118
  • Anubys
    Hát, nagyjából ugyanarról beszélünk HDD install ügyében, csak annyi lenne a kiegészítés, hogy nekem minden nagyobb hekk nélkül símán bement az 3.5-ös vincsi (anno 210 mega), csak egy átalakítót kellett hozzá venni kb. ezer forintért + egy apróbb forrastász a tápkábelnél (ami igazán nem volt nagy kunszt, ha én is meg tudtam csinálni)
    A Doom-klónoknál meg kb. +15 sot lett volna belerakni, hogy állítható legyen a felbontás, és meg van olva a cucc (a legtöbbnél ezt meg is csinálták, csak pont a legütősebbet szúrták el ezzel).
    Ja, és nem tudom, írtam-e de frankón megy a 030-as, amit tőled vettem, köszi ezútonis! :)
  • Laci73
    NEXUS6: akkoriban (nyolcvanas évek-kilencvenes évek eleje) a legtöbb szoftverhez csak kalóz úton (Csokonai Művház, Petőfi Csarnok) tudtál hozzájutni - igaz a Balzac utcában volt a NovoTrade-nek egy üzlete, de az drága is volt, és szelektált volt a felhozatal. De azért szép emlék :)

A C= csődjének egyik oka Jack Tramiel távozása a Commodore-tól. Tramiel volt az az ember aki elég okosan és agresszíven tudta a C= reklámkampányát kezelni (több millió eladott C64) A másik ok az akkoriban (90-es évek elején) már erősen feljövő , már multimédiás PC-k robbanásszerű elterjedése - ekkor álltak át a Távol-keleti gyárak az olcsó, hatalmas mennyiségű PC alkatrész és periféria tömeggyártására. Ezzel már nem bírt a Commodore.

Egy pár (magyar nyelvű) linket szívesen ajánlanék az érdeklődők figyelmébe, kedvenc nagy Cénkről.

A Commodore "Amiga előtti" történetéről két link:

-Első rész:
    c64.rulez.org/commodoreworld/magyar/ archivum/internet_doc/c_tortenete/part1.htm

-Második rész:
    c64.rulez.org/commodoreworld/magyar/ archivum/internet_doc/c_tortenete/part2.htm

A Commodore "Amiga utáni" történetéről:

http://lka.hu/cikk-textonly.php?sorszam=91&kategoria=9
  • Aramir
    Én a bővítőkről beszéltem (pl turbókártya), hiába volt jobb az 1200-as, abban is dd-s meghajtó volt, aztán jöhetett a frizbizés a lemezekkel, mert ugye a wincsi sem volt két fillér a gépbe, vagy kockagrafika a Doom-szerü játékokkal, mert az alap cpu kevéske volt, turbókártya meg gondolom csak ezért eléggé luxus volt, míg egy szutyok 386-oson már jobban futottak az ilyen játékok.
    Monkey Island 2 11 floppyn :D
  • Aramir
    Az a 64Mb nem Kbyte akart lenni? :)
  • Aramir
    Hát, azért annó a Guru is írt róla, hogy a kiadóknak gondot jelent a kalózkodás, de nyilván ez csak az egyik ok volt, amiért átnyergeltek a kiadók az akkori konzolokra és a pc-re.
  • Athlon64
    Hát igen, nekem is lapul egy C-16 (64Mb RAM), C-64 és egy Amiga500-as és nem is adom el eggyiket sem, de azért a PC-sem rossz!
    ui.: na persze én AMD-t használok
  • Elvis
    Ebben a cikkben egyedül azt lehet értékelni, hogy felidézi a régi szép időket. Amúgy tele van tárgyi tévedésekkel és látszik, hogy az író sosem látott AMIGA-t. Nem bántásként, de ezt a hírt inkább olyasvalakinek kellett volna kitennie, aki boldog tulajdonos volt annó... biztosan akad a szerkesztő kollegák között nem is egy ilyen...
  • NEXUS6
    "És az akkori kalózkodásról nemis beszélve."

Szerintem ez megint egy olyan közszájon forgó legend.
    A C= a WB-n kívül milyen szoftvert is gyártott????
    Általában semmilyet!
    Vagy is ha a sok a warez, akkor az emberek nyakra főre veszik az Amigát, mert olcsó rá szoftvert szerezni, de ez gondolom csak inkább jó! Ezen a C= csak nyer nem veszít.

A c= csődbejutásáig, szinte az összes progi amit PC re kiadtak megjelent Amigára is! Tehát nincs összefüggés a kalózkodás, meg a csőd közöt!!!!
  • mickey48
  • xnorbix
    Amiga 500-asom sokkal gyorsabban boot-olt mint a mostani 1800Mhz-s AMD winxp-vel...
    Oprendszerben volt beépített beszédszintetizátor is... Mikori windows verzióban lette ez beépítve? Ha jól tudom csak az xp-ben.
  • Anubys
    "Elkezdtem nézegetni az Atari Falcont, erre az Atari is bekampecolt."

Bazzeg, akkor te tehetsz róla!!!
    "Kicsináltad az Amigát! Rohadék!" :D
  • Dj Faustus #67
    Akár meg is építheted.
    Vagy van hozzá emulátor.
  • Dj Faustus #66
    A Homelab-2-t nem adom el. Azon tanultam meg Basicban programozni...
  • Inquisitor
    Istenkém ... mikor haver lcserélte a C128-at egy Amigára, és megmutatta nekem az Elvirát! Mekkora feeling volt egérrel kaszabolni a kertben az őröket! :D
    És szétjáccottuk az agyunkat a Battle Island-el ...
    Mire vettem volna 1200-est, a Commodore becsödőlt. (Egy plus 4 azért lapul a szekrényemben.)
    Elkezdtem nézegetni az Atari Falcont, erre az Atari is bekampecolt.
    Minden esetre a C=-nak nem az A600-at kellett volna erőltetnie.
    Meg sokak szerint el vol szabva az A4000 bővíthetősége, ezért került vagyonba az a pár spéci A3000-es, ami már a 4000-es GFX/Audi chipjére épült és csak 200 darab készült belőle.

Amúgy szerintem sokat mond, hogy már gagyi telefonokra, meg még Sony PSP-re is van A500 emulátor ;)
  • nenad
    azaz, brutal jo gamma volt akkoriban :)
  • uniu
    Az A4000 esek 040el mentek. PL a PCGuru sokaig A3000ekkel es A4000-el dolgozott. Voltak 040es turbokartyak is, meg 060asok. De ha ez megse lett volna jo ott volt a PPC. Csak ez mind eszmeletlen aron volt. Egy 040es tkatya olyan aron volt mint egy komplett akkori korszeru PC conf.
  • Anubys
    Hát, azért akkoriban már az igazi Amigás már 1200-esen nyomult, és mot ne a magyar viszonyokat nézzük... Kalókodás tekintetében mondjuk tényleg brutális volt a helyzet...
  • Aramir
    Persze, hogy az volt az alap, méreg drágák voltak a bővítő eszközök az Amigához, nemis volt elterjedve szerintem annyira, hogy megérte volna rá fejleszteni. És az akkori kalózkodásról nemis beszélve.
  • Nailboy
    Hogy mi tette tönkre az amigát?

Pl a motorola aki éveken keresztül képtelen volt legyártani a 68000 méltó utódját. Egyáltalán a 68040 valaha is elkészült?

Éveken kereszt-l hallgattuk hogy majd megjelenik.
    Aztán a piac csak el úszott. Az amiga 4000 meg ment le a klotyón.
  • Anubys
    Igen, ez is tény, de sajnos a szoftverfejlesztők az alap Amiga 500-at vették Amigának, tulajdonképpen a nagy durranás játékok mind úgy készültek, hogy azon fussanak, és így 90 táján még okés a 16-32 ritka esetben 64 szín, de mondjuk 94-95-ben azért kicsit kevés... Ugyanez a hdd installerek hiányáról. Én most otthon whdload-dal nyomom, úgy már azért határozottan jobb élmény... :)
  • Anubys
    AAA... Tényleg, az Amiga One név csak később jött be...

uniu: Ez az Amiga One: http://amigos.amiga.hu/amigak/amigaone.html
    Leegyszerűsítve egy rakás pécés cucc, egy ppc proci, meg egy authenticate chip, ami nélkül nem megy az OS4... :)
    Bár már ez sem igaz, mert elvileg lesz Classic Amiga + ppc támogatás is.
  • NEXUS6
    Márpedig a C= rendesen betett az Amigának. Az a technológia, amit '92-ben AGA-ként kiadtak, már jó pár éve a kezükben volt, az AAA fejlesztése is már a végéhez közeledett, erre az 1200-esekbe még csak nem is HD-s floppit raktak, A600-al meg ilyenekkel szórakoztak.

Kis lépésekkel szórakoztak (sz.rakodtak), miközben aki Amigát vett, az jó pár évre beruházott, nem érdekelték az A500+ meg hasonló hülyeségek.

Egyszerűen nem volt olyan vas amire érdemes lett volna fejleszteni. Miközben PC-re meg rendesen érkeztek az új processzorok, hardverek stb
  • NEXUS6
    Az a petrotyistyenkó féle walker volt, amin mindenki csak röhögött. Az Amigások inkább kínjukban! Valamikor '95-ben ilyen állatsággal kísérletezni, amikor két évvel korábban, a csőd elött már működött az AAA amiga prototipusa!!!!!!!!!!!! Még mindíg a fejemet fogom, ha eszembe jut.

Szal az AAA-ban minden benne volt, ami 5-6 évvel később bekerült a pécékbe is. 500MB/sec körüli sávszélesség, cserélhető/bővíthető GFX custom chippek. Ami sokkal cool-ab lett volna mint a PC-n elterjedt grafkaris megoldás, mert nem kellett volna 2-3 buszon/memórián is átmászni az adatnak amíg a GFX csiphez ér, mert az az alaplapon lett volna a memcsi mellett, ahol annak a helye van.

Ha csak egy félévvel később adja be a kulcsot a C= akkor az első sorozatok már kijöttek volna belőle!!! Valszeg a csődeljárás, meg az elkótyavetyélés is máshogy zajlott volna.
  • eke
    Látott már valaki Amiga 4000-et??? Vagy emlékeztek a C-64 G.E.O.S -ra? Simán nyújtotta egy 386-os képességeit. Tiszta MAC volt...hajjaj, a régi szép idők... Ki tudja hogyan alkultak volan a dolgok...lehet, hogy már 6-8 éve 64 bites gépeket használnánk iszonyat grafikával...álmodozás.
  • Gary
    Pár hozzászólásban P4-et emlegettetek... a cikk olvasása után én a Plus 4-re asszociáltam... helyesen, ugye?
  • Macc
    Amiga:))) jo kis gep, 2 is van nekem belole otthon, csak szegeny 1200-esem egyik memoriaja megadta magat, es bootolasnal zold kepernyovillogassal leall (vagy sarga???) - ebben ha valaki tudna segiteni, meg orulnek is - viszont van egy ep es egeszseges A600-asom is (500MB vinyoval), a c64-rol ne is beszeljunk, az is otthon var:) Ezenkivul van meg egy jo kis Mac Classic II-m is:) Meg persze meg 2 mai darab, hogy ne legyek lemaradva, de egyiksem PC;)
  • uniu
    Amiga One volt az a porszivo szeru valami ? Mert ha igen, akkor az egy ujrakiadott 1200es volt, semmi ujjal, es raadasul meregdragan!!! En az A6000 re emlexem 060-ad procival, ami mar pont nem jelent meg. A PCk az olcsosagukkal tortek be, emlexem h 8Mb ram valami horribilis osszeg volt, es majdnem ennyi meg az a kartya ami fogadta az 1200be. Gyarilag 2.5 colos vincsit ajanlottak bele ami szinten mereg draga volt akkoriban. Most a hardverugyeskedesekrol ne beszeljunk, mert az nem 1 atlagember tudasa. PCs tap, meg haz, meg floppyval kellett volna dolgoznia, nameg PCs video kartyakat fogadnia, mint ahogy az Apple is teszi. Minden Amigas cucc valami iszonyat penz volt. Meg a profik megvettek a VideoToastert(R4000procik + ram volt rajta, sok 1000 markaert ) a Babilonhoz, meg sztem a Jurassic Park is ezen + LightWave en ment. Hat ez van, en meg mindig sajnalom az AGAmat, de a korral nemtudtak lepest tartani. Akarcsak a 3dfx, azthittek, hogy ami mar 1x bejott 1 idoben, masodszor is befog...
  • Nailboy
    "Számos helyen alternatív felhasználási céllal megtartották a mai számítógépekhez képest óriásnak és bumfordinak tűnő számítógépeket,"

Ez mekkora vicc nézzétek meg csak az amiga 1000-t és nézzetek a lábatok mellé.

Mi is bumfordi meg óriási?
  • Aramir
    Hiába jó emu, akkor sem ugyanaz, mintha az eredeti gép elött ülnél egy Quickjoyyal a kezedben :)
    (tudom, rálehet pc-re is kötni valami átalakítóval a joyokat, de szvsz akkor sem ugyanaz)
  • SonicBoom
    Könny szökött a szemembe...

Super Cars, Chaos Engine, Gods, Lotus, Alien Breed...és még sorolhatnám sokáig. Lesz még egy ilyen valaha???
  • spR
    Hired Guns?
  • Anubys
    "Hát ja a commodore tette tönkre az Amigát"

Ezzel azért picit vitatkoznék...
    Emlékezzünk csak az 1994-'95-ben még mindig lemezen kiadott, hdd-re nem installálható, AGA-t messze nem használó játékokra, amikból egy rakat minden hiányzott + downsampled hangeffektek voltak, hogy ráférjen 2-3-4 DD-s lemezre (pl. Mortal Kombat 1-2, Primal Rage). Még csak az olyan apró extrákat sem használták ki, mint a 4gombos CD32 joypad vagy a 6gombos Megadrive joypad, pedig a gép tudja kezelni, és mennyivel jobb lett volna azzal egy Mortal Kombat vagy egy Street Fighter, mint egy tűzgombbal. Sajnos a third party fejlesztők fejében az Amiga még akkor is csak az Amiga 500-at jelentette, amikor már rég minimum 030-on nyomult az átlagember. Még az olyan ismert csapatok is, mint a Team 17 úgy adták ki játékot, hogy semmi extra hardware-t nem tudtál használni vele (pl. Alien Breed 3D, ami full screen-en 3x3-as felbontást nyomott (mielőtt belekötne bárki is: egy 106*85-os képet nagyított fel úgy, hogy minden pixelt 3 példányban rakott ki), és bár 020-on ment mint a golyó, de nem tudtad átállítani a felbontást, így akár mennyire brutál géped volt, kénytelen voltál ilyen hányinger felbontásban nézni).

A Commodore ott cseszte el, hogy mindig huzta-halasztotta az uj Amiga generáció megjelentetését, már akkor voltak Amiga One tervek, amikor az 1200-es új volt. Emlékszem, haverokkal ott ámultunk valamelyik Amiga Forma előtt, és nyálcsurgatva, hogy milyen jó is lesz az Amiga One...

Nálam még mindig ott figyel az Amiga, egy 030-as kártyával, 32 mega rammal, 6.4-es vincsi, CD-rom, Multisync monitor. Imádom, hogy bekapcsolom, és egyből feléled az oprendszer, minden gurul rajta, mint atom, bár a CPU maga "csak" 50 mhz -ezen a mostani gigahertz-hez szokott átlagpécés csak röhög-, de sokkal nagyobb élmény, mint bármelyik másik gép.
  • Esrohnoil
    Volt egy játék, ami beholder szerű nézetben játszódott, és osztott képernyőn 4-en lehetett egymást különféle lőfegyverekkel írtani, v. a kampányt cooperatív módban végigtolni.
    Lehetett lenni emberrel, meg robottal is. Sajna nem jut eszembe a címe, de nagyon nagy élmény volt.
  • M.A.D.
    Nagy nehézségek árán sikerült anno lecserélnem a C64-esemet egy Amiga500-asra. Nagyon szép korszak volt az. Nagyon jó játékgép volt az Amiga. A mai "fiatalság" már nem is tudja, milyen nagy szó volt ez akkoriban.

• Dzson
    Hát ja a commodore tette tönkre az Amigát, valami életrevalóbb cég is megvehette volna őket. :( Vagy ha eladják a kommodórék licenszt mint az ibm a pc-t...
  • Dzson
    Emléxem mennyire utáltuk az amigásokat a csokiban, mikor mentünk szombaton a kis c-16 meg c-64 ekkel, azok meg a nagy szines tv-ken játszottak, néha külön hordozható magnóra kötött hanggal, hogy jóó hangos legyen. :) Aztán nekem is lett amigám, a 7-8. a sorban, és utána engem is utáltak jól a 8bitesek. :) Az amiga nem halt meg, csak kissé átalakult, de egy 1200-ast ma is drágán adnak, mivel egy proci kártyával full használható gép, a net tele van új alkalmazásokkal hozzá.
  • spR
    Nekem a mai napig van Amigam, neha meg jaccok is vele. Bezony gyonyoru idoszak volt az Amiga viragkora, tele jobbnal jobb, hangulatos jatekokkal, amik honapokig lekotottek az emebert.
    F1GP, Pirates!, Cinemaware jatekok (Wings, Defender of the Crown, Rocket Ranger stb...), Lost Patrol, no meg a ket kedvencem, amikkel szo szerint evekig jatszottam: M1A1 Tank Platoon meg Gunship 2000
  • M2 #41
    És részemről a Commodore céget nagyon nem szerettem a nyilvánvaló szerencsétlenkedései miatt, mai napig őket hibáztatom a történtekért.
  • M2 #40
    Ha már nosztalgia topic:
    Celtic Legends, Lotus Challenge osztott képernyőn hajnalig, Lemmings napokon át, Pinball Fantasies, Settlers...

Ja és az első találkozás: egy kiállításon a Defender of the Crown megpillantása és állkeresés a tömegben.

Azért bírtam ezt a gépet, mert nem a hardverfejlesztéstől esett le az ember álla - elég volt egy új progit beszerezni/megnézni.
  • Caine
    Emléxem amikor havernál összejöttünk négyen és szó szerint napokig Warlordsoztunk (nyári szünet, szendvics, kóla a hűtőben, szülők el)