2009-ben jön el az analóg tv-adások alkonya az USA-ban
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Mi az automata ?
"A digitláis rendszerek bonyolultabbak -> több hibalehetõség."
Nem feltétlen. Valójában egy digitális áramkör megbízhatóbb, és olcsóbb, mint egy analóg rendszer. Ha jól van megtervezve, és felépítve a rendszer, akkor bonyolultság az üzemeltetésnél sem gond.
"Egyszerû hamburger fejû home usernek ez is jó, de egy digitális rendszerban vagy van/vagy nincs vétel. Rádió (TV) amatõrködésnél, vidéken elönyösebb egy kicsit zajos kép, de analóg."
Pont az a lényeg, hogy ha egyszer bejön az adás, akkor a kép helybõl tökéletes. Elvileg a hangolás is könnyebb lehet, mert a digitális jelbe csomó plusz infót lehet betenni.
"Nem akarok automatikus irányítást!"
Ezt nem értem. Nem leszel jobban irányítva.
"nem szeretem az olyan gépeket, amik helyettem döntik el, mi a maximális. kérlek ne becsüld le az analóg rendszereket."
A maximális minõséget úgy értem, hogy pontosan azt kapod, amit a TV központjában benyomtak a rendszerbe. Az analóg adásnál meg mindíg van valamennyi minõségromlás, és általában nem is kevés.
Annál jobb képet nem kaphatsz, mint amit eredetileg sugároztak.
(Az esetleges interlace-progresszív letapogatás konverzió, és/vagy fps-szám konverzió már a digitális domainen zajlik.)
Elég megnézni egy hangszerkesztõben nagy nagyításban a hullámot egy 44 KHz-s mintavétellel, és tisztán látni(helyesebben nem látni 😊) a szinusz hiányát.
Csak felfele és lefele ívelõ vonalakat látni.
De az viszont kérdés, hogy mennyire tud a fülünk ekkora frekvenciákon már megkülönböztetni hangokat?
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
Ha így digitalizálunk, ahogy leírtad, akkor nem videódigitalizálóról, hanem hangkártyáról beszélünk.(Persze olyan hangkártyát nem kapsz, de lényegileg ugyanazt csinálja). A számítógép a mozgóképet képkockánként értelmezi. A képkockákat pedig képpontonként.
Igaz, hogy az analógon nem így jön, de logikailag így van.
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
Jó, akkor hagyjuk ennyiben 😊
Szerintem mindketten félreértettük a másikat 😊
Ez butaság. Semmivel sincs kitüntetve a 'videojel'. Minden sávkorlátozott jelre igaz a tétel.
"De könyörgöm, a dct kvantálás nem a digitalizálás része, hanem az mpeg tömörítésé!"
Ha a papírformát nézzük, a digitalizálás 3 részbõl áll: mintvételezés, kvantálás, kódolás. A DCT pedig tartozhat a kódolásba, ha ezt a módszert használják. Márpedig a világon elterjedt rendszerek 99%-a így jár el, így szerintem megengedhetõ, hogy ilyen 'nagyvonalúan', még ha kissé pongyolán is fogalmazzam meg, amit mondtam.😊
Ez a videójelre igaz, de nem mindenre!
Az analóg jel természete, hogy akármilyen gyorsan változhat.
De könyörgöm, a dct kvantálás nem a digitalizálás része, hanem az mpeg tömörítésé!
Minek keverted ide?
A digitális jeltovábbításnál csak két állapotot kell megkülönböztetni. Ezért jobb, egyszerûbb, megbízhatóbb.
1. Az analóg jelek digitalizálása (már amennyiben nem eleve digitális): itt nincs kockásodás, csak adott esetben (kevés bites felbontás) "banding" (árnyalat-sávosodás).
2. mrzool által említett DCT mátrix kvantálás.
A digitális adás vétele nem akkor OK, amikor egy annak megfelelõ analóg adás tökéletes! Elvileg éppenhogy akkor is "tökéletes" (már amennyire ugye a tömörítés engedi) lesz a kép+hang, amikor analógban egy tök zajos, szellemképes, stb. vétel lenne, azaz gyenge a vétel.
Miért ne hinném el? Még a sima PCM is erõsen veszteséges, hát még a 13 kbites GSM kodek.
Bármilyen analóg rendszer pedig szívás a digitálissal szemben (a mûsorszórás terén), kérdezz meg egy szakembert, ha nekem nem hiszel.
Ezt senki sem tagadta. Egészen pontosan azért, mert a digitalizálásnak része a kvantálás, és pl. a mintavételezéssel ellentétben ez már veszteséges. Elméletileg nem is lehet veszteségmentesen kvantálni.
"Csak azt mondtam, hogy a kockásodás nem a kvantálás eredménye."
Akkor minek? Én ezt tanultam, tényekkel alá tudom támasztani. De csak üres mondatokat puffogtatsz.
"A hardveres tömörítés elég egyszerû, a profi videódigitalizáló kártyákon van hardveres mpeg2 tömörítõ chip."
És az vajon nem az elméletet implementálja?
Szerintem aki nem ért hozzá, az ne kötözködjön a megfelelõ ismeretek hiányában. Nem mondom azt, hogy húde profi vagyok a témában, de látszólag többet értek hozzá, mint ti ketten együttvéve. És ez tényleg no offense, csak egyszerû ténymegállapítás volt...
Mozgásbecslés mindig is volt az mpegben (lásd B és P frame-ek), az mpeg2 egy csomó új módszert vezet be, az mpeg4-ben pedig megjelenik pl. a félpixeles mozgásbecslés is.
Hidd el, a pl a mai mobilokon is sporolnak, ott is van veszteség stb.
Egyszerû hamburger fejû home usernek ez is jó, de egy digitális rendszerban vagy van/vagy nincs vétel. Rádió (TV) amatõrködésnél, vidéken elönyösebb egy kicsit zajos kép, de analóg.
Nem akarok automatikus irányítást!
Eladó tablet PC http://hardverapro.hu/apro/hp_tx2590eo_2/hsz_1-50.html
E szerint a térkép szerint már most is van digitális adás.
És mákom van, mert pont beleesek a Kab-hegyi körzetbe. 😊
Lehet nemsokára nézek valami set-top-box-ot.
De ha kellõen nagyra választjuk a kvantumtartományt, és kellõen kicsire a mintavételi idõt, akkor nem lesz észrevehetõ.
Csak azt mondtam, hogy a kockásodás nem a kvantálás eredménye.
A hardveres tömörítés elég egyszerû, a profi videódigitalizáló kártyákon van hardveres mpeg2 tömörítõ chip.
De ez már nem igazán a digitalizálás része.
"A DVB sugárzás MPEG Transport Stream-et továbbít. A kódolt kép minõségét a választott MPEG formátum (MP@ML-tõl MP@HL-ig) és a kompresszió mértéke határozza meg. A felhasználható adatsebesség a csatorna-kapacitástól függ, ez 5 Mbit/s és 31 Mbit/s között lehet, így lehetõség van egy HDTV (21-28 Mbit/s) vagy hat (4.5 Mbit/s) SDTV program átvitelére. A hangcsatornák átvitele szintén MPEG kódolással történik." link
A neten van jópár ilyen stream-mentés (fõleh HD-s adásból), az extension .ts - lényegében mpeg2 file, némi egyéb infóval.
Így van, az a mozgásbecslés.
Van az több is, mint kettõ...
"Videodigitalizás során felléphet kockásodás, de nem a kvantálás, hanem az esetleges hardveres tömörítés miatt."
Ezt kifejtenéd? TÉny, hogy a DCT mátrix kvantálása során lép fel minõségvesztés. A 'hardveres tömörítés' fogalmat nem tudom értelmezni, ez mely része a digizésnek?
A mintavételezés az egyik, amikor az idõben folytonos jelbõl csinálnak idõben diszkrétet, a másik, amikor az érték szerint folytonosból érték szerint diszkrétet.
Videodigitalizás során felléphet kockásodás, de nem a kvantálás, hanem az esetleges hardveres tömörítés miatt.
Pont azt olvastam, hogy a HD adáshoz mpeg2-vel kb 20 MBps kéne, ezzel meg csak 10.
Egyébként én úgy 10 évvel ezelõtt láttam utoljára igazán jó minõségû analóg adást, azóta sem láttam még olyan képminõséget TV-adásban (beleszámolva a UPC-Directet is). De azt az adót már rég leállították, ami olyan minõségben nyomta, mivel ahhoz megfelelõ térerõ is kell, hogy az analóg igazán jó lehessen. Digitális adás esetén kisebb teljesítmény is elég.
De azért reméljük idõvel lesz majd itt is HD-s (HDTV) adás.
Persze, a tömörítésnél van veszteség, de az analógnál is. Egyszerûen valaki távol van az adótól, már rossz lesz a képe.
Ezen kívül hiába tömörítjük, ha nem jelveszteség mentes a kódolás, akkor szarabb lesz a kép...
Ezen kívül akkor mindent le kell cserélni, mert ha mondjuk fel akarok vetetni valamit a nem létezõ asztali DVD írómmal 😊 (most gondolkodom 1 vételén), akkor még set-top-box esetén se tud váltogatni a csatornák között. Tehát költséges lesz. Ami a filmeket illeti a South Park szórakoztató, de semmiképp nem igényes, és azért Spielbergnek is vannak nagy kaki filmjei...
Elnézést a Sorokért:)
Az hogy egyesek milyen baromságokat, meg kerülõutakat keresnek az más kérdés.
Amit leítram az a digitális jel jellemzõje, és mindig igaz rá.
A digitális zajnál az erõsítési zajt értem. Minden csatornának megvan a saját jel/zaj viszonya. Csak amíg analógnál minden erõsítés a zajt is erõsíti, a digitális jelnél a kijövõ jel tökéletesen megegyezik az adó által kibocsátottal.
Hogy milyen jeleket továbbítasz, az megint más kérdés. De a DTV nem mpeg kódolást használ.