5177
\"A repülés: álmunk, szerelmünk, életünk, emlékünk.\"
Vitorlázó repüléssel foglalkozó oldalak:
Vitorlázórepülés.hu | Magyar Vitorlázórepülő Szövetség (MVSZ) | Magyar Repülő Szövetség (MRSZ) | Vitorlázórepülés.lap.hu
Hungarian Gliders | Horváth Balázs honlapja | SailPlaneDirectory | AIRLINERS.NET képek: Glider | Gliding Videos | OLC
A Condor-ról is itt társalgunk.
Közlemény!
A Hungarian Team Magyarország scenery-t készít a Condorhoz. A fejlesztést végigkövethetitek a hivatalos fórumon.
Vitorlázó repüléssel foglalkozó oldalak:
Vitorlázórepülés.hu | Magyar Vitorlázórepülő Szövetség (MVSZ) | Magyar Repülő Szövetség (MRSZ) | Vitorlázórepülés.lap.hu
Hungarian Gliders | Horváth Balázs honlapja | SailPlaneDirectory | AIRLINERS.NET képek: Glider | Gliding Videos | OLC
A Condor-ról is itt társalgunk.
Közlemény!
A Hungarian Team Magyarország scenery-t készít a Condorhoz. A fejlesztést végigkövethetitek a hivatalos fórumon.
-
Petya83 #1221 Köszi a linket. -
Soaringpilot #1220 Zacsi, Clidey!
Nektek hogy néz ki a palettátok? Nem muszáj napra pontosan leírni az összes repüléseteket, csak nagyjából a típusokat, meg azt, hogy pilótaként vagy utasként repültétek-e. -
Soaringpilot #1219 Akkor én is leírom az eddigi repüléseimet:
- 1999. május 1. (plusz-mínusz 1 év): An-2
- 2002. május 1.: Szintén An-2.
- 2003. május 1.: PZL-101
- 2004. május 1.: Cessna 150, PZL-101
- 2004. augusztus: Az első repülésem vitorlával, Góbé.
- 2005. április 17.: Az első repülésem kiképzésben, Góbé.
- 2005. május 1.: PZL-101, kétszer.
- 2005: kiképzőrepülések (92 felszállás) és néhány hátsó üléses sétakör Góbéval.
- Utolsó felszállás: 2005. október 9. -
Soaringpilot #1215 Én először An-2-essel repültem, aztán jöttek az egyre kisebb gépek: PZL-101, Cessna-150, végül a Góbénál kötöttem ki, mint növendék:-) -
#1214 Nekem első repülésem a város melletti letarolt kukoricáson volt, az volt a nemhivatalos "kifutó" :D, két vitorlázószerűséggel szálldogáltunk, de motorosok voltak. Nem tudom, milyen típus. :( -
#1213 "...Valószínűleg volt egy kis megállapodás a reptér vezetői..."
Nos hát igen, burkoltan én is erre kívántam célozni... :)
"...DE látnátok őket akkor, amikor nincs itt a stáb..."
Persze, persze. Felénk is elő szokott fordulni, hogy egy-egy nagyobb turbulencia a hátára fordítja a gépet... :) De hivatalos műrep kiképzést sehol sem csinálnak 142-vel. Bár asszem van az országban talán 2 gép, amivel hatóságilag is engedélyezett a műrep. Ebből az egyik nálunk van (HA-SGD), de ebbe is beleragasztatta a tulaj a "Műrepülni tilos" fecnit, mert félti a gépe értékállóságát - nehogy kimenjen belőle a műrep-idő. A másik gép meg talán Nyíretyón van, de ez nem biztos. -
#1209 Kösz a linket! A TV-ben nem sikerült megnéznem, de most sikerült bepótolnom... :)
Az egyik szemem sír, a másik meg nevet. Sír, mert kissé elfogultak a stáb tagjai, folyton a Jakab érportot tolják, szinte minden riport ott készül...holott nagyon sok más szép reptér is van még Magyarországon...hogy mást ne említsek, a tőle pár kilométerre levő Mackópuszta pölö... :(
De nevet is, mert Jakab tényleg az ország egyik legszebb reptere, s igencsak jó reklám ez a Magyar repülésnek ha ezt látja a tévében egy átlagember.
Mindazonáltal egy apró bakiról is szeretnék szólni: a Z142-vel csakis és kizárólag itthon nem szabad műrepülni. Ugyanis - szerintem - nincs aki aláirná az ezt ismét engedélyező bulletint. Be vannak tojva a LÜI-nél. Mikor idén kinn jártunk Otrokovicében, a gyáriak csak néztek nagy kerek szemekkel, mikor említettük, hogy nálunk szigorúan csak talpon lehet repülni ezekkel a gyönyörű repülőkkel. Mert ők bizony henderbuckáznak velük orrbaszájba, még a régi főtartóvasalásos gépekkel is... -
Soaringpilot #1208 "Malév pilóta a hülye fejem miatt nem leszek." - hát épp ezaz, normális ember nem megy pilótának:-) -
Petya83 #1205 Sok sikert hozzá, én már annak is örülnék ha eljutnék vitorlázó repülésben D vizsgáig és anyagilag is megvolna rá a keret. -
Petya83 #1204 Yak-52-sel biztos nem visznek fel, mert Lufthansas ismerősünknek Cessnára van jogosítása meg Airbus A320-ra. :) -
Soaringpilot #1203 Nekem is ilyesmi terveim vannak. 2007-ben felvételizek a Nyíregyházi Főiskolára légiközlekedési hajózó szakára. Erről azt kell tudni, hogy az ország egyetlen állami támogatású repülőkiképzése, és nemcsak PPL-A kategóriára, hanem A, B, C kategória, CPL szakszóval (kereskedelmi pilóta) és műszeres kiképzéssel. Ha ezt elvégzi az ember, már csak egy lépésre van az ATPL (közforgalmi pilóta) szakszótól. Ezt valamelyik hazai légitársaságnál (pl. Malév) lehet megszerezni. Egyetlen hátránya ennek a szaknak, hogy nagyon nehéz bekerülni, idén 131 volt az alsó ponthatár, tehát két emeltszintű érettségi és nyelvvizsga nélkül nem lehet bekerülni. A nyelvvizsga egyébként alapból feltétele annak, hogy felvegyenek, tehát nem a diplomához kell, hanem ahhoz, hogy egyáltalán eljuss addig. Ja, és általában 5-8 embert vesznek fel évente. Ez mondjuk nem csökkenti jelentősen az esélyt, hiszen annyival kevesebben is jelentkeznek, hálistennek nem egy népszerű szak:-) Nem lesz könnyű feladat bekerülni, de meg fogom próbálni... -
Petya83 #1200 Nekem is jobban bejön a vitorlázórepülés. Ha ügyes valaki és szerencséje van innen tovább léphet motoros gépek és a hivatásos irány felé.
Nem tudjátok hogy a Légcsavar adásait honnan tudnám letölteni ? Csak az 1. részt láttam, de azt is a netről töltöttem le. És ott is csak az 1. adás volt fenn. -
Petya83 #1199 Szia!
Jah majsai vagyok. Szerintem nem egy szép vidék nagy síkság az egész. De szeretek itt, mert itt születtem és nőttem fel. :) Ha fürdőzni van kedvetek eljöhettek télen is, mert a benti rész ilyenkor is üzemel. -
Petya83 #1198 Szia!
Az jó ha jó műszaki állapotban vannak. :) Mintha olvastam volna valahol hogy van Yak-52-es is. -
Soaringpilot #1196 Ha e kettő közül szeretnél választani, én inkább a vitorlázást ajánlom, mert sokkal biztonságosabb. Biztos nagy élmény a "semmiben" lógni a siklóernyő alatt, de én kétszer meggondolnám, hogy felszálljak-e vele, míg a vitorlázást egyszer se:-)
Néztétek a légcsavart? Ez a Zlin egyre jobban tetszik:-) Ha sikerül bekerülnöm a Nyíegyházi Főiskolára, akkor közelebbi kapcsolatba is kerülhetek vele:-)
Ti gondolkodtatok már azon, hogy a repülést szeretnétek a hivatásotoknak választani? Korábban meg se fordult a fejemben, de amióta repülök, egyre jobban foglalkoztat a dolog...
Soaringpilot -
#1195 Kiskunmajsai vagy?
Ott voltam a barátnőmmel a nyáron 3 napot a fürdőn, csak elég xar volt az idő, ezért beautóztuk a környéket, szegedtől kiskunfélegyházáig, kiskunfélegyházától, bajáig:)
szép vidék... -
Petya83 #1193 Szia!
Azt nem tudom hogy mikor, mert nem jött még vissza Németországból Péter. De szerintem valamikor 7végén fogunk menni, mert akkor érünk rá. Milyen motoros gépek vannak Jakabon? Kiskunmajsai vagyok ami nincs messze Jakabszállástól. -
Petya83 #1192 Köszi :) -
Petya83 #1191 Szia!
Szerintem is nagy élmény lesz. :D Már gondolkodtam rajta, hogy jó volna vitorlázó repülni vagy siklóernyőzni. -
#1190 kössz
[örül-dicsfény-stb] -
#1187 de ha belépsz cserkésznek akkor a cserkész szövetség állja a díjat... -
#1186 én ingyen repültem - klubtag voltam és ahány órát dolgoztam az adott évben a reptéren annyi % kedvezményt kaptam, úgyhogy 100 órát dolgoztam :)... -
#1185 Én meg mit meg nem adnék azért, hogy legalább próbálkozhassak. :D
De hát akadályoz szülő (18 felett majd...egy év, az semmi. De akkor meg megyek elvileg Pestre, így nem tudom, hogy lesz időm rep.tanulni), plusz pénz.
:C -
Soaringpilot #1184 Nálunk idén az egyik növendék az egész szezon alatt nem bírt megrepülni egy nyomorék fél órát, szegény pedig áprilistól októberig azzal próbálkozott. Idén távokban se bővelkedtünk, kb. öten próbáltak meg elindulni egész évben, ebből három terep lett. Mondjuk ebben az is közrejátszik, hogy egy csomó üzemnap elmaradt (azt most hagy ne írjam le, hogy miért), ráadásul pont azokon a napokon, amikor valami eredményt el lehetett volna érni. Én egész évben összesen öt üzemnapról hiányoztam (nem vicc), 92-szer szálltam fel, de egy nyomorék C vizsgát nem tudtam összehozni. Mindenhol ilyen szar idő volt, vagy csak a mi repterünk van ilyen rossz helyen?
A 3 órás feladat 2 óra repült idő után már sikeres. Az öt óránál van az, hogy tiszta öt órának kell lennie. Az tény, hogy a táv se egyszerű, de azért mégsem öt óra, max kettő.
Az biztos, hogy a jövő évi teljesítményem nem rajtam fog múlni, amikor csak tudok, kimegyek. Így volt ez idén is, de mint azt már írtam, sok üzemnap maradt el. Remélem, jövőre másképp lesz...
Soaringpilot -
#1183 - hát az nem lenne semmi, ha így sikerülne ahogy eltervezed...
ismertem olyat, aki egy nyarat xarakodot el az 5 órás feladattal, de nem sikerült neki, (volt neki 4x4óra 45 perces ideje is, [elég dühítő]) mert ott az 5 óra az valóban 5 óra kell, hogy legyen+1000 m tiszta magasság, szemben a fél órás feladattal ahol 20 perc elég vagy az 1 órás ahol 40 perc elég, a 3 órásra nem emléxem, asszem az is teljes kell, hogy legyen de ez nem tuti...
a táv se egyszerű...
ahhoz, hogy minden úgy sikerüljön ahogy elképzeled, egész nyáron szuper időnek kell lenni, és ez persze rád is vonatkozik...
de azért drukkolok...
-
Soaringpilot #1182 Szia!
Én idén áprilisban kezdtem a gyakorlati kiképzést, július közepére eljuttam a B vizsgáig. Utána jött a második szakasz. Az egyedüli iskolakörök és a spirálgyakorlatok alatt nem győztem a termikeket kerülgetni, olyan jó idő volt. Az egyik egyedüli spirálgyak. felszállásom olyan jól sikerült, hogy 8 percig maradtam fenn, pedig egy ötperces iskolakör kellett volna:-) Hamar eljutottam a termikbemutatóig. Na itt szart be az időjárás, egy hónapig próbálkoztunk a termikbemutatóval, de egyszerűen nem jött össze, pedig már csak három felszállás kellett volna a C vizsgához. Tavasszal 8 ellenőrzővel kell kezdenem, plusz egy dugóhúzó ellenőrzővel, és csak utána folytathatom a kiképzést.
Az én seggemet is elverték a kirepülésem után, de ez szerintem az egész világon így van:-)
Valaki!
Ha jövőre az ideinél valamivel jobb idő lenne, év végére eljuthatok a szakszóig? Összesen 12 felszállás kell a C vizsgához az ellenőrzőkkel együtt, utána úgy tervezem, hogy termikes időben időtartamot repülök, nem termikes időben pedig csinálom a vontathatóit. Ha minden időtartam és a táv is elsőre sikerül, akkor kb. 50 felszállás kell a szakszóhoz (benne a 4 típusátképző felszállással). Szerintetek sikerülhet?
Soaringpilot -
#1181 ez volt már?
-
#1180 hopsz ez van fent is... -
#1179 -
#1178 "Mi akkor is kint voltunk mindíg, ha semmi dolog nem volt. Akkor mentek a hajnalig tartó traccspartik, szalonnasütés, miegymás. Ha pedig volt dolog, akkor azt csináltuk. Szóval ilyen nálunk soha fel sem merült hogy "ha nincs semmi dolgom, akkor minek tátsam kint a számat"... Valahogy mindíg eltelt a nap...kint a reptéren."
nah ez nálunk is így ment, 3 évig voltam kint a reptéren szinte minden nap amikor csak tehettem...
első évben nem kezdtem el a kiképzést, mert lekéstem az elméleti vizsgát így egy nyarat csak kint lógtam és tologattam a repülőket a start helyre, füvet nyírtam meg beszélgettem a többiekkel, beilleszkedtem, és ennek köszönhetően hamar fel is vettek a klubba
aztán letettem az elméleti vizsgákat, majd köv nyáron jött a lényeg...az volt életem talán legszebb nyara...
nálatok is elverték az ember seggét minden vizsga után, nálunk ez szokás volt... -
#1177 szevasztok...
csak most láttam meg ezt a topikot...
én eljuttotam a c vizsgáig, asszem a 3 órás feladatnál hagytam abba, hogy miért azt én magam sem tudom, mert jó volt... -
Soaringpilot #1176 Szia!
Elárulom, nagyon tetszeni fog. Csak vigyázz, nehogy megfertőzzön, mint itt mindannyiunkat:-)! -
Petya83 #1175 Sziasztok!
Kiolvastam a topicot, egész jó, csak kár hogy megy az egymás basztatása. Én még sajnos sohase repültem, de ha minden igaz most decemberben vagy pedig tavasszal összejön, igaz nem vitorlázógéppel. Jakabszálláson kibérlünk egy órára egy Cessna 172-est, és lesz fogadott pilótánk is, aki a Lufthansanál A320-ason kapitány. -
Soaringpilot #1173 Én még nem voltam, de láttam már egy párat, idén hat volt egymás után. Teljesen ingyenes az egész, a szállásért és a repülésekért se kell fizetni. Idéntől viszont már nem volt a programban vitorlázó, helyettük Falkékkal lehetett repülni, mellettük persze a szokásos Jak-52, Mi-8, és Mi-24-esekkel:-) Szerintem megéri jelentkezni, az idei táborokban minden jelentkező többet repült egy hét alatt, mint én egész évben (több mint 8 óra). -
#1171 [Fetreng a röhögéstől] -
#1170 Temeg topjále! -
#1169 Azonkívül, hogy egyszer kölökkoromban vittünk oda egy Ancsát nagyjavra, soha nem tettem be oda a lábam. -
#1166 Nem, ő a bitón végzi...
Eszküszöm, nyitok egy gyógyszerüzletet a könyéketeken, csak Cavintont fogok árulni és meggazdagszom belőle. :-) -
Soaringpilot #1165 Clidey!
Te nem Nyíregyházán végeztél esetleg? Egy másik fórumról rémlik valami, de lehet hogy rosszul emlékszem. -
#1164 Vhol értem, hogy Djviolin miért nem megy ki ilyenkor.Egyik oktatóm mondta mindig, hogy a reptéren vagy nagyon hideg van, vagy nagyon meleg, köztes állapot nincs. Na hát én télen azé nem mentem ki, mert hideg volt, nyáron meg azért, mert meleg. :-)