118
Shoutcast, Icecast Server
  • Dj Faustus #78
    Miután mindent beállítottál, mentsd el a beállításokat, és lépj ki a szövegszerkesztőből.
    Visszatérve az Icecast ablakára, látsz olyat, hogy Start server. Ezzel indíthatod el a szervert.

A szerverhez a zenét előállító programmal (ami lehet akár Foobar2000, vagy Winamp is Oddcast pluginon keresztül). A programban (pluginban) be kell állítani az adatfolyam minőségét (Quality, de kifejezhető bitrátával - Bitrate - is), a mintavételezés minőségét (44100 Hz a CD minőség), a csatornák számát (2 - sztereó, 1 - monó), a tömörítő kódeket (ez alapesetben Ogg/Vorbis, maradhat), a szerver tipusát (Icecast2 - ez is maradhat), a szerver IP-címét vagy hosztnevét (lásd az előző hozzászólásban a <hostname> részt), a szerver portját (előző hozzászólás: <port>), a tömörítő jelszavát (<source-password>-nál beállított érték), egy csatlakozási pontot (ez alapesetben /stream.ogg, erről majd kicsit később - ez hagyható). Ok menjünk tovább.

Elindítod a zenét, ha ügyes voltál az Icecast ablakában a Server status fül Global statistics felsorolásában a Global stat sources nevű tulajdonsága 1-re fog állítodni.

Ha mindez rendben van, csatlakozhatsz a szerverhez a médialejátszó programmal.
    A cím: http://hosztnev:port/allomany

A hosztnev: ez ha nem regisztráltál domainnevet, akkor az adást adó gépen localhost; más, külső gépen a szolgáltatótól kapott IP-cím. Ha regisztráltál domainevet, akkor értelemszerűen a domainnév.
    port: Ez a <port> résznél megadott szám. Alapesetben 8000.
    allomany - ez pedig a program, vagy plugin által adott állománynév. Oddcast plugin esetén, alapesetben stream.ogg.
  • Dj Faustus #77
    "ÁÁÁÁÁ, féltem, hogy ezt fogja monadni velaki"
    Ez van. Egy kis önállóságba nem halt bele még senki. Lustaságba annál többen. Hozzáértés hiányába még többen.

De hogy annak ellenére, hogy a dokumentációk elérhetőek, íme:
    1. Töltsd le az Icecastot innen.
    2. Telepítsd fel (simán nyomogasd a Next-tet, tegyen ki az asztalra ikont, tegye be Windowsos szolgáltatásként).
    3. Az aszatra felrakott ikonból indítsd el az Icecastot.
    4. Configuration/Edit Configuration menüpont. A megnyíló állományban az alábbiakra figyelj:
    <clients>100</clients> - a hallgatók maximális száma
    <sources>2</sources> - források (adók) maximális száma

<******-password>hackme</*****-password> ezek (több van belőlük) különböző jelszavak. Írd át őket a biztonság kedvéért.
    <directory>
    <yp-url-timeout>15</yp-url-timeout>
    <yp-url>http://dir.xiph.org/cgi-bin/yp-cgi</yp-url>
    </directory>

Ebből is több van. Ha ezek elől kiveszed a nyitó <!-- és a záró --> elemet, akkor felkerülhetsz ezekre a listákra.

<hostname>localhost</hostname> - ez a géped hosztneve. Alapesetben localhost-ra van állítva, de ha regisztrálsz domain nevet (otthoni előfizetéseknél, mivel többnyire dinamikus IP-cím kiosztás van - ezért dinamikus domainszolgáltatást kell keresned: http://www.myip.hu/ vagy http://www.no-ip.com/). A regisztrált domainnevet a localhost helyére kell beírni.
    Ha nem regisztrálsz domainnevet, a rádió a Wan-interface-en megjelenő (a szolgáltató által adott) IP-címedről (http://checkip.dyndns.org/ oldalon megnézheted mi is a tied) érhető el.

<listen-socket>
    <port>8000</port>

Ez a szolgáltatás portszáma. Nem kell átállítani, de fontos lesz a tűzfalnál, és a routernél a portforwarding beállításánál.

A többi dolog jelen esetben lényegtelen.
    Folyt. köv...
  • liberty2
    ÁÁÁÁÁ, féltem, hogy ezt fogja monadni velaki, de ez nekem nem jó, valahogy nem látom át. Az IP címet beírtam már párszor pár helyre, de akkor se semmi.
    Nem tudod elmondani nekem step by step?
  • Dj Faustus #75
    Az Icecast konfigurációs állományában is be kell állítani a szerver IP címét és portját (hisz ő maga hozza létre a szervert).

A konfigurációs állomány leírását az alábbi oldalon olvashatod.

"Ez az http://www2.geo.uib.no/Healy-2005/MMO/streaming/streaming-install-windows.htm már nem jön be"
    Nálam tökéletesen bejön.
    Ha nálad nem jön be, az valószínűleg a szolgáltatótól vagy valamilyen biztonsági szoftvertől, tartalomblokkoló eszköztől származhat.
    Archívum
    Google gyorsítótára
  • liberty2
    Üdv mindenkinek!

Nekem az lenne a kérdésem, hogy hogyan tudnám összehozni egy kalap alé a Virtual DJ-t és az Icecast-ot. Mondom meddig jutottam el.
    Letöltöttem a progit ( mind2-t )
    Feltelepítettem ( mind2-t )
    a Virtual DJ-ben beállítottam a sugárzáshoz szükséges dolgokat ( szerver IP címe, neve, portja stb.
    De az Icecast-ban nem tudom, hogy mit kell beállítani, hogy rendesen működjön. Ugyanis ...
    Elindítom és megy, bejön a honlap is, de az teljesen üres, nincs rajta semmilyen információ, de még adminnal belépve is totál nulla szinte. A config file-hoz nemigen értek ezért szeretnék kérni valakit, hogy mondja el nekem step by step, hogy mit kell csinálni benne, hogy kiírja a hallgatók számát, legyen egy lint az ogg file-omra meg eseteg néhány egyéb infót a rádiómmal kapcsolatban.
    Nagyon fontos lenne és úgy láttam vannak itt értelmesebb emberek is.

Imi

U.I.: Ez az http://www2.geo.uib.no/Healy-2005/MMO/streaming/streaming-install-windows.htm már nem jön be ( legalábbis nekem )
  • arazoli
    Azt vettem észre, hogy míg a Shoutcast rendszerrel viszonylag még normálisan működött a gépem, addig az Oddcast plugin kb. 70%-ot foglal a cpu teljesítményéből (Shoutcast kb. 10%-ot használt). Ez normális jelenség?
  • arazoli
    Köszönöm a válaszokat!
  • Dj Faustus #71
    Az Icecast-ban (de a Shoutcast-ban se) nincs normalizálási funkció. Ezek csak a kapott stream kezelésére szolgálnak (újból kitömöríteni+normalizálni+betömöríteni kissé erőforrásigényes dolog lenne). A normalizálást az adáslebonyolítónál kellene megoldani.
  • Dj Faustus #70
    Itt olvashatsz a Winamp és az Icecast összeházasításáról.
    Szükséged lesz egy Shoutcast DSP jellegű pluginra, ennek a neve OddCast.
  • arazoli
    Sziasztok, a kérdésem a következő: jelenleg shoutcastot használok, de a zene adáslebonyolítóval készül. OGG-ra szeretnék váltani. Letöltöttem az Icecast-ot. Mit kell tennem? Mi alakítja át a zenét OGG-formátumba (mint a winamp esetében a SHOUTCast Source DSP mp3-ra)? Vagy csak kifejezetten OGG formátumú hang továbbítására alkalmas? Vagyis a jelenlegi SHOUTCAST + Winamp DSP cucc helyett mi szükséges az Icecast-hez?
    Esetleg az Icecast elvégzi mindkét komponens munkáját egyben? Bocs, de nagyon hülye vagyok hozzá :) .
    Más. Van-e valamilyen hangerő-normalizálási funkciója az Icecastnak, vagy ha nincs, tudtok ilyen cuccról?
    Köszönöm a válaszokat.
  • Free
    http://www.scvi.net/aud_no_vid_live.htm
  • Norby86
    Sziasztok!
    Van nekem Icecastom is meg Shoutcastom is a gépen és hangot nagyon jol továbbit a netre,viszont én képet szeretnék küldeni,pontosabban videot sugározni internetre. Nem azt mondom bivaj erős a netem feltöltési sebessége,de ez most mellékes,csak az érdekelne engem hogyan oldható ez meg,milyen programmal hogy online az ip címemre aki felcsatlakozik láthassa azt a videot,amit pl. winampba éppen megy. Bármilyen megoldás érdekel,de gondolom ezekkel a progikkal valahogy meglehet oldani,hisz ShoutCast szerverén is elég sok video adás van.
  • gordonmail
    Valaki mondja már meg, hogy kell használni a számítógépet!
  • kopo
    Valaki mondja már el hogy hogyan kell használni az Icecast-et?
  • gordonmail
    Én egyáltalán NEM adtam meg neki SEMILYEN jelszót. Nem is lehet.
    Nagy nehezen kinyomoztam mi az alap jelszója.
    A Readme-ben votl benne.
    Alapjelszó: Password=changeme
  • kopo
    Nekem 3.1.1-es Trkim, van, de nem találom a Recording/Radio-t. Tudna vki segíteni?
  • starweb88
    hát amit megadtál szerver jelszónak azzal tudsz oda is belépni
  • gordonmail
    Mi a kód a Shoutcast webadminjánál? az alapra gondolok..:@
  • SySERR
    http://bermuda.unrealgames.hu/
    Itt egyarant lehet ice/shoutcast szervert is berelni, sot hamarosan akar TVszervert is lehet.
  • Saddalim #59
    ezek mennek myip/mydns-es címmel, vagy ip-t kell megadni nekik?
  • starweb88
    thx
  • Dj Faustus #57
    Az Icecast leginkább az OGG stream-et (is) támogat, a Shoutcast csak MP3-at.
    Viszont a Shoutcast - a Winamp révén - talán ismertebb.
    Az Icecast GNU GPL licenszű (nyilt forrás), a Shoutcast freeware.
  • Balumann
    az Icecast szerver az jobb mint a shoutcast?
  • Dj Faustus #55

Varázsszavak Google számára (a fenti linkeket ott találtam): shoutcast icecast streaming szerver
  • starweb88
    nem tud vki vmi hosing céget aki nem is olyan drága és visz shoutcast szervert?
  • starweb88
    köszi amugy html oldal ez :)
  • Dj Faustus #52
    Nowplaying plugin Winamp-hoz
    Vagy lásd ezt
    Vagy ha értesz egy kicsit a PHP-hoz és tudsz angolul...
    Itt egy kész script
  • starweb88
    sziasztok

nem tudjátok véletlenül hogyan tudom én azt kiiratni a web oldalamra hogy mi megy a rádióban?
  • PiR8
    Keresgéltem a neten, de nem találtam épkézláb step-by-step leírást arról, hogyan tudnék üzemeltetni netrádiót otthonról. Értem ezalatt: van egy szerver, amihez van hozzáférési jogom és szeretnék egy rádiódást is üzembe állítani. A szerveren futó honlap alá már behegesztettem a netrádióhoz való dolgokat - bár még nem raktam ki a világhálóra. Valami olyasmi megoldást szeretnék, mint pl a www.justmusic.fm-en van.
    Tehát ahhoz, hogy shoutcast servert telepítsek, mindenképp adminnak kell lennem a szerveren, vagy elegendő, ha html oldalról hozzáférek?
    Az itthonról való rádiózást már véghezvittem - hucradio-n vagyok hétfőnként 19-21 óra között, tehát a shoutcast kliens részével tisztában vagyok.
  • gabex
    Tudsz segiteni ebben hogy routeren keresztül hogy kell beállitani? Nekem is kiirja az egyeseket Icecast progi, de nem hallják, winamp csak connectál nekik. Köszi elöre is!
  • gabex
    " A lényege hogy vki használta-e ugy a traktort hallani a hangfalon,használva a fülest, és a mikrofont.....És ha igen milyen hangkártyája van az illetönek? És a beszédet is fellehet venni mixelés közben? Választ köszi elöre is! "
  • gabex
    Bocs hogy ide is beleirom amit a traktor topicjába, de jo lenne ha tudna segiteni vki.

" Sziasztok!
    Remélem tud segiteni nekem vki. Be van állitva a hangkártyámon a 6ch-es mod,és igy faszám lehet mixelni fülessel. A bajom hogy vettem egy mikrofont, és ha beledumálok csak a fülesen hallom a szöveget, a hangszoron nem, de ez minden esetben nem csak a traktoron. És ha felveszem a mixet,és közbe dumálok vissza játszásnál sem hallom a beszédet. A hangkártya beállitásán tudok modositani,de akkor viszont a füles nem megy. Tehát a kérdés mi a gyászért a fülesen hallom a szöveget mikrofonba valo pofázáskor, és csak ott, kimeneten nem? Ez egy alaplapra(ASUS-B533) integrált hangkártya : C-Media CMI8738
    Választ köszi elöre is. "
  • gabex
    Szia Octopus! Nekem otthon routerrel van megosztva a netem, így csak háloztai ip-m van (192.168.....), ilyenkor a router ip cimét irjam bele? Vagy neked hogy van?
  • Petka
    Én tegnap néztem nagyot mikor a netlimiter 30kb/s-es feltöltést írt mikor a max az csak 16
  • Octopus21
    Akkor az hogy lehet hogy van olyan rádió amit halgatnak 100-an pl. és 128kbit/s-el lehet hallgatni. Nincs is olyan internet aminek olyan nagy lenne a feltöltési sebessége. De van olyan rádió is amit több százan vagy több ezren hallgatnak. Én ezt nem értem. Meg engem is hallgattak már 4-en ugy hogy 96-al nyomattam, és mindenki tudott kapcsolódni.
  • Taylor
    Én is akartam kapcsolódni. Nekem nem engedte. Aztám ráhagytam. Majd legközelebb.
  • hmhm
    szerintem a feltöltési sebességed megoszlik a felhasználók között, tehát 192 kbit tel 2 embernek tudsz sugározni 96 kbiten.
  • Octopus21
    Szívesen! Ma az volt a bajom vele hogy 3-an akartak kapcsolódni de csak 1-nek sikerült, a többi mindig megszakadt. Pedig már hallgattak 3-an 4-en és akkor nem volt ilyen gond. Nekem 192kbit/s elvileg a feltöltési sebességem éd 96 vagy 128kbit/s-el szoktam rádiózni. Nem tudja valaki miért szakad meg mindig pár ember ha többen kapcsolódnak?
  • Taylor
    Huhh emberek. Ez marha jó, haverommal kipróbáltuk és tök jól működött. Köszi Octopus21. Bár ez nyilvános dolog tényleg nem lenne hülyeség.
  • Petka
    rendben :)