkönen azt mondta, apróságok dönthetik el, hogy végül melyik csapatot választja.

"Az emberek mindig azt hiszik, a versenyzők a pénz alapján választanak" - vélte. - "A pénz valóban fontos, de azoknál az élcsapatoknál, amelyek szerepelnek a listámon, ebben a tekintetben nincs jelentős különbség. Gyors autót szeretnék, ám a többi feltételnek is stimmelnie kell."

"Természetesen győztes autót akarok vezetni, azonban nem csak ennyiről van szó. Akad egy csomó apróság, amelyek mások számára esetleg nem tűnnek fontosnak, nekem viszont számítanak."

"Soha nem lehet tudni, mi történik végül... Tavaly nem gondoltuk volna, hogy idén ilyen nehéz idény vár ránk, de a Forma-1-ben rendkívül gyorsan változnak a dolgok, ezért csak remélhetem, hogy végül helyes döntést hozok."

"Csak utólag derül ki, hogy így történt-e."

Räikkönen 2003-ban és 2005-ben is sokáig harcban állt a világbajnoki címért, amiről azonban mindkét alkalommal lecsúszott.
  • Zsoltika 007
    "Még szerencse hogy időben rájöttek... :D"
    Már a harmadik futamon rá kellett volna..
  • Istencsászár
    Haug: Ne töltsük tele a tankjainkat

Jó ideje bevett szokás a McLarennél, hogy a kvalifikációs edzésen meglehetősen sok benzint visznek magukkal a csapat autói. Ennek a straégiának hátulütője, hogy a rajtrácson szinte megcélozhatatlanná válik az első sor. Előnye, hogy a csapat autói a többiektől eltérően még akkor is a könnyű autóval körözgetnek, amikor az ellenfelek megtankolták sajátjukat.

Mindez a tavalyi évben a szupergyors McLarennel egészen jó stratégiának bizonyult, ám 2006-ra használhatatlanná vált, hiszen az atutó közel sem olyan domináns, mint egy évvel korábban.

Norbert Haug, a Mercedes motorsport elnöke felhívta csapata figyelmét, hogy a hazai versenyükre változtathatnának stratégiát. Elgondolása szerint a kevesebb üzemanyaggal a rajtrács előkelő helyére küzdhetnék fel magukat, ahonnan talán több esélyük nyílna a hazai közönség előtti jó szereplésre.

"Az a célunk, hogy a hazai versenyünkön jó eredményért hajthassunk" -mondta kedden Haug. "A múlt héten intenzív teszten vettünk részt, ahol láthatóan sokat fejlődtünk. Úgy érzem versenyképesebbek lehetünk, mint korábban."

"A sikerhez azonban úgy vélem a rajtrácson is előrébb kellene végeznünk a korábbiaknál, ehhez pedig más, agresszívabb stratégiát kell választanunk."

"Úgy gondolom, hogy az utóbbi időben mutatott javulásunk, és a stratégia helyes megválasztásával komolyabb eredményt érhetünk el a hazai futamunkon."

Még szerencse hogy időben rájöttek... :D
  • Amse
    aha akkor nyomd be oda is
  • Istencsászár
    Hoppá, nem ide akartam, hanem f1 topikba :)

A FIA betiltotta a Renault által kifejlesztett lengéscsillapítót

A Renault hosszú ideje használ egyfajta 'innovatív' lengéscsillapítót, melynek lényege, hogy amikor az autót rázkódás éri (pl. kerékvetőn történő áthaladás), akkor azt a rendszer ellensúlyozni képes, s ezáltal megszűnik a sokszor komoly problémát okozó vibráció.

Ezt a rendszer a kifejlesztése óta több csapat is, köztük a Ferrari is és a McLaren is, átvette, és használja a mai napig is. Mindezt addig a FIA engedte is használni, míg hozzá nem jutott a többi csapat által feljegyzett tanulmányokhoz, melyben világosan rögzítették, hogy az javítja az autó aerodinamikai tulajdonságait, tehát egyfajta aerodinamikai elemként működik, mely az új szabályoknak megfelelően nem mozdulhat el. Ennek megfelelően tehát tiltott eszköznek minősül.

A tanulmányok szerint a betiltást a Renault csapat érezheti meg leginkább, akiknek a Michelin gumik sajátossága miatt nagyobb előnyt nyújtott a rendszer. A Ferrari azonban csak néhány pályánál látta szükségesnek alkalmazni az átvett technikát.
  • Amse
    ésezmi?:)
  • Amse
    500
  • Istencsászár
    Ezt tiltották be
  • Frentzen
    Nézzetek be ide:Előre F-1

1950-Napjainkig
  • Istencsászár
    Ralf: Juan rendes fickó

Ralf Schumacher a Williams istállónál négy éven keresztül Juan-Pablo Montoya csapattársaként versenyzett, így jól ismeri őt. A német pilóta megérti 'Montyt'. "Juan nem érezte jól magát ott, ahol volt. Ez ahhoz vezetett, hogy nem tudta azt a teljesítményt nyújtani, amire képes lett volna, és amit elvártak tőle."

Nehézségek minden csapatnál vannak, ám idő előtti menesztésre csak ritkán kerül sor. Schumacher úgy véli, hogy nem helyes, ha csak egyik felet teszik felelőssé a történtekért. "Az ilyen esetekben is kettőn áll a vásár."

"Juan egy rendes fickó, Soha nem tartotta fontosnak, hogy politizáljon."

"Hamar a kedvét szegte, ha nem tudott nyerni. A kívülállónak gyakran közömbösnek tűnt. A McLarentől is többet várt. " – tette hozzá a Toyota versenyzője, aki cáfolta, hogy összezördült a kolumbiai csapattársával.

"Egy ideig a bátyámra orrolt, de csak a kezdetekkor."
  • fb2
    Orulok hogy igy gondolkozol, mert en is nagy vagyok a diversity ben. De sajnos en tapasztalatbol beszelek, es ismet mondom, arrol amit az internet es a tv nem mutat. Pedig Seattle ben lakok, ahol a redneck (wanna be) population nagyon keves.
    Orulok hogy a muslim fickoknak nem lett semmi bajuk, es egy jo publicity. Az EN HAVEROM aki indiai indiabol, viszonlt lakott Alabama ban egy par evet, sot en is nala laktam egy par hetig, mikor a fiam versenyzett a Barber Motorsports Park ban 2005 ben. Szoval ismet: tapasztalat, nem internet. De ahogy mondod, en NAGYON REMELEM hogy Monty ok lessz...!
  • Totya000
    Néhány cikk a témában:

Muszlimok Martinsville-ben.
    Globális gondolkodás.
    Új drukkerek.