Goldwave

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Palinko
Meg lehet azt csinálni, hogy kapok 2 hangfilet, akkor úgy keverni, hogy 1 filen belül legyen a 2 hang de egyik file csak a jobb oldali hangszórón szóljon, a másik csak a balon? remélem érthetõ 😊
Dj Faustus
"Én nekem abban kellene segítség, hogy van egy mp3-as szám,és szeretnék 3mp-es szünetet az elejére tenni a számnak."
Edit/Insert silence menüpont/Duration of silence: 3.0

"Hogy lehetne megoldani, hogy a zene eredeti hangosságából ne kellene lejjebb venni, ha mellette plusz mélyet adok rá?"
Vegyél le a magasakból. 😉

kryst
Helló! Én nekem abban kellene segítség, hogy van egy mp3-as szám,és szeretnék 3mp-es szünetet az elejére tenni a számnak. Ezt, hogy tudnám megoldan, pl GoldWave-el. És még annyit, hogy ha az EQ nyomok, basszust, és magasat, akkor a hangerõbõl visszább kell venni a progiba. Így viszont hallkabb lesz a zene és csak a mély dominál benne. Hogy lehetne megoldani, hogy a zene eredeti hangosságából ne kellene lejjebb venni, ha mellette plusz mélyet adok rá? Nézegettem több mindent is a GW-en, de nem tudtam dûlõre jutni. Elõre is köszi.

Hálás köszönetem <#worship>.

Dj Faustus
"Egy dalból szeretném kivenni az énekest, úgy, hogy csak a kisérõzene maradjon. "
Gyorsabb megoldás

"Valószínüleg itt hibázok, mert sajnos az énekes továbbra is hallatszik..."
Olvasd el ezt is

"Igaz, hogy nekem nem mp3-ban hanem wma-ban van. Ez is lehet a bibi okozója? Át lehet konvertálni?"
Át lehet, de nem az okozza a problémát.

Igaz, hogy nekem nem mp3-ban hanem wma-ban van. Ez is lehet a bibi okozója? Át lehet konvertálni?

Megpróbáltam a Goldwave-el, ahogy leírtad régebben, de nem értem az utolsó bekezdésed: Efects-stereo-channel mix "Left channel: Left-Right, Right channel: Right-Left". Valószínüleg itt hibázok, mert sajnos az énekes továbbra is hallatszik... 😞

Faustus, leköteleznél ha segítenél. Bármilyen program leht, fizetõs is, csak tudjam megcsinálni.

Hali!
Nem tudom, hogy van-e itt még valaki de segítség kellene.
Egy dalból szeretném kivenni az énekest, úgy, hogy csak a kisérõzene maradjon. Goldwave-el úgy látom, hogy megoldható, de szeretnék részletesebb tájékoztatást. Elõre is köszi.

oh, köszönet! tökéletes leírás 😉

Dj Faustus
Effect/Filter/Parametric EQ menüpont:
* Gain (d😎: a csökkentés/kiemelés mértéke - jelen esetben negatív értéket állíts be
* Center (Hz): a csökkenteni/növelni kívánt frekvenciatartomány "közepe" - ez esetben 21000 Hz
* Width (Hz): a frekvenciatartomány sávszélessége - ebben az esetben 2000 Hz

Más lehetõség: Effect/Filter/Bandpass/stop: itt kiválasztod a Bandstop lehetõséget, a From(Hz) értékét beállítod 20000 Hz-re, a To(Hz) értékét beállítod 22000 Hz-re, a Stepness értékével (ez a szûrés mértékét állítja be) meg játszadozol - és máris van egy jó sávszûrõd.

Üdv!
hogy lehet egy bizonyos frekvencia tartományt halkitani?
adott egy hangfile, amiben a 20.000-22.000 hz-es tartományban kimagaslo az érték, és ez adja a "sípolást" a hangban..

bertino
aha, kösz a tippet, még ugyis probálkozunk a végleges felvétel elõtt, még 1x thx

Metallica. Csakis. Amig ki nem halnak. Easyrider öcsém, easyrider!

Dj Faustus
Ha a szélsuhogás a háttérben hallatszik (nem hangosabb a felvevendõ személynél), akkor nézd meg a #45-ös hozzászólásom 2. részét. Keress a hangfelvételen egy csak szélzúgást tartalmazó részt, és azt használd referenciaként.

Esetleg alkalmazhatsz sávszûrõt, bár ezt nem tartom eléggé hatásosnak (ugyanis a mesterséges szélzúgást az elektronikus zenében pont véletlenszerû zajból állították elõ).

De a legjobb, ha a felvételnél megfelelõen mikrofonozzátok be az eseményt (csiptetõs mikrofon, "zajszûrõ szivacs", stb).

bertino
skacok ki tudja a módját, hogy egy hangból pl. hogyan szedjek ki hangsuhogást/szélsuhogást ?
sajnos hangszerkesztésben abszolut amatõr vok, még a videoszerkesztésnél is jobban, de marhára érdekelne a dolog, mert a jövõben lesz egy produkciónk és halvány fingom sincs, hogyan lehetne megoldani a problémát

ha valaki ismer módokat ossza meg pls, köszönöm

Dj Faustus
"Egy sima LG hordozható CD-lejátszóról toltam most át PC-re a kazi anyagát, és töéletes hangminõség az eredmény!"
Úgy látszik elöregedett a fej a magnódeckben. Furcsa, pedig egy Sony-tól azért jobb élettartamot/minõséget vártam volna.
De ha sikerült egy újabb lejátszóban életre kelteni a felvételt, akkor örülök neki.

Egy sima LG hordozható CD-lejátszóról toltam most át PC-re a kazi anyagát, és töéletes hangminõség az eredmény!! Úgyhogy a GW-t csak zajszûrésre kellett használnom.. de azért érdekes, hogy egy mezei hordozható cucc jobban játszik, mint a Sony dupla-deck.. mondjuk szegény elég idõs már, van kb 10-12 éves.
Azért kösz a helpet 😊
Sony deckkel vettem fel, sima sztereo RCA->jack-kábellel. (Elõtte egy Polimer-tisztítókazettát is ráengedtem)
Viszont a hangkártya csak egy 5.1-es Leadtek Winfast valami..

Na szóval a zajszûrés ment, nem azzal van a gond. Hanem hogy az egésznek ilyen dobozhangja van..
Hát akkor úgy látom, csak a kísérletezgetés marad, aztán lesz amilyen lesz.
Olyat tud a GW, hogy az emberi hangot kiemeli? mert eléggé tompa, és életlen a szöveg.
Dj Faustus
Tehát lássuk:
1. Ha kazettáról, magnóról szeretnél átvenni, akkor érdemesebb "minõségibb" magnóval kísérletezni (nem táskarádióval).
2. Ha régebbi a magnó, a magnófejet érdemes alkoholos fülpiszkálóval megtisztítani.
3. Zajszûrés még egyszer:
"Ha statikus, az egész felvétel alatt szóló zajról van szó (búgás, sistergés, sziszegés), akkor a következõ a megoldás:
1. Jelölj ki a hangban egy olyan részt, ahol nincs beszéd, csak zaj
2. Edit/Copy
3. Jelöld ki az egész hangot: Edit/Select all
4. Effect/Filter/Noise reduction menûpont, Reduction envelope: Use clipboard, A Settings résznél található Scale értékét pedig állítsd be kedved szerint (a szûrés milyenségét tesztelheted a Presets rész mellett található Play gombbal)."

4. "eléggé élettelen lett a felvétel: tompa, meg zajos, és a magas hangok torzak" - magnófelvétel már csak ilyen, zajos, magashangjuk elveszik. Amivel lehet egy kicsit játszani, az a hangszínszabályzó (Equalizer) - kicsit növelsz a magas hangok tartományán.

Sziasztok, fel lehet még éleszteni a topikot?? 😊
Digitalizáltam néhány kazettámat, de eléggé élettelen lett a felvétel: tompa, meg zajos, és a magas hangok torzak, vagy ilyen recsegõsek.. mintha dobozból jönne a hang.
Odáig eljutottam, hogy a zajt kiszûrtem (zajos részt kijelöltem, majd azt a frekitartományt szûrtem.) Elég hatásos is lett, viszont a többi problémám még megmaradt. Tudna valaki segíteni?
Kösz elõre is!!
Dj Faustus
Kell hozzá Lame MP3 codec. Letölthetõ innen. Kicsomagolod, a lame_enc.dll állományt bemásolod a Goldwave könyvtárába.

Palinko
de nem találéja az mp3 om codecomat,pedig a legújabb goldwavet szedtem le (5.14) szóval migor klikkelek a begin gombra akkor elkezdené,de nem tlaálja az említett codecot...
Palinko
köszi köszi köszi
ha nem zaklatnak még téged elegen msn en felvehetsz ha gondolod...
[email protected]
Dj Faustus
1. File/Batch processing menüpont.
2. Add Folder -> Hozzáadod az 5 könyvtárat.
3. Convert fülön állítsd be az MP3-at (Convert Files to this format). A bitráta lehetõleg ne legyen 192 kbps alatt (ne romoljon annyira a minõség az újratömörítés miatt).
4. Process fülön Add effect gombra kattintva megkeresed a Maximze volume effektet, és a Full dynamic range presetet
5. A Folder fülön beállítod a kimeneti könyvtárat
6. A Begin gombra kattintva pedig elindítod a konvertálást

Palinko
van mondjuk kb 400 számom,az mondjuk 5 könyvtárban és én midnek a hangerejét szeretném egy szintere hozni,mert az mp3 playeren valamelyik ne m hangos,a másik meg nem elég hangos a buszhoz képest 😊 szóval vannak 5leteim,de Faustus biztos tud profibb módszert,minty hogy " csesz el 3 délutánt,hogy átálligatsd a számokban a master volumet ösznye visznya 😄 "
Dj Faustus
A csatornák (Center, Surround) kialakítása (Center=0.5*Left+0.5*Right; Surround=0.5*Left-0.5*Right) még megoldható Goldwave segítségével is, de a többcsatornás file alakításához valami céleszköz (pl.: Sonic Foundry Soft Encode) kell.

apocalypse0
Hát, sztem Goldwave-vel sehogy, inkább próbáld az Adobe Audition-t.

apocalypse

Dj Faustus
"Hogyan tudnék mp3 fájlokat úgy átalakítani, hogy 5.1-ben szóljon? ha valaki tud egy progit hozzá, szívesen venném!"
Valódi 5.1-et aligha. Ál 5.1-et lehet, de azt nem éri meg.
További infók errõl:
http://www.5dot1.com/articles/stereo_to_surround_sound.html
http://forum.doom9.org/showthread.php?t=83752

Hali!
Hogyan tudnék mp3 fájlokat úgy átalakítani, hogy 5.1-ben szóljon? ha valaki tud egy progit hozzá, szívesen venném!

Palinko
jaköszi,de pont énekrõl/rapprõl lenne szó. akarunk készíteni a fizikatanárunknak egy kis számot. 😄
ha van kedved,írj több infot az ajánlott progikról.pl hogy kinek ajánlják,mennyire könnyen tanulható stb...
Dj Faustus
Ha nem énekrõl/rappelésrõl van szó, akkor Goldwave-vel is megoldható:
1. Megnyitod a beszédet (File/Open).
2. Normalizálod a hangerejét 50%-ra/-6 dB-re (Effect/Volume/Maximize volume).
3. Másolod (Edit/Copy)
4. Megnyitod az alapot (File/Open),
5. Normalizálod a hangerejét 50%-ra/-6 dB-re (Effect/Volume/Maximize volume).
6. Rámásolod a beszédet (Edit/Mix).

Ha több módosítást akarsz egyszerre elvégezni a sávokon ajánlom figyelmedbe a többsávos hangszerkesztõ-programokat (Audacity, Multiquence, Audition).

Ha pedig énekrõl/rappelésrõl van szó használj erre alkalmas programot: Sony/Sonic Foundry Acid, Ejay, Magix Music Maker.

Palinko
ja,meg azt hogy lehet,hogy van egy új filenk és oda berakom az egyik zeneanyagot,uánna,hogy bírom berakni a másik zeneanyagot,hogy ne "RÁ" hanem mellé rakja.gondolom berakom ezt
mikrosfonpróba és akkor mellé ezt 1,2,3..
meg akkor ha a szöveget akarom rátenni az alapra,akkor hogy tudom beállítani,hogy mikor induljon az elsõ szöveg,mikoör a második....
kicsit komplikált vagyok ugye 😄
Palinko
van egy alap és van egy szöveg (2file).hogy lehet azt megcsináln,hogy az alapot összvágni a szöveggel?
Dj Faustus
Audio CD-re 44100 kHz-es mintavételezésû, 16 bites, sztereó tömörítetlen PCM wav-nak kell kerülnie. Elvileg a Nero tud konvertálni MP3 -> Wav között. Ha mégsem menne, akkor a Goldwave-el el tudod végezni a konvertálást (File/Save as).

Hello, kicsit megdolgoztam a felvetelt, tettem ele mas rovidebb felveteleket is, es igy lementettem (8000Hz, 64kbps, mono) mikor fel akarom egetni a Nero azt irja hogy a felvetelt nem lehet felegetni, mert hivas vagy valami. A lejatszok siman lejatszak, media player stb. Mire kellene konvertalnom, hogy mar ne romoljon a minoseg es fel is tudjam egetni?

Koszi
Dj Faustus
"Tud a golwave konvertalni, sztereo, bitrate, frekvencia meg hasonlok, mert ez a felvetel 1ora es csak 34MB ha novelnem valamelyiket nem tudnak belole jobbat kihozni."
Tud konvertálni. Viszont ha veszteséges tömörítési eljárást (például MP3, Ogg Vorbis) használsz, akkor a magasabb bitráta nem fog jobb minõséget csinálni a tömörített, kisebb bitrátájú hangból.

Egesz jo lett, kosz szepen, de a hang meg mindig eleg alacson.
Tud a golwave konvertalni, sztereo, bitrate, frekvencia meg hasonlok, mert ez a felvetel 1ora es csak 34MB ha novelnem valamelyiket nem tudnak belole jobbat kihozni.
Amugy koszi
Dj Faustus
"emelni kellene a hangerot"
Effect/Volume/Maximize volume menûpont, Maximum (d😎 legyen 0 dB
vagy
Effect/Volume/Change volume menûpont Volume(d😎 legyen 0 dB-nél nagyobb

"valahogy kiszurni a zajt"
Ha statikus, az egész felvétel alatt szóló zajról van szó (búgás, sistergés, sziszegés), akkor a következõ a megoldás:
1. Jelölj ki a hangban egy olyan részt, ahol nincs beszéd, csak zaj
2. Edit/Copy
3. Jelöld ki az egész hangot: Edit/Select all
4. Effect/Filter/Noise reduction menûpont, Reduction envelope: Use clipboard, A Settings résznél található Scale értékét pedig állítsd be kedved szerint (a szûrés milyenségét tesztelheted a Presets rész mellett található Play gombbal).

Hello, latom itt hozzaerto emberek vannak :-).
Nekem is van egy kis problemam es a tanarom azt mondta ezzel a programmal meg lehet csinalni.
Egy riportrol irok munkat, es egy elegge rossz minosegu digitalis hangfelvetelem van, emelni kellene a hangerot, es valahogy kiszurni a zajt, amugy a felvetel egy zart helysegben van es csak ket ember beszelget. Tudnatok valamit ajanlani
Kosz
fistin
köszi szépen a segítséget!! csak most vettem észre 😄

Dj Faustus
"Mert csak egy wawe-t lehet beállítani."
Hohó! Mint mondtam KÉT hangnak kell lennie: egy tücc-tücc-öt tartalmazónak, és egy beszédet tartalmazónak (mind a két file legyen megnyitva)!
Ezek után megnyitod a Expression evaluator-t.
A Destination-ban beállítod az egyiket.
A source-nál legördíted a listát, kiválasztod az elsõt. Az Expression résznél megjelenik az elsõ hang (wave1(n)). Utána írod a szorzás jelet (*). Ezután a source-nál újból legördíted a listát, kiválasztod a másodikat. Az Expression résznél megjelenik az második hang (wave2(n)).

Az AnalogX Vocoder-nél az about melletti listából válaszd ki a hangkártyádat.
A carrier-nél legyen beállítva a tücc-tücc zene, a modulator-nál a beszéd. A két hang ugyanannyi csatornásnak (mindkettõ legyen monó, vagy mindkettõ legyen sztereó) kell lennie! Ja, és mindkettõ wav formátumú legyen!
Utána a Preview-el tudod ellenõrizni, milyen is lesz az eredmény, a Render-el meg el is mentheted.

Letölöttem de mindig errorokkal dobálózik. És honnan tudja a GoldWave hogy melyik az elsõ hang? Mert csak egy wawe-t lehet beállítani...
Dj Faustus
Két hangnak kell lennie: az egyik hang tartalmazza a beszédet, a másik a tücc-tüccöt. Ezt a két hangot kell összeszorozni. Ha létezik mindkét hang, akkor nem szabadna 0-nak lennie a keletkezett hangnak. Ha kicsi a hangereje - normalizáld az eredményt.

Vagy várjunk csak, te nem is ilyesmire vágysz... Neked inkább vocoder-re lesz szükséged. Ilyesmit tölthetsz le innen: http://www.analogx.com/contents/download/audio/vocoder.htm.

Vagy másra gondoltál?

Ez a szöveg dallamosítás nem ment. Beírtam azt az experessionba hogy wave1(n)*wave2(n)és beírtam source-ba hogy anyag de nem nagyon hallatszik ezútán semmi. Mit csináljak?
bertino
mármint, hogy azokon ugye nincs szöveg, csak egy rap számon... nem hiszem, hogy lesz, de utánanézek

bertino
instrumental féleképpen láttam ilyesmit

Dj Faustus
A fõ probléma - ami lehetetlenné teszi a wav->midi konverziót is - a hang külön csatornákra (külön hangszerekre, külön szólamokra) való bontása.
Mivel a számítógép nem tud különbséget tenni két hangszer hangja között, ha egyszerre szólnak, ezért eléggé lehetetlen egy helyzet - és csak ilyen szükségmegoldások léteznek (minden programban, eszközben ezt a módszert alkalmazzák, némileg kicsicsázva).

A 100%-os megoldás a karaoke változat beszerzése. A filemegosztó hálózatok tömve vannak vele, lehet válogatni.

(Úgy látom zajlik a Megasztár-láz, mindenki karaoke-re vágyik <#vigyor>)

bertino
nekem meg pont a dolog lényege volna, hogy az emberi hangot kiszedni a .mp3ból, sajnos 😞
utánaérdeklõdtem picit és elvileg egy ismerõs ugy emlékszik traktorral meg lehet talán oldani, persze nem biztos, de ha megmondja mit és hogy és mûködik, akkor leírom a megoldást

Amse
de mitõl is lenne 100%-os?csodákra nem képes.
arra nekem pont jó, hogy alapot csináljak és utána ráénekelve ne hallatszódjon.

bertino
esetleg tud vki oldalt, ahova az elõadók szöveg nélkül feltöltik zenéiket ? 😄