16
  • noss
    #16
    akkor ha 5-10 ilyet belegyapsz egy kivetítőbe, akkor már lehetne LED-es kivetítőt nyomatni olcsó(bb)ért
  • dez
    #15
    Csak remélhetőleg az már nem ilyen "multi-monokromatikus" lesz.
  • duke
    #14
    "Ostar Lighting fantázianevű LED 200 lumen fényáramot bocsát ki."

    Egyebbkent a ledek hatasfokatol egyenlore ,meg nem lehet elajulni.A fenyhasznositas a legjobb,legujabb ledeknel is csak a normal fenycsovek szintjen all.Viszont amilyen rohamleptekkel fejlodik jelenleg a led technika igen valoszinu hogy 5-8 ev mulva szinte mar mindenhol led alapu vilagitast fogunk hasznalni.
  • dez
    #13
    (Túlságosan is... :) De csak az ózonréteg vékonyodása miatt.)
  • dez
    #12
    A napfény is sárgás... De attól még teljes spektrumú.
  • FTeR
    #11
    érdekes, h őseink tudtak olyan égőt készíteni, ami 100 évig is elvolt. Egy mai "hagyományos" égő lehet 3 évig sem bírja.

    Én úgy tudtam, h az enyhén sárga fény egészségesenbb/pihentetőbb mint a tiszta fehér. Ezt a saját tapasztalataim is alátámasztják.
    A legrosszabb talán a gazdaságos égők enyhe kékes izzása, sokkal rosszabb, mint egy neoncső.
  • dez
    #10
    Igen, tudom, mi az a lumineszcencia, csak nem tudtam, hogy a foszfor is képes erre.

    "Az utcán este sárgás fénnyel világító nátriumlámpák fénye szintén elég szűk spektrumú, mégis jobban lehet látni a fényében, mint a fehérebb és ugyanakkora teljesítményű higanygőz lámpa fényénél."

    Hát, lehet, hogy éjszaka jobb egy nátrium-lámpa, de a színvisszaadása talán ennek a legrosszabb. Elsősorban a nagyon alacsony üzemeltetési költsége miatt használják. Azt nem mondanám, hogy annyira szűk spektrumú (bár léteznek monokromatikus típusok is, de az egy másik téma), főleg egy LED-hez képest, inkább csak kiegyenlítettlen.
  • aaaaa
    #9
    "Azt meg nem is tudtam, hogy az UV is gerjeszti a foszfort (mint az elektron-sugár a CRT-kben)"
    Akkor az összes fénycső, kompakt fénycső, és a higanygőz lámpák nagy része szerinted hogy működik ?
    Az utcán este sárgás fénnyel világító nátriumlámpák fénye szintén elég szűk spektrumú, mégis jobban lehet látni a fényében, mint a fehérebb és ugyanakkora teljesítményű higanygőz lámpa fényénél.
  • dez
    #8
    "Csakhogy az egészséget a mai világban már nem igazán lehet megfizetni, a munkáltatóknak meg egyszerűen nem áll érdekükben."

    Ez egy hatalmas tévedés! Gondolom, nem szoktál gazdasági lapokat olvasni, mert rendszeresen vannak olyan kiemelt cikkek, amik a különféle egészségi problémák és a termelékenység kapcsolataival foglalkoznak (cég szinten is). Bár az lehet, hogy itthon (a rövidtávon gondolkodó cégvezetők) még kevésbé figyelnek erre oda.

    "Vajon kit érdekel, hogy az üzem területén található neoncsövek vagy egyébb világítótestek hosszútávon rontják a látást? Egy-két kivételtől eltekintve senkit."

    Itt nem csak a látásról van szó, hanem fáradékonyságról, fejfájásról, stb.

    "Csak érdekességképpen megemlíteném hogy van olyan 'fehér' led is, ami UV led. Csak van rajta egy foszforréteg, ami látható fénnyé alakítja az UV sugárzást."

    Nem ismerek ilyet. Azt meg nem is tudtam, hogy az UV is gerjeszti a foszfort (mint az elektron-sugár a CRT-kben).

    "A széles spektrumhoz meg csak annyit tennék hozzá, hogy minnél szélesebb spektrumban sugároz egy adott pilács -ugyanazon teljesítmény leadás mellett- a szűkebb spektrumon sugárzó lámpánál kisebb az effektív fényereje. Lsd.: Wolfram izzószálas villanykörte vs. kompaktfénycső. Ez előbbinél olyan széles a spektrum, hogy a felvett energia java hő formájában távozik..."

    1. Az infravörös nem látható fény, így nem tartozik bele a "minnél szélesebb spektrumú látható fény" kategóriába.
    2. A szemünkben lévő érzékelők sem csak szűk spektrumokra érzékenyek, így egy tágabb spektrumú fényből kevesebb is elég olyan intenzitású ingerhez, mint amit egy erősebb, de nagyon szűk spektrumú fény okoz.
  • szivar
    #7
    " Ugyanis, az egészséges fény..."

    Csakhogy az egészséget a mai világban már nem igazán lehet megfizetni, a munkáltatóknak meg egyszerűen nem áll érdekükben. Vajon kit érdekel, hogy az üzem területén található neoncsövek vagy egyébb világítótestek hosszútávon rontják a látást? Egy-két kivételtől eltekintve senkit.

    "ugyanis itt 3 monokróm színből (piros, zöld, kék) jön össze "

    Hasonlóképpen a monitor és a TV képéhez. Csak érdekességképpen megemlíteném hogy van olyan 'fehér' led is, ami UV led. Csak van rajta egy foszforréteg, ami látható fénnyé alakítja az UV sugárzást.

    A széles spektrumhoz meg csak annyit tennék hozzá, hogy minnél szélesebb spektrumban sugároz egy adott pilács -ugyanazon teljesítmény leadás mellett- a szűkebb spektrumon sugárzó lámpánál kisebb az effektív fényereje. Lsd.: Wolfram izzószálas villanykörte vs. kompaktfénycső. Ez előbbinél olyan széles a spektrum, hogy a felvett energia java hő formájában távozik...
  • dez
    #6
    "nem lenne egy rossz dolog álltalános világításra használni"

    De bizony rossz lenne! Ugyanis, az egészséges fény olyan, ami minnél szélesebb-teljesebb spektrumú. Ezért jobb a napfény a lámpafénynél. (Persze itt csak látható fényről beszélünk, nem UV, stb.) A fehér LED-ekről ez nagyon nem mondható el, ugyanis itt 3 monokróm színből (piros, zöld, kék) jön össze a "fehér" szín. (Ki lehet próbálni egy prizmával.) Tehát, a széles spektrumú fény helyett itt 3 igen szűk spektrum van.
  • dez
    #5
    "A chip kék fényt sugároz, amelyet egy második, sárga bevonat változtat fehérre."

    Ez valami fordítási hiba lehet, és természetesen butaság. Egy egyszerű sárga bevonat nem tudja megváltoztatni a fény színét, csak szűrni. Nekem van hasonló fehér LED-em, az a bevonat eltávolítása után kékes fehér fényt ad, a kékességet egyensúlyozza ki a sárgás szűrő, így lesz fehér.
  • aaaaa
    #4
    25 W-os sima izzó.
  • szivar
    #3
    Nem tudom hogy milyen hatásfokkal is műkszik ez a fehér-ledes tech, de valószínűsíthetően a kompakt fénycsövet eléggé fölözi hatásfok tekintében, de sajnos a hagyományos monokromatikus ledekkel egyenlőre még nem veheti fel a versenyt. Sem árban, sem hatásfokban.
  • pemga
    #2
    Ez a 200 lumen ez mégis nagyjából mennyi? Mondjuk a régi típusú izzók Wattos skálájából melyikkel összemérhető? A méretei és a fogyasztása elég impresszív :).
  • szivar
    #1
    Jó lenne ha egy kicsit elterjedne ez a ledes technológia, akkor legalább megfizethető áron lehetne elérni ezt a cuccot is. A hatásfoka és a mérete miatt nem lenne egy rossz dolog álltalános világításra használni. Csak hát az ára...