• dez
    #8
    "Csakhogy az egészséget a mai világban már nem igazán lehet megfizetni, a munkáltatóknak meg egyszerűen nem áll érdekükben."

    Ez egy hatalmas tévedés! Gondolom, nem szoktál gazdasági lapokat olvasni, mert rendszeresen vannak olyan kiemelt cikkek, amik a különféle egészségi problémák és a termelékenység kapcsolataival foglalkoznak (cég szinten is). Bár az lehet, hogy itthon (a rövidtávon gondolkodó cégvezetők) még kevésbé figyelnek erre oda.

    "Vajon kit érdekel, hogy az üzem területén található neoncsövek vagy egyébb világítótestek hosszútávon rontják a látást? Egy-két kivételtől eltekintve senkit."

    Itt nem csak a látásról van szó, hanem fáradékonyságról, fejfájásról, stb.

    "Csak érdekességképpen megemlíteném hogy van olyan 'fehér' led is, ami UV led. Csak van rajta egy foszforréteg, ami látható fénnyé alakítja az UV sugárzást."

    Nem ismerek ilyet. Azt meg nem is tudtam, hogy az UV is gerjeszti a foszfort (mint az elektron-sugár a CRT-kben).

    "A széles spektrumhoz meg csak annyit tennék hozzá, hogy minnél szélesebb spektrumban sugároz egy adott pilács -ugyanazon teljesítmény leadás mellett- a szűkebb spektrumon sugárzó lámpánál kisebb az effektív fényereje. Lsd.: Wolfram izzószálas villanykörte vs. kompaktfénycső. Ez előbbinél olyan széles a spektrum, hogy a felvett energia java hő formájában távozik..."

    1. Az infravörös nem látható fény, így nem tartozik bele a "minnél szélesebb spektrumú látható fény" kategóriába.
    2. A szemünkben lévő érzékelők sem csak szűk spektrumokra érzékenyek, így egy tágabb spektrumú fényből kevesebb is elég olyan intenzitású ingerhez, mint amit egy erősebb, de nagyon szűk spektrumú fény okoz.