27
  • Tetsuo
    Milyen az a pergődob, hol van benne drót?
  • mainruler
    Digitálisan bármit ki lehet tisztítani. Ráadásul, ha sample-be megy, nem valószínű, hogy egyszerre több dobot is használnának, tehát az áthallás itt nem áll fenn és érzékenyebbre lehet venni a tri...mikrofonokat. :)
    Mesterséges hangzások megalkotásához meg ugye eleve semmi köze ennek a cuccnak.
  • dez
    Hát, a betriggerelt (vagy hogy mondják) hang is van valahonnan. Vagy teljesen mesterséges, vagy egy valódi dob (vagy egyéb) hangja mikrofonnan felvéve. Na most ha ez a cucc jobb minőségben tudja venni a hangot, akkor mindkét célra jobb minőségű hang fog a rendelkezésre állni... ("Élő" felvételhez és későbbi triggeres módszerhez is.)
  • mainruler
    Érzékelt rezgésre tetszőleges tónusú és hangerejű hanghullám. Trigger. Vagyis mikrofon, keverőpult, tetszőleges dobszerkó egyben.

vs.

Ez az izé. Specializált mikrofon. Hűha.
  • mainruler
    Természetesen nem, mivel ők megtehetik, hogy milliós cuccot vegyenek. Nem mintha szükséges lenne, de hát a zenei elitizmus...
    Másrészt így effektezésre használhatják a triggert egy alapból is jól szóló szerkón. Emlékszik még valaki a fémhordó hangzásra ala St. Anger? ;)
    A véleményem viszont mit sem változott. Ez a cucc semmivel sem nyújt többet egy egyszerű triggernél. Vagy kábé annyit, mint a szénszálas hightech teniszütő egy tikfa (most mondtam valamit) ütőhöz képest. Mindkettőnek kábé egyforma karakterisztikája van, de hát a hájtek, a hájtek...
  • dez
    Akkor tehát a profi zenekarok már rég eladták a milliós felszerelésüket, és olyan "konfigot" használnak, amit írsz. Vagy mégsem...? :)
  • dez
    Ez nem csak egy "egyszerű" trigger, hanem egy spéci, célorientált mikrofonnak fogható fel (ha jól értelmezem).
  • Gade
    Az a külömbség, hogy ezt most találták ki, és a hülyéknek meg a keménykedö divat együteseknek drágán el tudják nyomni. Amugy nem igazán értek a dobokhoz hangositásához végülis lehet hogy jó ez a dolog.
  • mainruler
    Miért is? Egy triggerrel ugyanúgy elérhető egy milliós dobszerkó hangzása egy százezres szutyokkal, akkor meg hol a különbség?
  • zoozoo
    Jobb mint a trigger - ezt próbálják mondani ;)
  • mainruler
    Sőt, tovább megyek. Ez egy trigger. Nem értem...
  • mainruler
    Már nem azért, de a triggereket már használják egy ideje...
    Akkor most miért is van szükség egy másik hasonló eszközre??
  • zoozoo
    Szerintem itt a lényeg a dinamikán van.
    Csak egy csilliom-billiót érő mikrofon adja vissza egy dobnak megközelítőleg a dinamikáját, márpedig a legfontosabb sztem ez.
    Ha van egy dinamikus görbe, arra rátehetek akár kakas kukorékolást is - nebeszélve egy 3 milliós dob hangszínéről - digitálisan.
    Manapság ezek a hülye érzékelők ultra szar dinamikával adják vissza a felvételt - bár nem doboltam még egy igazán profi stúdióban - tudtommal ott meg a fent említett mikit használják.
    Kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz.
  • hopp
    nézd már meg a képeket, hogy hol van az a cucc :D ennyi erővel a mikrofonokra is vigyázni kell...

a kard is egy rég bevált dolog, több száz évig azzal mészárolták egymást az emberek, most mégis előnyben részesítik a vadászrepülőket. :)
  • peca
    ..Es mivan ha eltorik a dobvero, es beleszall a cuccba.. Nem torik darabokra?? De lenyeg az hogy en is jobban bizok a mikrofonokban, met akarhogy is, ez egy olyan hangszer amit az ember "pufol", es ha egy ilyen erzekeny cuccra kellene vigyazni kozben... Lenyeg az, hogy igaz a mikrofon idoigenyesebb, de mar reg bevalt dolog. Amiota kijott az elso bakelit, azota mikrofonnal veszik a zenet, es biztos nem veletlenul.
  • peca
    ..Es mivan ha eltorik a dobvero, es beleszall a cuccba.. Nem torik darabokra?? De lenyeg az hogy en is jobban bizok a mikrofonokban, met akarhogy is, ez egy olyan hangszer amit az ember "pufol", es ha egy ilyen erzekeny cuccra kellene vigyazni kozben... Lenyeg az, hogy igaz a mikrofon idoigenyesebb, de mar reg bevalt dolog. Amiota kijott az elso bakelit, azota mikrofonnal veszik a zenet, es biztos nem veletlenul.
  • smv
    hm. igazad van. álmos voltam ehez a megszólaláshoz...
  • pascal
    "az egyetlen hangszer amin úgy tudok játszani, hogy nem egy konektorba kell bedugni a hangszerem, és egy hangerő gombot tekergetni... :\"

hegedű, cselló (Apocalyptica 4EVER), fuvola, furulya, kürt, zongora, etc? Esetleg akusztikus gitár?

Amúgy a lényeg, hogy a dob hangját rögzítik... ehhoz eddig is konnketor kellett szóval nyugiiii.

• smv
    Neee, épp ezt szeretem a dobolásban, ez a jó benne, hogy ez az egyetlen hangszer amin úgy tudok játszani, hogy nem egy konektorba kell bedugni a hangszerem, és egy hangerő gombot tekergetni... :\
  • HELPer
    Mindenki úgy fél ettől, hogy nem fog jól sikeredeni...

Lehet egy hangszoróból is mikrofont fabrikálni...
    és működik csak a hangminőség az nem az igazi!

Remélem nem sokára már a magyar hangszerboltokban meglehet tekinteni!
  • pascal
    sehol, csak mondom, hogy a eddig hangzással semmi bajom és amikor pl az In Flames hozzápiszkált a hangzáshoz abból nem sok jó sült ki. Ez a nanodolog meg megintcsak a hangzához piszkál hozzá...
  • [HUN]PAStheLoD
    Amúgy ebben hol a NANO technika ? :]
  • pascal
    Amúgy nincs nagy bajom a mostani dobhangzásokkal, és inkább ne is piszkáljanak hozzá mert az In Flames legutóbbi albumán nemtudom mit tettek a dobokkal, de szerintem bűn rossz lett...
  • dez
    Talán hogy egy koncerten a 100m-re lévő is hallhassa? De nem csak erősíteni kell adott esetben, hanem rögzíteni is. Így - vélhetően - jobb hangminőséggel lehet ezt is megtenni.
  • pascal
    "Heikki Raisanen szerint az így kapott hang is jóval természetesebb, mint a mikrofonok által visszaadott."

Szerintem ez a lényeg.

"69 Eyes heavy metal banda" - khmm, ők Gothic Rockot nyomnak...
  • alibaba
    Azért halljad egy nagy koncerten és hogy utána otthon még meg is hallgathasd.
  • plamex
    Minek erősíteni a dobot ?