118
  • Caine
    Ahhh, régi szép C-64 és Amiga idők ...
    Néha az az érzésem, hogy nem nagyon tudnak már HANGULATOS gamékat csinálni azóta. Vagy legalább is nagyítóval kell keresni.
  • Fiok
    Amiga - The survivor
  • dez
    Amit nem tudsz, az nem fáj, mi...
  • NuCLEARScoRp
    Inkább agyat kéne venni sok embernek , annyi hülyeséget hordanak össze a Pc-kről... aminek persze a fele se igaz...
  • dez
    Ezt szedjük két felé. A megjelenítés egy dolog (egyébként te a későbbi AGA chipsetről beszélsz, először még csak max. 4096 színű lehetett a HAM), és más a belső adatkezelés. A belső adatkezelés a chipsetben először 16 bites volt, amit az AGA chipsetben kibővítettek egyfajta "trükkös" 32/64 bitesre.
  • dez
    Miről beszélsz? Mi az, hogy nem tudsz "32 bites programról"? Nem volt ilyen megkülönböztetés. Ha csak 8 bites adatokkal kellett dolgozni, akkor a 32 bites regiszterek alsó 8 bitjét használtad, ha 16 akkor az alsó 16, ha meg 32, akkor meg mind a 32-t, és kész. Semmiből sem állt 32 bites programokat írni (akár ASM-ben, akár C-ben), az OS is 32 bites volt, sok értéket 32 biten várt a hívásokban, stb. Itt nem volt semmiféle 16 bites korszak.

És mégegyszer, a 68000 esetén a SW 32 bites memóriahozzáférését a proci HW-esen maga szedte szét két 16 bites hozzáférésre, kézzel nem kellett csinálni semmit. Ezáltal a 68020-ason egyszerűen gyorsabban futott ugyanaz a kód, mert ott már egy hozzáférés is elég volt erre.

A megjelenítés bitszámának meg nincs közvetlen köze a procihoz.
  • Vers
    a 68k 32 bites volt a mai szemmel
    az hogy a procin kivülre milyen buszok mentek nem számit
    a grafika meg 8 bites volt , de volt egy HAM tömöritett mod ahol közel 16 millio szint tudtál elöcsalni
    de ez akkoriban a memoria miatt volt , tul nagy lett volna egy 24 vagy 32 bites képernyö

de azt máig se értem mi miatt ment csödbe a comodore mikor rengeteg c64-et meg amigat eladtak a haszon hova lett belöle
  • Laci73
    Ezt én is így tudom, de ennek ellenére nem tudok full 32 bites programokról a korai időszakban. Azért az rohadt nagy munka - optimalizáló híján -hogy a 32 bites kódot felső és alsó részre szedd kétszer 16 bitre.
    Ráadásul a korai grafikus megjelenítők (DENISE) szintén "csak" 16 bitesek voltak - ami persze akkoriban szenzáció volt, de épp a látványban nem tette lehetővé a 32 bites megjelenést.
  • dez
    Értsd már meg, hogy már a 68000 is 32 bites volt (tele 32 bites regiszterekkel, csak kifelé 16 adatvezeték volt rajta, így a 32 bites adatot 2 részletben írta/olvasta hw szinten, de ez a szoftvert nem kellett, hogy zavarja), hányszor kell még leírni? Úgy emlékszem, a címregiszterek is 32 bitesek voltak (de legalább 24), ebből ~24 volt kivezetve (tehát az akkori pár megás memóriákat mindenféle szegmentezés nélkül lefedte, egyben látta a proci - többek között ez is hozzájárult, hogy már akkor preemptive multitaskos lehetett az AmigaOS [mellesleg ebben {is} sokkal jobb volt, mint akár a MacOS, és persze az Atari OS-énél is, az MSDOS-t és a Win3.1-et nem is említve]). 68020-tól felfelé már megvolt a 32 adat- és (úgy emlékszem) címvonal is, így az már full 32 bites volt. (Felhasználói program szinten nem volt szükség semmilyen váltásra, mert azok eleve 32 bitesek voltak.)

Így a 80286 nem kicsivel, hanem sokkal rosszabb volt. Ráadásul a 80286 úgy emlékszem nem is a 68000-rel "versenyzett", hanem már a 68020-szal, ahhoz képest főleg primitív volt. (Ugyanaz mondható el egyébként a matematikai kóprociról is...)

Igaz, akkoriban irodai PC-n nem álmodott senki többről, mint karakteres, esetleg pár színű kép + csipogás, és lassacskán és ugye egyenként elfutogató programok, de azért más helyeken meg lett volna a helye ezeknél jóval többnek is (tudományos munka, tervezés, stb.), de ezt a MS-féle agresszív marketing és "partnerkapcsolat-építés" jól kompenzálta (jól elzsibbasztotta az agyakat).

Ja, egyébként a nagyobb dobozos Amigák esetén is megvolt a lehetőség 3rd party cégeknek, hogy saját kártyákat gyártsanak bele (jóval a PCI busz előtt, ahhoz hasonló rugalmasságú busz-felület állt rendelkezésre, tehát sokkal jobb, mint az akkoriban a PC-n lévő XT/AT busz, vagy akár a VL-busz), de valamiért csak néhány apró cég szállt ebbe be. Mai fejjel egyátalán nem csodálkoznék, ha ebben is a MS és/vagy az Intel keze lett volna...
  • BlackRose
    Nem, hogy vitatkozni akarnék, de a 8086 nem 8 bites, ugyanis volt egy 8088-as (ezzel jött ki az első PC) ami 8 bites volt (16 bites memória címzéssel), de a 8086 és 80186 (XT) az 16 bites volt... persze 20 bites memória címzéssel (amit úgy ért el, hogy 16 bites cím ki volt terjesztve egy úgynevezett szegmens regiszterrel...), a 80286 az 16 bites volt (24 bites címzés, szintén szegmens+cím)), a Motorola 68xxx pedig 16 bites volt 32 bites címzéssel, azzal a különbséggel, hogy teljes 32 bites memóriacímzés (32 bites regiszterekkel) volt nálla. Na most ez a két CPU-t ha összehasonlítsuk, a Motorola mindenképpen fölényes volt, de mint egy terméknek az Intelnek is meg volt a helye, az üzleti világban nem számít, hogy ki a legjobb, hanem, hogy a megadott feladatra melyik a megfelelő, az Intel megfelelő volt az irodába (a Motorola is de nagyobb áron), a Motorola megfelelő volt a multimédiára (ami az irodába akkor nem kellett) és ezért mindkettő megtalálta a helyét a piacon, persze az egyik piac nagyobb volt (irodai) és a PC (Intel) ezért lett elterjetebb. Persze idővel az Intel procik is megkapták a lehetőségeket, amikor már szükséglesnek látta a piac. Az ami itt tanulságos, hogy nem a legfontosabb elsőnek lenni valamiben, hanem időzíteni kell, a Motorola túl jó volt az idejéhez (és ezt nem akarta a piac megfizetni), tetszik e ez nekem, hát nem, de így van.
  • intrex
    Vers: AMIGA rulez forever, akkor még örömmel ültem számitogép elé....

Vegyél egy mac-et, és mai is örömmel fox leülni a gép elé...
  • maozedong
    HBD
  • Laci73
    Aramir: vitatkoznék veled. A WinUAE az egyik legjobban megírt emulátor, 1Ghz-es processzortól felfelé (ami ma már természertes) meggyőző sebességel és igen stabilan fut. Ráadásul a régi floppy-dugdosgatásoktól is mentesít, könnyen és sokoldalúan állítható a környezet, az AGA-s progik is vígan futnak rajta.

Rorr: Csak kevés híján múlt, hogy nem Motorola processzorok kerültek az IBM AT szériákba is. A nyolcvanas évek közepén az Intel (ami akkoriban érdekes módon, kisbetűvel iNTEL-ként írta a nevét - nem vicc) számára majdnem a véget hozta el a Motorola 68xxx architektúra. Az akkor piacon lévő 8 bites 8086/80186 (XT) processzoraik, és a méregdrága 16 bites 80286 (azaz 286-os) processzoruk egy lapon sem volt említhető a Motorola üdvöskéjével: még a 20 Mhz-en ketyegő 286-ost is kétvállra fektették a 7.14 Mhz-es 68000-asok. Valószínűleg éppen a Mac miatt döntött az IBM vezérkar az Intel mellett, mivel nagyon rosszul jött volna ki a lépés, hogy az IBM az Apple-t követi. ÉS láss valódi csodát: a multitask, grafikus oprendszerek ellenére évekig virultak a szimpla utas DOS-al és karakteres, legfeljebb EGA/CGA megjelenítős, speakeres borzalmakkal operáló PC-k. Persze a PC-vonal képviselői sem voltak ostobák: rendre kilesték a konkurrencia megoldásait, így a 386/486-os Intel prockók, a VGA vidókártyák, az Adlib/SB hangkütyük felhozták a PC-t. A Mac-től lopott oprendszerről ne is szóljunk...
  • vax
    Nekem Atarim volt, de a havernak AMIGA volt. Kicsit irigykedtem is a több games felhozatalon de azért az ATARI sem volt rossz. Főleg zenei vonalon.
  • dez
    Tudom. És, ezt miért írod?
  • rorr
    a macintoshokban is MOTOROLA proci volt!
  • BlackRose
    Bolgod szülinapot Miss Amiga, sajnálom, hogy nem maradt fenn (na jó van tudom van most is Amiga One, meg AmigaOS 4, de azért az mégsem az...), na mindegy, szép volt...
  • Roli
    azt tudtátok, hogy az Oláhactionhoz is Amiga emulátor kellett?
    Commodore? Azon tanultam a programozás alapjait meg a rengeek játék!
    Sajnos Amigához nem volt szerencsém, de azért a P4 csak jobb. Lehet ha az Amigát fejlesztik jobban, akkor most jobb gépeink lennénk. Habár ezek is már eléggé jól mennek.
  • Vers
    AMIGA rulez forever, akkor még örömmel ültem számitogép elé....
  • Aramir
    A Homelabtól nem akarsz megvállni?
  • Aramir
    Emuval szinte semmi sem jó, valahogy nem az a hangulata a dolognak.
  • janyikzs
    Hát igen....

Egy C64 nálam is a szekrényben figyel, de szerintem, az jó volt akkor, de ma már még az emulátort sem bírom pár percnél tovább. Azért egy jó P4, azért csak más...
  • Aramir
    És ha lekapjátok az Amiga 1000-es gépetek fedelét, akkor nézegethetitek a gép készítőinek a dombornyomott monogramjait :D
  • NEXUS6
    A hétvégén party lesz!!!!
    Asszem elmegyek. "Amigáknak" ingyenes a belépő!

fYaNICA
  • Dj Faustus #14
    Kedves Amiga, boldog 20. születésnapot! Kár, hogy megszünt a Commodore...
    Nálam is porosodik valahol egy ZX81, egy Homelab-2, és talán egy C64-es is - melyeket a bátyám szerzett be a 80-as években. Hát igen, a régi szép idők...
  • Derapo
    Amiga nélkül elképzelehetetlen lett volna az életem.Még ma sem tudok tőle ( nem is akarok ) szabadulni a pc-men, xbox-omon ott figyel az amiga emulátor.A gépem sajna néhány évvel ezelőtt behalt,de a lelke tovább él...bennem és az emulátorokban.
    AMIGA RULEZ!!!
  • M2 #12
    "...váltás akkoriban olyan volt, mintha valaki egy bogárhátú Volkswagenről egy BMW-re váltott volna"

Nekem még ennél is nagyobbnak tűnt...

Meg akkoriban a kábeltévén ha nem a képújság ment akkor a piros keretes guru képernyőt csodálhattuk (olykor napokig). Videoeditálásban is messze megelőzte a korát.
  • dez
    Ja, az utóbbi dologban ugye inkább a marketingé és a "partnerkapcsolat építésé" volt főszerep, amit a Microsoft már akkor nagyon nyomott, és amikben a Commodore meg igen tehetségtelen volt... :( (A seggfej főnökök nem is fogták fel, mi van a kezükben.)
  • NEXUS6
    Egy 20 éves barátnő (az amiga jelentése ugye) nem is olyan rossz;)
  • NEXUS6
    "Az Amiga 1000-nek volt még egy előnye a többi modellhez viszonyítva:" ... a GUI-s, preemptive multitasking szupi OS... 1985 ben... Sokan csak 10 évvel később értették meg ennek jelentőségét, amikor megjelent a Win95..."

;)))
    Egy ismerősöm így magyarázta el a barátnőjének hogy milyen az Amiga:
    Nézd ez ugyan olyan, mint egy w95-ős PC, csak ez működik!
  • dez
    Amúgy... 20 év...!? Húh, akkor én hány éves lehetek!? Meg is nézem gyorsan a személyimet! ;)
  • dez
    "Sokaknak a mai napig ott áll a szekrény aljában egy Amiga"

Ja, vagy épp az asztalán/asztala mellett, benne PPC procival, PC-s grafikus kártyával, DVD-íróval, LCD monitorral, stb. :)

(Nekem is van egy A1200 egy 030-as procival az asztalomon, de csak néha-néha játszom vele kicsit, vagy demót nézek - a munkámhoz sajnos nem tudom használni, PPC-s konfigra perpillanat nincs pénzem.)
  • dez
    Csodálkoztam volna, ha minden infó hibátlan...

"A C=64-esben lévő 6510-es 8-bites mikroprocesszort az Amiga 1000-ben a 16-bites Motorola Typ 68 000-as központi egység váltotta fel."

Hát bizony téved a kedves múzemumvezető úr, a 68000-es proci már akkor 32 bites volt belülről (minden utasítás végrehajtódtatott 8, 16 és 32 bites adatokkal, címekkel), csak kifelé volt - akkor még, később kibővült - csak 16 adatvonal, és 24 címvonal, de úgy volt megoldva, hogy a programok számára alapvetően mindegy volt, hány vezeték is van kifelé.

"Az Amiga 1000-nek volt még egy előnye a többi modellhez viszonyítva:" ... a GUI-s, preemptive multitasking szupi OS... 1985 ben... Sokan csak 10 évvel később értették meg ennek jelentőségét, amikor megjelent a Win95...

"Bármennyire is sikeres volt az Amiga 1000 az átlagos otthoni felhasználók körében, a professzionális felhasználóknál azonban nem tudott hasonló népszerűségre szert tenni."

Attól függ, kiket értünk ez alatt. Sok videovágó és 3D-grafikai studióban alkalmazták az Amigát. Pl. az első raytracer program is Amigára jelent meg, és csak jópár évvek később PC-n... Arthur C. Clark is igazi Amigás volt (mint ahogy Douglas Adams Mac-es).
  • NEXUS6
    "A C=64-esben lévő 6510-es 8-bites mikroprocesszort az Amiga 1000-ben a 16-bites Motorola Typ 68 000-as központi egység váltotta fel"

Ami belül 32 bites volt!!!!
  • Seaweed
    "Sokaknak a mai napig ott áll a szekrény aljában egy Amiga,"

bezony bezony! AGA rulez
  • NEXUS6
    ;))))
  • Ghilette
    Régi szép idők...

Amiga rulez 4ever!!!
  • nenad
    meg nekem is megvan, eppen a minap lattam, eszembe is jutott hogy elo kene venni egy ket jatekot es nyomni egyet kettot, mint pl cannon fodder, bomberman, es talan a legjobb, ROketz!
    Hejj, azota sem keszult olyan elvezetes jatek!