Húsz éves az Amiga
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Bazzeg, akkor te tehetsz róla!!!
"Kicsináltad az Amigát! Rohadék!" :D
Game.Com, GBC, GBA, GBA SP, NDS, NDSLite, PSP, Xbox, PS1, PS2, PS3, SMS, Megadrive, Saturn, Dreamcast, NES, SNES, N64, Gamecube, Wii és egy Amiga 1200/030/32 boldog tulajdonosa. :p pc suxx
És szétjáccottuk az agyunkat a Battle Island-el ...
Mire vettem volna 1200-est, a Commodore becsödõlt. (Egy plus 4 azért lapul a szekrényemben.)
Elkezdtem nézegetni az Atari Falcont, erre az Atari is bekampecolt.
Minden esetre a C=-nak nem az A600-at kellett volna erõltetnie.
Meg sokak szerint el vol szabva az A4000 bõvíthetõsége, ezért került vagyonba az a pár spéci A3000-es, ami már a 4000-es GFX/Audi chipjére épült és csak 200 darab készült belõle.
Amúgy szerintem sokat mond, hogy már gagyi telefonokra, meg még Sony PSP-re is van A500 emulátor ;)
3d vizualizáció és egyéb objektum lakatos, illetve maxscript challenger. render engine szaki, és szeretem a süteményt. xD donorok privátban jelentkezzenek. köszönöm.
\"Holló, Hologram, Honolulu, Holokauszt, Hazugság\"
Game.Com, GBC, GBA, GBA SP, NDS, NDSLite, PSP, Xbox, PS1, PS2, PS3, SMS, Megadrive, Saturn, Dreamcast, NES, SNES, N64, Gamecube, Wii és egy Amiga 1200/030/32 boldog tulajdonosa. :p pc suxx
Pl a motorola aki éveken keresztül képtelen volt legyártani a 68000 méltó utódját. Egyáltalán a 68040 valaha is elkészült?
Éveken kereszt-l hallgattuk hogy majd megjelenik.
Aztán a piac csak el úszott. Az amiga 4000 meg ment le a klotyón.
uniu: Ez az Amiga One: http://amigos.amiga.hu/amigak/amigaone.html
Leegyszerûsítve egy rakás pécés cucc, egy ppc proci, meg egy authenticate chip, ami nélkül nem megy az OS4... :)
Bár már ez sem igaz, mert elvileg lesz Classic Amiga + ppc támogatás is.
Kis lépésekkel szórakoztak (sz.rakodtak), miközben aki Amigát vett, az jó pár évre beruházott, nem érdekelték az A500+ meg hasonló hülyeségek.
Egyszerûen nem volt olyan vas amire érdemes lett volna fejleszteni. Miközben PC-re meg rendesen érkeztek az új processzorok, hardverek stb
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Szal az AAA-ban minden benne volt, ami 5-6 évvel késõbb bekerült a pécékbe is. 500MB/sec körüli sávszélesség, cserélhetõ/bõvíthetõ GFX custom chippek. Ami sokkal cool-ab lett volna mint a PC-n elterjedt grafkaris megoldás, mert nem kellett volna 2-3 buszon/memórián is átmászni az adatnak amíg a GFX csiphez ér, mert az az alaplapon lett volna a memcsi mellett, ahol annak a helye van.
Ha csak egy félévvel késõbb adja be a kulcsot a C= akkor az elsõ sorozatok már kijöttek volna belõle!!! Valszeg a csõdeljárás, meg az elkótyavetyélés is máshogy zajlott volna.
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
"A jó szándék is: gazdagság, az önzetlenség: szép S a tisztességet díjazzák: egy mosoly a tiéd!"
\"Holló, Hologram, Honolulu, Holokauszt, Hazugság\"
Ez mekkora vicc nézzétek meg csak az amiga 1000-t és nézzetek a lábatok mellé.
Mi is bumfordi meg óriási?
(tudom, rálehet pc-re is kötni valami átalakítóval a joyokat, de szvsz akkor sem ugyanaz)
Super Cars, Chaos Engine, Gods, Lotus, Alien Breed...és még sorolhatnám sokáig. Lesz még egy ilyen valaha???
Ezzel azért picit vitatkoznék...
Emlékezzünk csak az 1994-'95-ben még mindig lemezen kiadott, hdd-re nem installálható, AGA-t messze nem használó játékokra, amikból egy rakat minden hiányzott + downsampled hangeffektek voltak, hogy ráférjen 2-3-4 DD-s lemezre (pl. Mortal Kombat 1-2, Primal Rage). Még csak az olyan apró extrákat sem használták ki, mint a 4gombos CD32 joypad vagy a 6gombos Megadrive joypad, pedig a gép tudja kezelni, és mennyivel jobb lett volna azzal egy Mortal Kombat vagy egy Street Fighter, mint egy tûzgombbal. Sajnos a third party fejlesztõk fejében az Amiga még akkor is csak az Amiga 500-at jelentette, amikor már rég minimum 030-on nyomult az átlagember. Még az olyan ismert csapatok is, mint a Team 17 úgy adták ki játékot, hogy semmi extra hardware-t nem tudtál használni vele (pl. Alien Breed 3D, ami full screen-en 3x3-as felbontást nyomott (mielõtt belekötne bárki is: egy 106*85-os képet nagyított fel úgy, hogy minden pixelt 3 példányban rakott ki), és bár 020-on ment mint a golyó, de nem tudtad átállítani a felbontást, így akár mennyire brutál géped volt, kénytelen voltál ilyen hányinger felbontásban nézni).
A Commodore ott cseszte el, hogy mindig huzta-halasztotta az uj Amiga generáció megjelentetését, már akkor voltak Amiga One tervek, amikor az 1200-es új volt. Emlékszem, haverokkal ott ámultunk valamelyik Amiga Forma elõtt, és nyálcsurgatva, hogy milyen jó is lesz az Amiga One...
Nálam még mindig ott figyel az Amiga, egy 030-as kártyával, 32 mega rammal, 6.4-es vincsi, CD-rom, Multisync monitor. Imádom, hogy bekapcsolom, és egybõl feléled az oprendszer, minden gurul rajta, mint atom, bár a CPU maga "csak" 50 mhz -ezen a mostani gigahertz-hez szokott átlagpécés csak röhög-, de sokkal nagyobb élmény, mint bármelyik másik gép.
Lehetett lenni emberrel, meg robottal is. Sajna nem jut eszembe a címe, de nagyon nagy élmény volt.
War, war never changes... War doesn\'t determine who was right, only who is left.
Amiga 1200 030/882/40, 32MB Playstation 2, Playstation 3 AMD Athlon 64 X2 [email protected], 2GB DRR2/800, Sapphire HD4830@780Mhz 512MB, BENQ G2400W TFT
Amiga 1200 030/882/40, 32MB Playstation 2, Playstation 3 AMD Athlon 64 X2 [email protected], 2GB DRR2/800, Sapphire HD4830@780Mhz 512MB, BENQ G2400W TFT
F1GP, Pirates!, Cinemaware jatekok (Wings, Defender of the Crown, Rocket Ranger stb...), Lost Patrol, no meg a ket kedvencem, amikkel szo szerint evekig jatszottam: M1A1 Tank Platoon meg Gunship 2000
Celtic Legends, Lotus Challenge osztott képernyõn hajnalig, Lemmings napokon át, Pinball Fantasies, Settlers...
Ja és az elsõ találkozás: egy kiállításon a Defender of the Crown megpillantása és állkeresés a tömegben.
Azért bírtam ezt a gépet, mert nem a hardverfejlesztéstõl esett le az ember álla - elég volt egy új progit beszerezni/megnézni.
Néha az az érzésem, hogy nem nagyon tudnak már HANGULATOS gamékat csinálni azóta. Vagy legalább is nagyítóval kell keresni.
Még sosem volt úgy, hogy ne lett volna valahogy! A valóság elferdítése egyenlõ a hazugsággal. A Linux pont olyan jelentéktelen, mint azok akik használják! :)
És mégegyszer, a 68000 esetén a SW 32 bites memóriahozzáférését a proci HW-esen maga szedte szét két 16 bites hozzáférésre, kézzel nem kellett csinálni semmit. Ezáltal a 68020-ason egyszerûen gyorsabban futott ugyanaz a kód, mert ott már egy hozzáférés is elég volt erre.
A megjelenítés bitszámának meg nincs közvetlen köze a procihoz.
az hogy a procin kivülre milyen buszok mentek nem számit
a grafika meg 8 bites volt , de volt egy HAM tömöritett mod ahol közel 16 millio szint tudtál elöcsalni
de ez akkoriban a memoria miatt volt , tul nagy lett volna egy 24 vagy 32 bites képernyö
de azt máig se értem mi miatt ment csödbe a comodore mikor rengeteg c64-et meg amigat eladtak a haszon hova lett belöle
Mi van, bamba paraszt, még most sem buzog föl benned Árpád vére?” (McSzéchenyi)
Ráadásul a korai grafikus megjelenítõk (DENISE) szintén "csak" 16 bitesek voltak - ami persze akkoriban szenzáció volt, de épp a látványban nem tette lehetõvé a 32 bites megjelenést.
Szeretem a ráncaimat, mert azt mutatják hogy éltem. Szeretem a beteg rózsákat, Hervadva ha vágynak, a nõket, A sugaras, a bánatos Õsz-idõket
Így a 80286 nem kicsivel, hanem sokkal rosszabb volt. Ráadásul a 80286 úgy emlékszem nem is a 68000-rel "versenyzett", hanem már a 68020-szal, ahhoz képest fõleg primitív volt. (Ugyanaz mondható el egyébként a matematikai kóprociról is...)
Igaz, akkoriban irodai PC-n nem álmodott senki többrõl, mint karakteres, esetleg pár színû kép + csipogás, és lassacskán és ugye egyenként elfutogató programok, de azért más helyeken meg lett volna a helye ezeknél jóval többnek is (tudományos munka, tervezés, stb.), de ezt a MS-féle agresszív marketing és "partnerkapcsolat-építés" jól kompenzálta (jól elzsibbasztotta az agyakat).
Ja, egyébként a nagyobb dobozos Amigák esetén is megvolt a lehetõség 3rd party cégeknek, hogy saját kártyákat gyártsanak bele (jóval a PCI busz elõtt, ahhoz hasonló rugalmasságú busz-felület állt rendelkezésre, tehát sokkal jobb, mint az akkoriban a PC-n lévõ XT/AT busz, vagy akár a VL-busz), de valamiért csak néhány apró cég szállt ebbe be. Mai fejjel egyátalán nem csodálkoznék, ha ebben is a MS és/vagy az Intel keze lett volna...
Intel.DZ77RE-75K.Core.i7-3770K.32GB.RAM.360GB.RAID.SDD.8TB.RAID.HDD.GTX660Ti.Dual.NEC.Windows.10.Enterprise Apple.Mac.mini.Core.i7-3615QM.16GB.RAM.1TB.HDD.OS.X.El.Capitan
Vegyél egy mac-et, és mai is örömmel fox leülni a gép elé...
Rorr: Csak kevés híján múlt, hogy nem Motorola processzorok kerültek az IBM AT szériákba is. A nyolcvanas évek közepén az Intel (ami akkoriban érdekes módon, kisbetûvel iNTEL-ként írta a nevét - nem vicc) számára majdnem a véget hozta el a Motorola 68xxx architektúra. Az akkor piacon lévõ 8 bites 8086/80186 (XT) processzoraik, és a méregdrága 16 bites 80286 (azaz 286-os) processzoruk egy lapon sem volt említhetõ a Motorola üdvöskéjével: még a 20 Mhz-en ketyegõ 286-ost is kétvállra fektették a 7.14 Mhz-es 68000-asok. Valószínûleg éppen a Mac miatt döntött az IBM vezérkar az Intel mellett, mivel nagyon rosszul jött volna ki a lépés, hogy az IBM az Apple-t követi. ÉS láss valódi csodát: a multitask, grafikus oprendszerek ellenére évekig virultak a szimpla utas DOS-al és karakteres, legfeljebb EGA/CGA megjelenítõs, speakeres borzalmakkal operáló PC-k. Persze a PC-vonal képviselõi sem voltak ostobák: rendre kilesték a konkurrencia megoldásait, így a 386/486-os Intel prockók, a VGA vidókártyák, az Adlib/SB hangkütyük felhozták a PC-t. A Mac-tõl lopott oprendszerrõl ne is szóljunk...
Szeretem a ráncaimat, mert azt mutatják hogy éltem. Szeretem a beteg rózsákat, Hervadva ha vágynak, a nõket, A sugaras, a bánatos Õsz-idõket
Intel.DZ77RE-75K.Core.i7-3770K.32GB.RAM.360GB.RAID.SDD.8TB.RAID.HDD.GTX660Ti.Dual.NEC.Windows.10.Enterprise Apple.Mac.mini.Core.i7-3615QM.16GB.RAM.1TB.HDD.OS.X.El.Capitan
Commodore? Azon tanultam a programozás alapjait meg a rengeek játék!
Sajnos Amigához nem volt szerencsém, de azért a P4 csak jobb. Lehet ha az Amigát fejlesztik jobban, akkor most jobb gépeink lennénk. Habár ezek is már eléggé jól mennek.
Mi van, bamba paraszt, még most sem buzog föl benned Árpád vére?” (McSzéchenyi)